World of Warcraft: Cataclysm

Eindelijk is het dan zover, World of Warcraft’s derde uitbreiding is uit. Overal smachtende fans, en vele mensen waren verkleed als Nightelf of Orc, om de game tijdens de middernacht sale zo snel mogelijk in huis te hebben. Laten we eens kijken wat Blizzard ons brengt met World of Warcraft: Cataclysm.

Holy Cow, nieuwe races en classes!

Het was al een tijdje bekend dat Blizzard een aantal veranderingen zou gaan invoeren voor Cataclysm. Zo mogen we het Worgenras verwelkomen in de Alliance en krijgen de Horde de schattige Goblin’s in hun groep, nou ja, wat je schattig noemt natuurlijk. Maar daar blijft het niet bij. Een nieuwe toevoeging is ook dat bepaalde rassen een aantal extra classes krijgen. Onder andere de Tauren Paladin en Human Hunter waren bekend en natuurlijk zien we meer van deze leuke toevoegingen verschijnen.

Tot een paar van de mogelijke opties die spelers nu zullen hebben behoren de volgende: Dwarfs die nu de ‘elementale’ krachten van Shamans kunnen benutten, Trolls die de shapeshifting van Druids onder de knie hebben, Gnomes die het heilige pad van de Priest bewandelen en ga zo maar door. Dit zorgt natuurlijk voor een flinke dosis extra diversiteit die er eerst niet was, en als mijn voorspelling correct is dan gaan er zeker wat natte dromen van spelers uitkomen.

Den goeden ouden wereld

De wereld van Azeroth is een wereld vol glorie, eer, krijgsmacht, maar ook een wereld van innerlijke schoonheid. Zo was het althans, tot Deathwing the Destroyer kwam. En hij heeft geen hoge pet op van Azeroth. Wat is nu het geval? Deze (nu bepantserde) gruwelijk grote draak heeft het merendeel van de wereld weten te veranderen in chaos en verderf! Niet elk gebied is aangetast door zijn enorme kracht, want er zijn gebieden die nieuw leven hebben gekregen dankzij deze globale veranderingen. Dit betekent dat de hele spel-ervaring, die spelers voor deze uitbreiding hadden, is veranderd. Is dit nu per se goed? Dat hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Ikzelf moet zeggen dat de veranderingen voor mij heerlijk verfrissend werken. Een oase in Desolace? Prachtig.

In WoW: Cataclysm zijn een aantal gebieden opengesteld die eerst ontoegankelijk waren. Zo hebben de Trolls het eindelijk voor elkaar gekregen om hun eigen eiland te krijgen, Mount Hyjal is nu onderdeel van een veel groter gevaar (Ragnaros iemand?) en is de Maelstrom, tussen Kalimdor en de Eastern Kingdoms, ook toegankelijk geworden. Het mooie van deze gebieden is dat sommigen ook echt een speciaal thema hebben wat ze van elkaar onderscheidt. Een onderwaterwereld, een Egyptisch landschap, een ondergrondse wereld en ga zo maar door.

Op naar level 85

Zoals we gezien hebben met elke nieuwe uitbreiding van World of Warcraft, gaat de levelcap in Cataclysm omhoog. Dit keer niet met 10, maar met 5 levels. Dit ziet er op papier makkelijker uit en lijkt overigens voort te vloeien uit Blizzard’s idee om meerdere ’kleine’ expansions uit te brengen, maar maakt dit het spel nou echt makkelijker? Ja en nee.

Ja, want na 5 levels ben je klaar, en kun je je storten op alle end-game content. Raiding is toch vaak de motivatie, want die draak die uiteindelijk je wereld gemold heeft, moet uiteindelijk ook eens op de barbecue, toch? Daarnaast kun je je ook storten op de competitieve wereld van Player versus Player, waarin spelers het tegen elkaar opnemen om te laten zien wie de sterkste is.

En nee, omdat je nu (in vergelijking met voorgaande uitbreidingen) veel meer experience points nodig hebt voor je levels. Al met al is dit begrijpelijk, je bent immers op weg naar 85 en als je een fanatieke WoW-er bent dan zul je dit natuurlijk niet erg vinden.

Meer singleplayer

Iedereen die in World of Warcraft wel eens zijn personage naar een hoog level heeft gekrikt, weet natuurlijk hoe lang dit duurt in de praktijk. Het is op grote schaal saai, eentonig, en uiteindelijk heb je het gevoel dat deze quests totaal geen veranderingen met zich meebrengen voor de wereld van WoW. En tenzij je een aantal mensen kent in het spel, zit je dit natuurlijk het grootste deel van je tijd alleen te doen. Hier heeft Blizzard gelukkig iets op gevonden. Wat dan? Ten eerste hebben alle quests in het spel meer betrekking op jezelf. Jij staat in het zonnetje en jij bent degene die een bepaalde clan, dorp of stad behoedt voor een groot gevaar. En dit wordt gedaan aan de hand van tussenfilmpjes, waarin duidelijk wordt wat er nou exact gebeurt tijdens, voor en na je quest. Precies hetgeen wat er al had moeten zijn vanaf dag één.

Ook zien we minder zogenaamde groepsquests, waarin men andere spelers bij elkaar moet zien te krijgen om de desbetreffende quest te voltooien. Ik vind dit zeer aantrekkelijk, want doorgaans was het zo dat je zo’n quest oppakt en vervolgens vindt je niemand die met je mee wilt doen, tot soms zelfs twee levels later aan toe. Daarnaast zijn ook veel meer quests een aaneenschakeling op elkaar, met aan het einde een laatste quest die je een goed stukje uitrusting geeft.

Meer multiplayer

Blizzard merkte in de laatste expansion dat in een guild zijn toch voor veel mensen niet veel betekende, maar ook hier is wat op gevonden. Enter the Perks! Een Perk is een vaardigheid die geldt voor alle leden in je guild, en het kan gezien worden als jouw guild’s eigen Talent Tree. Zo heb je bijvoorbeeld de Fast Track perk, die ervoor zorgt dat iedereen 5% meer experience krijgt als ze monsters een kopje kleiner maken. Of bijvoorbeeld Mass Ressurection, die iedereen in je raid of party weer tot leven brengt. Zeer handig voor jou en je kameraden dus! Een puntje is wel dat iedereen zijn of haar steentje moet bijdragen om deze perks te ontgrendelen. Maar dat lijkt me ook logisch.

Conclusie

Ik moet zeggen, World of Warcraft: Cataclysm heeft me verrast. Niet vanwege alle toevoegingen, niet vanwege de veranderingen, niet vanwege de classes, maar meer vanwege het feit dat het alleen spelen leuker geworden is, omdat je door middel van tussenfilmpjes meer wordt betrokken in de game. De weg naar level 85 is natuurlijk net zo belangrijk als het verslaan van de eindbaas met wat kornuiten, en ik vind dat Blizzard erin geslaagd is om dit neer te zetten. Voor zowel oude als nieuwe spelers is deze uitbreiding even toegankelijk. Oude spelers kunnen door de oude gebieden gaan en aanschouwen wat er veranderd is en de nieuwe spelers kunnen lekker gaan genieten van al het moois. Oh, en had ik je al verteld dat je vanaf nu ook kan rondvliegen op je vliegende mounts in de oude werelden? Dit spel is je maandelijkse subscriptie zeker weten waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Lekker uitgebreid
 • Muziek is van topniveau
 • Naast alle veranderingen toch bekende koek voor meesten

Wat is NOT

 • Alleen questen is altijd minder leuk
 • maak connecties
 • Het vreet al je vrije tijd op als je niet uitkijkt
 • Naast alle veranderingen toch bekende koek voor meesten

8.5

 1.   
  LegendJordy's avatar

  Heb de 10 day free gespeeld en ik moet zeggen dat WoW best wel vet is! Net zoals deze uitbreiding!!! Als het gratis was of dat je 1x voor het spel moest betalen ging ik zeker wel WoW spelen!

 2.   
  Fox's avatar

  Ik ga gewoon wachten op gw2… Daar heb je tenminste nog variatie

 3.   
  Lazar93's avatar

  ik moet zegge ik was positief verast door Cataclysm
  ik vindt dat ze veel goeie content hebbe toegevoegd en ik vindt het ook zeker mijn geld waard 🙂
  Way to go Blizzard

 4.   
  RoHoutje's avatar

  Heb de game gekocht en het is zekers vet!

 5.   
  ExtremeDotCom's avatar

  ik heb Cata gekocht en bevalt me wel inmiddels al een tijdje 85 en doe nu hc’s en die zijn harder dan WotLK,is best goed want in WotLK kon zelfs een 5 jarige LK downe …

 6.   
  Hoax's avatar

  Fox schreef, "Ik ga gewoon wachten op gw2… Daar heb je tenminste nog variatie "

  variatie waarin?

 7.   
  soulzx3's avatar

  Fox schreef, "Ik ga gewoon wachten op gw2… Daar heb je tenminste nog variatie "

  Volgens mij heb jij nog nooit fatsoenlijk WoW gespeeld… hoezo geen variatie :S

 8.   
  calkie's avatar

  mij valt het een beedje tegen ik was gestopt na geen uitdaging meer te zien in icc in de 10 man en ben er 3 mnd uitgeweest . heb toch ff cata gekocht maar het boeit me niet zo meer als vroeger en heb het al een week niet meer aangeraakt alles is toch meer van het zelfde maar dan net iets anders

 9.   
  MaTriX's avatar

  Tis dat het grootste deel van de community gewoon weg vreselijk volk is anders waren we wel weer begonnen denk ik, ik wil best weer wow spelen maar dan samen met vrouwtje maar ze wilt niet meer en dat komt voornamelijk doordat grootste deel van de mensen waar je samen mee speelt erg onvriendelijk is.

 10.   
  Koen45's avatar

  Dat blijf je altijd houden Matrix. Bij elke game :P.
  Maar het klopt ja.
  Natuurlijk zitten er altijd bijzonder vriendelijke tussen.

  Zit meer uitdaging in nu. Je moet meer moeite doen voor je equip en zoiezo de instances zijn heftiger dan in WotLK.

 11.   
  LearsXD's avatar

  Geweldige game WoW is weer hardcore : D

 12.   
  Ramses's avatar

  Helemaal met de review eens… COD opzij gelegd en we zijn weer met zwaardjes en magie aan de slag gegaan 🙂

 13.   
  Dark_Phoenix's avatar

  MaTriX schreef, "Tis dat het grootste deel van de community gewoon weg vreselijk volk is anders waren we wel weer begonnen denk ik, ik wil best weer wow spelen maar dan samen met vrouwtje maar ze wilt niet meer en dat komt voornamelijk doordat grootste deel van de mensen waar je samen mee speelt erg onvriendelijk is."

  Dat klopt, ik ben ook gestopt wegens dat reden en zeker bij raids.

 14.   
  MaTriX's avatar

  Dark_Phoenix schreef, "Dat klopt, ik ben ook gestopt wegens dat reden en zeker bij raids. "

  Levelen vond ik het leukst, maar het end game gebeuren was 9 van de 10x meestal alleen maar ruzie wat je zat te bekijken (guild chat) of het leek op werk minstens 5 dagen raid van 1/2 8 tot 12.

 15.   
  obssession's avatar

  wat een zielige review…questen alleen is minder leuk?? hallo, dat geldt voor iedere mmo en voor ieder online spel in’t algemeen. En het vreet je tijd ja duh dat is met wow en nogmaals elke andere mmo altijd zo geweest he; mensen die constant MW 2 online spelen zullen ook wel meeste van hun vrije tijd erin steken. Ik vindt het echt laag om deze argumenten als minpunten aan te halen. Ook bij de pluspunten zou je heel wat meer kunnen zetten, zoals verbeterde interface, verbeterde quests met waypoints en bvb foto’s bij bazen, wat gewoon erg leuk is. Ik vraag me af of jullie het spel wel meer dan 10u gespeeld hebben voor deze review??
  En na veranderingen zelfde koek, tja de bedoeling was de game leuker maken voor nieuwe mensen en gedeeltelijk voor veteranen, die spelen het spel al jaren dus die vinden het zoiezo leuk. 😡

 16.   
  JonsoN's avatar

  Geobsedeerd mannetje.. 🙄

 17.   
  MaTriX's avatar

  JonsoN schreef, "Geobsedeerd mannetje.. 🙄 "

  LOL 🙄

 18.   
  GBA43's avatar

  Niks voor mij want dit is verslavend 😛 !

 19.   
  King of Heroes's avatar

  OK mensen, Ik vind WoW een fantastisch spel! 😆 Al heb ik soms toch wel van die momenten waar ik het links laat liggen, maar dat hangt van het gebied af…. 😳

 20.   
  jessin9731's avatar

  ik heb ook 3 dagen van de 10 day trial gespeel want ik kon niet hoger dan lvl 20
  dus ik w8 nog ff en dan ga ik ervoor betalen is het handig als ik even w8 met het kopen van cata en dat pas doe als ik hoger ben of is het handiger om eerst de andere uitbreidingen te doen…
  any help?

 21.   
  zalazar's avatar

  Nooit meer WoW voor mij , spel is gewoon te tof te vet en te bruut…..waarom nooit meer zou je dan denken OMDAT : Het je hele leven opslokt , je niet even een uurtje WoW kan spelen ,worden er gelijk 10.of 16 😛 nu 2 jaar gestopt account verkocht voor leuke prijs beste beslissing ooit! WELCOME BACK LEVEN 😉

 22.   
  Houserz's avatar

  zalazar schreef, "Nooit meer WoW voor mij , spel is gewoon te tof te vet en te bruut…..waarom nooit meer zou je dan denken OMDAT : Het je hele leven opslokt , je niet even een uurtje WoW kan spelen ,worden er gelijk 10.of 16 😛 nu 2 jaar gestopt account verkocht voor leuke prijs beste beslissing ooit! WELCOME BACK LEVEN ;)"

  kudo’s!

  Stop met dit spel echt waar!

  tis gewoon levensgevaarlijk

 23.   
  Dotz's avatar

  Wat is die witte balk boven in de eerste screen?

 24.   
  Bart123's avatar

  Wow is en blijft een goed spel no matter hoe oud je bent of hoe oud het spel inmiddels is.
  Voor iedereen is er wat wils.

  World of warcraft Cataclysm is een prachtige uitbreiding na WotLk die toch wel een beetje tegenviel.
  Helaas kan ik hem niet zoveel spelen…

  Maar wel een échte aanrader!

 25.   
  ExtremeDotCom's avatar

  ”Bart123″ schreef, "Wow is en blijft een goed spel no matter hoe oud je bent of hoe oud het spel inmiddels is.
  Voor iedereen is er wat wils.
  World of warcraft Cataclysm is een prachtige uitbreiding na WotLk die toch wel een beetje tegenviel.
  Helaas kan ik hem niet zoveel spelen…
  Maar wel een échte aanrader!"

  WotLK wiel niet echt tgn maar het was gwn te makkelijk

 26.   
  veronja's avatar

  worgen startgebied was echt vet zeer goed gedaan. spijtig genoeg in de volgende gebieden nog steeds leuk maar minder, toch een vet spel 🙂

 27.   
  Withmaster's avatar

  Redbull ftw schreef, "

  ”Bart123″ schreef, "Wow is en blijft een goed spel no matter hoe oud je bent of hoe oud het spel inmiddels is.
  Voor iedereen is er wat wils.
  World of warcraft Cataclysm is een prachtige uitbreiding na WotLk die toch wel een beetje tegenviel.
  Helaas kan ik hem niet zoveel spelen…
  Maar wel een échte aanrader!"

  WotLK wiel niet echt tgn maar het was gwn te makkelijk"

  Het is duidelijk dat blizzard luistert naar zn publiek en de lat steeds hoger wil leggen, zelf speel ik het spel vanaf vanilla en ik vind het spel beter en beter worden.
  Het is waar dat wow hier en daar “foutjes” heeft gemaakt net zoals in Wotlk, naxx was gewoon een zergfest en zorgde ervoor dat niewu 80’s erg snel gear hadden zonder echte moeite,
  dat is nu ontzettend veranderd en ten goede.

  Ben zeker nog groot fan van warcraft.

  Op naar de 90 straks en dat outlands onder handen word genomen 😉

 28.   
  ExtremeDotCom's avatar

  Dotz schreef, "Wat is die witte balk boven in de eerste screen?"

  Is van het screenshot zelf niet van de game