DC Universe Online

Als je mij vroeger vroeg wat ik wou worden, zei ik altijd ‘superheld’. Dan kon ik Nederland beschermen van al het kwaad en werd de wereld weer een vredig onderkomen voor de mens. Oké oké… ik lieg, maar dat neemt niet weg dat superhelden vet zijn. Gelukkig is er nu DC Universe Online waarin ik voor een vredige wereld kan zorgen.

Voordat ik begon met spelen kreeg ik een ongelofelijk spectaculair filmpje te zien waar allerlei bekende superhelden tegen elkaar vechten. Green Lantern, Superman, The Joker, ze kwamen allemaal voorbij. Ik kreeg dan ook meteen ontzettend veel zin om met mijn eigen superheld aan de slag te gaan, maar hiervoor moest ik natuurlijk eerst een karakter aanmaken. Na een half uur ploeteren had ik een mooi mystiek karkater waar ik trots mee door de lucht kon vliegen. Helaas hield de spanning en sensatie van DC Universe Online hierna ook op. Het spel is namelijk te saai van opzet en kampt met teveel fundamentele problemen om boeiend te zijn.

Zinloos geweld

Vooral het vechten is in deze MMO niet boeiend genoeg. Eigenlijk houdt het niet meer in dan zo snel mogelijk op wat knoppen rammen en hier en daar knowhow van skills hebben. En dat is jammer, want het in elkaar slaan van bad guys is voor een superheld toch wel dagelijkse kost. Dat deze bezigheid niet leuk is betekent dus meteen dat een groot deel van het spel niet leuk is. Ik moet toegeven dat ik me het eerste uur best vermaakt heb met het vechten, maar daarna wordt het simpelweg saai en eentonig. De opdrachten die je krijgt helpen trouwens ook niet echt, want keer op keer krijg je quests waar je een x aantal monsters die een paar stappen verderop staan,moet doden. Vervolgens heeft het doen van quests ook totaal geen effect op de wereld. Of je een belangrijke quest wel of niet uitvoert maakt in feite niets uit, want in de wereld zal niks veranderen. Als superheld heb je dus ook niet echt het gevoel daadwerkelijk nodig te zijn.

Nu ik toch in de negatieve sferen zit, wil ik het ook even over de omgevingen van DC Universe Online hebben. De game speelt zich in Metropolis af en lezers van de comic boeken weten dat dit een verzonnen stad is. Op grafisch gebied ziet het er allemaal niet heel mooi uit, maar voor de maatstaven van een MMO mogen we niet klagen. In de comic boeken komt Metropolis echter als een levendige en broeierige stad over, maar Sony dacht hier waarschijnlijk anders over, want in het spel kom je op de straten bar weinig mensen tegen. Ook dit geeft je als speler niet het gevoel dat jij als superheld niet even een jaartje op sabbatical kan en wat de drijfveer van jou karakter moet zijn om als superheld op te treden is dan ook niet erg duidelijk.

Het DC-universum

Tot nu toe ben ik in deze review niet erg lovend over DC Universe Online en als ik eerlijk ben, raadt ik mensen ook niet aan maandelijks voor het spel te gaan betalen. Er zijn echter wel punten waar ik de game een klein positief gebaar voor moet geven. Zo is dit de eerste volledige MMO die het leven op een console ziet. Het idee om een MMO om het DC-universum heen te bouwen is ook nog eens erg tof. Het is zeker heel leuk als Batman contact met je opneemt en tegen een grote bekende bad guy vechten is ook niet verkeerd. Helaas heeft Sony keuzes gemaakt die dit idee fundamenteel in de weg zitten en ook niet via updates te maken zijn. Saaie omgevingen en saaie vechtmechanieken zijn namelijk de basis van het spel.

Conclusie

Ik kan nog wel over doorgaan met het spuien van negativiteit over DC Universe Online. Zo ben ik ook niet tevreden over de Player vs. Player gameplay, want het is eentonig en saai en gamers kunnen het maximum van level 30 erg snel bereiken. Mijn mening is echter wel duidelijk. DC Universe Online is het niet waard om maandelijks voor te betalen. Misschien kunnen fans van het DC-universum die een weekje vrij hebben de game aanschaffen en van de 30 dagen gratis gameplay gebruikmaken, maar meer potentie dan dat zie ik niet in dit spel. Ik vraag me dan ook af hoe lang deze MMO het vol gaat houden. Na een jaar free-to-play of na twee jaar de stekker uit de servers? Ik zou niet heel verbaasd zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Je eigen superheld maken
 • Gebaseerd op DC Comics

Wat is NOT

 • Geen superhelden gevoel
 • Saaie gameplay
 • Saaie omgevingen
 • Saaie PvP

4.5

 1.   
  JonsoN's avatar

  Mja, dit had ik al verwacht..

  @ Laatste screen, wat is dat?.. een aanval?.. 😛

 2.   
  Sa.'s avatar

  Ik verwachtte hier niet veel van en deze review laat zien dat dat klopt.

 3.   
  Sa.'s avatar

  JonsoN schreef, "Mja, dit had ik al verwacht..
  @ Laatste screen, wat is dat?.. een aanval?.. :P"

  ziet er inderdaad niet gezond uit 😛

 4.   
  zbuiserd1970's avatar

  het is net war je van houdt, niet mijn ding 8) 😮

 5.   
  RivetingFish's avatar

  jammer het had potentie maar iedereen die van superhelden houd raad ik aan champions online te proberen hij is free to play en een heel stuk verbeterd 🙂

 6.   
  MildBobbySauce's avatar

  het lijkt me wel leip maar heb geen zin om elke maand te betalen om online te kunnen. 😡

 7.   
  PsYkOfOoL's avatar

  Publication Score
  Allgame 3.5/5[29]
  Eurogamer 6/10 [30]
  GameSpot 7.0[31]
  GamesRadar 6/10[32]
  IGN 7/10[33]
  X-Play 4/5[34]

  Valt wel mee hoor.

 8.   
  Verluci's avatar

  ” schreef, "@ Laatste screen, wat is dat?.. een aanval?.. :P"

  blowjob?

 9.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Bedankt voor de tip RivetingFish 😉

 10.   
  ms13694's avatar

  Ik had juist verwacht dat dit wel goed zou worden, want het is en blijft een succesformule. Vergissing blijkbaar 😕

 11.   
  GENERAL_DS's avatar

  er was wel erg veel reclame op het internet. jammer dat deze het niet waar maken.

 12.   
  King of Heroes's avatar

  Ik had ook gedacht dat het goed ging zijn… 😮

 13.   
  toqeer's avatar

  Wtf ik dacht egt dat dit goed zou worden tog een vegissing 😮
  best wel jammer

 14.   
  tijn80's avatar

  Ik ben het compleet eens met deze review. Heb een aantal dagen de béta zitten spelen, maar hij is snel eentonig. Ik zou me ook niet kunnen voorstellen dat er mensen zijn die zich niet genaaid voelen wanneer ze een abbo nemen om dit te spelen.

  Heel erg jammer. Het spel had hoge potentie. 🙁