The Adjustment Bureau blu-ray

In het dagelijks leven maken we allerlei keuzes en soms lijkt iets onverwachts gewoon puur toeval. Maar is dat wel zo? In The Adjustment Bureau komen Matt Damon en Emily Blunt erachter dat er iemand anders is die de touwtjes in handen heeft…

Toeval?

The Adjustment Bureau draait om een gelijknamige, verborgen organisatie, die overal ter wereld de levens van mensen in de gaten houdt. Blijkbaar heeft ‘de Voorzitter’ een plan bedacht en daar hebben alle mensen zich (onbewust) aan te houden. De mensen van het Adjustment Bureau helpen dan ook regelmatig een handje als iemand toch van de juiste koers dreigt af te raken.

Zo ook David Norris (Matt Damon), een jonge politicus die op weg is om de senaatszetel van New York op te eisen. Als zijn carrière een flinke klap heeft opgelopen, ontmoet hij de losbandige Elise. Davids wereld staat op zijn kop en wonder boven wonder vindt hij weer de moed en kracht om te blijven knokken en het over vier jaar nog eens te proberen. Bij toeval komt David enige tijd later Elise weer tegen in een bus. Het blijkt het begin van een verboden romance, waar het Adjustment Bureau zeker een stokje voor wil steken.

De rode draad

Hoewel The Adjustment Bureau soms omschreven wordt als een thriller, is de film dat zeker niet. Het is vooral een lekkere zoetsappige film met een klein sciencefiction jasje. Het is leuk om te zien hoe David Norris omgaat met de aanwezigheid van het Adjustment Bureau, wat nogal eens voor grappige situaties zorgt. Je moet echter wel tegen de typische kleffe momenten kunnen, waarbij de relatie tussen David en Elise naar voren komt. Dat is immers een rode draad door de film, met alle bekende momenten van dien.

Toch blijft het de zoveelste film van dit jaar met veel potentie en een niet zo optimale uitwerking. Het sciencefiction-sausje komt maar op een paar vlakken aan bod en de echte morele strijd van David en zijn ‘noodlot’ wordt er ook op de achtergrond een beetje doorheen gejaagd. Iemand die niet wil accepteren dat alles volgens een vastgelegd plan moet gebeuren, dat is een mooi uitgangspunt voor een sterk verhaal. Het is nu alleen erg voor het grote publiek uitgewerkt, waardoor het allemaal wat makkelijk verteerbare kost blijft. Niks mis mee, maar wat meer emoties hadden geen kwaad gekund en ook het hele concept van een hogere macht die alles controleert had op veel meer interessante punte uitgewerkt kunnen worden.

Voor de liefhebber bevat de blu-ray disc nog wel enkele extra’s, zoals uitgebreide en verwijderde scènes, video’s van Damon en Blunt over het verhaal en hun personages en een video over de opnames in New York. Heel bijzonder is het nergens, maar zoals gebruikelijk biedt het wel een leuk kijkje achter de schermen. Het is dan ook jammer dat de extra’s allemaal hooguit een paar minuten duren.

Conclusie

The Adjustment Bureau is zo’n duidelijke film voor een door de weekse avond als er niets op tv is. Het is lekker vlot, kent een vleugje romantiek en verder een onderhoudend verhaal met wat actie en een sciencefiction-sausje. Helaas blijven veel interessante aspecten van het verhaal onderbelicht, waardoor dit niet de topper is waar je graag met veel vrienden eens goed voor gaat zitten. Het concept heeft veel potentie, maar daar is jammer genoeg te weinig mee gedaan. Toch blijft een vermakelijk geheel over, wat je zonder al te veel denkwerk lekker onderuit gezakt kunt kijken. En dan zijn er ook nog eens wat leuke extra’s voor de liefhebber, ook al is het bonusmateriaal wat aan de korte kant.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren