Jackass 3 Blu-ray

Toen Jackass 3 werd aangekondigd, wisten fans niet echt wat ze moesten verwachten. Was Jackass niet dat leuke concept van vele jaren geleden? Je zou denken dat de stunts van de bekende heren hun beste tijd wel gehad hebben, maar met deze film (en inmiddels het financiële succes) is één ding duidelijk geworden: leedvermaak is leuk vermaak!

De show stelen

Nu kunnen we dus ook thuis op DVD en Blu-ray van Jackass 3 genieten. Eigenlijk is het meer Jackass 3 voor thuis, want de 3D-toevoeging komt in de vorm van de klassieke anaglyf techniek, zoals we dat onlangs ook al zagen in bijvoorbeeld de thuisversie van Resident Evil: Afterlife. Met een kartonnen brilletje met een rood en blauw venster kan je de film bekijken, maar helaas is deze nabewerkte vorm niet echt de moeite waard. De bekende problemen met een gebrek aan correcte kleurweergave en beperkt 3D-effect gelden ook nu weer.

Dit neemt echter niet weg dat Jackass 3 (zonder de D) nog altijd een bijzondere verschijning is. Allereerst is de echte succesformule weer bij elkaar, want alle bekende heren doen weer mee. Johnny Knoxville, Ryan Dunn, Bam Margera, Steve-O, Chris Pontius en zelfs de dood gewaande Wee Man is weer van de partij. Hoewel Knoxville soms iets te duidelijk grappig probeert te zijn, stelen vooral de lompe Ryan Dunn en het ultieme slachtoffer Steve-O deze keer de show. En een show is het, want de heren gaan weer helemaal los voor deze derde compilatie van hun idiote acties…

Gewaagd en geslaagd

Tot dusver is deze bespreking van Jackass 3 eigenlijk veel te serieus, want dit is natuurlijk een film die schreeuwt om een melige middag, een avond met vrienden en drank, kortom een moment waarop je zin heb in dom vermaak en vooral lekker ongegeneerd lachen. Want lachen zal je zeker met de diverse acties die de heren je deze keer voorschotelen. Er zitten volop briljante momenten in, waarbij zeker de stunts met de wc-bungee, de straaljager en ‘duckhunting’ echte klassiekers al lijken te zijn.

Natuurlijk komen ook de ‘verplichte nummertjes’ voorbij, waarbij ze het opnemen tegen lompe stieren of elkaar even een pijnlijke dreun geven, maar ook dit weet nog zeker voor gelach te zorgen. Hoewel het persoonlijk zal zijn, deden de smerige acties mij helemaal niets en eigenlijk hebben de heren die ranzige, bedenkelijke ‘stunts’ helemaal niet nodig. Een cameraman die over z’n nek gaat of een van de heren die het niet meer binnen kan houden is af en toe wel grappig, maar om in slow-motion het einde van iemands stoelgang op een creatieve manier in beeld te zien… dat past gewoon niet bij de komische sfeer van de rest van de film, hoe hard iedere Jackass er ook omheen staat te lachen.

Gelukkig bestaan de meeste acties uit lachwekkende en vaak pijnlijke stunts, waardoor je zeer regelmatig eens lekker onbeschaamd kunt lachen. Daarnaast bevat de DVD/Blu-ray combi die we bekeken ook nog eens wat leuke bloopers en verwijderde scènes. Heel spectaculair is het niet, maar het is toch iets voor iedereen die na de aftiteling graag meer Jackass wil zien.

Conclusie

Jackass 3 laat zien dat de pijnlijke, flauwe en puberale grappen van de bekende heren nog altijd aanstekelijk werken voor de lachspieren. Vooral de lompe Ryan Dunn en de bijna zielige Steve-O stelen met hun acties regelmatig de show. Het is jammer dat sommige ranzige momenten wat ver gaan en niet goed passen binnen de bijzonder grappige sfeer tijdens de rest van de film. De heren hebben die smerige dingen niet nodig om leuk te zijn en het zijn vooral de momenten van leedvermaak die voor de meeste hilariteit zorgen.

Jammer genoeg komt de thuis-3D dankzij de klassieke technologie niet echt uit de verf, maar zoveel meerwaarde biedt 3D in dit geval ook weer niet. Ook in 2D zijn veel stunts geweldig, met een paar ronduit briljante acties, en dat is toch waar Jackass om draait. Lekker onbezorgd lachen om melig beeldmateriaal. Naar verluidt hebben ze nog genoeg acties over voor Jackass 3.5, dus we kunnen wellicht spoedig al meer van de heren verwachten.

Jackass 3 is vanaf 30 maart verkrijgbaar op DVD en Blu-ray. Wil je zelf toch een beetje meedoen met alle stunts? Speel dan eens Prank Wars op de officiële site. Na het voltooien van elk level krijg je een bonus clip uit de film te zien.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren