Scream 4 blu-ray

Het is 15 jaar na de eerste Ghostface moorden en Sidney is terug in Woodsboro om haar boek ”Out of Darkness” voor te stellen. De opgelopen trauma’s heeft ze eindelijk een plekje kunnen geven. Helaas is het geen gelukkig weerzien, waar Sid opdaagt verschijnt ook de beruchte killer. Na het teleurstellende derde deel is Scream 4 lekker ouderwets. Pas maar op als de telefoon gaat, voor je het weet is het te laat.

Old School Wes Craven

Na drie Scream films zat niemand meer te wachten op een vierde deel. Elf jaar na Scream 3 zijn de filmcarrières van de drie overlevenden, Gale (Courteney Cox), Dewey (David Arquette) en Sid (Neve Campbell) min of meer op een dood spoor beland. Regisseur Wes Craven en schrijver Kevin Williamson brachten met de eerste Scream het slashergenre weer tot leven. Gelukkig hebben ze nog genoeg te vertellen. Het is dan ook tijd om een nieuwe generatie kennis te laten maken met de Scream-franchise.

Vanaf de eerste seconde gaat de telefoon over en in een Scream film weet je dat het dan foute boel is. Een lekker old school begin van de film Stab 6, de filmreeks die gebasseerd is op de verhalen van Gale Weathers. Scream 4 moet dan nog beginnen en ook hier duurt het niet lang voordat de man met het bekende masker toeslaat.

Sidney jr.

Sidneys’s nichtje Jill is dit keer het mikpunt, maar belangrijker is de vraag: wie is de killer? Er zijn zat verdachten en net als bij de eerste drie films is het leuk om de mogelijke moordenaar te zoeken. Het zouden er ook meerdere kunnen zijn, aangezien het lijkt dat de moorden van de eerste Ghostface Killers worden gekopiëerd. Het ex-vriendje, de typische nerds, jaloerse agenten…allemaal hebben ze redenen genoeg om een mes op te pakken. Het is jammer dat, hoe leuk de film ook is, je regelmatig een déjà-vu gevoel krijgt. De moorden volgen elkaar in snel tempo op en zelfs onze hoofdrolspelers blijven niet gespaard.

Dewey en Gale zijn inmiddels getrouwd, Dewey is de sherrif van Woodsboro en Gale is schrijfster, wanhopig op zoek naar nieuwe inspiratie. Als de Ghostface Killer zijn oude gewoontes weer boven haalt, wil Gale er achteraan zoals vroeger. Hier wordt al vrij snel een stokje voor gestoken, zodat het verhaal zich situeert rond Sidney en Jill. Beiden krijgen bescherming van twee agenten. Net als de andere personages kennen zij de belangrijke horrorregels om in leven te blijven. Vooral de rol van Anthony Anderson als agent Perkins zorgt voor de komische verfrissing. Hij speelde immers mee in Scary Movie 3 en 4 en maakt ook zijn opwachting in een vijfde deel. De agenten zorgen in ieder geval niet voor de nodige kalmte in het geterroriseerde Woodsboro.

Het zijn de tieners die weten wat ze moeten doen. Ze kennen de horrorregels en maken handig gebruik van de social media, al blijft de telefoon nog altijd het belangrijkste communicatiemiddel. De twee geeks Robbie Mercer en Charlie Walker hebben hun eigen Cinema Club waar ze ‘les geven’ in het overleven van horroraanvallen. Charlie wordt gespeeld door de jongste broer van Macauly ‘Home Alone’ Culkin. Ondanks de levenslessen vallen er steeds meer doden en kunnen we verdachten van het lijstje wegstrepen. De film wordt wat langdradig en het lijkt of je het einde al van ver ziet aankomen. Met een speeltijd van twee uur is het dan ook soms te veel van het goede. Gelukkig zijn er genoeg twists in het verhaal om de kijker op het verkeerde been te zetten en de vele schrikmomenten zorgen voor extra verwarring. Het einde is zeer opmerkelijk, maar lijkt toch wat ver gezocht. Scream 4 biedt zelfs de mogelijkheid voor een vijfde film.

Leuke extra’s

De beste extra op de blu-ray is toch wel de gag reel. Na alle moorden is het een lekkere afwisseling om enkele bloopers te zien. Zo is het erg grappig dat de actrices zich iedere keer rot schrikken wanneer de Ghostface Killer opduikt. De sfeer tijdens het filmen lijkt erg gezellig. Dewey was in de eerste drie delen best klunzig, maar hij weet zich in dit deel als sherrif goed staande te houden. Zijn dwaze momenten in de film zijn dan ook weggebleven, maar die krijgen we wel te zien in deze bonus. Voor de rest zijn er de gebruikelijke extra’s zoals een leuke making of en een berg interessante deleted scenes. Het langere einde voegt echter weinig toe aan het slot van de film.

Conclusie

Wes Craven heeft het weer voor elkaar. Hij weet nog altijd de spanning goed op te bouwen en heeft voor het vierde deel veel leuks in petto. Sidney, Gale en Dewey zijn terug al draait het deze keer om een nieuwe generatie tieners en hun social media. Met de nodige humor en verwijzingen naar andere horrorfilms is de Scream-franchise weer even fris als vroeger. Soms overheerst het déjà-vu gevoel, maar je blijft je toch afvragen wie de killer is. De leuke bijrollen en mogelijke verdachten houden de film boeiend en het geheel smaakt naar meer.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spannende opbouw
  • Leuke verdachte bijrollen
  • Inside humor
  • Origineel begin

Wat is NOT

  • Déjà-vu momenten
  • Einde is langdradig

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren