Star Ruler

Logboek… Wij zweven nu al dagen lang rond in het niets, op zoek naar een nieuwe planeet om te bevolken. Hoelang houden wij dit nog vol? Dagenlang worden we aangevallen door piraten en vreemde wezens maar ooit waren wij groots en dit tijdperk zal wederkeren! Een dergelijk scenario word je voorgeschoteld als speler in Star Ruler, een RTS-game die zich afspeelt in de ruimte. Hoe is deze game eigenlijk geworden?

Groots

Als ik een woord zou moeten kiezen om Star Ruler te beschrijven, zou ik voor groots gaan. De game is niet een standaard RTS zoals je zou verwachten, nee, Star Ruler geeft je daadwerkelijk het gevoel in de ruimte te zijn en jij als commandant van een vloot moet ervoor zorgen dat jij zoveel mogelijk planeten bevolkt, vijanden naar de eeuwige jachtvelden knalt en, uiteraard, je leger aanvult met nieuwe troepen.

Hier wordt heel duidelijk dat dit een game is waar met veel liefde voor het genre en voor de speler aan is gewerkt. Het spel zal zich aan jouw systeem aanpassen; hoe sterker, des te meer planeten er getoond worden. Mocht je een flinke bak hebben staan, dan zal Star Ruler je trakteren op enorme melkwegen, een fenomeen dat gepaard gaat met mooie visuals. Maar goed, een game draait niet alleen om het uiterlijk, want het draait logischerwijs om de gameplay.

Uitleg… Te veel uitleg

Real-time strategy -ames zijn niet de makkelijkste games en Star Ruler is geen uitzondering op de regel. Een goede uitleg voor de beginner is dan ook cruciaal voor de overwinning, maar hier laat de game een steekje vallen. Er zit een tutorial-modus in, die door veel spelers al gauw overgeslagen zal worden, maar op dat moment mis je belangrijke aspecten!

Helaas blijkt het geen concrete, goede uitleg te zijn, maar een waslijst van verplichte taken, iets wat menig gamer flink de moed in de keel kan laten zakken. Het is weliswaar slechts een tutorial, maar als de eerste taken nu al op een saaie en slaapverwekkende manier gebracht worden, is het natuurlijk geen visitekaartje voor de rest van het spel.

Maar voor degenen die doorzetten wacht een mooi avontuur in een virtuele ruimte…

Big, bigger, biggest bang!

Toen begon het avontuur pas echt; een heus leger aan customization-opties, troepen die te gebruiken zijn, planeten om te bevolken (of op te blazen), genoeg vijanden om het leven zuur te maken en een multiplayer die de game echt tot zijn recht laat komen.

Star Ruler is een game waarin resources gewonnen moeten worden, iets waar veel RTS-games aan doen. Hierin staat het winnen van resources gelijk aan het bouwen van een heus leger waar Darth Vader van gaat piepen. Uiteraard is het mogelijk om je te vestigen op een planeet, maar leuker is om de vijand af te schrikken met jouw enorme vloot en vervolgens te vermorzelen. Maar om dit te bereiken moet je als speler een aantal planeten overnemen, onderhandelen met andere werelden, je leger tevreden houden en scherp blijven.

Dit is precies waar Star Ruler uitblinkt in vergelijking met andere games binnen het genre; je wordt op een tactisch niveau flink uitgedaagd, want de game is allesbehalve makkelijk. Eén fout kan er al voor zorgen dat je de helft van je manschappen kwijt kunt raken of een alliantie kunt verbreken met een bevriende planeet.

Maar hier zijn ook wat foutjes te bekennen; er is namelijk geen enkele keer echte dialoog tussen de verschillende facties, iets wat het realisme flink doet dalen. Het zou leuk geweest zijn om te zien waarom een bepaalde planeet of factie jou mag of niet, of waarom er juist oorlog met je verklaard wordt. Het zou het tactische gedeelte naar een nog hoger niveau brengen, want nu kan het af en toe lijken op een spelletje tikkertje; jij bent hem! Het is oorlog!

Conclusie

Star Ruler is een harde, tactische RTS-game waarin je een prachtige wereld om te verkennen voor je neus geschoteld krijgt, maar door de tutorial, die eigenlijk een must is bij deze titel, zullen helaas veel mensen afhaken, simpelweg doordat deze complex, langdradig en vervelend is.

Degenen die toch doorzetten, staan een geweldige beleving te wachten, eentje met vrijheid, tactische uitdagingen en plezier. En uiteraard als kers op de taart bevat de game een multiplayer waarmee jij aan de wereld kunt bewijzen dat jij de enige echte Star Ruler bent!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Groots opgezet
 • Visueel toppertje
 • Vrijheid is blijheid
 • Game past zich naar jouw systeem aan

Wat is NOT

 • Langdradige tutorial
 • Lastig om in te komen

7

Meer Star Ruler

18/10/2011All Stars 2: Old Stars 0
 1.   
  Hitman047's avatar

  Onder het motto: Beter laat dan nooit? Ik zie net dat de game al meer dan een jaar uit is op Steam. (pluspunt: Kost nu nog maar 15 euro.)

  Anyway, had nog nooit gehoord van deze game. Het klinkt enorm als: Sins of A Solar Empire. (en ziet er ook zo uit)

  TY, voor de review. Ik houd wel van dit soort games, en zal hem zeker even checken. 😉

 2.   
  ..:BlackPanther:..'s avatar

  Nahh, niets voor mij

 3.   
  toqeer's avatar

  ken ik niet eens 😛