TRON blu-ray

Als je iemand vraagt naar invloedrijke films, krijg je al gauw antwoorden als Star Wars en Lord of the Rings. Zeker waar natuurlijk, maar op het gebied van special effects was TRON in 1982 een absolute pionier door als eerste film ooit écht gebruik te maken van computeranimaties. Inmiddels heeft ook deze klassieker zijn weg gevonden naar een blu-ray schijfje. Of de (inmiddels gedateerde) special effects in deze tijd van high definition beelden nog overeind blijven, lees je in onze recensie.

Het fenomeen TRON

Hoewel TRON zoals gezegd enorm revolutionair was door het gebruik van computerbeelden, sloeg de film niet aan bij het grote publiek. Ook deskundigen waren niet zo te spreken over de film. Het gebruik van computers kon onmogelijk geschaard worden onder de noemer ‘special effects’, ‘want dat deed je niet met computers’. Wat de deskundigen, en ook schrijver-regisseur Steven Lisberger, toen niet konden weten, was dat TRON juist het tijdperk van het gebruik van computers voor special effects inluidde. Om die reden heeft de film onder liefhebbers inmiddels dan ook een soort cultstatus gekregen.

Niet alleen de techniek achter TRON was zijn tijd ver vooruit. Ook het verhaal was voor die tijd uniek. Wat zeg ik, dat is het nog steeds. Computerprogrammeur Kevin Flynn is werkzaam bij het bedrijf ENCOM, waar hij videogames ontwerpt. Helaas heeft Flynn een collega, Ed Dillinger, die het gezegde ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ iets te letterlijk neemt en met de ideeën van Flynn aan de haal gaat. Die is daar natuurlijk niet blij mee en hij probeert Dillinger te ontmaskeren door in te breken in de bedrijfscomputer.

Het Master Control Program (MCP), het administratieprogramma van de bedrijfscomputer, steekt er echter een stokje voor en digitaliseert Flynn met een laserstraal, waarna hij gedownload wordt in het mainframe van de computer. In de digitale wereld waar hij terecht komt, hebben alle programma’s een enigszins menselijke vorm. Het MCP regeert met ijzeren hand in het digitale rijk en laat programma’s de strijd aangaan in gladiator-achtige gevechten. Niet onbekend voor Flynn, want het blijken de onder andere door hem ontworpen videogames te zijn. Samen met het programma TRON besluit Flynn de strijd aan te gaan tegen het MCP en zo niet alleen te bewijzen dat Dillinger zijn ideeën steelt, maar tegelijkertijd de digitale wereld te bevrijden van haar tiran.

Verleden in het heden

Je zou misschien denken dat een film van bijna dertig jaar oud ongeschikt is om in high definition uit te brengen. Dat was in ieder geval mijn angst voordat ik de blu-ray ging bekijken. Maar gelukkig is die angst geen werkelijkheid geworden. Hoewel het er allemaal niet zo scherp uit ziet als nieuwe films die op blu-ray verschijnen, is het wel een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de dvd. Alles oogt natuurlijk scherper en ook de kleuren zijn stukken helderder en dieper, iets wat een film als deze alleen maar ten goede komt. Wat echter nog veel mooier is, is dat de computerbeelden er ook haarscherp uit zien. Geen karteltje te bekennen en ook hier komen de kleuren weer goed tot hun recht. Al zijn ze wel wat minder fel dan de kleuren in de gefilmde beelden.

Extra extra’s

Qua extra’s stelt deze release lichtjes teleur. Alle extra’s van de dvd zijn bijgeleverd, maar deze zijn, in tegenstelling tot de hoofdfilm, helaas allemaal standard definition. Van interviews met de cast & crew die destijds opgenomen zijn kan ik me nog voorstellen dat ze niet in HD beschikbaar zijn, maar de deleted scenes hadden best in hogere kwaliteit op het schijfje gekund. Het gemis van die hoge resolutie wordt overigens wel deels goedgemaakt met extra’s die exclusief op de blu-ray staan. Een korte reportage met de naam ‘Het fenomeen TRON’ legt onder andere uit wat de film voor de hedendaagse filmindustrie betekend heeft, maar interessanter is de minidocu ‘Foto Tronologie’. Schrijver-regisseur Steven Lisberger neemt zijn zoon Carl, inmiddels bijna net zo oud als zijn vader toen hij TRON maakte, mee naar de archieven van Disney om daar oud materiaal van de film te bekijken. Carl interviewt zijn vader terwijl ze door fotoboeken met negatieven en schetsen bladeren, wat prachtige gesprekken en informatie oplevert.

Conclusie

Deze blu-ray release van TRON is een goed voorbeeld dat het uitbrengen van oudere films op blu-ray daadwerkelijk waarde aan zo’n film toe kan voegen. De film komt beter over dan ooit tevoren en van de nieuwe extra’s is de minidocu ‘Foto Tronologie’ een hoogtepunt dat alle TRON-fans een warm gevoel zal bezorgen. Dat sommige van de dvd extra’s niet opgewaardeerd zijn naar high definition, is echter wel een gemiste kans.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Ziet er beter uit dan ooit
  • Nieuwe extra's
  • Verhaal is nog steeds interessant

Wat is NOT

  • Dvd extra's niet in HD

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren