Deus Ex: Human Revolution – Director’s Cut (Wii U)

Twee jaar geleden kwam Eidos met het geniale Deus Ex: Human Revolution. De game bracht een geweldige setting met een bijbehorend geniaal verhaal naar de gamewereld. Wij waren ontzettend in onze nopjes met de titel en beloonden Eidos’ meesterwerkje dan ook met een bijna perfecte score destijds. Weet ook deze Director’s Cut genoeg te bieden om het goud in de wacht te slepen?

Adam Jensen keert terug

In deze versie kruip je wederom in de huid van de biomechanische protagonist Adam Jensen. Het jaar is 2027 en er is reeds een ontzettend grootse ontdekking gedaan. Het is namelijk mogelijk geworden om mens en machine te combineren. Aangezien redacteur Richard twee jaar geleden al erg uitgebreid inging op het origineel in zijn review zal ik hier voornamelijk uitweiden over de verschillen en vernieuwingen. Voornamelijk voor de hardcore Deus Ex-fans is er namelijk maar één vraag die beantwoord hoeft te worden; Heeft het zin om deze Director’s Cut-versie op te pikken als je het origineel gespeeld hebt? Het antwoord is nee.

Er is namelijk niet zoveel veranderd aan Human Revolution. De game heeft natuurlijk wel een poetsbeurt gehad, echter valt daar niet heel veel van te merken. Zo komen cutscenes bijvoorbeeld erg gedateerd over. Net als de mimiek van de personages in de game. Er komt jammer genoeg vaak nog weinig menselijks vanaf. Gelukkig is dat niet het enige waar Eidos aan gesleuteld heeft. In feite zijn er een drietal echt grote veranderingen doorgevoerd. Ten eerste is er natuurlijk de toevoeging en integratie van de DLC The Missing Link. De DLC wordt goed en op een natuurlijke wijze in het verhaal verwerkt, waardoor dit de meest complete versie van de game vormt. Daarnaast zijn de eindbazen flink op de schop gegooid. In het origineel moest je namelijk fysiek de confrontatie met ze aangaan. Iets wat bij velen de nodige frustraties opleverde. Gelukkig is dat niet meer. Zo kun je ze nu ook stealthy of hackend bij de kraag grijpen. Ten slotte is er natuurlijk nog de overstap naar de Wii U.

GamePad

Want waar de Wii U is, daar is nátuurlijk ook de GamePad. Eidos heeft daarom geprobeerd om slim en intensief gebruik van de tablet te maken. De GamePad vormt als het ware een verlengstuk van Adam Jensen. Het extra scherm biedt zowel een permanente kaart als dat het Adam zijn augmentations uitgebreid weergeeft. Daarnaast is het nu ook mogelijk om notities op je scherm te maken. Kom je namelijk iets interessants tegen, maar ben je nog niet in staat om er gebruik van te maken of het slot te hacken? Krabbel wat op je GamePad en keer later gewoon simpelweg terug. Maakt het allemaal een heel stuk gemakkelijker, of niet?

Hoewel de Nintendo-tablet een toevoeging vormt, kan daar ook een kanttekening bij gezet worden. Eidos had twee jaar geleden uiteraard niet de Wii U in het achterhoofd bij het ontwikkelen van deze game. Het tweede scherm vergeet je dan ook vaak al snel tijdens je avontuur. De gameplay van Deus Ex is doorgaans te snel en accuraat om veel op je controller te kijken. Toch is dat scherm tussen je benen best handig tijdens de rustigere momenten. Vooral het hacken gaat soepeler dan ooit. Daarnaast is de mogelijkheid om de game zonder tv te spelen natuurlijk ook altijd een welkome toevoeging. Hoef je de rest van je huishouden weer niet lastig te vallen.

Conclusie

Deus Ex: Human Revolution – Director’s Cut is na twee jaar nog steeds een geniale game. Als je nog nooit je handen hebt mogen leggen op dit meesterwerkje van Eidos dan is dit zonder twijfel het beste moment. De Director’s Cut is dankzij zijn aanpassingen namelijk de meest volledige en perfecte versie van de game. Toch zitten daar nogal wat haken en ogen aan. Hoewel er wat verbeteringen zijn doorgevoerd, is er eigenlijk niet drastisch veel aangepast. Jammer genoeg ook niet aan de bekende minpunten. Zo voelt het avontuur soms toch lichtelijk gedateerd aan. De grootste aanpassing zit hem dan ook in het prijskaartje. Waar het origineel momenteel toch al vrij snel voor een budgetprijsje aangeboden wordt, ligt deze Director’s Cut praktisch voor de volle prijs in de winkel. Als je het origineel al hebt gespeeld, heeft het dan ook weinig zin om ook deze versie in huis te halen. Zo niet, dan is dit het perfecte moment om dat alsnog te doen!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Nog steeds een geniale game
  • Toevoeging The Missing Link DLC
  • Meer mogelijkheden om bazen neer te halen
  • Toevoeging GamePad

Wat is NOT

  • Iets gedateerd
  • Voor de volle prijs

8.5

  1.   
    lassieman's avatar

    Toch vet dat ze het nog op de WiiU uitbrengen voor de mensen die het nog niet gespeeld hebben. En zo krijgt de WiiU ook wat meer goede games.