All Stars 2: Old Stars

Het is 14 jaar jaar geleden dat All Stars in de bioscoop te zien was. In het vervolg zien we hoe het gaat met de Swift Boys. Ze hebben niet zo veel contact met elkaar, dus des te meer te vertellen. De jongens zijn een stuk ouder geworden maar in zekere zin weinig veranderd. Hierdoor is er veel ruimte voor dialoog, drama en komische situaties; de kracht van All Stars 2: Old Stars.

Hollandse humor

All Stars 2 is een bijzondere film geworden. Het verhaal heeft duidelijk twee helften, waarvan de eerste helft de weg is naar het doel. Bram, de homoseksuele aanvoerder van het team, gaat trouwen en nodigt de jongens uit voor de bruiloft in zijn woonplaats Barcelona. Dat weekend is het bovendien El Classico Barcelona – Real Madrid. De voetballende vrienden besluiten er een trainingsweekend van te maken, om eventjes weg te zijn van het thuisfront.

Op het vliegveld beginnen de problemen al, tijd voor een roadtrip langs België, Duitsland en Frankrijk. De reis zit vol Hollandse humor met veel vooroordelen en onderbroekenlol. Ze raken de weg kwijt in België, belanden op een nudistencamping en krijgen het aan de stok met Duitse voetballers. Soms zijn de grappen wel erg simpel en plat, al wordt de humor in de tweede helft gemixt met een stevige portie drama.

All Stars met problemen

Willem belandt in een Franse cel waar de commissaris, een leuke rol van de Vlaming Warre Borgmans, voor veel ophef zorgt. Bram besluit om naar Frankrijk af te reizen en als advocaat op te treden voor de jongens. Samen proberen ze hun doelman uit de gevangenis te krijgen. Hun motto is na al die jaren nog altijd: Samen is niet alleen . Net als in de eerste film is het ook nu de kracht van All Stars 2. Bram, Mark, Paul, Johnny en Willem kennen elkaar al zo lang en weten precies wat ze aan elkaar hebben. Die vriendschap zorgt ervoor dat de film veel leuker is om naar te kijken.

Toch hebben ze allemaal door de jaren heen de nodige problemen opgelopen. In het begin van de film wordt dit mooi in beeld gebracht als Johnny bij het graf van zijn vader staat. De coach van de jongens verschijnt in een soort dagdroom en is benieuwd hoe het met zijn spelers gaat. Paul is eindelijk een bekende Nederlander…bij de oma’s, Bram woont gelukkig in Barcelona, Peter is succesvol maar single, Willem zit thuis onder de plak, rokkenjager Mark is verdacht stil en Johnny moet nog altijd de eindjes aan elkaar knopen.

Antonie Kamerling R.I.P.

De broers Hero en Nemo hebben zich bekeerd, Hero is op bedevaartstocht en zien we niet in de film. Dit is logisch gezien de dood van Antonie Kamerling . Een klap voor de hele cast en niet in de laatste plaats voor de film zelf. Regisseur Jean van de Velde besloot daarom Nemo’s personage meer minuten te geven. Hij speelde niet mee in de eerste film, maar in de tv-serie. Nemo is ondertussen moslim geworden en moet de leegte van Antonie opvullen. Helaas pakt dit niet zo goed uit. Er is veel gehuil onder elkaar tijdens de tweede helft, alsof ze het gemis van Antonie Kamerling proberen te verwerken. Daarom is het nog mooier en ontroerender dat de rest van de Swift Boys een mooie ode aan hem brengt tijdens het einde van de film.

Conclusie

All Stars 2: Old Stars begint met veel humor maar wordt naar het einde toe erg dramatisch. De echte vriendschap van de jongens draagt de film. Het is mooi om te zien dat na 14 jaar alle acteurs weer bij elkaar zijn, al was een groot deel van de groep nog te zien in de succesvolle tv-serie. De chemie zorgt ervoor dat de humor beter werkt en de sentimentele scènes zijn een logisch vervolg. De humor die er mee samenhangt is soms wel erg plat en over the top. Dit hoort bij voetbal en het blijft hoe dan ook een mannensport. De acteerprestaties zijn erg sterk en de sfeer hangt er goed bij met een mooi eerbetoon aan Antonie Kamerling.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • All Star cast
  • Hollandse humor
  • Vlot verhaal

Wat is NOT

  • Antonie Kamerling R.I.P.
  • Dramatische tweede helft

7

Meer Star Ruler

2/11/2011Star Ruler 3
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren