Uncharted: Golden Abyss

Wat is het toch verwonderlijk dat de succesvolle franchise Uncharted niet PlayStation 3-exclusive blijft. Er komt een versie naar de PlayStation Vita en hoewel Naughty Dog Uncharted: Golden Abyss niet ontwikkelt, begeeft de game zich in een positieve positie. Het ademt Uncharted, het voelt Uncharted en het oogt Uncharted; dit wordt nu al één van de successen voor de Vita.

Voordat alles begon

Weer een geheel nieuw avontuur in het Uncharted-universum en Golden Abyss is in feite een prequel op Uncharted: Drake’s Fortune, het eerste deel op de PlayStation 3. We krijgen dus met een jongere Drake te maken en we ontmoeten daarmee veel nieuwe personages. Elena zit er bij voorbaat niet in, omdat zij geïntroduceerd werd in Drake’s Fortune, maar een Sully is nog mogelijk. Echte details over het verhaal zijn onbekend, maar Nathan Drake is altijd op zoek naar een verborgen stad, schat of iets anders van waarde of informatie over zijn voorouders.

Innovatief klimmen en klauteren

De focus ligt nu dus vooral op de gameplay en tijdens de Gamescom konden we een aardig tijdje met de game aan de slag. Vooral de nieuwe features van de Vita kwamen goed naar voren in deze Uncharted. In het eerste level was het vooral puzzelen geblazen met het nodige avontuur; Drake reist met een maat en voor informatie moet hij vier delen van een map of kaart zien te vinden. De puzzel kun je openen door voor het voorwerp te gaan staan en dit te selecteren met de vinger op het touchscreen. Met een veegsessie over dit scherm komt de kaart langzaam tevoorschijn en na vier maal de ‘schatten’ te hebben gevonden, vergaar je details in het verhaal. We moesten met Drake en zijn maat vervolgens een half rotte brug over die ons over een ravijn moest brengen. De brug is echter niet pluis en Drake valt dan ook, maar weet zich nog vast te grijpen. Deze brug is te spelen met de nieuwe features van de Vita. Door op het touchscreen de delen van de brug aan te tikken, volgt Drake automatisch deze weg. Ook aan een touw slingeren kan met een paar vegen over het scherm succesvol worden gedaan, het klimmen en dalen van een touw gaat dan weer met het touchpad aan de achterkant van de Vita. Door met beide vingers over de achterkant te sliden, bewoog Drake zich omhoog of naar beneden. Verder was het level vooral klimmen, klauteren en meer kleine puzzeltjes oplossen; hierdoor kregen we een goed beeld over het adventure gedeelte van Uncharted: Golden Abyss.

Schiet die bastards!

De tweede ervaring in het spel was een meer actiegericht stuk. Ook hier moesten we eerst weer klimmen en klauteren langs richels, die ook weer met het touchscreen gespeeld konden worden. Door op de richels te tikken, klimt Drake uit zichzelf deze weg. Naar de andere kant van een rots springen kan echter door de Vita te kantelen, waarna het personage overhelt naar die kant, klaar om te springen. Je hebt echter de keuze; je hoeft deze onderdelen niet met het touchscreen te doen, ook de normale controls met dubbele analoge sticks en de knoppen is mogelijk. De schietscènes voelen daarnaast heerlijk aan, aangezien de Vita de twee sticks bevat. Eindelijk is lopen en de camera naar eigen inzicht bewegen een vertrouwd gevoel. Een shooter als Resistance: Burning Skies voelt goed, maar ook het schieten in Uncharted werkt uitermate lekker. Richten is niet al te moeilijk en wapens oppakken kan door het wapen dat op de grond ligt aan te tikken op het touchscreen.

Bovendien zijn de normale controls van toepassing, nog steeds kun je wegduiken en in dekking gaan. Granaten gooien is daarnaast vrij simpel: druk met de vinger op de granaat op het scherm en sleep je vinger naar de plek waar je de granaat wilt laten landen. Het is dan een kwestie van loslaten en Drake gooit de granaat. Ik heb echter geen andere manier gevonden om een granaat te gooien, dus aan dit onderdeel met het touchscreen zit je mogelijk vast. Een coole manier om de sniperrifle in zoom te gebruiken, is door de Vita te kantelen. Op die manier richt je en als je het onder de knie hebt, werkt ook dit naar behoren.

Visueel wow

Qua vernieuwing in gameplay over het algemeen was in de speelsessie niet veel te merken. Het is Uncharted, het is Drake, maar dan op een handheld. Dit is absoluut niet erg, want de reeks staat als een huis en ook het grafische gedeelte is dik in orde. Het is lastig om te zeggen of Golden Abyss gelijkwaardig is aan de eerste Uncharted, maar het komt behoorlijk in de buurt. Details, animaties, de feeling en het schieten, het ziet er allemaal erg goed uit en dit is nog maar het begin van de Vita. De nieuwe features om je personage voort te bewegen voelen echter wat simplistisch, maar doordat je de game op verschillende manieren kunt spelen, is het tof dat je alleen maar meer mogelijkheden hebt.

Voorlopige conclusie

Uncharted: Golden Abyss is dé game om de Vita op de kaart te zetten. Het gevoel van de PlayStation 3-versies wordt gelijkwaardig overgezet naar een handheld en dit is fantastisch. Het ademt de franchise, grafisch is het nu al verbluffend en de features als touchscreen, touchpad aan de achterkant en de verbeterde Sixaxis-besturing geven de serie meer frisheid. We zijn klaar voor een nieuw verhaal, nieuwe personages en een nieuw avontuur met Nathan Drake.

 1.   
  soldierarjan's avatar

  met deze game ga ik de vita halen.
  lijkt me echt super apparaat.

 2.   
  Hitman047's avatar

  Dit gaat dé system seller van de Vita wordem. Ik hoop dat er een bundel komt. 😉

 3.   
  stoneface's avatar

  als ik dit zie heb ik spijt van de psp slim gekocht te hebben

 4.   
  Rijstekorrel's avatar

  ”Hitman047″ schreef, "Dit gaat dé system seller van de Vita wordem. Ik hoop dat er een bundel komt. 😉 "

  Hoop ik ook 😀

  @ stoneface

  Sowieso niet slim dat je nu nog een psp koopt als je van de nieuwe spellen wil genieten, Als je een beetje game nieuws bij hield dan wist je dat de vita al bijna kwam en dat de psp ze tijd gehad heeft.

 5.   
  stoneface's avatar

  carlos0 ik heb mijn psp vorig jaar gekocht wat zit gij te zagen.
  en stoef niet zo dat jij alles weet van het “gamenieuws”

 6.   
  toqeer's avatar

  weet nog niet of de psv ga halen msichien voor uncharted 😛