Heavy Rain Move Edition

Het is alweer een aantal maanden geleden dat de PlayStation 3 werd voorzien van een wel heel bijzondere titel, Heavy Rain. Een game die veel gebruik maakt van contextgevoelige acties, door onder meer veel met je analoge stick te bewegen. Kortom, een game waarvan je zou verwachten dat het een ideaal platform biedt voor de PlayStation Move. Nu is Heavy Rain er dan ook eindelijk als Move Edition en wij gingen nogmaals op avontuur… inclusief Move Controller en Navigation Controller.

Ervaren

Voor wie de hele hype rondom Heavy Rain eerder dit jaar gemist heeft, volgt eerst even een stukje achtergrond in vogelvlucht. Heavy Rain draait om de beruchte Origami Killer en vier verschillende hoofdpersonages, die allemaal hun eigen redenen hebben om achter deze moordenaar aan te zitten. De Origami Killer heeft wederom een kleine jongen ontvoerd en als er niet snel actie wordt ondernomen, zal de knul net als zijn dode voorgangers verdrinken in regenwater.

Dankzij de vier belangrijke hoofdpersonen krijg je het verhaal steeds vanuit een ander perspectief te zien en moet je op verschillende manieren op zoek naar aanwijzingen. De vaderfiguur Ethan Mars zal zelfs zijn leven wagen om zijn zoontje weer te kunnen zien, journaliste Madison Paige is vooral nieuwsgierig, FBI-agent Norman Jayden gaat er met professionele onderzoeksmethodes mee bezig en de privé detective Scott Shelby wordt ook nog eens betrokken bij de zoektocht. Een duister en spannend verhaal, vier boeiende personages… meer zal ik niet verklappen en meer hoef je ook niet te weten, want dit is een game die je volledig zelf moet ervaren.

Het werkt!

Als we Heavy Rain in een hokje plaatsen qua genre, dan hebben we eigenlijk te maken met een drama-thriller in de vorm van een interactief verhaal. Je kunt je enigszins vrij door bepaalde omgevingen bewegen, maar het draait toch vaak om interactie met de omgeving. Simpele handelingen als het openen van de deur, douchen, gevechten, drinken, op bed gaan liggen… alles vraagt om een contextgevoelige handeling. Voorheen was dit een echte taak voor de analoge stick, maar nu is er de PlayStation Move om uitkomst te bieden.

De grote vraag in dit geval is natuurlijk: “Werkt het?”. Ja, het werkt! Ik ben zelfs onder de indruk van de manier waarop het besturen met de Move echt iets toevoegt aan de game. Heavy Rain is immers een spel dat zwaar leunt op het verhaal en als je dan het verloop al weet, lijkt een tweede speelsessie gedoemd tot saaiheid. Niets is minder waar, want dankzij het besturen met de Move ben je veel intenser betrokken bij alle handelingen die je uitvoert. Misschien zal je heel soms nog wel even iets per ongeluk verkeerd doen, maar het went naar mijn mening erg snel. Het rustige begin van de game is dan ook een perfecte start om de bewegingen met de Move goed onder de knie te krijgen. Overigens is de Move-variant ook met alleen de Move Controller te spelen, door de Dualshock Controller te gebruiken in plaats van de Navigation Controller. Dit werkt wel, maar het is overduidelijk een stuk minder comfortabel.

Saai is een nieuwe speelsessie dus zeker niet, mocht je de game al eens hebben uitgespeeld, maar logischerwijs is de echte verrassing een stuk minder. De game moet het immers hebben van het verhaal en de plotwendingen, dus die impact is alleen nog echt aanwezig voor nieuwkomers, mensen met Alzheimer of in enige mate voor spelers die de game vlak na de release al hebben uitgespeeld en het sindsdien niet meer hebben aangeraakt.

Conclusie

Heavy Rain kreeg eerder dit jaar al een prachtig cijfer en daar zal ik niets aan veranderen, want in beginsel hebben we met deze Move Edition niet te maken met een andere game. Het voegt echter wel zoveel toe, dat het voor mensen die de game al gespeeld hebben een prima gelegenheid is om nog eens het avontuur omtrent de Origami Killer mee te maken. Daarnaast is dit een ideale kans voor PlayStation 3-bezitters om met de Move aan de slag te gaan, want de game maakt er optimaal gebruik van.

 1.   
  ms13694's avatar

  ik wil heavy rain voor de pc 😥

 2.   
  jungler's avatar

  Wat is NOT: Verrassing is weg bij de tweede speelsessie
  –> is wel beetje normaal bij dit soort spel
  maar als je het de tweedemaal anders aanpakt dan kom je toch in nieuwe koppelstukken terecht en die vond ik dan weer goed spannend ^^ 🙂

  kvond de game echt super! 🙂

 3.   
  rubenat's avatar

  martinschoon schreef, "ik wil heavy rain voor de pc 😥 "

  is niet nodig, koop een ps3

 4.   
  PsYkOfOoL's avatar

  ’t werkt perfect en bovendien het is gratis als je het spel al bezit!

 5.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik zelf vind bij sommige stukken de Move controller simbolen nogal onhandig, zoals simpel een deur open maken of een kraan omzetten. 😛 Maar voor de rest werk ie inderdaad perfect

 6.   
  ms13694's avatar

  rubenat schreef, "

  ”martinschoon” schreef, "ik wil heavy rain voor de pc 😥 "

  is niet nodig, koop een ps3"

  ……. 🙄

 7.   
  Iron Jack's avatar

  Bij de minpunten dat de verassing eraf is. Verassing boeit me niks, ik wil gwn vette game’s spelen xD

 8.   
  ckerigon's avatar

  martinschoon schreef, "ik wil heavy rain voor de pc 😥 "

  Ik 360 versie 😥

 9.   
  Fawaka-W's avatar

  heb zelf nog geen Move controller, ben nog steeds niet over mijn Wii-trauma heen.. :p

 10.   
  UberProSure's avatar

  kitt.h.3″][quote=”martinschoon schreef, "ik wil heavy rain voor de pc 😥 "

  Ik 360 versie 😥 [/quote]

  Ik wil rijk zijn 😥

 11.   
  soulzx3's avatar

  Fawaka-W schreef, "heb zelf nog geen Move controller, ben nog steeds niet over mijn Wii-trauma heen.. :p"

  mee eens de wii levert nu eenmaal trauma’s op 😛

 12.   
  Xtremie's avatar

  UberProSure schreef, "

  ”kitt.h.3″ schreef, "[quote=”martinschoon”].."

  Ik 360 versie 😥 "

  Ik wil rijk zijn :cry:[/quote]

  Ik wil een huisje in Spanje 8)

 13.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  Xtremie schreef, "

  ”UberProSure” schreef, "[quote=”kitt.h.3″].."

  Ik wil rijk zijn :cry:"

  Ik wil een huisje in Spanje 8) [/quote]
  Ik wil N64 versie 😥

 14.   
  toqeer's avatar

  ik wou deze nog halen maar in het jaar had ik all iets te veel gehaald 😛