Gnomeo & Juliet

We hebben al veel gezien in animatiefilms, van superhelden en huisdieren tot een wereld onder water en speelgoed dat tot leven komt. Nu is ook Shakespeare niet meer veilig, want zijn beroemde verhaal van Romeo en Julia is op een wel heel bijzondere manier bewerkt. Maak kennis met een moderne variant van dit liefdesdrama door de ogen van… tuinkabouters!

Blauwen en roden

Gnomeo & Juliet is een vrije vertaling van Romeo en Julia en deze keer draait het om een onmogelijke liefde tussen twee tuinkabouters. De stoere Gnomeo hoort bij ‘de blauwen’ in de ene tuin, terwijl Juliet een ‘rode’ is en tevens de dochter van Lord Redbrick, leider van de rode tuinkabouters in de andere tuin. Al jaren is er een passieve strijd tussen de twee tuinen, maar die lijkt te escaleren als Gnomeo en Juliet in het donker verliefd op elkaar worden. Zodra ze merken dat hij blauw is en zij rood, begint het avontuur pas echt.

Het verhaal wordt ondersteund door de sterke voice cast. Met stemmen van onder meer James McAvoy als Gnomeo, Emily Blunt als Juliet, Jason Statham als de etterige Tybalt en Michael Caine als Lord Redbrick komen de diverse personages goed tot leven. En voor de oplettende luisteraar zijn ook nog grote namen als Ozzy Osbourne, Hulk Hogan en Patrick Stewart te herkennen.

Eerbetoon

Het sterke aan Gnomeo & Juliet is dat het vooral een film is die ook voor een ouder publiek leuk is om te kijken. Kinderen zullen al genoeg hebben aan de prachtig geanimeerde tuinkabouters en andere figuren, aangevuld met de nodige makkelijke grappen. Er zit echter ook regelmatig meer in de film verborgen dan je op voorhand zou denken. Naast de stevige variaties op nummers van Elton John zijn er ook eerbetonen aan films als The Matrix en Toy Story. En sommige grappen zullen de jonge kijkers volledig missen, terwijl je er als ouder persoon heerlijk om kunt lachen. Zo wordt er ook genoeg verwezen naar andere werken van Shakespeare. Zowel overduidelijk als wat meer subtiel. Het is bijvoorbeeld hilarisch om aan het begin van de film te zien dat het ene huis 2B is en het andere huis Niet 2B. Inderdaad, to be, or not to be. En een extreme grasmaaier wordt in een advertentie omschreven als “a weapon of grass destruction”.

Zoals gezegd is de film visueel erg sterk. De diverse aardewerken tuinkabouters ogen heel mooi, terwijl ook de hele sfeer van het ‘tuinleven’ goed uit de verf komt met de overige aankleding. De minpunten in dit geval liggen toch op het gebied van clichés. Tot op zekere hoogte kan je van eerbetonen spreken, maar er komen genoeg overbekende situaties aan bod die de originaliteit flink omlaag halen. Daarnaast is het verhaal behoorlijk dun en voorspelbaar, ongeacht het feit dat het losjes gebaseerd is op een bestaand werk van Shakespeare. Het verloop van de acties, de afwisseling tussen vrolijke en emotionele momenten… op dit vlak schiet het geheel toch wel wat te kort voor een meer volwassen publiek.

Gelukkig maken de extra’s op de blu-ray disc weer wat goed. Zo heb je een stukje achtergrond over de productiestudio, waar Elton John een dikke vinger in de pap heeft. Ook zijn er diverse ongebruikte scènes, zoals alternatieve eindes en verwijderde scènes, waar de makers wat bij vertellen. En ook zijn er twee specials over personages die een interessante bijrol in het verhaal hebben. Heel lang duurt het allemaal niet, maar het biedt toch weer een leuk stukje achtergrond bij de film. Iets wat een disc release weer wat meer de moeite waard maakt.

Conclusie

Soms zijn er van die films die stilletjes voorbij lijken te gaan, terwijl dat best wel zonde is. Gnomeo & Juliet is zo’n film. Het heeft misschien niet de allure of status van een Toy Story, maar de animaties zijn top, er is ongekend veel sfeer in de wereld der tuinkabouters, de film kent een prima voice cast en de humor is zowel makkelijk voor de jonge kijkers als wat subtieler af en toe voor de oudere kijker. Het is wel jammer dat er toch behoorlijk veel clichés in het verhaal verwerkt zijn, wat zeker niet had gehoeven met het beroemde verhaal van Romeo & Julia als basis. Toch is de film zeker de moeite waard en kan het bij veel mensen voor een aangename verrassing zorgen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Visueel heel sterk
  • Zowel subtiele als makkelijke humor
  • Leuke eerbetonen en verwijzingen

Wat is NOT

  • Behoorlijk wat clichés
  • Verhaal nogal voorspelbaar

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren