Super Monkey Ball 3D

Er zijn van die momenten dat ik me telkens weer kan verbazen over nieuwe, innovatieve spelconcepten waar ontwikkelaars mee op de proppen komen. Zo vroeg ik me bijvoorbeeld wel eens af onder welke palmboom de ontwikkelaar van de Super Monkey Ball-serie heeft liggen roken, alvorens hij op het idee kwam om apen in plastic ballen over diverse ingenieus ontworpen banen te laten rondrennen. Van de inmiddels zeer populaire serie ligt sinds kort weer een nieuwe deel in de schappen. Ik heb het uiteraard over Super Monkey Ball 3D.

Alle ballen verzamelen!

De Super Monkey Ball-serie laat apen al jaren de meest idiote spelletjes met elkaar spelen, iets wat uiteraard ook in deze titel weer volledig tot zijn recht komt. Er zijn in totaal drie speelbare modi in het spel: Classic Super Monkey Ball, Monkey Race en Monkey Fight. Alle drie hebben ze een totaal andere insteek en bezitten een geheel eigen spelconcept. De vraag is wel een beetje of alle genoemde modi van gelijkwaardig niveau genoemd mogen worden.

Rol ‘m erin!

Het concept van Classic Super Monkey Ball is in feite heel simpel. Je manoeuvreert een aap in een balletje door een grote variëteit aan banen heen met een beperkt aantal levens, terwijl je ondertussen ook nog eens alle geplaatste banaantjes probeert mee te pikken. Dit klinkt echter een stuk makkelijker als het in wezen is. Je begint deze Classic modus met een vrije toegang tot vier verschillende werelden, die elk weer tien verschillende banen bevatten om doorheen te werken. De echte uitdaging zit hem dan ook vooral in de latere werelden, welke je door middel van het uitspelen van de eerste vier werelden kunt unlocken.

De levels zitten weer erg leuk in elkaar, maar voelen in vergelijking met het niveau van de eerdere Super Monkey Ball-titels wel wat gemakkelijk aan. Je hebt aan het begin van het spel de beschikking over vier verschillende aapjes om mee te spelen, die allemaal hun eigen plus- en minpunten hebben. Het ene aapje rolt sneller en is minder goed te besturen, terwijl het andere aapje veel zwaarder is en daardoor een betere grip op de baan heeft. Naast het doorspelen van de werelden heb je ook de mogelijkheid om in de Practice modus een specifieke baan zo vaak te oefenen als je maar wilt. Verder kun je tijdens het spelen een aantal Collectibles verzamelen en slaat het spel automatisch je High Scores en Replays op.

De Classic Super Monkey Ball modus is op twee verschillende manieren te spelen, namelijk door middel van de Circle Pad en door middel van de Motion Sensor van de Nintendo 3DS. De Circle Pad werkt prima en is te vergelijken met de werking van de Analoge Sticks uit de consoleversies van de serie. De Motion Sensor werkt ook werkelijk fantastisch. Je tilt je handheld in verschillende posities, waardoor de aap op het scherm over het veld zal gaan rollen. Het voelt allemaal heel nauwkeurig en precies aan, kortom exact wat je graag wilt zien in een spel uit de Super Monkey Ball-serie. Wat er wel bijgezegd moet worden is dat de combinatie tussen 3D en de Motion Sensor niet zo lekker werkt, aangezien je erg snel de focus verliest door de hevige bewegingen die maakt met het tilten van het apparaat. Mocht je dus het liefst met bewegingsbesturing willen spelen, dan kun je het beste het 3D-effect even uitschakelen.

Een groot minpunt is de positionering van de camera, aangezien deze in snelle bochten wel erg vreemde hoeken en posities inneemt. Hierdoor verlies je totaal het overzicht over zowel het veld als het aapje. Dit doet dan ook een redelijke afbreuk aan de lol die je beleeft met het door de complexere banen heen te crossen.

Op naar de finish!

De tweede modus in het spel is de Monkey Race. De aapjes zullen plaats nemen in een vette racewagen en moeten, met behulp van verschillende power-ups die je onderweg tegen zult komen, proberen als eerste de finish te bereiken. Klinkt dit je bekend in de oren? Dat is niet zo heel vreemd, aangezien deze spelmodus namelijk niet veel meer voorstelt dan een regelrechte Mario Kart rip-off. Helaas is het er wel één die extreem slecht is uitgewerkt.

De besturing is ronduit dramatisch te noemen. Er is totaal geen goede balans aanwezig in de snelheid waarmee je aan het rijden bent, waardoor het soms lijkt alsof de computergestuurde tegenstanders veel harder gaan als jijzelf en is daarnaast het niveau tussen een boost en de afremmende obstakels in een baan veel te groot. Je schiet als een idioot vooruit als je een boost opwekt door achter een andere tegenstander te kleven, waardoor je eerder tegen de vangrail aanschiet dan dat je er ook maar een centimeter mee opschiet. De enige schrale troost aan het geheel is dat je het, met slechts één spelexemplaar, met vier mensen samen kunt spelen via Download Play.

Ruzie om bananen!

De laatste modus in het spel is Monkey Fight. Vier aapjes worden gezellig in één klein en onoverzichtelijk level gepropt met als doel zoveel mogelijk banaantjes in hun bezit te hebben op het moment dat de eindbel luidt. Elkaar slaan met bokshandschoenen is van groot belang, want op die manier is het erg makkelijk om de banaantjes van de tegenstanders af te pikken. Het geheel doet opnieuw erg denken aan een andere bekende franchise en zoals je misschien wel kunt raden is dit Super Smash Brothers. De insteek met de banaantjes is ietwat anders, maar de pure fun die je kent van de Super Smash Brothers-serie is hier in geen velden of wegen te bekennen.

Het geheel voelt vrij inspiratieloos aan en er zijn slechts drie speelbare levels. Je kunt met het spelen van de levels wel een heleboel geheime personages vrijspelen, maar het zal je waarschijnlijk niet lukken om ze allemaal te unlocken voor je minstens driemaal je 3DS door het raam naar buiten hebt geworpen uit frustratie. De besturing is ook hier weer van een tergend laag niveau. Zo zit er lag in de springknop en heb je het idee dat de vechtbuttons ook een eigen leven leiden. Saai en repetitief zijn dan ook de juiste woorden om deze modus het beste te kunnen omschrijven. Uiteraard is ook deze modus te spelen met vier vrienden, maar een directe aanrader zou ik dit absoluut niet willen noemen.

Conclusie

Super Monkey Ball 3D is aan de ene kant een leuke, ietwat gemakkelijk aanvoelende titel, die dankzij de Classic Super Monkey Ball modus voor flink wat uurtjes plezier kan zorgen. Aan de andere kant bezit het spel twee totaal overbodige modi, in de vorm van de Monkey Race en Monkey Fight. Deze modi tonen ons vooral wat er zou gebeuren als Nintendo de aankomende Mario Kart en een eventuele Super Smash Brothers op de 3DS compleet zou verpesten. Sega had de tijd beter kunnen benutten met het maken van extra levels voor de Classic Super Monkey Ball modus, in plaats van het ontwerpen van deze twee mislukte kopieën van reeds bestaande franchises.

Kun je echter door dit fiasco heen kijken, dan zul je zien dat er een leuke spelervaring overblijft met een uitstekend werkende bewegingsbesturing en de mogelijkheid tot het spelen van de levels in 3D. Let the monkeys roll! Ready? Set! Go!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Classic Monkey Ball is erg leuk om te spelen in 3D
  • mede door de diepte.
  • Motion besturing werkt ontzettend goed
  • soepel en nauwkeurig.

Wat is NOT

  • Besturing in de Monkey Races is van een belabberd laag niveau.
  • De Monkey Fight modus voelt erg sloom aan en speelt niet fijn.
  • Kleine problemen met de camera in de Classic Monkey Ball modus.
  • Spelen in 3D met de Motion Sensor aan slaat compleet de plank mis.

5.8

  1.   
    gebruiker50081's avatar

    Jammer van het lage cijfer, want andere delen zijn erg leuk om te doen.

  2.   
    See4urSelf's avatar

    Nice review 😀 Lekker Calvin!! Je verhaal is over het algemeen negatief te bestempelen (zie het cijfer) maar je verteld het op zo’n manier dat doorlezen absoluut niet vervelend is 🙂 AL hoor ik van veel klanten dattie wel okéé is, maar die hebben waarschijnlijk geen smaak!

  3.   
    RivetingFish's avatar

    jammer was altijd een goeie game super monkey ball maja de titels bij de launch zijn meestal matig

  4.   
    RoHoutje's avatar

    Het is nog een voldoende. Op school zou ik hartstikke blij zijn met een 5.8 maar voor een game is het wel laag. 😛

  5.   
    Jarek's avatar

    Als ik een 3ds zou hebben , zou ik deze niet halen nee. 😀