The Lion King 3D

The Lion King is een echte Disney-klassieker, die de gemiddelde volwassene van tegenwoordig minstens een keer heeft gezien. Een re-release zo lang na het origineel lijkt wellicht onlogisch, maar een gedeelte van de generatie die met The Lion King is opgegroeid heeft nu zelf kinderen. Met een 3D-release van The Lion King hoopt Disney dus niet alleen volwassenen te trekken die het origineel hebben gezien, maar ook ouders die de film hebben gezien en nu ook hun kinderen kennis willen laten maken met deze klassieker.

De leeuwenkoning

The Lion King speelt zich af in Afrika, waar leeuwenkoning Mufasa een zoontje genaamd Simba heeft gekregen. Het ondeugende welpje heeft een gelukkige jeugd, maar zijn oom Scar aast op de troon van Mufasa. Met de hulp van de hyena’s lukt hem dit ook aardig en Simba slaat op de vlucht. Hij wordt opgevangen door het komische duo van stokstaartje Timon en zwijn Pumba, waar hij verder opgroeit tot een gelukkige, volwassen leeuw. In zijn thuisland gaat het er echter minder goed aan toe..

Nostalgie

Het grote verschil met het origineel uit 1994 is uiteraard de aanwezigheid van 3D. Het is wel een ander soort 3D dan je wellicht gewend bent, iets dat ook kan komen doordat The Lion King een animatiefilm is. Het 3D-effect in The Lion King is namelijk nog het beste te vergelijken met een kijkdoos. Je ‘ziet’ als het ware dat er verschillende lagen zijn gebruikt om het 3d-effect te krijgen, waardoor het 3D-effect voor sommigen wellicht wat ouderwets eruit ziet. Persoonlijk vind ik dit kijkdooseffect absoluut geen probleem. Sterker nog, ik denk dat het heel goed past bij getekende animatiefilms zoals deze, omdat het kijkdooseffect er op de een of andere manier een gevoel van nostalgie met zich meebrengt.

En ja, ik zal het heel eerlijk toegeven: bij mij zorgt The Lion King 3D ook voor een heerlijk nostalgisch gevoel. Zelfs al kende ik het origineel al, de film bleef een plezier om naar te kijken. Het verhaal, de liedjes, de humor, het klopt allemaal nog steeds. Je zou verwachten dat de film na zo’n lange tijd misschien gedateerd aanvoelt, maar dat vond ik zeker niet het geval. De film heeft nog steeds veel mooie, grappige, maar ook droevige momenten, die zelfs nu nog weten te ontroeren.

Niet voor de hele kleintjes

The Lion King 3D is echter, net zoals het origineel, niet bedoeld voor heel jonge kinderen. Vooral de gedeeltes met Scar en de hyena’s, met het overigens briljante liedje “Be Prepared”, zijn vrij eng en duister. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van de film, want juist doordat er ook wat duistere gedeeltes in zitten, voelt het geheel niet aan als een zoetsappige film met roofdieren in de hoofdrol.

Conclusie

The Lion King 3D is een prachtige film geworden, die voor zowel jong als oud een mooie ervaring biedt. Zelfs na al die jaren staat het verhaal nog als een huis en de mooie momenten zijn er zeker niet minder op geworden. Het 3D-effect is mooi uitgevoerd, maar zorgt bij deze film wel voor een kijkdooseffect waar je wel van moet houden. Persoonlijk vind ik dit echt heel erg goed passen bij getekende animatiefilms zoals deze, maar anderen zullen de 3D hierdoor minder mooi vinden. Wat mij betreft mag Disney zeker meer films de 3D-behandeling gaan geven en ik hoop dan ook dat na The Lion King en Beauty And The Beast ook films zoals Pocahontas en Aladin zullen volgen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • 3D is mooi uitgevoerd
  • Verhaal staat nog steeds als een huis
  • Film zit weer vol met mooie momenten
  • Liedjes zijn nog steeds briljant

Wat is NOT

8.5

Meer Nuclear Dawn

18/10/2011Nuclear Dawn 8
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren