Unthinkable Blu-ray

DVD en Blu-ray reviews op MoviesNET draaien eigenlijk om één vraag: hoe vermakelijk is alles? Geen uitgebreide technische praatjes over beeldverhoudingen, audiotracks en camerahoeken, maar gewoon een oprechte bespreking van de mate waarin de film en eventuele extra’s voor echt entertainment zorgen. Natuurlijk zullen we opvallende zaken wat betreft beeld en geluid zeker benoemen indien het relevant is, maar verder willen we vooral duidelijk maken of de DVD/Blu-ray de aankoop waard is.

Dreiging

Unthinkable heeft een verhaal dat niet eens zo ‘ondenkbaar’ is; een terrorist meldt zichzelf bij de grote Amerikaanse instanties met de mededeling dat hij drie nucleaire bommen in drie grote steden heeft verborgen. Het bijzondere aan zijn dreiging is dat hij op video het bewijs heeft van de bommen en dat hij zichzelf ook nog eens laat oppakken.

Om erachter te komen waar de bommen zich bevinden, schakelt de FBI hun grootste wapen in: ‘H’ (Samuel L. Jackson). Meer dan één letter heeft deze man niet meer en dat geeft direct aan dat hij een nogal duister verleden heeft. ‘H’ was vroeger een black-ops ondervrager, die geen enkele methode schuwde om de waarheid boven tafel te krijgen. En nu mag hij zijn kunstje na vele jaren van rust noodgedwongen weer uit de kast halen. Hij kan met zijn daden leven, maar kan de FBI uiteindelijk wel leven met de soms onmenselijke acties van ‘H’?

Een grote climax

Dit laatste dilemma vormt de kern van Unthinkable, de morele keuze tussen doen wat nodig is om je land te beschermen en het respecteren van de grootste mensenrechten. Samuel L. Jackson overtuigt behoorlijk als martelaar, terwijl FBI-agente Helen (Carrie-Anne Moss) tegengas moet geven en kijkers aan het denken probeert te zetten of het eigenlijk wel zo normaal is dat alles geoorloofd zou zijn als je land bedreigd wordt.

De echte ster van dit alles is echter Michael Sheen, die als terrorist bewust zijn martelgang ondergaat. Vol overtuiging vertelt hij stukje bij beetje zijn motivatie voor de acties, terwijl de FBI steeds meer onder druk komt te staan om de nucleaire bommen te vinden. Het plan van de terrorist blijkt echter anders in elkaar te steken dan je zou denken, wat qua verhaal een leuke insteek geeft.

Het is alleen jammer dat Unthinkable een beetje tekort schiet als thriller, want een echte spanningsboog ontbreekt, ondanks dat je voor je gevoel naar een grote climax toe zou moeten leven. Vanaf het moment dat ‘H’ zijn martelingen kan beginnen, worstelt de film met de genres drama en thriller. Als dramatisch geheel is er niets mis mee en lopen de emoties hoog op, wat je best even aan het denken kan zetten. Het gebrek aan echte spanning is daarentegen een gemis voor de film.

Conclusie

Unthinkable is een bij vlagen harde film, die je best even aan het denken zet hoe ver je zou mogen gaan om je land te beschermen. Samuel L. Jackson levert een prima prestatie als bikkelharde ondervrager, maar de film wordt vooral gedragen door uitstekend werk van Michael Sheen als vrijwillige terrorist. Het is jammer dat de echte spanning achterwege blijft, waardoor de film qua cijfer niet meer dan redelijk scoort. Laat dit je er niet van weerhouden om het verhaal en de bijbehorende emoties een kans te geven, want als drama is Unthinkable zeker geslaagd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Michael Sheen als terrorist
  • Interessant plot

Wat is NOT

  • Komt als thriller niet uit de verf

6.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren