Cowboys & Aliens

Cowboys & Aliens. De titel zegt het eigenlijk allemaal. In deze film kiezen de aliens eindelijk eens niet één van de grootste Amerikaanse steden uit als basis voor een invasie van de aarde. Veel logischer ook eigenlijk, want waar kun je je makkelijker vestigen dan in de verlaten woestenij die het Wilde Westen heet? In hun invasieplannen hebben ze echter geen rekening gehouden met één man…

Cowboys…

Deze man, gespeeld door Daniel Craig, wordt aan het begin van de film ergens midden in de woestenij wakker. Hij is gewond en lijdt aan geheugenverlies. Maar het vreemdste is misschien wel de mysterieuze armband die hij om zijn pols draagt. Doordat hij vanaf het begin af aan geen idee heeft wie hij is of waar hij vandaan komt, word je meteen het verhaal ingezogen. Craig speelt met overtuiging de verwarring van de man terwijl die zijn verleden ontrafelt, waarbij hij niet blijkt te zijn wie je direct zou verwachten.

Ook Harrison Ford heeft een heerlijke rol toebedeeld gekregen met Woodrow Dolarhyde. Deze ex-kolonel is een verbitterde oude cowboy, maar zorgt voor enkele ontroerende scènes. De chemie tussen de oudere generatie (Ford) en de jongere (Craig) werkt en zorgt voor enkele pittige confrontaties. Beide karakters zijn ook goed voor de nodige one-liners.

De derde grote rol is voor Olivia Wilde. Zij speelt Ella, die voornamelijk opvalt door haar mysterieuze optreden. Haar verhaallijn geeft de plot van de film net dat beetje extra, al valt Wilde als persoonlijkheid behoorlijk weg tegen Craig en Ford. Daar staat tegenover dat een vrouw in deze setting, tussen al die ruwe kerels, wel voor komische situaties zorgt.

… & Aliens

Zo goed als de personages uit de verf komen, zo onderbelicht blijven de aliens. Dat draagt echter bij aan de spanning, omdat de mannen heel lang niet weten waar ze nu eigenlijk precies achter aan zitten, wat de wezens willen, of wat ze met hun slachtoffers doen. Dat begon eigenlijk al met de marketing voor de film, want ik kan me niet herinneren dat we veel van de aliens hebben gezien in de trailers en clips die al online werden gebracht.

Hoewel de titel van de film Cowboys & Aliens is, ligt de nadruk dus wel heel sterk bij de Cowboys. De aliens verschijnen en dwingen daarmee de cowboys om hun geschillen aan de kant te zetten. Want de mensheid zal moeten samen werken om deze dreiging van buitenaf te boven te komen. De aliens zijn wat ze altijd zijn: de afzichtelijke gedrochten die weinig goeds in de zin hebben.

Tot slot, in een film met cowboys horen natuurlijk ook indianen. Daaraan ontbreekt het ook in Cowboys & Aliens niet. Vooral in combinatie met Dolarhyde levert dit een paar sterke scènes op, al is het jammer dat ook de indianen wat onderbelicht blijven. Maarja, je kan natuurlijk niet alles hebben.

Conclusie

Cowboys & Aliens is een uitstekend geslaagde mix van western en sciencefiction. De acteerprestaties mogen er zijn en de ontwikkeling en het verleden van de karakters zijn erg interessant. De film mixt op meer punten, want emotionele scènes worden met het grootste gemak afgewisseld met een komische noot. Cowboys & Aliens past daarmee beslist in het rijtje geslaagde westerns van het afgelopen jaar.

Waar True Grit een meer klassieke Western was, sluit Cowboys & Aliens aan bij Rango in een sterke vernieuwing van één van de oudste genres uit de filmwereld. De nieuwe generatie ontmoet de oude, zowel in genre (western – sciencefiction) als bij de acteurs (Ford – Craig).

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Daniel Craig
  • Eindelijk landen de aliens eens ergens anders
  • Nieuw ontmoet oud

Wat is NOT

  • Indianen hadden meer screentime verdiend

8.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren