The Mechanic blu-ray

In het origineel uit 1972 speelt Charles Bronson de hoofdrol. Een actieheld van zijn tijd dankzij een reeks westerns en de Death Wish-serie. Vandaag de dag hebben we Jason Statham, een actieheld eerste klasse: kale knikker, Brits accent en vooral praten met zijn vuisten. De man heeft een bepaalde charme die niet elke actieheld heeft. Bovendien heeft hij al bewezen een potje te kunnen acteren dankzij Guy Ritchie in Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch. Het lijkt wel of hij zijn rollen afwisselt. Acteren in The Italian Job, The Bank Job en 13 óf stunten in The Transporter, Crank en The Expendables. The Mechanic lijkt een mix van de twee.

Klusjesmannen

Regisseur Simon West (Con Air, Lara Croft: Tomb Raider) laat ons in de eerste vijf minuten kennis maken met Arthur Bishop (Jason Statham). Hij is the Mechanic, een hitman die mensen vermoordt en het op een ongeluk laat lijken. Op spectaculaire wijze zien we hem ontsnappen (waarbij hij de vrouwelijke kijkers niet vergeet) en gaat zijn geld ophalen bij opdrachtgever Harry McKenna, een leuke rol van filmveteraan Donald Sutherland.

Als Arthur Bishop met een bootje naar zijn huis aan het water gaat, krijgen we een nog duidelijker beeld van de man. Hij zet zijn favoriete plaat van Schubert op en vertelt ons over zijn werk als Mechanic. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan zijn Jaguar en online zoekt hij naar opdrachten. Wanneer Bishop te horen krijgt dat zijn mentor uit de weg geruimd moet worden, begint alle ellende en wordt het verhaal zowaar interessant.

Steven (Ben Foster) de zoon van Harry McKenna en een nietsnut volgens zijn vader, neemt contact op met Bishop om de kneepjes van het vak te leren. Zo kan hij de moordenaars van zijn vader terug pakken. Met enig schuldgevoel traint Arthur de jongen en laat hem uiteindelijk zelf wat klusjes opknappen. Dit verloopt niet geheel vlekkeloos, maar de twee vormen een goed duo. Als steeds meer zaken aan het licht komen, wordt voor zowel Bishop als Steven steeds meer duidelijk…

Snel en Stijlvol

Jason Statham is al jaren de charmante actieheld met één killer blik. Je weet wat je aan hem hebt, he delivers. Ben Foster (Bang Bang You’re Dead, X-Men: The Last Stand) steelt eigenlijk de show als getergde jongen die in de voetsporen treedt van Statham. Hij is zeer overtuigend en de chemie tussen de twee is boeiend. Statham is een badass , Foster wil een badass zijn. Soms komt het zelfs over als een buddy film zoals Rush Hour of Lethal Weapon, maar dan eentje met nog meer guns en stunts. Regisseur Simon West vertelt het verhaal op een zeer vlotte manier en de scènes zijn snel gemonteerd. Dit is leuk voor de actie, maar de rest van de film vliegt ook voorbij.

Aangezien niet elke opdracht van Steven soepel verloopt en er geen bewijzen mogen achter blijven, krijgen we de gevolgen niet te zien. Nochtans horen we Bishop, in een voice-over tijdens de opdrachten van Steven, vertellen hoe hij het moet aanpakken. Het lijkt wel of het verhaal snel verteld moet worden. Er is geen tijd om je af te vragen hoe het nu precies zit. De film had daarom best wat langer mogen duren. Gelukkig zijn er diverse twists die onze aandacht erbij houden en de brute actiescènes zijn erg sterk en blijven je bij je strot grijpen. Af en toe denk je toch even aan Con Air.

De extra’s zijn een welkome aanvulling. Het zijn er niet veel en een trailer is zelfs niet te vinden, maar de twee extra’s die op het schijfje staan geven een hoop uitleg. De making of laat zien dat Jason Statham een echte actieheld is, hij doet alle stunts zelf en collega Ben Foster kan er ook wat van. De deleted scenes zijn belangrijk en vullen de gaten in het verhaal. De film zou eigenlijk opnieuw uitgebracht moeten worden, maar dan inclusief deze deleted scenes. Dat komt vooral het verhaal ten goede.

Conclusie

The Mechanic zal niet iedereen bekoren, maar met Jason Statham aan boord weet je wat je kan verwachten. Het is ook de bedoeling van de regisseur, om ons anderhalf uur even uit de dagelijkse sleur te slepen, even 90 minuten non-stop actie. Dat is hem zeker gelukt, al vergeet hij soms het verhaal te vertellen. Voor je het weet krijg je weer een flitsende actiescène voor je kiezen. Het verhaal in dit soort films is vaak een kapstok voor oneindige actie, maar dankzij een sterke rol van Ben Foster krijg je een goeie band met de twee hoofdrolspelers en blijft het tot het einde een onderhoudende film.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Goed tempo
  • stijlvolle actie
  • Sterke vertolking van Ben Foster
  • Leuke twists

Wat is NOT

  • Verhaal heeft zijn gebreken
  • Voor een bepaalde doelgroep

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren