Final Fantasy IV: The Complete Collection

Final Fantasy is al jaar en dag een RPG-reeks met een enorme fanbase en er zijn inmiddels al zoveel versies verschenen, dat gamers meestal meerdere titels opnoemen als beste Final Fantasy. Een van die ‘besten’ is natuurlijk Final Fantasy IV uit 1991 en laat deze game nu net een remake ondergaan zijn, klaar voor de PlayStation Portable. Square Enix schenkt ons echter The Complete Collection, met als extra The After Years en Interlude. We mogen weer urenlang gaan fantaseren.

Omdat dit een remake betreft, gaan we niet schrijven alsof het een totaal nieuwe ervaring is. Het gaat er vooral om of dit een goede remake is op de PlayStation Portable en of deze complete editie het waard is om te halen. Toch gaan we even lichtelijk inhaken op de verscheidene verhalen. Voor wie nooit Final Fantasy IV heeft gespeeld, mag hier zelf achterkomen. We vertellen alleen de grote lijnen.

Final Fantasy IV, The After Years en Interlude

De Dark Knight Cecil, leider van de Red Wings, neemt in Final Fantasy IV de hoofdrol op zich. Zonder dat hij het beseft, doet hij ethisch onverantwoorde dingen voor de koning van Baron. Denk hierbij aan het vermoorden van onschuldige mensen en het afbranden van dorpen. Als hij echter aan de opdrachten van de koning begint te twijfelen, wordt hij uit zijn positie gezet en weggestuurd. Vanaf daar begint je echte avontuur met de nodige interessante personages, strijders in je party en tientallen uren gameplay door het verhaal.

In The After Years speel je een avontuur, zeventien jaar na Final Fantasy IV, met Ceodore, de zoon van Cecil. Zijn missie is er achter zien te komen waarom de tweede maan die aan het einde van Final Fantasy IV verdween, opeens terug is. Deze uitbreiding is logischerwijs korter dan het origineel en heeft wat vreemde keuzes in gameplay, omdat je soms weinig invloed hebt op een situatie. Dit komt door de ‘Age of Moon’; bij bepaalde maanstanden zijn aanvallen krachtiger of zwakker, maar dit heb je dus niet in de hand. Een leuke toevoeging is het ‘Band-systeem’, waarbij je met personages aanvallen kunt combineren. Jammer genoeg worden er veel locaties herhaald, zodat het als backtracking aanvoelt.

Interlude daarentegen is eigenlijk maar een leuk extraatje. Je zult aan deze ervaring maar een paar uurtjes besteden, hoewel het Final Fantasy IV en The After Years met elkaar verbindt. Interlude hanteert de gameplay van het origineel en mist dus de extra mogelijkheden van de uitbreiding. Ook wordt er veel herhaald qua locaties.

Complete vernieuwingen?

Hoewel The After Years zeker een degelijk verhaal kent en wat kleine vernieuwingen biedt met bijvoorbeeld het Band-systeem, én het Final Fantasy IV (met Interlude) nu echt compleet maakt, staat Final Fantasy IV ook in zijn eentje zijn mannetje. Fans die het allemaal al hebben gespeeld, zullen deze Complete Collection namelijk niet mindblowing vinden. Ze zullen de extra’s kunnen waarderen, maar het is te weinig om het niveau van de games veel verder omhoog te tillen. Tevens zijn alle menu’s en het rangschikken van voorwerpen nog net zo gebruiksonvriendelijk als toen, wat in deze tijd toch echt beter kan. Als bonus biedt de game een uitgebreide galerij en encyclopedie waar vijanden te bekijken zijn. Ook de introfilmpjes van de Nintendo DS-remake en The After Years zijn te bewonderen.

Audiovisueel twintig jaar oud

We moeten wel even toegeven dat Final Fantasy IV er grafisch erg goed uitziet. De tussenfilmpjes zijn behoorlijk opgepoetst en met de stijl die Square Enix hanteert, kunnen we alleen maar kwijlen van deze visuele ‘porno’. Natuurlijk ziet het spel er zelf nog lekker old-skool uit, met 16-bit graphics, die daadwerkelijk scherpere details kent dan voorheen en leuke effecten op het beeldscherm tovert als de personages aanvallen uitvoeren. Fans van de ouderwetse, platte 2D-graphics zullen echt genieten, want ook de uitbreiding The After Years en het extraatje Interlude hebben wat onderhoud gehad. Final Fantasy IV mag dan twintig jaar oud zijn, maar het kan altijd nog mooier en de sfeer is goed te doen.

Ook moet gezegd worden dat de muziek en het geluid in Final Fantasy IV nog steeds van hoog niveau zijn. De sfeervolle deuntjes tijdens je tocht of gevechten weten de juiste snaar te raken en passen bij elke situatie. Het blijkt maar weer dat gamers nog steeds in de ban zijn van oude tunes van tig jaar geleden, want zelfs ik kan dit nog waarderen. In het spel kun je zelfs kiezen tussen de originele soundtrack en de versie van de Nintendo DS-remake. Het lijkt erop dat de laatste jaren de soundtracks in games pas belangrijk zijn geworden, maar kijkend naar Final Fantasy IV is dit altijd al een point of interest geweest.

Conclusie

Eindelijk kun je met Final Fantasy IV: The Complete Collection op de PSP het gehele avontuur spelen en het is wel bekend dat de game ontzettend veel content biedt. Final Fantasy IV blijft ijzersterk en fans worden vast en zeker aan een goede tijd herinnerd. Jammer genoeg zijn The After Years en Interlude niet van hetzelfde niveau, maar ze passen toch prima bij het geheel. Ook qua vernieuwingen is het magertjes met het Band-systeem, maar wellicht dat de doorgewinterde gamer er doorheen kan kijken. Grafisch zijn de games lekker ouderwets gebleven en de polish die eroverheen is gegaan, geeft deze collectie wat verfrissing en het ziet er tevens fantastisch uit. Ook de soundtrack is als vanouds en stelt absoluut niet teleur. Fans missen wellicht de vernieuwing, maar gamers die nog niet zo bekend zijn met Final Fantasy IV, kunnen met een gerust hart aan de slag met The Complete Collection.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Enorm veel kwalitatieve content
 • Cutscenes
 • Na zoveel jaar nog steeds goede soundtrack

Wat is NOT

 • Uitbreidingen niet van hetzelfde niveau

8

 1.   
  DGonlag2's avatar

  Geweldig spel, heb er al lekker mee zitten spelen.
  Oud spel, maar voelt toch goed aan.

 2.   
  Fox's avatar

  Ik wil een remake van FF8 … dat was voor mij nog de beste 😳

 3.   
  RoHoutje's avatar

  Groot verschil tussen de FF’s als je kijkt op de screens.

 4.   
  klskfan's avatar

  ziet er leuk uit maar kweet niet of ik daar men geld aan zal besteden.
  moet nog even nadenken