Dissidia 012 [duodecim]: Final Fantasy

Final Fantasy is natuurlijk vooral bekend van de RPG’s, maar na al die jaren biedt deze franchise behoorlijk veel meer. Inmiddels zijn er al Final Fantasy-MMO’s, racegames en natuurlijk tactische games zoals Final Fantasy Tactics. Een paar jaar geleden kwam daar Dissidia bij, een vechtgame met Final Fantasy-characters uit allerlei games. Een mooie aanvulling voor de franchise, die ook nog eens behoorlijk goed werd ontvangen. In Parijs mocht ik aan de gang het het vervolg, of liever gezegd de prequel, van deze game.

Eeuwige strijd

Dissidia 012 [duodecim]: Final Fantasy speelt zich een cyclus voor de originele Dissidia af en is dus een prequel. Het plot draait uiteraard opnieuw om de godin Cosmos en de god Chaos. De twee zijn in een eeuwige strijd verwikkeld, die zich voltrekt in cyclussen. In Dissidia 012 [duodecim]: Final Fantasy hou je je bezig met de twaalfde cyclus, de cyclus voor die uit de oorspronkelijke Dissidia.

Vette gevechten

Opnieuw kun je dus lekker vechten in 3D-omgevingen met de bekende personages uit Final Fantasy en het voelt weer heerlijk aan. De gevechten zijn lekker actievol en zijn intens, wat mede komt door de vette moves die je kunt uitvoeren. De versie die ik speelde was in het Japans, dus in het begin was het veel gokken en op het aanwezig A4-tje met controls kijken, maar na een tijdje had ik door welke knop wat deed en toen kwam pas echt naar voren hoe lekker deze game speelt. Dit was bij de vorige game ook al zo en eigenlijk is er niet zo heel erg veel veranderd. Daarnaast zijn ook de graphics weer erg goed en ziet alles er gewoonweg zeer strak uit.

Er zijn uiteraard wel wat nieuwe dingen, waaronder bijvoorbeeld het Assist System. Je personage kan dan een ander personage oproepen om hem te helpen. Dit levert vaak extra spectaculaire moves op en is bovendien een mooie balans voor de Ex Mode, gezien Assist moves de Ex-meter van je tegenstander een stuk leger kan maken. Het is een mooie toevoeging aan het gevechtsysteem en zorgt ervoor dat ook Dissidia 012 [duodecim]: Final Fantasy weer een heel prettige vechtgame is.

Good old times

Bovendien is het heerlijk om allerlei oude personages uit de serie weer terug te zien. Onder andere Cloud Strife, Tidus, Zidane en Squal Lionheart zijn weer van de partij, net zoals in Dissidia. Er zijn echter ook een aantal nieuwe personages, waaronder Kain Highwind, Tifa Lockhart, Laguna Loire. Yuna en uiteraard Lightning uit de nieuwste Final Fantasy, Final Fantasy XIII. Ook allerlei arena’s, gebaseerd op gebieden uit verschillende Final Fantasy-games, zijn weer te vinden in deze game, dus het zal voor fans van de serie een feest der herkenning zijn.

Voorlopige conclusie

Dissidia 012 [duodecim]: Final Fantasy lijkt geen supervernieuwende game te worden ten opzichte van zijn voorganger, maar wel weer een erg goede game. Het vechten is lekker actievol en het is heerlijk om zoveel oude bekenden bij elkaar te zien. Fans van de Final Fantasy-franchise zullen deze game waarschijnlijk in hun hart sluiten als hij 25 maart in de winkels ligt.

 1.   
  DGonlag2's avatar

  Word zeker weer een vet spel. Ik hoop wel dat ze de demo in de eu psn store uitbrengen, want anders hebben we geen aerith 🙁

 2.   
  RavingHazard's avatar

  ”DGonlag2″ schreef, "Word zeker weer een vet spel. Ik hoop wel dat ze de demo in de eu psn store uitbrengen, want anders hebben we geen aerith :("

  ik hoop het ook 😀

 3.   
  flex men's avatar

  ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem ik wil hem
  Ik vondt Dissidia al vet en wenste om een vervolg en jeeeeeeej het vervolg is er weer lekker met Cloud Strife tegenstanders neer meppen.
  Wat ik wel hoop is dat je aleen eer vijanden kan vechten.