Brink

Het is lang geleden dat ik me in een online-shooter heb gestort. De eerste Modern Warfare was een kort avontuur en daarvoor was mijn echte liefde Team Fortress Classic. Niet voor niets was juist ik een blij man toen ik aan de slag ging met Brink. De game laat mensen samenwerken zoals ik zelden eerder heb gezien en dat doet het met heerlijke gameplay en een sterk verhaal.

The Ark

Brink speelt zich af op The Ark, een stad die gebouwd is als testproject om de gevolgen van Global Warming tegen te gaan. Daardoor is de stad volledig zelfvoorzienend en drijft het bovendien, om een antwoord te bieden tegen de stijging van de zeespiegel. Helaas voor de Aarde werd de opwarming van de planeet eerder fataal dan gedacht. De zeespiegel is reeds gestegen en duizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht in The Ark. Oorspronkelijk ontworpen voor 5.000 inwoners zijn er nu 50.000 mensen die vechten voor hun plekje. Letterlijk vechten, want er breekt een oorlog uit tussen de Secrurity, het leger van de oorspronkelijke bewoners, en de Resistance, de relatieve nieuwkomers in de stad.

EΓ©n van de belangrijkste elementen van Brink is customization, het aanpassen van je karakter en de vele wapens die het spel rijk is. Bij het opstarten zal je allereerst een kant kiezen, om vervolgens een personage aan te maken en aan te kleden. Lichaamsbouw, kleding, maskers, uiterlijk en zelfs een stem is te kiezen om vervolgens aan de slag te gaan met de game. Elke factie geeft een keuze uit tien mappen met bijbehorende missies en het is natuurlijk het leukste om de missies in de goede volgorde te spelen, gezien het belang van het verhaal.

Verhaal in multiplayer-shooter?

In tegenstelling tot andere multiplayer-shooters begint elke map in Brink met een cut-scene, die je vertelt wat je missiedoelen zijn en hoe het gaat in de oorlog tegen de vijand. Dit voelt als een singleplayer, met het grote verschil dat je tegenstanders ook echte mensen zijn, die een tegengestelde cut-scene te zien krijgen. Zo zal de ene partij een doel moeten verdedigen en de andere hetzelfde doel moeten vernietigen. Overigens is het erg tof dat je tijdens elke missie je doelen zelf kunt bepalen. Het hoofddoel is het belangrijkst, maar als je even geen zin hebt in drukke battles, is er altijd de mogelijkheid om een submissie te selecteren en bijvoorbeeld een nieuw spawn-point te veroveren zodat je dichter bij je hoofddoel kunt verschijnen na neergeschoten te zijn. Niet alleen nuttig voor jezelf, maar natuurlijk ook voor je team. Het kiezen van subdoelen brengt veel afwisseling met zich mee en dat heeft ontwikkelaar Splash Damage erg goed bedacht.

Klassenstrijd

Bij het voltooien van de missiedoelen zijn vooral de verschillende klassen van belang. Zo ga je spelen als Operative, Soldier, Medic en als Engineer. Tijdens de map krijg je altijd de ruimte om te wisselen van klasse en het is dus geen verplichte route, maar aanpasbaar om altijd te kunnen helpen met de missiedoelen. Elke klasse heeft natuurlijk zijn eigen nut, zo kan een Operative verschillende computers hacken, zal een Medic (uiteraard) mensen in leven kunnen houden en heeft de Soldier de mogelijkheid om explosieven te plaatsen. Allen zijn nuttig en samenwerking is een vereiste, want een rijdend voertuig van A naar B escorteren is teamwork. Gaat hij kapot, dan moet de Engineer het maken, staat er een muur in de weg dan zal de Soldier die moeten opblazen en ga zo maar door.

De gameplay is lekker hectisch en de wapens zijn legio en volledig te pimpen. Alles, van het vizier tot de loop tot het magazijn, is aan te passen en nieuwe wapens zijn onder andere te verdienen via de Challenges in de game. Challenges zijn opdrachten die buiten de verhaallijn vallen en je laten trainen in alle aspecten van het spel. Via deze Challenges zijn vele vette kledingstukken en upgrades te verdienen en het is dus zaak om ook deze fanatiek te spelen. Ik snap Splash Damage dat ze je willen stimuleren om alle aspecten van het spel te spelen, maar persoonlijk had ik liever deze upgrades verdiend met de hoofdlijn en niet via deze Challenges, want ze voelen toch minder episch aan. Daarnaast raad ik aan om de game volledig in multiplayer-vorm te spelen. De meesten van ons zullen dit natuurlijk ook gewoon doen en dat is goed, want de A.I. van de bots is niet erg sterk te noemen.

S.M.A.R.T.

Als laatste wil ik nog graag S.M.A.R.T. behandelen, want dit is iets wat elke shooter vanaf nu moet hebben. S.M.A.R.T. zorgt ervoor dat je over verschillende objecten springt, muren beklimt en onder blokkades door glijdt. We kennen dit systeem natuurlijk uit EA’s Mirror’s Edge, maar in een echte shooter is het systeem bevrijdend. Bij elke andere shooter die ik nu speel vind ik het stom dat ik word tegengehouden door een stomme rots of een klein muurtje. S.M.A.R.T. maakt de gameplay zo veel diverser, want niet alleen biedt het de mogelijkheid om meerdere routes te kiezen, ook geeft het een nieuwe optie naast de kill or be killed-gameplay. In andere shooters is wegrennen namelijk een dodelijke optie, maar in Brink maak je daadwerkelijk een kans om te vluchten als de tegenstand te sterk is. Je springt over de cover heen en weg ben je. Elke shooter moet dit systeem in de toekomst hebben!

Conclusie

Brink is een heerlijke shooter geworden die samenwerking leuk maakt, veel variatie biedt qua gameplay, een tof verhaal brengt, meerdere klassen belangrijk maakt en SMART introduceert in het shooter-genre. Grafisch is de game erg lekker, waarbij vooral de semi-cartoony stijl erg tof is. Upgrades zijn er legio en wapens des te meer en voor het eerst sinds Team Fortress Classic heb ik weer een online shooter gevonden die niet alleen draait om het simpel neerknallen van tegenstanders, maar ook een verhaal, keuzevrijheid in missiedoelen en natuurlijk S.M.A.R.T bevat! Splash Damage heeft puik werk afgeleverd!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • S.M.A.R.T!
 • Afwisseling in missies
 • Veel customization
 • Ziet er lekker uit

Wat is NOT

8.9

 1.   
  NiSh's avatar

  Geen NOTs, en dan toch een 8.9?

 2.   
  Dude…'s avatar

  peter, begrijp me niet verkeerd de 8.9 is een prima cijfer maar hoe kan dat nou als er geen NOT’s zijn? behalve dan die challenges maar dat is iets kleins wat je ook niet in de NOT’s hebt staan

 3.   
  Fabianb's avatar

  Cijfer kan inderdaad wel wat hoger, aangezien over het algemeen veel cijfers op GN wat hoger zijn kan dit toch bijna niet? πŸ™‚

 4.   
  ShadyXL's avatar

  Geen NOT? O.o Hmm.. Toch maar even wachten tot mijn vriend het heeft πŸ˜› Volgens mij word dit een goeie spel πŸ˜€

 5.   
  Koen's avatar

  Op IGN denken ze juist het tegenovergestelde van wat hier goed wordt gevonden. Opvallend. πŸ™‚

 6.   
  gerowniko's avatar

  Koen schreef, "Op IGN denken ze juist het tegenovergestelde van wat hier goed wordt gevonden. Opvallend. πŸ™‚ "

  Leve de verscheidenheid. πŸ™‚

 7.   
  Dude…'s avatar

  YES IK KAN HEM VANDAAG AL HALEN!!!!!

 8.   
  NightHawk's avatar

  Zou deze game gaan halen maar mijn PS3 is gister gestorven. πŸ™

 9.   
  Update's avatar

  Wow, ZO vet he!
  Beste ga ik die NA mn examens pas halen, anders slaag ik niet door Brink! πŸ˜€

 10.   
  Petor's avatar

  Dude… schreef, "peter, begrijp me niet verkeerd de 8.9 is een prima cijfer maar hoe kan dat nou als er geen NOT’s zijn? behalve dan die challenges maar dat is iets kleins wat je ook niet in de NOT’s hebt staan"

  Becijferen is natuurlijk geen wetenschap en het feit dat ik geen grote negatieve punten kan noemen betekent nog niet dat de game direct een 9 moet krijgen. Het is een gevoel dat de game alles goed doet wat het moet doen en zeer vermakelijk is, maar het voelt gewoon net niet als negen. Daarvoor is de game niet episch genoeg. Maar niet episch genoeg is geen Not, maar gewoon een reden om de game net geen negen te geven.

  Eigenlijk heel logisch… Toch? πŸ™‚

 11.   
  EnkiBook's avatar

  Ja, ik heb ‘m vandaag ook gehaald. Voor op de PC wel te verstaan.. Steam kent alleen de code niet πŸ˜₯

  Zal wel te maken hebben met het feit dat de game officieel pas de 13e uitkomt.. Hoop ik.

  Brute game. Leuke review ook. De enige NOT die ik kan bedenken is dat het misschien wat snel gaat vervelen als er geen DLC komt.

 12.   
  timishier's avatar

  kan iemand mij vertellen of deze game op het niveau van tf2 ligt deze heb ik namelijk helemaal kapot gespeeld. Nou vraag ik me af of dit ook zo een goed spel is πŸ˜€

 13.   
  Drazo's avatar

  Ik heb net even de campaign gespeeld . Campaign leek meer op een multiplayer potje. Dus voor de campaign zou ik deze niet halen.

 14.   
  Jarek's avatar

  Koen schreef, "Op IGN denken ze juist het tegenovergestelde van wat hier goed wordt gevonden. Opvallend. πŸ™‚ "

  Inderdaad , IGN had een hard oordeel met een 6.0.

  gamersnet staat trouwens ook bovenaan qua reviewcijfer vergeleken met 15 andere sites op metacritic.

  Daar is het hoogste cijfer een 8.1 ( xbox360 ).

  Maarja iedere reviewer heeft zijn eigen mening , ik wacht zowieso tot ie in de budgetbak ligt. πŸ˜€

 15.   
  Ika Q's avatar

  Ik denk dat Brink ook zijn unieke ding heeft. Dan nog is dit weer een andere FPS shooter. Ik zet me geld liever op LA Noire.

 16.   
  Cirdan's avatar

  Wat wat voor keuze wapens heb je? Ik bedoel dan, kun je zelf een rocketlauncher uitkiezen en helemaal veranderen aan jouw smaak? En als je het verandert, is het puur cosmetisch of verandert de prestaties ook?:)

  Verder een mooie review! Misschien het overwegen waard om het te kopen voor m’n pc πŸ˜‰

 17.   
  ShadyXL's avatar

  Cirdan schreef, "Wat wat voor keuze wapens heb je? Ik bedoel dan, kun je zelf een rocketlauncher uitkiezen en helemaal veranderen aan jouw smaak? En als je het verandert, is het puur cosmetisch of verandert de prestaties ook?:)
  Verder een mooie review! Misschien het overwegen waard om het te kopen voor m’n pc πŸ˜‰ "

  Daar had ik totaal niet aan gedacht.. Ik zou ook graag willen weten of het cosmetisch of ook voor de prestaties is!

 18.   
  RoHoutje's avatar

  Lekker, geen NOT’s. Een geschikte game dus. Thanks voor de review. Brink, jij zit volgende week bij mij thuis.

 19.   
  Fox's avatar

  ShadyXL schreef, "

  ”Cirdan” schreef, "Wat wat voor keuze wapens heb je? Ik bedoel dan, kun je zelf een rocketlauncher uitkiezen en helemaal veranderen aan jouw smaak? En als je het verandert, is het puur cosmetisch of verandert de prestaties ook?:)
  Verder een mooie review! Misschien het overwegen waard om het te kopen voor m’n pc πŸ˜‰ "

  Daar had ik totaal niet aan gedacht.. Ik zou ook graag willen weten of het cosmetisch of ook voor de prestaties is!"

  Ik neem aan dat het ook prestatie aanpast… vooral omdat je dus onderdelen vrij moet spelen en ook omdat het dan weer iets te eentonig is…

 20.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  En toch ben ik niet overtuigd…..weet niet waarom. Gewoon een gevoel dat je dit snel zat raakt. Wel respect dat er eindelijk iets nieuw geprobeerd wordt in het shooter genre

 21.   
  Jarek's avatar

  Rohost schreef, "Lekker, geen NOT’s. Een geschikte game dus. Thanks voor de review. Brink, jij zit volgende week bij mij thuis."

  Waarom geef je een beoordeling terwijl je de game nog niet eens hebt ?

 22.   
  DutchFreeze's avatar

  Het SMART system lijkt me echt het meest brute aan dit spel πŸ™‚

 23.   
  Hukkel's avatar

  Vreemd, ik zie overal matoge tot slechte reviews en hier krijgt hij een 8,9. Niet te zuinig.

 24.   
  ducky50's avatar

  het lijkt wel nog op tf2 maar dan anders dat is wel weer nice:D

 25.   
  Mile5's avatar

  Ik ben nog op zoek naar een review speciaal voor de PC versie, voor zover ik heb begrepen is er alleen de xbox versie naar journalisten ed. gegaan…

 26.   
  HashtagMcSwag's avatar

  het ziet er vet uit maar ik ben aan het sparen voor ipad2
  en in november komen ook weer vette spellen uit πŸ˜₯

 27.   
  Cyb3rp3n0zah's avatar

  denk k haal em op voor pc..
  ligt die niet in de schappen 😑

  dan maar bestelle, de mp lijkt me best wel vet πŸ˜†

 28.   
  Update's avatar

  Beste krijgt dit gewoon een dikke 10! Gewoon het feit dat er zoveel teamplay in komt is al een 10 waard. πŸ˜€

 29.   
  Leon 2.0's avatar

  ano__niem schreef, "het ziet er vet uit maar ik ben aan het sparen voor ipad2
  en in november komen ook weer vette spellen uit πŸ˜₯ "

  Waar is je cijfer dan op gebaseerd? πŸ™„

 30.   
  Morgarath450's avatar

  Dit is echt best wel tegenstrijdig met wat de rest van de reviewers zeggen. Zeker een no-go voor mij na de andere reviews

 31.   
  RoHoutje's avatar

  Fanta$y schreef, "

  ”Rohost” schreef, "Lekker, geen NOT’s. Een geschikte game dus. Thanks voor de review. Brink, jij zit volgende week bij mij thuis."

  Waarom geef je een beoordeling terwijl je de game nog niet eens hebt ?"

  Omdat ik Brink misschien heb uitgespeeld bij een vriend?

 32.   
  RoHoutje's avatar

  .

 33.   
  EnkiBook's avatar

  Ik koop games wel of niet naar aanleiding van reviews. Ik beoordeel zelf wel. Beetje een gok die ik iedere keer neem. Meestal is de gok wel goed πŸ˜›

 34.   
  Cyb3rp3n0zah's avatar

  vrdomme heb k um binnen heb je dit… (PC)

  Not Availible

  Sorry but the following items are not availible for purchase in this country.
  Your purchase has been cancelled.

  kut steam afschaffen, zag ook net dat de release date voor europa morgen pas is…

 35.   
  Carcass's avatar

  IBURNMYSELFTODEATH schreef, "vrdomme heb k um binnen heb je dit… (PC)
  Not Availible
  Sorry but the following items are not availible for purchase in this country.
  Your purchase has been cancelled.
  kut steam afschaffen, zag ook net dat de release date voor europa morgen pas is…"

  Je zegt het zelf al. Denk niet dat ze hem zonder steam eerder in de winkel zouden leggen..

 36.   
  Jarek's avatar

  DutchFreeze schreef, "Het SMART system lijkt me echt het meest brute aan dit spel :)"

  Dat heb je goed gezegt.
  Ik krijg steeds meer zin om hem te halen door dat SMART system.

 37.   
  HashtagMcSwag's avatar

  mr.black schreef, "

  ”ano__niem” schreef, "het ziet er vet uit maar ik ben aan het sparen voor ipad2
  en in november komen ook weer vette spellen uit πŸ˜₯ "

  Waar is je cijfer dan op gebaseerd? πŸ™„ "

  ik had per ongeluk er op geklikt srry

 38.   
  DutchFreeze's avatar

  Fanta$y schreef, "

  ”DutchFreeze” schreef, "Het SMART system lijkt me echt het meest brute aan dit spel :)"

  Dat heb je goed gezegt.
  Ik krijg steeds meer zin om hem te halen door dat SMART system."

  Helaas valt het na wat uurtjes gespeeld te hebben toch een klein beetje tegen. Het SMARt systeem. Maar desalniettemin, erg goed πŸ™‚ en mede door de teampley die erin zit. Daarom ook een hoog cijfer.

 39.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik zie meer site’s met een magere 6 als een 8,9 hier. Hoogste punt wat ik ergens tegengekomen ben. Zie ook overal nadelen staan, er moeten toch wel nadelen zijn? Heb op diverse forums al gelezen tot deze game niet afgewerkt aanvoelt.
  Gebaseert op meningen oke, meerdere er zeggen meerdere magere voldoende. Na mijn mening, niet wat we ervan hadden verwacht!

 40.   
  -Arthur-'s avatar

  Ik dacht dat dit spel alles zou hebben wat ik tof vind….blijkt het omgekeerde waar te zijn! Een van de slechste en onplezierigste games die ik in tijden heb gespeeld. Was ik van dat geld maar uit eten gegaan. 😑

 41.   
  FishHookz's avatar

  Een 7 voor de game, een 9 voor de trailer πŸ˜†