World Invasion: Battle Los Angeles

Buitenaardse invasies in films… we hebben het al vaak genoeg gezien. Independence Day wist met een humoristische, over de top aanpak nog voor vermaak te zorgen en ook de post-invasiefilm District 9 kende een verfrissende uitwerking. Een kudde aliens die de aarde aanvalt is dan ook zeker niet nieuw te noemen, maar toch probeert World Invasion: Battle Los Angeles dit concept nog origineel te maken.

Hevige strijd

World Invasion: Battle Los Angeles draait om sergeant Nantz, die net geestelijk een beetje herstellende is van een vrij vervelende missie en zich klaarmaakt voor zijn naderende pensioen. Hij ziet de jonkies om hem heen, fitter en scherper, maar uiteraard onervaren. Uit het niets duiken ineens vele onbekende objecten op in de ruimte, die in botsing lijken te komen met de aarde. Je voelt hem al hangen… het blijken aliens te zijn, zonder al te vriendelijke bedoelingen.

Voordat het duidelijk is dat we door buitenaardse vijanden worden aangevallen, worden alle mariniers in Los Angeles opgetrommeld om burgers in veiligheid te brengen voor het naderende onheil. Sergeant Nantz mag ook nog één keer in actie komen en hij mag luitenant Martinez helpen bij het leiden van zijn team en het bevrijden van diverse burgers. Al snel komen ze oog in oog te staan met de intergalactische boosdoeners en een hevige strijd barst los.

Bedenkelijk

Battle Los Angeles moet het vooral hebben van de persoonlijke strijd die gevoerd wordt. De emoties van de mariniers, het omgaan met (over)leven en dood, het gevoel dat je tegenstander veel en veel sterker is, de onschuld en vechtlust van burgers… de film heeft het allemaal. Aaron Eckhart is prima op zijn plaats als sergeant Nantz, ook al is Eckhart misschien wat jong voor een rol als ‘ouwe rot’ uit het leger. En als er stevige actie is en er is behoefte aan vrouwelijk schoon… juist, dan is Michelle Rodriguez ook van de partij. Of ze nou in LOST speelt, in Avatar of in Machete, storend is ze nooit, maar het is eigenlijk wel altijd dezelfde rol die ze invult.

Ook aan het visuele spektakel zal het deze keer niet liggen, want de high-tech aliens en actievolle momenten zien er prima uit. Het gaat pas echt mis zodra iemand z’n mond open trekt. De dialogen zijn regelmatig van zeer bedenkelijk niveau, het scenario van de film stroomt over van de vele clichés en elk personage is eigenlijk volledig inwisselbaar en kan zo uit een van de vele andere invasiefilms zijn gehaald. Originaliteit is hier dan ook jammer genoeg ver te zoeken en dat nekt de film voor een groot deel. Battle Los Angeles wil zo graag een rauwe, serieuze strijd op het doek toveren en die poging wordt stelselmatig om zeep geholpen door de matige basis van deze productie. Een origineler script, een scenario met meer verrassingen… de film heeft er duidelijk behoefte aan.

Conclusie

Eerst heette de film Battle Los Angeles en niet veel later werd het World Invasion: Battle Los Angeles. Het lijkt wel alsof men al meteen grootse plannen had om het World Invasion-concept uit te breiden tot een serie van meerdere films, maar dan met andere perspectieven en vanuit andere steden. Als ze dat doen op eenzelfde manier als Battle Los Angeles dan kunnen ze beter meteen de stekker eruit trekken.

Er is behoorlijk wat actie en spektakel, Aaron Eckhart draagt een deel van de scènes en bij vlagen komt de heftige strijd goed uit de verf. De rest van de tijd zit je je echter af te vragen waarom een ambitieus project als dit niet van een fatsoenlijker script en scenario is voorzien, want de vele clichés zijn echt een grote domper. Heel slecht is het uiteindelijk niet, maar ik had hier vooraf veel liever een hele dikke voldoende opgeplakt. Nu blijft het bij een mager zesje.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Visueel aantrekkelijk
  • Fijne soundtrack

Wat is NOT

  • Enorme clichés
  • Dubieus script
  • zwakke dialogen

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren