Nuclear Dawn

Met Nuclear Dawn probeert Interwave Studios, die zich overigens op Nederlandse bodem bevindt, het strategie- en shootergenre samen te brengen. Eén persoon neemt de rol aan van commandant en probeert zijn team te begeleiden naar de overwinning. Het is niet onbekend dat een mix van deze genres succesvol kan zijn, want de welbekende Zombie Master-mod voor Half-Life 2 wordt nog steeds door velen gespeeld. Ook Nuclear Dawn is begonnen als een simpele mod, maar het is nu tijd om te kijken of deze multiplayer-shooter zich als standalone release kan meten met zijn soortgenoten binnen het genre.

Uniek in opzet

De opzet van Nuclear Dawn is zeer uniek te noemen, doch ook vrij simpel. Eén persoon neemt de rol aan van commandant, die de map vanuit een traditioneel, top-down perspectief bekijkt. Deze commandant kan, afhankelijk van wat de normale spelers vereisen, verdediging en speciale gebouwen plaatsen. Spelers die rondlopen op de map dienen bronnen te veroveren, zodat de commandant punten kan verdienen, om zijn spullen te plaatsen.

De rol van beide groepen mag dus duidelijk zijn; de spelers strijden voortdurend om de vele bronnen op een map, terwijl de commandant langzaamaan steeds meer grond moet zien te winnen door verdediging te plaatsen. Het concept is in elk geval ijzersterk en verrassend genoeg werkt het zelfs uitstekend. Desondanks is een intelligente commandant vereist om de overwinning te behalen en dat kan soms lastig zijn.

Bovendien moet de commandant ook de upgrades verzorgen voor de spelers, wat enkel mogelijk is als de commandant voldoende inkomsten binnenkrijgt aan de hand van veroverde bronnen. Als dit niet goed verloopt, dan zul je gauw geneigd zijn om te stoppen, maar er kan op elk moment een muiterij gestart worden. Als er voldoende stemmen verzameld worden, kan de huidige commandant overgenomen worden door een andere speler.

Vier klassen

Nuclear Dawn kent vier verschillende klassen, die elk een bepaalde rol vervullen, maar mocht je op zoek zijn naar een specifieke speelstijl, dan ben je echter niet gebonden aan het gebruik van slechts één klasse. Elke klasse biedt namelijk een aantal kits, waardoor je met eenzelfde klasse allerlei doelen kunt voltooien. Zo hanteert de Assault-klasse als eerste de Infantry Kit, die een standaard geweer biedt, samen met granaten, een tactisch vizier en een pistool.

Vervolgens heb je de Grenadier Kit, bestaande uit een gigantische raketwerper, een shotgun en wederom het tactische vizier, in combinatie met de granaten en het pistool. Daarnaast beschikt de Assault-klasse zelfs over een kit met onder andere een sluipschuttersgeweer. Mocht iemand dringend hulp behoeven, dan kun je simpelweg je klasse behouden, maar wel je rol aanpassen om beter te kunnen assisteren.

Dit geldt ook voor de overige drie klassen, waarbij de Exo-klasse standaard een uit de kluiten gewassen mini-gun met zich meebrengt. Niet geheel verrassend dient deze klasse voor defensieve spelers, die met veel vuurkracht een punt moeten verdedigen. Daarnaast is er de Stealth-klasse, die spelers logischerwijs in staat stelt om onzichtbaar te worden en stiekem ver gelegen bronnen over kan nemen en dicht bij vijandelijke troepen kan komen.

Als laatste resteert er nog de Support-klasse, die in staat is om gebouwen weer op te knappen, teamgenoten te genezen en mijnen te plaatsen. Ook de Support-klasse kan dankzij de diverse kits allerlei rollen vervullen en dat is nou juist de kracht van Nuclear Dawn. Er zijn geen nieuwe wapens vrij te spelen, maar wel zogenaamde Gizmo’s, die bestaande wapens, gezondheid en dergelijke dingen kunnen verbeteren.

Een groeiende game

Momenteel kent de game slechts één modus, genaamd Warfare. In deze modus is het de bedoeling om de bunker van de vijandelijke commandant te vernielen. Het doel is dus vrij simpel, maar een gemiddeld potje kan gemakkelijk een half uur of langer duren. Zelfs met een slechte start is het mogelijk om uiteindelijk terug te slaan en alsnog de overwinning te behalen. Dit zorgt ervoor dat de game nagenoeg altijd intens is en de focus op teamwerk kan ik zeer waarderen.

In de toekomst zal de game voorzien gaan worden van meer content en wat mij betreft is dat meer dan terecht. De ondersteuning tot nu is overigens zeer goed geweest, want er is een stevig aantal patches verschenen om het geheel beter te balanceren en om diverse bugs op te lossen. Met Nuclear Dawn heeft Interwave Studios dan ook bewezen dat men in staat is om een goedwerkende multiplayer-titel neer te zetten en te ondersteunen.

De balans

Als laatste wil ik nog even de balans aanhalen, want dat is natuurlijk een cruciaal element. Ik durf de game goed gebalanceerd te noemen, maar spelers van een hoger level hebben simpelweg een voordeel qua Gizmo’s. Daarnaast vind ik het geheel niet bepaald vriendelijk voor beginners, maar als je even door die zure appel heen bijt, dan staat je een toffe multiplayer-ervaring te wachten.

Persoonlijk vind ik het gebruik van de wapens erg simpel, als in, dat er weinig terugslag is op de meesten. Anderzijds versnelt dit de gameplay en dat is wel belangrijk bij een modus als Warfare, waar je gemiddeld een half uur lang mee bezig bent. Daarnaast hangt, net zoals vele andere titels binnen het genre, het plezier af van je team en in dit geval ook de commandant.

Mocht het geheel vlekkeloos samenkomen, dan ben je verzekerd van een diepe, unieke ervaring. Het gebruik van de Source-engine zorgt ervoor dat de titel op technisch vlak erg sterk is, maar visueel gezien is het geheel gedateerd. Toch is de gameplay nog altijd belangrijker en daar voldoet Nuclear Dawn uitstekend aan.

Conclusie

Het in Nederland gevestigde Interwave Studios weet twee genres succesvol samen te brengen in Nuclear Dawn. Het concept is uniek en werkt verrassend genoeg erg goed. Dankzij de sterke focus op teamwerk tussen de commandant en de spelers is de ervaring erg belonend. Door het gebruik van diverse kits zijn de vier klassen niet gebonden aan één specifieke speelstijl. Ondanks een redelijk gedateerd uiterlijk blijft de gameplay snel, intens en sterk.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Diepgaand en uniek…
  • Uitzonderlijke focus op teamwerk
  • Veelal intense gameplay
  • Op technisch vlak erg sterk

Wat is NOT

  • …maar wapengebruik is erg simpel
  • Kleine balansprobleempjes
  • Gedateerde graphics

8

Meer Nuclear Dawn

12/10/2011The Lion King 3D 0
  1.   
    irapi's avatar

    Ik denk eerder aan de half life 2 mod “empires” wat bijna precies dezelfde opzet heeft. Ik zie zelf weinig verschil tussen deze twee games 🙄 .

  2.   
    Hitman047's avatar

    Extra pluspunt: voor een zacht prijsje verkrijgbaar. (19,95) 😉

    Heb de game in de ontwikkelingsfase een tijdje gevolgd, maar ben later afgehaakt. Ik ben nog steeds niet overtuigd, maar miss. dat ik heb eens haal met een Steam uitverkoop.

  3.   
    Boxer's avatar

    Mensen, kijk ook eens naar Natural Selection 2, zelfde opzet, maar dan wat anders!

    OT: Lijkt me een leuke game.

  4.   
    I Juggy I's avatar

    interresant weer iets nieuws onder het begrip shooter

  5.   
    ersanboy's avatar

    kan je ook online op pc spelen help me a.u.b

  6.   
    barto89's avatar

    Best nice! Klasse! Heel nice voor zo’n nieuwe jonge studio..

  7.   
    TheUltimateZerg's avatar

    ziet er zeker leuk uit 😀

  8.   
    Alfa Warrior's avatar

    ersanboy schreef, "kan je ook online op pc spelen help me a.u.b
    "

    Ja, is online only 🙂