Captain America: The First Avenger

Superheldenfilms. Het is een geheel nieuw genre geworden en zeker als we praten over de Marvel-verfilmingen, is de lijst zeer groot. Spider-Man, DareDevil, Blade, X-Men, Fantastic Four, Elektra, Hulk, allen hebben het inmiddels naar het grote doek geschopt. Deze films werden echter allemaal geproduceerd door derde partijen, waarbij Marvel alleen de rechten bewaakte. Sinds Iron Man is Marvel zelf ook een volwaardige studio en het blijft mij verbazen hoe goed zij hun franchises behandelen en vooral een duidelijke verhaallijn vertellen, die uiteindelijk zelfs gaat leiden tot een samenkomst van al deze superhelden in The Avengers, die volgend jaar zal verschijnen. Na Iron man, Hulk en Thor is de laatste en tevens ook de eerste Avenger nu aan de beurt: Captain America: The First Avenger.

Een andere tijd

De mensen die Iron Man, Iron Man 2, The Incredible Hulk en Thor hebben gezien, weten dat het Avengers-project continu aanwezig is. Samuel L. Jackson speelt in bijna al deze films Nick Fury, de baas van S.H.I.E.L.D., de organisatie die de superhelden gaat samenbrengen. Captain America is een apart geval. De superheld is namelijk ontstaan in de Tweede Wereldoorlog en hoe breng je zo iemand naar het heden. Simpel. Aan het begin van de film zien we mensen van S.H.I.E.L.D. in het poolgebied bezig met het opgraven van de jarenlang bevroren Captain. Na deze korte proloog zien we vervolgens hoe dit allemaal is ontstaan.

Chris Evans, die we eerder al zagen als The Human Torch in Fantastic Four, kruipt in de huid van Steve Rogers; een magere, slappe knul die een ongekend verlangen heeft naar een carrière in het leger. De Tweede Wereldoorlog is immers bezig en hij ziet het als zijn taak om onschuldige burgers te beschermen tegen het onrecht. Er is echter één probleem, het leger wil hem niet hebben vanwege zijn tengere verschijning. Gelukkig voor hem is Dr. Abraham Erskine (Stanley Tucci) op datzelfde moment bezig met een serum om supersoldaten te creëren en vanwege Steven zijn ongeëvenaarde moed en goedheid krijgt hij de kans om dit serum te testen. Dat overigens met tegenwerking van de geweldig grappige Tommy Lee Jones, die als Colonel Chester Phillips natuurlijk liever een sterke, ‘echte’ militair ziet.

Sterk scheppingsverhaal

Het gevolg moge duidelijk zijn. Steven wordt de eerste en enige supersoldaat van het Amerikaanse leger en wordt een levend marketingmiddel om het thuisfront te overtuigen geld te storten en zo het leger te steunen (en financieren). Inclusief het blauwe kostuum en het onvergetelijke schild. Het is vooral in deze periode dat de film uitblinkt en ook voor fans van het filmuniversum van Marvel (lees: Avengers) is er genoeg om van te genieten. Zo speelt de vader van Tony Stark/Iron Man, Howard Stark een zeer grote rol bij de ontwikkeling van de snufjes van Cap en voor de fans is dat natuurlijk geweldig.

Op deze momenten is de film op zijn sterkst. Het proces van zielige knul tot het succes van de Captain. Het neemt het grootste gedeelte van de tijd in beslag en het verveelt geen moment. Dit mede dankzij de subtiele, romantische relatie tussen Rogers en Peggy Carter (Hayley Atwell), de humor van Tommy Lee Jones en de overdreven manier van het inzetten van Captain America voor de marketing van het leger. Echter, als de film uiteindelijk tot zijn conclusie moet komen, is er te weinig tijd over en voelt het allemaal een beetje afgeraffeld aan. Als slechterik is natuurlijk The Red Skull aanwezig, die met zeer geavanceerde wapens Amerika wil bombarderen. Een achtergrondverhaal van The Skull is echter onvoldoende aanwezig. Hij is er gewoon en is gewoon een slechterik zonder wat meer diepgang te brengen. Dit is jammer, want sinds The Dark Knight weten we natuurlijk dat het niet alleen om de held hoeft te draaien.

Conclusie

We hoeven het bij het Marvel-universum eigenlijk niet meer te zeggen, maar de special effects staan natuurlijk als een huis. Daarnaast heb ik van elke minuut van het ontstaan van Captain America genoten en baal ik oprecht van het afgeraffelde en cliché einde. Desalniettemin blijft het me verbazen hoe goed Marvel erin slaagt om al deze helden samen te laten komen in één groot verhaal. En als laatste advies wil ik jullie verzoeken tijdens de credits te blijven zitten, want de bonus die daarna volgt is overweldigend gaaf. Vooral voor de fans.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Backstory erg sterk
  • Tommy Lee Jones hilarisch
  • Zet de toon voor The Avengers

Wat is NOT

  • Einde voelt afgeraffeld

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren