Top Spin 4

In mijn jongere jaren heb ik veel sporten mogen beoefenen. Een blauwe maandag heb ik gejudood, iets langer heb ik mogen zeilen en twee jaar lang was ik te vinden op verschillende Zuid-Hollandse voetbalvelden. Echter, er is één sport waarmee ik mij vijf jaar lang heb mogen vermaken. Tennis was die sport en hoewel mijn atletische lichaam niet verder kwam dan de lagere niveaus, waren zelfs competities en toernooien aan mij besteed. De Top Spin-serie is dan ook één van de weinige sport-series die me altijd heeft geboeid en dus gingen Marjolein en ik richting Antwerpen, voor een eerste kennismaking met het vierde deel uit de franchise.

Lef

Top Spin 3 was een game die iets durfde, wat vele andere games tegenwoordig niet meer doen. Het moeilijker en dieper maken van de game, in plaats van de eeuwige casual-vervolgen van andere series, die verbleken bij de diepgaandere delen van vroeger. Gelukkig gaat ook Top Spin 4 niet afwijken van die gemaakte keuze. Nog steeds zal je niet zomaar een wedstrijd winnen, zonder eerst goed te weten wat je doet en waarom je die keuze hebt gemaakt. Een groot risico, omdat veel mensen niet het geduld hebben om een wat langer leerproces te ondergaan en het derde deel was ook voor mij aan de pittige kant.

Top Spin 4 maakt de game niet makkelijker, maar wil spelers wel meer opties geven om het iets simpeler te maken. Via het menu kun je verschillende opties aanzetten, zoals een kruisje waar de bal zal vallen en een metertje boven je tennisspeler, die aangeeft of je een goede, matige of slechte timing hebt. Het is fijn dat deze opties er zijn, omdat zo meer spelers het mooie tennisspel onder de knie kunnen krijgen. Daarnaast is ook de Top Spin-Academy terug, waar je de verschillende speelstijlen en regels onder de knie krijgt. Zo kun je uitvinden of je een defensieve speler bent, een offensieve speler of een service-volley speler.

Coaches

Bij de uiteindelijke game die zal verschijnen op 18 maart, zal het mogelijk zijn om een volledige carrière te doorlopen. Je maakt zelf een speler aan en vanaf dat moment zal je wedstrijden moeten winnen, om ervaringspunten te verdienen. Deze punten zijn niet meer geheel vrij te besteden, aangezien je ze moet spenderen aan groepen vaardigheden, in plaats van aan losse vaardigheden. Zo wil het spel ervoor zorgen dat je geen onrealistisch getrainde speler krijgt en mag jij bepalen welk van de drie speelstijlen je ambieert.

Hoe verder je carrière vordert, hoe beter je uiteraard wordt en uiteindelijk zullen ook coaches zich melden om jou te willen trainen. Dit is de leukste nieuwe optie in de game, want elke coach heeft zijn eigen specialiteit. De keuze voor een coach is dus belangrijk voor je speler en zijn speelstijl. Een coach die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in service-volley, zal je weinig kunnen leren over passings of lobs. Elke coach heeft zelfs een opdrachtenpakket en als je deze opdrachten goed voltooit, zal je bonuspunten verdienen in jouw speelstijl.

Oude en nieuwe helden

De carrière belooft dus diep te worden en daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om te spelen met bekende spelers. Zowel tennissers van de huidige generatie als van de oudere generaties zijn aanwezig en zo zijn spelers Roger Federer, Rafael Nadal, Michael Chang en Andre Agassi allemaal speelbaar in de game, compleet met eigen animaties die er overigens schitterend uitzien. De animaties zijn voor Top Spin 4 opnieuw ontwikkeld en dat is absoluut te zien! Als je alle hulpmiddelen uitzet, lijkt het net alsof je een echte wedstrijd aan het kijken bent, alleen had het gravel wat mij betreft iets mooier mogen opspatten.

Voorlopige conclusie

Top Spin 4 belooft een lekkere en diepe tennisgame te gaan worden. De carrière-modus is diep en de toevoeging van coaches is een nuttige en originele functie. De game is nog steeds niet makkelijk, maar dankzij de hulpmiddelen zal het voor meer mensen leuk worden om te spelen. Grafisch is de game op dit moment dik in orde en vooral de animaties zijn van hoog niveau. De verwachtingen voor Top Spin 4 zijn alleen maar hoger geworden en het is aan 2K om dit helemaal waar te maken, als de game in maart verschijnt voor de Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii.

 1.   
  GBA43's avatar

  Ik houd altijd wel van een potje tennis 🙂 😉

 2.   
  feyenoordrocks's avatar

  Dit moet wel een leuk spel worden, als je de andere Top Spin ook goed vond. Ik hoop dat deze toch wel iets leuker gaat zijn

 3.   
  houtblok's avatar

  cool

 4.   
  houtblok's avatar

  cool