Unknown blu-ray

Liam Neeson speelde al vele uiteenlopende rollen. Hij was Hannibal Smith in The A-Team, Jedimeester Qui-Gon Jinn en Tweede Wereldoorlog-held Oskar Schindler. In Unknown raakt hij juist zijn identiteit kwijt na een auto-ongeluk. Gedurende de film zien we hoe Dr. Martin Harris probeert te bewijzen wie hij is. Wat doet hij in Berlijn en waarom is hij als dokter een actieheld?

Wie ben ik?

We zien Martin samen met zijn vrouw Liz (January Jones) arriveren bij hun hotel in Berlijn, daar heeft Harris een conferentie over biotechnologie. Hij is echter zijn koffertje vergeten bij het vliegveld en neemt de taxi terug. Onderweg raakt de taxi ineens van de weg en belandt in het water. Martin raakt buiten bewustzijn, maar gelukkig kan taxichauffeur Gina (Diane Kruger) hem eruit slepen. De dokter komt niet meer bij en belandt in het ziekenhuis. Na vier dagen coma ontwaakt hij met een ernstige vorm van geheugenverlies.

Martin herrinert zich wel dat hij een conferentie heeft en vertrekt terug naar het hotel. Dan begint de ellende. Hij heeft geen paspoort meer en weet zich dus niet te legitimeren. Aan de veiligheidsmensen vraagt hij om Professor Cole (Frank Langella) te bellen, die kan vertellen wie hij is. Als Harris zijn vrouw voorbij ziet lopen, wil hij naar haar toe. Zij zal hem toch wel identificeren? Helaas voor Martin herkent Liz hem niet en roept haar man erbij: Dr. Martin Harris!

Dit is eigenlijk nog maar het begin van de film, want er gebeurt ontzettend veel en je zit meteen op het puntje van je stoel. De film zet je ook lekker aan het denken. Hoe kan dit allemaal gebeuren? Wat is de achterliggende gedachte? Wie zitten er achter Martin aan? We gaan mee op onderzoek met Liam Neeson, die weer een stoere rol neerzet en zich afvraagt of hij niet gek aan het worden is. Neeson probeert via allerlei personen te achterhalen wat er gebeurd is en, nog belangrijker, wie hij echt is. Na een spannende scène in het ziekenhuis raakt hij in contact met een goede vriend van zijn verpleegster. Deze Ernst Jürgen (Bruno Ganz) is een private investigator en een voormalige Stasi agent. Hij besluit Martin te helpen, met alle gevolgen van dien…

Actievolle acteurs

De film knalt regelmatig van je beeldscherm. Martin maakt de gekste dingen mee en niet alles is even logisch, maar Unknown wordt op een zeer vlotte manier verteld. Het camerawerk brengt de actie goed in beeld en bij de momenten dat Harris’ geheugenverlies opspeelt, beweegt de camera wat heen en weer zodat je een soort ‘draaierig’ effect krijgt. De actie kan je goed vergelijken met de Bourne-films: auto-achtervolgingen, hand-to-hand combat en koelbloedige moordpartijen. Je vraagt je wel af waarom Harris zo’n actieheld is. Deze vraag wordt net als de andere vragen tijdens de film duidelijk uitgelegd, zei het vrij kort en daar ligt het minpuntje van Unknown. De film heeft een sterke opbouw, maar als de puzzelstukjes in elkaar beginnen te vallen is het verhaal ook vrij snel afgelopen.

De schrijvers hebben het script goed voor elkaar en dankzij de goede vertolkingen van de hele cast komt alles overtuigend over. Liam Neeson zit al jaren in het vak. De man als actieheld wordt besproken in een leuke extra. Elke film weer speelt hij een heel andere soort personage en binnenkort is hij te zien als Zeus in Wrath of The Titans en Ra’s al Ghul in The Dark Knight Rises. Unknown lijkt in zijn geheel wel wat op Taken, die als bonus bij de blu-ray zit en ook Liam Neeson in de hoofdrol heeft. Zo krijg je er meteen nóg een hele vette actie-thriller bij!

January Jones zagen we onlangs als de mooie Emma Frost in X-Men: First Class, Diane Kruger is bekend van haar rollen in Inglourious Basterds en National Treasure. De meest opmerkelijke verschijning is toch wel die van Bruno Ganz, voor altijd bekend als Hitler in Der Untergang. Frank Langella gaat al heel lang mee en was in een ver verleden Skeletor in de He-Man film. Een hele sterke cast en op zeer bekwame wijze neergezet door regisseur Jaume Collet-Serra, die ons twee horrorfilms bracht: House of Wax en het enge Orphan.

Conclusie

Unknown is een film die je met veel vragen opzadelt, maar dit met sterke vertolkingen, een boeiend verhaal en goed in beeld gebrachte actie blijft verrassen. Het is wel jammer dat wanneer de antwoorden duidelijk zijn, de film al vrij snel ten einde is. Dit had wat meer uitgewerkt mogen worden. We zien een hele reeks goede acteurs voorbij komen, die best wat vaker in beeld mochten komen. Dat brengt soms de balans tussen de actie en het dialoog in gevaar, maar uiteindelijk blijft een hele solide drama-thriller over.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Boeiend verhaal
  • Goede vertolkingen
  • Vette actie
  • Gratis de film Taken erbij

Wat is NOT

  • Het einde
  • Te veel personages

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren