The Tourist

Misschien is het dan toch waar: lage verwachtingen maken een film vermakelijker en hoge verwachtingen vooraf doen een film juist al snel de das om. Na alle negatieve geluiden over The Tourist besloot ik me er toch maar gewoon aan te wagen. Dan ga je daar toch zitten met een gevoel van “kom maar op, ik kan het hebben”. En het valt uiteindelijk allemaal best wel mee. Het is zeker geen hoogstaande film, maar hij verdient het ook weer niet om zo de grond in geboord te worden.

Johnny Depp en Angelina Jolie

Regisseur Florian Henckel mag wel blij zijn dat hij de beschikking had over Johnny Depp, want die maakt alleen al met zijn uitstraling een hoop goed. Hij zet een perfecte, onhandige Frank Turpelo neer, een wiskundeleraar annex toerist. Met zijn mimiek en manier van bewegen heeft hij vaak iets aandoenlijks. In veel recensies wordt onder andere de dialoog gehekeld. Daarmee had Depp echter vaak de lachers op zijn hand, afgaande op de reacties in de zaal.

Wat miste was de chemie met tegenspeelster Jolie. Ook zij zette haar eigen personage, de charmante en gevaarlijke Elise Clifton-Ward, overtuigend neer, hoewel zij in mijn ogen de meeslependheid van Depp miste. Maar de connectie tussen beiden was er nauwelijks. De film draait voor een belangrijk deel om de verhouding tussen de beide sterren en dat komt helaas slecht uit de verf. Beiden wekken sterk de indruk gewoon hun eigen rol te spelen, zonder zich druk te maken om samen een prestatie neer te zetten. Het blijft vrij afstandelijk allemaal.

Gezocht: genre!

Een regelmatig aangehaald punt in eerdere recensies waar ik me wél in kan vinden, is dat The Tourist in een soort identiteitscrisis lijkt te verkeren. De film begint als een drama, met een uitgebreide introductie van de personages. Daarna wisselen actie en drama elkaar veelvuldig af, wat geen probleem zou zijn als het bij die twee genres zou blijven. Er komt veel humor in de film voor, wat weer sterk het idee van een komedie wekt. Dat is het duidelijk niet, maar waarom dan al die grappig bedoelde dialoog en stuntelige situaties?

Het komische effect had beter beperkt kunnen blijven tot Johnny Depp. Dat ook de agenten van Interpol en jongens van de maffia deze trekjes gaan vertonen komt de geloofwaardigheid zeker niet ten goede. Verder staat de film regelmatig aangemerkt als thriller, maar dat is het niet. Daar is het verhaal te saai voor.

Door deze mengelmoes van genres wordt The Tourist het allemaal net niet. Er zitten een aantal aardige actie scènes in, maar te weinig om de film te dragen en voortdurend spannend te houden. Voor een drama blijft de relatie tussen Frank en Elise te oppervlakkig en worden ook de personages op zich niet goed genoeg uitgewerkt. Eigenlijk heeft de film nog het meeste weg van een veredelde detective, met het nodige speurwerk en een verhaal dat iedereen tot op het einde aan het lijntje houdt. Een plot dat overigens erg warrig begint, waardoor je een tijdlang niet weet wie nou wie is. Een plot ook dat een wel érg afgezaagde ontknoping kent.

Conclusie

Eigenlijk valt er verder weinig te zeggen over The Tourist en misschien zegt dat ook meteen wel weer genoeg. Het is niet terecht dat de film zo met de grond gelijk gemaakt wordt als gebeurd is, maar het is verder ook niks bijzonders. Een vermakelijke film om te zien, voornamelijk door het optreden van Johnny Depp, maar daar blijft het ook wel bij. Er is eigenlijk niks dat er echt uit springt bij The Tourist en daardoor is dit echt een film die je even kijkt en vrij snel weer vergeten bent.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Johnny Depp

Wat is NOT

  • Blijft tamelijk oppervlakkig
  • Kies een genre a.u.b.

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren