Battlefield 3 Multiplayer

Vorige week wierpen we een blik op Battlefield 3’s singleplayer, die helaas niet de ultieme ervaring wist te bieden. De serie heeft echter nooit bekendgestaan om haar verhalen, want DICE focust zich op een perfecte multiplayer-ervaring. Aan de hand van de bèta durfde ik al te stellen dat het bedrijf geslaagd is niet alleen een waardig vervolg op het legendarische Battlefield 2 neer te zetten, maar ook een fantastische multiplayer-titel in het algemeen. Nu ik de volledige game onder handen heb gehad, ben ik hier nog meer van overtuigd…

Samenwerking met z’n tweeën

Alvorens ik start met het loven van de multiplayer wil ik eerst nog even vluchtig de co-op bespreken. Dit component bestaat uit een zestal missies, die met niet meer dan twee personen te spelen is. Het beperkte aantal spelers was voor mij al een teken aan de wand, want mijn kritiek op de singleplayer gaat helaas ook op voor het coöperatieve gedeelte. De missies zijn lineair, erg scripted en bieden weinig vrijheid.

Desondanks kon ik genieten van de co-op, want op de hogere moeilijkheidsgraad kunnen de missies nog best uitdagend zijn; het is van uiterst belang om elkaar in leven te houden. Het gebrek aan vrijheid wordt dus gedeeltelijk goedgemaakt door de sterke focus op teamwerk en dat is een belangrijk element. Na verloop van tijd worden de vijanden echter wel voorspelbaar en dat is te danken aan de scripted events.

Alle punten die je verdient tijdens een coöperatieve missie gaan richting enkele unlocks voor de multiplayer. Dit maakt het iets aantrekkelijker om aan de slag te gaan met het component. Uiteindelijk voelt het wel gehaast aan en ik had liever een modus zoals Bad Company 2’s Onslaught gezien, een modus die overigens nooit het licht heeft gezien op de PC. Erg jammer, DICE.

Een ware opvolger?

Oké, ik val direct met deur en scharnieren naar binnen, want Battlefield 3 durf ik geen direct vervolg te noemen op Battlefield 2. In plaats daarvan wil ik stellen dat we hier eerder te maken hebben met een “Bad Company 3”, met natuurlijk de hamvraag: is “Battlefield 3” dan nog een ware opvolger te noemen? Wat mij betreft wel, want persoonlijk was ik niet op zoek naar een opgepoetste variant van Battlefield 2. DICE heeft met Battlefield 3 een game gevormd die simpelweg het beste neemt van allerlei delen uit de serie.

Opgeloste problemen

Aangezien we nu in staat zijn om vergelijkingen te trekken met Bad Company 2 wil ik even alle problemen aanhalen die nu opgelost zijn. Als eerste hebben we de hoeveelheid content, die in Bad Company 2 vreselijk ongebalanceerd was. Op level vijftien hadden de meeste spelers nagenoeg alles al vrijgespeeld, waardoor er weinig motivatie resteerde om in level te stijgen.

In Battlefield 3 is dit gelukkig niet langer het geval, want er is nu altijd content te vinden, zelfs tot aan rank 145! Jazeker, dat lees je goed, de maximale rank is aanzienlijk verhoogd en het behalen van deze rank vereist ongeveer 25 miljoen punten. Je kunt nu voor nagenoeg elk vuurwapen gemiddeld vijftien voorwerpen vrijspelen, waardoor je veel sneller een gevoel van beloning krijgt.

Persoonlijk ben ik een enorme liefhebber van Squad Rush, een modus die in Bad Company 2 geplaagd werd door één perikel: de detonatie stopt niet tijdens het ontmantelen. DICE heeft dit, godzijdank, verholpen in Battlefield 3, want zelfs op de allerlaatste milliseconde is het nog mogelijk om een geactiveerd punt, zowel in Rush als Squad Rush, te deactiveren. Dit maakt beide modi stukken intenser dan voorheen.

Als laatste is het allergrootste probleem van allemaal volledig verholpen en dat is de vreselijke raakdetectie uit Bad Company 2. Dusver heb ik nog niet gevloekt in Battlefield 3 en dat is toch echt een unicum. Zelfs rennende doelwitten vangen kogels gewoon goed op en er is, een probleem dat af en toe opdook in de bèta, niet langer sprake van een vertraging in de raakdetectie, waardoor je “ineens” het loodje legt, terwijl je al om de hoek bent of aan het schuilen was.

Vrijheid, blijheid en broederschap

Ondanks mijn eerdere statement omtrent “Bad Company 3” voelt Battlefield 3, in tegenstelling tot Bad Company 2, wel aan als een echte Battlefield. Dit komt met name door de enorme vrijheid die geboden wordt, dankzij de immense mappen, de uitgebreide animaties en bewegingsmogelijkheden van de speler en grotere opzet van het geheel. Er zijn meer actieve voertuigen, tonnen aan variabelen en het geheel voelt gewoon groots en fantastisch aan.

Net zoals Bad Company 2 kent Battlefield 3 een tiental mappen, waarvan in dit geval echter het ene gedeelte ongelofelijk groot is en het andere gedeelte focust op kleinschaligere gevechten. Operation Métro is een uitstekend voorbeeld van het laatstgenoemde scenario en persoonlijk kan ik me er prima in vinden. Grand Bazaar kent bijvoorbeeld fantastische knelpunten, waar oor- en oogstrelende gevechten plaatsvinden.

De focus op teamwerk is wat mij betreft nog groter geworden, want met allerlei specialisaties kun je niet alleen jezelf, maar ook je gehele squad boosten. Verder keert in-game squad management gewoon terug, al dien je wel snel te zijn met het aanmaken van een privé-squad, want iedereen wordt automatisch een plek aangewezen. Zit de server stampvol, dan kom je niet direct in dezelfde squad terecht, maar dat is een logisch gevolg.

Op de PC is het mogelijk om met maximaal 64 spelers aan de slag te gaan en dit grote aantal spelers komt met name tot zijn recht op de allergrootste mappen. Op de kleinere mappen, zoals Operation Métro, kan Conquest Large soms net iets te chaotisch zijn naar mijn smaak. Desondanks is Conquest weer een fantastische modus, samen met Rush, Squad Rush en zelfs Squad Deathmatch. Ik ben helaas geen voorstander van Team Deathmatch, want deze modus is momenteel gevuld met kampeerders.

Origin en Battlelog

Het is en blijft een persoonlijke kwestie, maar ik ben volledig tegen het gebruik van Origin voor Battlefield 3. De reden hiervoor is vrij simpel, want het platform van EA is simpelweg nog te jong. Dit hebben we de afgelopen dagen maar al te goed gezien, want gebruikers hebben problemen (gehad) met de activatie van de game. Daarnaast biedt Origin momenteel nog veel minder functies dan Steam en daar mag wat mij betreft eerder aan gewerkt worden.

Ik ben echter niet tegen het gebruik van Battlelog, met uitzondering van het feit dat je afhankelijk bent van een externe service, want het vinden en onderhouden van servers gaat nu vele malen sneller en makkelijker. Ik kan nu binnen vijftien seconden een server vinden, de game laten starten via Origin en direct aan de slag. Daarnaast kun je clans en squads managen, statistieken bekijken en je aankomende unlocks in de gaten houden.

Plus- en minpunten

Tot slot is Battlefield 3 een audiovisueel meesterwerk te noemen; de belichting en algehele presentatie is onovertroffen. Battlefield 3 is wederom een titel die je daadwerkelijk een authentiek oorlogsgevoel geeft. Zelfs Bad Company 2 wordt met gemak overtroffen. De game is echter nog niet perfect te noemen, vanwege enkele problemen die momenteel nog gaande zijn.

Zo zijn er gebruikers die getroffen worden door zogeheten “micro stuttering” en lag is een terugkerende klacht. Persoonlijk heb ik geen last ondervonden, maar het is in elk geval een waarschuwing voor degenen die de game nog niet hebben aangeschaft. DICE werkt momenteel heel erg hard om korte metten te maken met alle problemen, dus zodra deze patch verschijnt, kunnen we met een gerust hart spelen.

Er zijn vooralsnog kleine balansproblemen, zoals de legendarische UMP45. Een “balansprobleem” waar ik persoonlijk zeer onvrolijk van word, is het moeten vrijspelen van de flares voor de straaljagers. De gemiddelde speler is inmiddels in het bezit van de Stinger, waardoor het voor nieuwkomers moeilijk is om de nodige punten te verdienen in een straaljager.

Het is mogelijk om een lock-on tegen te gaan, maar niet voor degenen die de besturing nog niet onder de knie hebben. Een leercurve is te verwachten en zeer terecht, maar in combinatie met de luchtafweer van de ervaren spelers kan het een domper zijn op de ervaring. Alle problemen kunnen en worden gewoonweg verholpen met aankomende patches…

Conclusie

Battlefield 3 is een waardig vervolg op Battlefield 2, maar dan wel een vervolg dat ik eerder zou bestempelen als een “Bad Company 3”. Daar is echter niets mis mee, integendeel zelfs, ik moedig het zelfs aan dat DICE een Battlefield-game heeft gecreëerd die het beste van meerdere delen neemt. De content is eindelijk gebalanceerd, de game kent allerlei vertrouwde en nieuwe gameplay-elementen en het geheel voelt nog altijd tactisch en diepgaand aan.

Persoonlijk ben ik tegen het gebruik van Origin, omdat het platform nog niet de functionaliteit biedt van bijvoorbeeld Steam. Over Battlelog heb ik echter weinig tot niets te klagen, want deze service doet z’n werk wat mij betreft uitstekend en het is vele malen sneller dan het systeem in Bad Company 2. Als DICE zich de komende maanden focust op bugs, het uitbreiden van Battlelog en het vergroten van het aantal mappen, dan is Battlefield 3 een game die ik nog jarenlang zal spelen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Audiovisueel meesterwerk
 • Gebalanceerde hoeveelheid content
 • Vertrouwde en nieuwe gameplay-elementen
 • Nog altijd tactisch
 • diepgaand en gefocust op teamwerk
 • Co-op is zeer vermakelijk

Wat is NOT

 • Geen vlekkeloze launch
 • Gebruik van externe services
 • Kleine balansproblemen

9

 1.   
  Flapjack's avatar

  een hele goede review, ik kan me hier helemaal in vinden 😉
  bf3 mp is zowiezo een 9 waard inderdaad.

 2.   
  KgUnl!mited's avatar

  Klopt als een bus, voor zover je dat van een mening kan zeggen 😛

 3.   
  Sacul's avatar

  Over Battlelog heb ik echter weinig tot niets te klagen, want deze service doet z’n werk wat mij betreft uitstekend en het is vele malen sneller dan het systeem in Bad Company 2.

  Vele male sneller? Ik ondervind echt niet meer snelheid met het starten van een game. Sterker nog, het duurt langer. In voorgaande delen was het gewoon server zoeken in de lijst, en dubbelklikken. Even map laden en klaar.

 4.   
  Jonah's avatar

  Sacul schreef, "

  Over Battlelog heb ik echter weinig tot niets te klagen, want deze service doet z’n werk wat mij betreft uitstekend en het is vele malen sneller dan het systeem in Bad Company 2."

  Vele male sneller? Ik ondervind echt niet meer snelheid met het starten van een game. Sterker nog, het duurt langer. In voorgaande delen was het gewoon server zoeken in de lijst, en dubbelklikken. Even map laden en klaar.

  Eenmaal opgestart is het zoeken en laden even snel, maar het is makkelijker dan in Bad Company 2 telkens te moeten wachten totdat de game gesynchroniseerd is na het verlaten van een server. Ook hoef je niet langer te wachten totdat een nieuwe map geladen is om een nieuwe server te zoeken na het einde van een match. 😉

 5.   
  DeAdSeYe's avatar

  De vertraging in de hit detectie zit er degelijk nog in, zo schiet ik vaker op een vijand en valt niet dood neer. Als ik ben gestopt met schieten, valt die opeens toch nog neer. Ook als die gene op de grond gaat liggen, of als die gene om een hoekje rent zodat ik niet meer op hem kan schieten. Plotseling krijg ik alsnog een message in beeld tot ik die gene gekillt hebt terwijl ik mischien net 1 sec niet meer gevuurt heb.

  Verder ben ik het eens over Origin, maar hou in het achterhoofd tot je Origin alleen gebruikt om Battlefield 3 op te starten. Als dat eenmaal is gebeurt dan is Origin overbodig, het speelt immers op Battlelog af. En daar zitten genoeg functies om een goede communicatie te vormen. Maar daarbij ben ik nog steeds van mening tot ze een ingame server browser hadden moeten maken!

  De uitgebreide server browser hadden ze ook zo uitgebreid kunnen maken in game zelf. Want zoals hier boven gezegt, Battlelog is “nog” niet zo heel snel. Na een aantal x spelen gaat het al wat sneller, maar denk tot een ingame browser toch wel iets scheelt in tijd. Nee dit zal niet liggen aan men pc, want Battlefield 3 draait bij mij als een zonnetje op Ultra.

  De unlocks ben ik geheel mee eens, en daardoor twijfelde ik zo erg aan Battlefield 3. De unlocks maakt helaas een einde aan een goed uitgebalanceerd spel. Mensen wat meer spelen, worden extra beloond waardoor ze even later beter equitment hebben als mensen wat het minder spelen. Zo zul je over een half jaar als beginner heel moeilijk blijven, omdat je nog niks geunlockt hebt.

  Om hier toch een plus punt aan te geven is tot je voor ieder wapen weer apart iets moet unlocken. Als je een scope hebt geunlockt met de des betreffende wapen, zul je deze scope ook eerst moeten unlocken op een ander wapen. Dit zal het nog langer duren voordat je elke wapen compleet heb geupgrade. Maar dan nog ben ik steeds van mening tot unlocks de balance eruit halen! Maar dit keer hebben ze het iets beter uitgewerkt.

 6.   
  Jonah's avatar

  Houd er rekening mee dat je ook te maken hebt met bullet time. Het kan even duren alvorens een schot op lange afstand daadwerkelijk contact maakt. Het is, net zoals bullet drop, iets overdreven, waardoor het wellicht even wennen is.

  De game op Ultra kunnen spelen heeft geen invloed op de laadtijden. Ik heb zelf een RAID 0-setup en dat is de grootste factor voor een versnelling: je HDD/SSD.

 7.   
  Dude…'s avatar

  mooie review Jonah, lekker lang!

 8.   
  RenevdGijp's avatar

  9 is inderdaad wel waart. Alleen ik heb wel twee kritiekpunten (wat natuurlijk eigenlijk geen kritie is, ik ben gewoon slecht) je wordt wel heel snel doodgeschoten (maar dat is natuurlijk de opzet van het spel, een realistische shooter) en je moet het , in vergelijking tot CoD, heel geconcentreerd spelen, alsof je echt een soldaat bent daar. Bij CoD kon je nog makkelijk door open gebieden rennen zonder afgeknald te worden. Maar natuurlijk weet je dit als je het koopt, en eigenlijk vind ik mijn nadelen een beetje in de catogorie ‘mierenneuken’ vallen maarja.

 9.   
  Relief's avatar

  9 vind ik best weinig als je kijkt naar de minpunten welke gewoon onzin is. We beoordelen het spel en niet de externe services en niet flexibele launch. Dat zijn bijzaken die geen oordeel moeten vellen over de kwaliteit van het spel.

  Als ik zie hoe makkelijk jullie rage een hoge cijfer hebben geven ondanks de dramatische performance op pc’s, dan is deze cijfer helemaal scheef.

 10.   
  MildBobbySauce's avatar

  ik ben nog geen enkel minpunt tegen gekomen dus ik geef een 10! 😀

 11.   
  Jonah's avatar

  Relief schreef, "9 vind ik best weinig als je kijkt naar de minpunten welke gewoon onzin is. We beoordelen het spel en niet de externe services en niet flexibele launch. Dat zijn bijzaken die geen oordeel moeten vellen over de kwaliteit van het spel.
  Als ik zie hoe makkelijk jullie rage een hoge cijfer hebben geven ondanks de dramatische performance op pc’s, dan is deze cijfer helemaal scheef."

  De externe services hebben toch echt een invloed op de kwaliteit van de game, want je bent afhankelijk van Battlelog en Origin om vlekkeloos te kunnen spelen. Het is de afgelopen dagen gebleken dat de services niet probleemloos werken, waardoor er heel veel gedupeerden zijn geweest en dat is jammer.

  Hiermee kom ik ook bij de niet-perfecte launch, die in dit geval gerelateerd is aan de services en de game zelf en, in tegenstelling tot RAGE, dus niet aan foutieve drivers. Daarnaast is het cijfer dat ik nu heb gegeven beïnvloed door de co-op, die een tikkeltje teleurstelt. Ik vind een 9 meer dan terecht, gezien de basale problemen die zich momenteel nog voordoen.

  Daarnaast is RAGE een titel die ik heel anders beoordeel dan Battlefield 3, want RAGE is een singleplayer-shooter met als extra’tje co-op en multiplayer, terwijl Battlefield 3 een multiplayer-shooter is met als extra’tje co-op en singleplayer. Ik hecht meer waarde aan een stevige singleplayer-game dan een multiplayer-titel. Daar kom ik gewoon eerlijk voor uit.

 12.   
  ..:BlackPanther:..'s avatar

  Ik ben deep in love met BF 3<3 de hoeveelheid tactics en destructions in de game is zeer vermakelijk!

  Voor mij een 9.5![b]

 13.   
  zbuiserd1970's avatar

  een zeer duidelijke beschrijving…..

 14.   
  Alfa Warrior's avatar

  Als je niet zo goed bent met een Jet moet je ook niet in 64 spelers servers gaan waar ze een jet hebben, ik raad aan om gewoon in een 16 mans server te gaan en dat te doen met een teammate (spotter) die doelen spot voor air support.

  Overigens ben ik het eens met het cijfer – voor de Multiplayer een totaalbeeld had voor mij uit gekomen op de 8.7.

 15.   
  Houserz's avatar

  Ik heb de game nu een paar dagen en ik heb nog nooitee spel gespeeld wat me zo het gevoel gaf dat ik oorlog aan het voren was, helemaal met een koptelefoon.

 16.   
  Oldsk00ll's avatar

  Echt een geweldige game het is ook echt spannend las je door zo`n woestijn kruipt naar een objective echt helemaal te gek 😀

 17.   
  rogier1976's avatar

  Goede review, kritiekpuntjes zijn terecht en ik heb goede hoop dat een volgende patch (momenteel is er weer serveronderhoud gaande) een goede stap vooruit is. Ik vind dit echt de beste team play (clan) game tot nu toe op de PC.

 18.   
  Hitman047's avatar

  Een “balansprobleem” waar ik persoonlijk zeer onvrolijk van word, is het moeten vrijspelen van de flares voor de straaljagers. De gemiddelde speler is inmiddels in het bezit van de Stinger, waardoor het voor nieuwkomers moeilijk is om de nodige punten te verdienen in een straaljager.

  Het is mogelijk om een lock-on tegen te gaan, maar niet voor degenen die de besturing nog niet onder de knie hebben. Een leercurve is te verwachten en zeer terecht, maar in combinatie met de luchtafweer van de ervaren spelers kan het een domper zijn op de ervaring.

  Jonah is hard ge-pwned in een straaljager?! 😛

  Dice probeerde dit al tegen te gaan door de Flares juist de eerste unlock te maken. Van oudsher zijn de leercurves voor de helicopters en vliegtuigen altijd het stijlst. Als BF-veteraan gaat het mij nog prima af, maar voor nieuwkomers is het idd. vervelend.

  De Balans van sommige (het zijn er maar een paar) wapens zijn wel ver te zoeken. De UMP is er zo ook 1, maar iemand die de Javelin al heeft, begrijpt dit nog veel beter…

  Prima Review weer verders. In het meeste kan ik me goed vinden.

 19.   
  superdedupe's avatar

  Op dit moment zou ik de game een 7 geven. Dit omdat de voicechat momenteel niet werkt op de ps3 (krijg alleen gestotter door) en het squadsysteem en matchmaking werken niet goed (thank god for serverbrowser).

  Als deze problemen weg zijn geef ik de multiplayer echter een dikke 10. Ik vind de coöp geweldig en heel tactisch. De unlocks zijn briljant in zowel coöp als mp. en het speelt heerlijk weg.

 20.   
  DeAdSeYe's avatar

  Jonah schreef, "Houd er rekening mee dat je ook te maken hebt met bullet time. Het kan even duren alvorens een schot op lange afstand daadwerkelijk contact maakt. Het is, net zoals bullet drop, iets overdreven, waardoor het wellicht even wennen is.
  De game op Ultra kunnen spelen heeft geen invloed op de laadtijden. Ik heb zelf een RAID 0-setup en dat is de grootste factor voor een versnelling: je HDD/SSD."

  Ik snap best tot er bulletdrop inzit maar het gebeurt ook op korte afstanden. Zelf ben ik een Arma serie speler (realisme) en game al een aantal jaar met bulletdrop. In mijn zicht heeft het daar nu niks mee te maken, want dit probleem heb ik ook al van andere gehoord! Daarbij vind ik de snelheid van Battlelog ook niet geheel snel. Ati heeft in een bericht gezegt om met de nieuwe drivers de laadtijden te verkorten. Ik ben benieuwd, maar het ging mij meer om Battlelog zelf!

 21.   
  Jonah's avatar

  Kijk, da’s nou het punt. Persoonlijk heb ik geen lag of iets dergelijks ervaren, dus ik heb de game mogen spelen op de beste manier mogelijk en dat beïnvloedt mijn review, in dit geval op een positieve wijze. Daarnaast ben ik een Nvidia-gebruiker en dergelijke kaarten presteren in Battlefield 3 momenteel veel beter dan AMD.

 22.   
  Martinspire's avatar

  Het mag ook genoemd worden dat de multiplayermogelijkheden op de consoles ook sterk verbeterd is. Een uitgebreide serverbrowser en in de wachtrij gaan staan om in een game te komen zijn erg welkome toevoegingen. Nu is het eindelijk mogelijk om met meer dan 4 man in een game te komen, al is het nog steeds zonde dat dit niet direct vanuit het menu kan.

 23.   
  Jonah's avatar

  Die details zijn dadelijk nog te vinden onze uitgebreide console-review van de game. 🙂

 24.   
  lassieman's avatar

  Jonah schreef, "
  Daarnaast is RAGE een titel die ik heel anders beoordeel dan Battlefield 3, want RAGE is een singleplayer-shooter met als extra’tje co-op en multiplayer, terwijl Battlefield 3 een multiplayer-shooter is met als extra’tje co-op en singleplayer. Ik hecht meer waarde aan een stevige singleplayer-game dan een multiplayer-titel. Daar kom ik gewoon eerlijk voor uit."

  Dat vind ik wel raar, een multiplayer review schrijven maar dan gaan zeuren of de singleplayer?

 25.   
  Jonah's avatar

  Waar in mijn review zeur ik over de singleplayer dan? 😛

 26.   
  lassieman's avatar

  Is dat nou sarcastisch of niet? KUT internet 😛

 27.   
  cool ice's avatar

  goede review! 🙂 er zijn idd. nog genoeg problemen te vinden. vandaag nog, ik kom met geen mogelijkheid op mijn eigen squadmaten spawnen, de crosshairs van mijn wapens waren er meer niet dan wel, en op de map Teheran Highway viel regelmatig het geluid deels weg.

  hopelijk word dat allemaal snel gerepareerd want verder is de game absoluut Awesome! 😀

 28.   
  Carcass's avatar

  Prima revieuw.. was vergeten dat ik alleen punten kan geven voor het spel en niet voor de beide opties dus de mp heeft ook de 7 van mij te pakken terwijl deze toch echt meer waard is.

  Grootste nadeel voor mij is idd de balans tussen beginnende spelers en verder gevorderde. Nu lijkt mij dit een iets minder probleem in Bf3 dan dat dit het was in bc3. Ik speel per dag een paar potjes en rank zodoende dus niet zo hard.

  Verder doet de mp mij de sp snel vergeten en dat is zeeer zeker geen ramp !

 29.   
  DGonlag2's avatar

  Twee thumbs up voor het geluid? Oke, het klinkt goed, maar valt veels te vaak uit en soms komt het geluid 10 seconde te laat. Maarja, ondanks de problemen vind ik het toch een geweldig spel. Jammer alleen dat er zo weinig wapens in zitten.

 30.   
  Michelman's avatar

  De minpunten gaan niet eens om de game zelf….

 31.   
  N360Gamer's avatar

  Jonah schreef, "

  ”Relief” schreef, "9 vind ik best weinig als je kijkt naar de minpunten welke gewoon onzin is. We beoordelen het spel en niet de externe services en niet flexibele launch. Dat zijn bijzaken die geen oordeel moeten vellen over de kwaliteit van het spel.
  Als ik zie hoe makkelijk jullie rage een hoge cijfer hebben geven ondanks de dramatische performance op pc’s, dan is deze cijfer helemaal scheef."

  De externe services hebben toch echt een invloed op de kwaliteit van de game, want je bent afhankelijk van Battlelog en Origin om vlekkeloos te kunnen spelen. Het is de afgelopen dagen gebleken dat de services niet probleemloos werken, waardoor er heel veel gedupeerden zijn geweest en dat is jammer.
  Hiermee kom ik ook bij de niet-perfecte launch, die in dit geval gerelateerd is aan de services en de game zelf en, in tegenstelling tot RAGE, dus niet aan foutieve drivers. Daarnaast is het cijfer dat ik nu heb gegeven beïnvloed door de co-op, die een tikkeltje teleurstelt. Ik vind een 9 meer dan terecht, gezien de basale problemen die zich momenteel nog voordoen.
  Daarnaast is RAGE een titel die ik heel anders beoordeel dan Battlefield 3, want RAGE is een singleplayer-shooter met als extra’tje co-op en multiplayer, terwijl Battlefield 3 een multiplayer-shooter is met als extra’tje co-op en singleplayer. Ik hecht meer waarde aan een stevige singleplayer-game dan een multiplayer-titel. Daar kom ik gewoon eerlijk voor uit."

  Met alle respect, als je kijkt naar jouw ‘minpunten’ dan kan je mij niet wijsmaken dat die dingen een vol minpunt waard zijn! Je moet de game beoordelen naar wat de game waard is, niet om de programma’s die er bij komen kijken of hoe goed de launch is, dat laatste telt alleen op de korte termijn! Daarnaast kan je de co-op ervaring niet af laten doen voor de multiplayer, zet dat stukje dan bij de singleplayer!
  Rage en Battlefield 3 zijn totaal verschillende games, dus ik snap niet waarom Rage er nou weer bij gehaald moet worden.
  En tot slot, als je een review schrijft dan moet je de game neutraal bekijken, ondanks je eigen voorkeuren. En als jij zegt dat je meer waarde hecht aan een singleplayer game dan krijg ik al snel het idee alsof jij je eigen mening bewust of onbewust toch iets te veel mee hebt laten tellen. Correct me if i’m wrong! 😉
  Maar genoeg negatief commentaar in 1 post, voor de rest vind ik het wel een prima review! 😆 Btw, waarom komen jouw cijfers in de review en posts niet overeen? 😕

 32.   
  DGonlag2's avatar

  Nou, ik vind dat battlelog toch wel een dik minpunt. Het is wel leuk en uitgebreid, maar zoiets moet ingame zitten. Ik wil gewoon in het spel zelf kunnen zien hoeveel kills ik hemaakt heb met welk wapen. Ik mis dat wel.

  Maar ach, voor de rest is het een zeer goede game. Er zitten nog wat probleempjes in, maar volgens mij is dat Dice standaard.

 33.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Terecht Jonah! vooral die externe services erger ik me aan… wil gewoon gamen zonder gedoe… nette review 😉

 34.   
  vulstar's avatar

  Ik zie veel vergelijkingen met bfbc2 steeds genoemd worden, maar er zijn ook aardig wat vergelijkingen met de laatste medal of honor hoor, het is een beetje een mix van bf2,bfbc2,en moh als je het mij vraagt. Desalniettemin een top spel met een paar balans probleempjes op het moment.

 35.   
  Jonah's avatar

  N360Gamer schreef, "

  ”Jonah” schreef, "[quote=”Relief”].."

  De externe services hebben toch echt een invloed op de kwaliteit van de game, want je bent afhankelijk van Battlelog en Origin om vlekkeloos te kunnen spelen. Het is de afgelopen dagen gebleken dat de services niet probleemloos werken, waardoor er heel veel gedupeerden zijn geweest en dat is jammer.
  Hiermee kom ik ook bij de niet-perfecte launch, die in dit geval gerelateerd is aan de services en de game zelf en, in tegenstelling tot RAGE, dus niet aan foutieve drivers. Daarnaast is het cijfer dat ik nu heb gegeven beïnvloed door de co-op, die een tikkeltje teleurstelt. Ik vind een 9 meer dan terecht, gezien de basale problemen die zich momenteel nog voordoen.
  Daarnaast is RAGE een titel die ik heel anders beoordeel dan Battlefield 3, want RAGE is een singleplayer-shooter met als extra’tje co-op en multiplayer, terwijl Battlefield 3 een multiplayer-shooter is met als extra’tje co-op en singleplayer. Ik hecht meer waarde aan een stevige singleplayer-game dan een multiplayer-titel. Daar kom ik gewoon eerlijk voor uit."

  Met alle respect, als je kijkt naar jouw ‘minpunten’ dan kan je mij niet wijsmaken dat die dingen een vol minpunt waard zijn! Je moet de game beoordelen naar wat de game waard is, niet om de programma’s die er bij komen kijken of hoe goed de launch is, dat laatste telt alleen op de korte termijn! Daarnaast kan je de co-op ervaring niet af laten doen voor de multiplayer, zet dat stukje dan bij de singleplayer!
  Rage en Battlefield 3 zijn totaal verschillende games, dus ik snap niet waarom Rage er nou weer bij gehaald moet worden.
  En tot slot, als je een review schrijft dan moet je de game neutraal bekijken, ondanks je eigen voorkeuren. En als jij zegt dat je meer waarde hecht aan een singleplayer game dan krijg ik al snel het idee alsof jij je eigen mening bewust of onbewust toch iets te veel mee hebt laten tellen. Correct me if i’m wrong! 😉
  Maar genoeg negatief commentaar in 1 post, voor de rest vind ik het wel een prima review! 😆 Btw, waarom komen jouw cijfers in de review en posts niet overeen? 😕 [/quote]
  Ik heb Battlefield 3 gewoon beoordeeld voor wat de game zelf waard is. Als ik Origin en alle problemen bij de launch daadwerkelijk verreken, zou ik Battlefield 3 eigenlijk niet eens een voldoende willen geven. Voor een grote groep wordt de game nog steeds geplaagd door problemen die eigenlijk totaal niet aanwezig horen te zijn bij een launch. We praten over crashes, lag, haperingen, bevriezingen en ga zo maar door.

  Persoonlijk geef ik de game een 9.5, want ik weet dat ik immens veel ga genieten van de game, maar mijn “neutrale” cijfer is een 9. Daarnaast vind ik het inderdaad onnodig om RAGE hierbij te betrekken, maar ik begon er niet over. Ik heb Battlefield 3 gereviewd voor wat het is en niet wat het had kunnen zijn. Daarom noem ik ook dat ik de game eerder als een Bad Company 3 beschouw, maar ik vind het niet erg.

  Oh, en over mijn opmerking omtrent singleplayer-games, dat is gewoon een algemene statement hoor, omdat mijn review van RAGE er ineens bij betrokken werd. Ik speel liever een singleplayer-game dan een multiplayer-game, maar dat heeft mijn review absoluut niet beïnvloed. Ik denk dat ik ruwweg 5000+ uren van mijn leven in multiplayer-shooters gestoken heb, dus dat zegt al genoeg, toch? 😛

 36.   
  Coldkiller_NL's avatar

  mooie review, hebben jullie ook last van als je een game joint dat er dan komt te staan: ”Battlefield 3 werkt niet meer”?

  Het is wel irritant dat veel mensen met stingers schieten want als je een keer met een helikopter of straaljager wilt vliegen en de flares het even niet doen dan word je al snel neergeschoten.
  De Main Battle Tank: M1 Abrams vind ik makkelijk te besturen, ik krijg altijd veel kills door deze tank 🙂 .

 37.   
  Colorz's avatar

  Graag had ik via deze weg ook een antwoord gegeven op de uitlatingen van de heer Michael Condrey, CEO van Sledgehammer Games waarin hij dit verklaart: “Het is niet zoals ‘andere games’ waarbij je neergeschoten wordt door een sniper die zich schuilhoudt aan de andere kant van de map, waarna je weer tot leven komt en vijf minuten moet lopen eer je je weer in het heetst van de strijd bevindt, snap je? Dat is niet de manier waarop Modern Warfare 3 het doet. Het gaat erom de speler middenin de actie te krijgen, waarbij hij de triggers om te schieten nauwelijk loslaat, als je me begrijp. Dat is de essentie”
  Beste Condrey, Of je dit nu zal lezen of niet maakt me niet uit maar ik zet het hier toch.
  Ik heb niets tegen COD spelers daar ik al jarenlang zelf een battlefield speler ben, sommigen houden nu eenmaal van fast peace directe actie, ik persoonlijk krijg er na een half uur hoofdpijn van en begin andere dingen te zoeken om me bezig te houden.. Maar waarin maakt nu juist een goede game het werkelijke verschil? Is het het aantal wapens en unlocks? zijn het de graphics? zijn het het aantal spelstijlen? Ik denk dat we zinloos bezig zijn als we dit alles zo gaan vergelijken.. Wat er persoonlijk voor mij zorgt dat ik niet zal vreemdgaan bij de battlefieldfranchise, in goede en kwade dagen ( 😉 ) dat is het gevoel dat ze weten over te brengen..dat gevoel wanneer je net enkele kogels hebt opgevangen en een man of vier achter je zit, je zicht vertroebeld en op je laatste krachten door het bos loopt, de kogels rond je oren vliegen en naast je in de boomstammen penetreren..ondertussen zoekend in je inventory of je misschien geen boobytraps bijhebt en ondertussen via VOIP naar je maat roept aan welke kant je uit het bos zal komen..je kijkt niet om want je weet dat je dan gezien bent, je loopt door en plots krijg je de zon in je smoel..je bent uit het bos gekomen en het licht omhelst je..en daar staat je maat, een beetje verderop op de weg klaar achter de mitrailleur om je rug te dekken en u in veiligheid te brengen, je hebt het gehaald!Nu beste mensen, dat is waar battlefield en Dice voor staan, en als je dit gevoel kan overbrengen naar je spelers toe, dan kan ik maar 1 ding zeggen, hoed af! Het gaat echt niet om de hoeveelheid wapens en unlocks en wat nog allemaal.. En binnen een maand zal ik de grond terug betreden waar ik jaren geleden met men maten die ik ook persoonlijk ken, uren en uren heb doorgebracht,namelijk Karkand. We zijn ondertussen enkele jaren ouder maar met diezelfde maten zal ik teruggaan naar Karkand en we zullen leut hebben, we zullen via VOIP terug verhalen bovenhalen in de trend van: ‘hey, weet je nog dat we hier op deze plaats er alles aan deden om de vlag te behouden, let’s do it one more time!’ En dat is waarvoor battlefield voor mij staat..voor 50 euro pre-order heb ik niet alleen battlefield 3 maar krijg ik binnen een maand nog eens een extra euforie erbij, de dlc pack van Karkand..ik zal de bodem met heel veel plezier betreden en ik kijk er echt naar uit..ik zal een deja-vu gevoel krijgen net zoals de COD spelers dat nu ook hebben maar dan wel in de goede zin, en ook al loopt de wereld buiten gewoon door, voor mij persoonlijk beste mensen, is dat iets wat er bij mijn weten nog weinig ontwikkelaars hebben voorgedaan.. Het woord is nu terug aan u, Michael Condrey.

 38.   
  cool ice's avatar

  ik heb er weinig over te zeggen, het is gewoon een geweldig spel! 🙂

  het enige nadeel zijn de bugs. die waren er toen hij uitkwam gewoon te veel, nu word het gelukkig steeds minder. het zijn echt van die kleine onzuiverheden, zoals geluid dat eventjes wegvalt/vertraagd, in de SP voertuigen die zich wat schokkerig voortbewegen, datsoort dingen.

  dat gaf mij de indruk dat DICE nog net even wat langer aan het spel had moeten werken om nog de puntjes op de i te zetten.

  maar gelukkig zoals ik al zei werkt DICE hard en worden de bugs steeds minder. verder is het gewoon een schitterend spel, mooie SP, awesome MP, met veel wapens, veel uitbreidingen voor je wapen zoals lasers, foregrips, flashlights, noem maar op.

  ik zou het spel graag een dikke 10 geven, maar de hoeveelheid bugs in het begin waren/zijn toch een minpuntje, dus daarom een dikke 9.5.

 39.   
  FireBallz's avatar

  Beter dan Bf 4 en bad company 2 samen! Singleplayer is goed opgezet, maar met de Multiplayer kon ik me al helemaal minstens 5 volle dagen vermaken! (niet dat ik 5 volle dagen achter de PS heb gezeten ) 8) 8)