The Joneses Blu-ray

DVD en Blu-ray reviews op MoviesNET draaien eigenlijk om één vraag: hoe vermakelijk is alles? Geen uitgebreide technische praatjes over beeldverhoudingen, audiotracks en camerahoeken, maar gewoon een oprechte bespreking van de mate waarin de film en eventuele extra’s voor echt entertainment zorgen. Natuurlijk zullen we opvallende zaken wat betreft beeld en geluid zeker benoemen indien het relevant is, maar verder willen we vooral duidelijk maken of de DVD/Blu-ray de aankoop waard is.

Gebakken lucht

Maak kennis met Steve en Kate Jones, hun twee doorsnee kinderen en… hun verborgen leven. Ze zijn net nieuw in een luxe woonwijk en lijken voor de buren op een ideaal gezin met een geweldige manier van leven. Ze hebben alles wat hun hartje begeert, van luxe sportwagens en dure merkkleding tot de beste producten voor persoonlijke verzorging en de ideale gadgets voor op school.

Maar in feite is de familie Jones een en al gebakken lucht. Een gezin dat bestaat uit pure verkopers die de lokale omzet van hun merken moeten verbeteren. Hoe meer mensen uit de buurt de producten kopen die de familie Jones aanprijst, hoe beter zij hun werk hebben gedaan. De hele truc van deze manier van ‘stealth marketing’ lijkt goed uit te pakken, maar al snel blijkt er meer aan de hand te zijn…

Een mooi totaalplaatje

Het prettige aan The Joneses is dat het een fijne combinatie biedt van drama en komedie. Er komt genoeg humor aan bod, al gaan ze af en toe wat persoonlijk leed ook zeker niet uit de weg. Echt zwaar wordt de boodschap van de film nooit, want het moge duidelijk zijn dat je uiteindelijk niet zomaar gelukkig wordt van heel materialistisch leven, dus ondanks een kleine moraal is dit gewoon een film die redelijk makkelijk weg kijkt. Des te vreemder is het dat het einde van de film nogal als haastwerk overkomt. In zeer korte tijd worden veel delen van het verhaal van een conclusie voorzien en dat had toch wel wat uitgebreider gemogen. Toch voelt het uiteindelijk wel allemaal aan als een mooi totaalplaatje, dat moet wel gezegd worden.

Daar komt nog bij dat er een prima cast is met vooral interessante rollen van David Duchovny als Steve Jones, de heer des huizes die tevens geheel nieuw is in deze vorm van marketing, en de charmante Demi Moore, die maar wat graag succesvol wil zijn en het toch ook wel lastig heeft met dit nieuwe gezin waarmee ze werkt. Duchovny is weer die heerlijke vrijbuiter die hij ook met succes neerzet in de tv-serie Californication, terwijl Moore haar charmes zonder problemen in de strijd kan gooien. Ik kan me voorstellen dat dit allicht regelmatig voor grappige bloopers moet hebben gezorgd en des te vervelender is het dan ook dat er nauwelijks extra’s op de disc zitten.

Conclusie

The Joneses is een heerlijk stukje komedie-drama, met vooral de nadruk op het komische aspect van een nep-gezin dat vooral zoveel mogelijk spullen probeert te verkopen. Het is een gemakkelijke film die ondanks wat stukjes drama toch nergens echt heel zwaar wordt. Het is jammer dat het einde wat gehaast is en dat de extra’s naast de film ver te zoeken zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Dit is een niet zo alledaagse komedie, die je prima eens een kans kunt geven.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren