De zondes van een PC-gamer

Links naast mijn bureau ronkt een overgeklokte game-PC en aan de rechterzijde parkeert een gaming-laptop. Het mag wel duidelijk zijn: in hart en nieren ben ik een ware PC-gamer. Geheel verrassend behoren strategy-games dan ook tot mijn meest geliefde genre en regelmatig stort ik me op de nodige hoeveelheid online PC-shooters. Toch heeft deze ‘trouwe’ PC-gamer zo zijn zondes te bekennen, want de oorsprong van mijn PC-liefde ligt ergens anders en stiekem heb ik een verhouding met een ander bedrijf

De eerste zonde…

R.U.S.E., Supreme Commander 2 en Stormrise; allen voorbeelden van recente strategy-games die op de console niet bepaald kaskrakers bleken. Toch is er in een ver verleden, tijdens de ‘bit wars’, een periode geweest waarin dergelijke games wél een succes waren op consoles. Waarom ik dit verhaal vertel? Mijn liefde voor het strategy-genre is niet afkomstig van de PC, maar van de SNES, dankzij een console-RTS genaamd Metal Marines! Maanden, nee, jaren van mijn jeugd heb ik gegeven aan die game en nog steeds kan ik er plezier aan beleven. Ik durf zelfs te zeggen dat het mijn meest geliefde strategy-game is en bovendien Age of Empires en StarCraft overtreft.

Oké, voordat die wenkbrauwen van het hoofd exploderen, laat me uitleggen waarom Metal Marines zo fantastisch was. De game komt alweer uit 1993 en was een van de weinige games in zijn soort op de SNES. In 1996 kreeg ik dit wonder voor het eerst in handen, toen ik mijn SNES op de kop tikte. Na een flinke lading Mario-games kapot te hebben gespeeld, besloot ik om Metal Marines eens uit te proberen. Wat mij vervolgens overkwam, heeft mij voor de rest van mijn leven genageld aan het genre.

Metal Marines introduceert zichzelf met een episch filmpje (vooral voor een 16-bit console), waarin een kernoorlog te zien valt. De wereld is in 2117 uiteengevallen in twee groepen: de rebellen en een bende terroristen onder de leiding van de machtlustige Zorgeuf. Het is aan jou om deze machthebber tegen te gaan en vrede te herstellen. Hoe dit doel bereikt moet worden? 20 levels lang zien te overleven tegen de meest meedogenloze A.I. die ik ooit heb meegemaakt in een strategy-game. De achttiende en laatste missie doen nog steeds rillingen over mijn rug lopen…

Als jonge en onbezonnen ‘gamer’ kon ik werkelijk uren zoet zijn met het tekenen van vijandelijke basissen, om van te voren strategieën te bedenken. Dit was nog best van essentie bij deze game, want Metal Marines is een strategy-game die real-time en turn-based elementen combineert. Bij een aanval kan jouw tegenstander bijvoorbeeld niet aanvallen en vice-versa. Eenmaal aangekomen bij de vijand heb je slechts één minuut om schade aan te brengen; na afloop moest je simpel gezegd wegwezen. Tel hier ook nog eens bij op dat je tijdens een aanval slechts een select gedeelte van het vijandelijke eiland kan zien én aanvallen. Urenlang in spanning voor de beeldbuis zitten, wat was dat heerlijk…

De tweede zonde…

Mijn zondes als PC-gamer zijn daarentegen niet alleen verbonden aan het strategy-genre. Ook op andere gebieden heb ik het een en ander te bekennnen, want dankzij mijn SNES ben ik in aanraking gekomen met Final Fantasy. Hoewel PC-RPG’s zoals Diablo mijn hart hebben gestolen, blijft er één RPG voor mij de beste: Final Fantasy IX. Jazeker, een PlayStation-game en wederom een console-game die aan de haal gaat met mijn ‘favoriete game binnen het genre’-uitreiking.

De muziek, de sfeer en vooral het gevoel van de game waren voor mij onovertroffen. Van de prachtig weergegeven landschappen op de achtergrond tot aan de kleinste gameplay-elementen, alles klopte. Hoewel ik Final Fantasy IX eerder heb gespeeld, bleek er naderhand één game die alles zou overtreffen en mijn jeugd zou kenmerken. Nee, geen PC-game en tevens geen PlayStation-game, want voor deze laatste game keren we terug naar het eerste 3D-platform van Nintendo.

De derde zonde…

In 1999 kreeg ik ‘m dan eindelijk in handen: de Nintendo 64, samen met een handjevol Mario-games en een zekere game genaamd Ocarina of Time. De kenners begrijpen nu natuurlijk al wat het gevolg is geweest van de laatstgenoemde game: ik ben een Zelda-fan van de bovenste plank geworden. Toch klopt er iets niet aan dit verhaal, want betekent dat niet dat Ocarina of Time mijn eerste Zelda-game was? Ja, dat is correct. Verrassend genoeg heb ik op de SNES, of überhaupt de NES, nooit kennis gemaakt met de serie. Deed dit iets af aan mijn ervaring? Allesbehalve!

Overdonderd werd ik, door een wereld vol met actie, avontuur en een sfeer die alleen een Zelda-game bevat. Na Ocarina of Time heb ik gezwoegd om alle delen binnen de franchise op te zoeken, waardoor ik nu wel met trots kan zeggen dat ik ook de 2D delen heb gespeeld. Ocarina of Time blijft voor mij daarentegen de beste game binnen de reeks en zelfs de beste game die ik ooit in mijn hele leven heb mogen spelen. Hierdoor moet ik eigenlijk het volgende bekennen: ik mag dan wel al jaren met liefde PC-games spelen, mijn hart ligt het dichtste bij Nintendo.

Ik maak het voor eens en altijd openbaar: Nintendo is voor mij na al die jaren nog steeds het beste bedrijf. Toegegeven, de Wii had een grotere bibliotheek aan hardcore-games kunnen bezitten, maar is dit werkelijk aan Nintendo te wijten? Dat durf ik niet te bevestigen, want de ondersteuning van Nintendo is de afgelopen vier jaar enorm sterk geweest. Twee Mario-games, twee Zelda-games en nog veel meer toptitels binnen geweldige franchises. Deze ‘hardcore’ PC-gamer mag dan dolgraag Bad Company 2 en Left 4 Dead 2 spelen, nog grager speel ik een Zelda, Mario of een Pokémon-game!

 1.   
  gebruiker50081's avatar

  Hele vette column! Alleen voor mij kan niets AoE overtreffen 😆

 2.   
  matdriks's avatar

  Zelf ben ik ook een ras PC-gamer en heb ik ook een zwak voor nintendo.
  Maar daar overtreft nooit de PC!
  Ik blijf de pc games veel leuker blijven(halflife, left4dead, staracft zo nog veel meer, geen nintendo of zelda kan daar tegen tippen.)

 3.   
  ChrissieOne's avatar

  TwanStins schreef, "Hele vette column! Alleen voor mij kan niets AoE overtreffen 😆 "

  *applaus*
  (wou hetzelfde zeggen :P)

  ‘nuff said.

 4.   
  Fox's avatar

  Ik begon ook op de NES 😛 maar dan meestal mario of zeldra… tegen woordig heb ik ook wel een xbox… maar of ik die ook echt gebruik is een ander verhaal… Maar mijn pc is tot nu toe nog maar 3 jaar oud en is letterlijk helemaal KAPOT gespeeld, het duur niet lang meer en dan begeeft me ventilator het.

 5.   
  ckerigon's avatar

  Goeie collum en met jou kan ik praten ik game vanzelf ook op alles, maar mijn hart ligt niet het dichts bij Big N maar die heeft mijne hele hart gestolen.. geen enkele franchise kan mij zo goed het epische gevoel geven als de Zelda en Mario Franchise 😆

 6.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  WOW!!
  ik kan ff niets anders meer zeggen dan dat, echt een hele mooie column, en natuurlijk is metal marines een goed spel, komt uit een goed jaar 😆
  echt een vet stukje, ik zat er helemaal in en ik vind het jammer dat er maar 3 zondes zijn. 😉

 7.   
  DGonlag2's avatar

  Je hebt helemaal gelijk! Dit heb ik namelijk ook wel. Over het algemeen game ik gewoon veel liever op de ps3/xbox 360. Ik vind die games namelijk over het algemeen leuker. Maar dan heb je inderdaad die uitblinkers als zelda en mario, en niet te vergeten pokemon! Pokemon is dan ook nog altijd mijn favoriete spel. Ik kan dan ook niet wachten tot de nieuwe generatie uitkomt. (of spin-offs voor de 3ds)

 8.   
  ExtremeDotCom's avatar

  mooie column

 9.   
  desxeon's avatar

  Leuk Columm, maar Age of Empire 3 blijft de Beste vind ik. de sfeer, graphic en ga zo maar door. 🙂

 10.   
  Vlad-x's avatar

  matdriks schreef, "Zelf ben ik ook een ras PC-gamer en heb ik ook een zwak voor nintendo.
  Maar daar overtreft nooit de PC!
  Ik blijf de pc games veel leuker blijven(halflife, left4dead, staracft zo nog veel meer, geen nintendo of zelda kan daar tegen tippen.)"

  Je haalt me de woorden uit de mond. 🙂

  Oh en komt er nog een vervolg op ‘Zondes van een PC-gamer’?
  Zou echt vet zijn. 😀

 11.   
  Jonah's avatar

  Gezien de lovende reacties kan ik simpelweg geen ‘nee’ zeggen, dus ja, er komt absoluut een vervolg aan. Deze PC-gamer trekt zich de komende week wel even terug om een diepgaande column te maken. 😛

 12.   
  killingdj0's avatar

  ik ben een geboren pc gamer als ik geen zin heb in al de 3 consoles ga ik altijd op pc ook al heb ik daaar geen zin in

 13.   
  Free Roamer's avatar

  Ik ben al geen pc-gamer meer,meestal is dat het enige die je in huis hebt als je begint gamen

 14.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  Ik vergeef je mijn zoon:P:P:Pl

 15.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Jonah schreef, "Gezien de lovende reacties kan ik simpelweg geen ‘nee’ zeggen, dus ja, er komt absoluut een vervolg aan. Deze PC-gamer trekt zich de komende week wel even terug om een diepgaande column te maken. :P"

  :w00t: vet man 😀

 16.   
  RoHoutje's avatar

  Zondes? Wat voor zondes?

 17.   
  GBA43's avatar

  it’s not your fault my son. 🙄

 18.   
  Dy-88's avatar

  jammer dat het RTS genre langzamerhand dood gaat in europa en de vs.
  AoE was een hele mooie serie, maar de total war serie is ook een must have !
  consoles zijn gewoon beter want op de pc heb je de hele tijd gezeik en moet je om de 2 jaar een nieuwe kopen. tenzij je gewoon in een keer een bakbeest van 2000 euro koopt

 19.   
  ikkiewikkie's avatar

  ”Dy-88″ schreef, "jammer dat het RTS genre langzamerhand dood gaat in europa en de vs.
  AoE was een hele mooie serie, maar de total war serie is ook een must have !
  consoles zijn gewoon beter want op de pc heb je de hele tijd gezeik en moet je om de 2 jaar een nieuwe kopen. tenzij je gewoon in een keer een bakbeest van 2000 euro koopt"

  valt wel mee, heb 2,5 jaar terug 1100 euries uitgegeven aan een pc, en hij draait alle nieuwe games nog makkelijk op max specs. heb hem in die tijd ook nog nooit geupgrade, alleen een nieuwe HD is nodig op het moment, maar daar blijft het bij 😛

 20.   
  Barlex's avatar

  Geef mij maar Total War’s 🙂

 21.   
  ShadyXL's avatar

  Zelda ftw 🙂

 22.   
  Magana's avatar

  Gave collum, ben ook benieuwd naar andere verhalen! En ook AoE valt bij mij niet te overtreffen, zoals hierboven al opgemerkt werd!

 23.   
  lanccce's avatar

  staracft 1 blijft voor mij de beste strategy game ooit

 24.   
  -050- Critical's avatar

  hele vette column:D

  ik snap alleen niet wat je in de games van nintende ziet, die hebben mij nooit kunnen boeien, maar dat zal wel een kwestie van smaak zijn 😳

 25.   
  ms13694's avatar

  AoE 2!

 26.   
  gerard1938's avatar

  TwanStins schreef, "Hele vette column! Alleen voor mij kan niets AoE overtreffen 😆 "

  Eens eens en noggis eens. Ben weer terug bij Settlers Eastern Realm (maar ook good old 2 => 10thAnniversary). Is AoE eigenlijk definitief uitgestorven, of is er nog een sprankje ??? Weet gij dat ?
  Greetz, G.

 27.   
  JonsoN's avatar

  Er komt nog een AoE online 😉

  Verder kan ik niet echt meepraten, want ik heb niet veel consoles gehad, mijn eerste console was een Sega Mega Drive waar ik alle Sonic games voor kocht, supergames, maar daar ligt mijn hart niet echt.
  Mijn hart ligt echt bij de PC en dan met name bij shooters, shooters als Blake stone, Duke Nukem 3D, Sin, en half-life.
  Toen ik half-life speelde in 1998 was ik gelijk verkocht en ik speel het spel nu nog,

 28.   
  gebruiker50081's avatar

  @gerard
  De studio van AoE, Ensemble Studio’s, is gesloten door Microsoft omdat ze te lang over hun titels zouden doen. Toen zijn een aantal werknemers verder gegaan met Robot Entertainment (het bedrijf dat AoE Online nu ontwikkeld)

 29.   
  soulzx3's avatar

  ben het bijna helemaal met hem eens zelda ocarina of time is gewoon de beste game ooit speel hem nu nog steeds heb dan wel geen nintendo meer maar daar heb je op de pc voortaan emulators voor

 30.   
  soulzx3's avatar

  ”Dy-88″ schreef, "jammer dat het RTS genre langzamerhand dood gaat in europa en de vs.
  AoE was een hele mooie serie, maar de total war serie is ook een must have !
  consoles zijn gewoon beter want op de pc heb je de hele tijd gezeik en moet je om de 2 jaar een nieuwe kopen. tenzij je gewoon in een keer een bakbeest van 2000 euro koopt"

  ja die van mij is ook 2 jaar oud heb ik 800 euro voor betaald en draait ook nog steeds alles op maximaal.

  maar de RTS games worden wel steeds slechter ja ik vind op het moment starcraft 2 weer even een uitblinker het is een goed spel goeie gameplay alleen multiplayer is iets minder

 31.   
  veronja's avatar

  matdriks schreef, "Zelf ben ik ook een ras PC-gamer en heb ik ook een zwak voor nintendo.
  Maar daar overtreft nooit de PC!
  Ik blijf de pc games veel leuker blijven(halflife, left4dead, staracft zo nog veel meer, geen nintendo of zelda kan daar tegen tippen.)"

  ja idd hier, sommige games moet je op de pc spelen en sommige op een console, je kan ze echt niet zo goed vergelijken. Het hangt bij mij af van game tot game 🙂

 32.   
  wc-experience-freak's avatar

  desxeon schreef, "Leuk Columm, maar Age of Empire 3 blijft de Beste vind ik. de sfeer, graphic en ga zo maar door. 🙂 "

  Age of empires 2 is beter als naar het verloop van het spel kijkt, ik vind dat deel 4 een remake van 2 moet worden. Maar je hebt wel gelijk dat deel3 er geweldig uutziet

 33.   
  TurboMat3's avatar

  Ik speelde vroeger altijd PC maar ben nu overgegaan op XBOX 360 dat is veel vetter (halo reach en zo) 😆

 34.   
  BartG's avatar

  haha, leuk om te lezen ! 🙂 Op naar deel 2 ! 😉

 35.   
  Hoepkoen's avatar

  Je hebt helemaal gelijk Jonah! Ik ben ook pc-gamer en heb simpelweg het geld niet om over te stappen naar de consoles. Gelukkig heb ik daar nu ook nog helemaal niet de behoefte aan maar desondanks denk ik dat consolegaming het zal worden… Helaas… oja: NINTENDO IS THE BEST, net als de N64 *voelt gelukzalige herinneringen opkomen en gaat weer Donkey Kong 64 spelen*

 36.   
  The_sith_lord's avatar

  Ik heb zelf toen ik een jaar of 9 was Red alert helemaal gek gespeeld. Toendertijd was dat ook een fantastische game waar de nieuwere delen allemaal niet aan kunnen toppen.

  Een paar jaar later ben ik jaartje of 3 verslaafd geweest aan Jedi Knight: Jedi academy (Vooral online dan).

  Mijn favoriet is dan dus de pc, al speel ik tegenwoordig bijna alleen nog op de xbox:’)

 37.   
  nanathan's avatar

  TwanStins schreef, "Hele vette column! Alleen voor mij kan niets AoE overtreffen 😆 "

  yes indeed
  AoE is nog altijd het beste strategie spel
  Vooral AoK, dat spel heeft me ook veel geholpen bij de lessen geschiedenis 😀

 38.   
  Cyb3rp3n0zah's avatar

  Vroeger erg veel op de snes gespeeld 😛