Buried DVD

Het zal van velen de ergste nachtmerrie zijn: levend begraven worden. Het overkomt Ryan Reynolds in Buried. Hij speelt de vrachtwagenchauffeur Paul, die werkzaam is in Irak. Nadat zijn convooi is overvallen, wordt hij wakker in een nauwe, donkere ruimte. Al snel dringt het tot hem door dat hij in een kist onder de grond zit!

Bureaucratie ten top

Alles wat Paul bij zich heeft in zijn kist zijn een aansteker en een mobiele telefoon. Het alarmnummer dat hij heeft meegekregen is hem afgenomen en het menu van de telefoon is in het Irakees, dus moet Paul improviseren. En dat loopt niet bepaald op rolletjes.

Dacht je dat een telefonische helpdesk soms het bloed onder je nagels vandaan weet te halen? Ga dan maar eens in een kist onder de grond liggen en probeer de mensen aan de andere kant van je mobiele verbinding aan hun verstand te brengen dat je nou juist niet die paar minuutjes geduld hebt. Ook hier komen de meest bizarre vragen voorbij en het lijkt of het de normaalste zaak van de wereld is dat er een Amerikaan levend begraven is. Ryan Reynolds speelt de oplopende frustratie die daar bij hoort perfect.

Reynolds’ andere kant

We kennen Ryan Reynolds allemaal als de grote komiek die altijd een sarcastische opmerking gereed heeft. Dat hij meer in zijn mars heeft, laat hij zien in Buried. Hij weet de oplopende angst, paniek en frustratie perfect neer te zetten. Het is moeilijk om niet met hem mee te leven terwijl de situatie moeilijker en moeilijker wordt. Die frustratie is goed te begrijpen. Zoals gezegd schijnt het niet mee te vallen te begrijpen dat iemand die onder een paar meter zand begraven ligt haast heeft. Als je dan ook nog met andere gevaren onder de grond te maken krijgt, om nog niet te spreken van afpersing en politieke machtsspelletjes, heb je alle reden om geïrriteerd te raken.

Wat deze film origineel maakt is dat hij volledig op één locatie speelt. Toch is dat ook wat het geheel tegenwerkt: na een half uur heb je het idee wel door eigenlijk. Een man ligt in een kist onder de grond en draait langzaam door, wat geheel logisch is. Niet dat de spanning daar onder lijdt. Er zijn genoeg gebeurtenissen die het geheel interessant houden, maar op de een of andere manier gaat het na verloop van tijd toch tegenstaan om steeds naar hetzelfde beeld te kijken. Voor de grafische schoonheid moet je deze film zeker niet willen kijken.

Dan nog een groot, dik minpunt: de extra’s. Die vallen simpelweg erg tegen. Een making-of, een interview met de maker en een trailer. Dan heb je het wel gehad. Natuurlijk is dit geen enorme productie met heel veel sets om te bezoeken, maar wat meer extra’s maken een DVD of Blu-ray toch sneller de aankoop waard.

Conlcusie

Het acteerwerk van Reynolds is wat deze film het kijken waard maakt. Ook draagt het sterk bij aan de beleving als het je eigen grootste angst is om levend begraven te worden. Buried wordt na enige tijd wel wat eentonig, omdat we niet buiten de kist komen die Reynolds’ gevangenis is. Dat is gedurfd, maar gedurfd is niet altijd goed. Buried is zeker geen slechte film: zoals gezegd maakt Reynolds heel veel goed. Maar het is ook zeker geen onvergetelijk meesterwerk.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren