Fable III

De Fable-serie is heel populair en dat is gelukkig terecht. De serie bracht gamers altijd een leuk avontuur met veel humor en toegankelijke gameplay. In Fable III zien we deze punten gelukkig weer helemaal terug. Veel uitspraken van Peter Molyneux over de game zijn dus waarheid geworden en in deze review kon ik het daarom niet laten om enkele quotes van Petertje (ja, zo mag ik hem noemen) te gebruiken. Een bekende uitspraak van hem is de volgende:

“I’m not sure I even call Fable an RPG anymore. Certainly not a 1990s RPG, for sure. In a way, you could look at it and say it’s like an action adventure.”

Ook ik durf Fable III geen RPG te noemen. Ja, je kunt je karakter aanpassen en keuzes hebben ook daadwerkelijk effect op jou en je omgeving, maar een echter RPG is het spel niet. Of in ieder geval geen traditionele RPG. Je hoeft, zoals we van de Fable-serie gewend zijn, geen skillpoints te verdelen of om de haverklap nieuwe wapens te kiezen. Nee, jij en je wapens worden naarmate je vordert sterker en veranderen door jouw keuzes. Door quests te doen en om te gaan met de bevolking verdien je Guild Seals en hiermee kun je nieuwe vaardigheden leren en verbeteren. Ook verandert bijvoorbeeld door verschillende factoren het uiterlijk van je wapens. Mijn standaard stalen zwaardje was aan het eind van het spel een galante en zeer mooie sabel geworden.

Doordat het spel gefocust is op het maken van keuzes is een goed verhaal belangrijk. Als het verhaal niet boeit, zul je immers ook weinig om de keuzemogelijkheden geven. In Fable III zit het met het verhaal gelukkig wel goed. Je begint als de prins/prinses van Albion. Je vader, de koning, is (als je het vorige deel hebt gespeeld) de zoon van jouw held uit Fable II. Hij is een tiran en de druppel die de emmer doet overlopen, is gevallen. Je bent het zat en ontsnapt uit het kasteel om bondgenoten voor een revolutie te vinden. In het eerste deel van het spel zul je dan ook druk zijn om met verschillende volkeren te praten. Als de revolutie succesvol is verlopen en jij koning bent, zul je allerlei keuzes voor je koninkrijk moeten maken, maar dit is niet zo gemakkelijk. Er is namelijk een dreiging voor je volk die jij aan moet pakken. Of zoals Molyneux wist te zeggen:

“Are you willing to sacrifice a single person for the good of everyone else? It’s like Spock said in Star Trek II: The Wrath of Khan: Do the needs of the few outweigh the needs of the many? I’m a many person.”

Als koning moet je door de dreiging een groot leger op gaan bouwen, maar dit kost geld. Het volk heeft onder de tirannie van de vorige koning echter al erg geleden en verwacht nu dat jij het leven voor hen gaat verbeteren. Je zult dus belangrijke keuzes moeten maken. Ga ik verder met de tirannie om het volk te beschermen tegen de dreiging of ga ik geld uitgeven om het volk een beter leven te geven, maar daardoor wel een minder groot leger op te bouwen? Een simpel voorbeeld van een keuze is het verhogen of verlagen van de belasting. Een andere leuke keuze is het neerzetten van een groot hoerenhuis (ofwel bordeel) om geld mee te verdienen of juist geld uit te geven aan onderdak voor daklozen.

Helaas is er wel een klein negatief randje aan de keuzes die je als koning kunt maken. Als eerste had dit tweede deel van het spel wat langer kunnen zijn, maar wat ik belangrijker vind, is de moraliteit in de keuzes. Ik had namelijk echt verwacht dat keuzes over leven en dood zouden gaan en ik grote morele problemen aan zou moeten pakken. Dit is echter niet het geval, want de meeste keuzes gaan over geld uitgeven of geld verdienen door wel of niet naar het volk te luisteren. Misschien had het heersen over je koninkrijk wat meer als een management-achtig spel opgezet kunnen worden. Op die manier had ontwikkelaar Lionhead het zijn van een koning wat spannender kunnen maken. Het tweede gedeelte van de game is echt nog steeds heel leuk, maar ik had toch iets meer verwacht. Gelukkig maakt de mooie wereld van Fable III al weer veel goed:

“Having a little child run out and you say, ‘oh, that’s just lovely, isn’t it’ that’s part of the drama.”

Het gehele spel verplaats je jezelf namelijk door Albion, met haar besneeuwde bergen, mooie bossen en nu zelfs een woestijn. De wereld is mooi, maar vooral zeer levendig. In de stad is veel bedrijvigheid, kinderen rennen rond en sidequests passen goed in het geheel. Ook buiten de stad is genoeg te vinden; mooie natuur, groepen vijanden en allerlei kisten kom je hier tegen. Het is heerlijk om gewoon even doelloos een rondje door een stadje te lopen en te kijken wat er allemaal gebeurt. De goede voice-acting helpt hier trouwens heel erg aan mee. Alle karakters die je tegenkomt, hebben een stem waar je u tegen zegt. Ik durf oprecht te zeggen dat Fable III de beste voice-acting bezit van alle games die ik heb gespeeld. Hoe geloofwaardig Albion ook overkomt, je zult ook moeten vechten voor je leven:

“Even more… I was going to say ‘fucking’. Can I say ‘fucking’? Oh what the hell, I’ll say ‘fucking’. Even more fucking cool is combining that with magic.”

Hiervoor heb je drie verschillende soorten aanvallen tot je beschikking. Een mêleewapen, een geweer en magie. Het hanteren van het je mêleewapen is niet moeilijk. Met één knop kun je slaan en door deze knop in te drukken, blokkeer je weer aanvallen. Als je op een afstand staat, kun je met een geweer schieten, wat een simpele, maar effectieve manier is om je vijanden het leven zuur te maken. Het lijkt dus een wat saai en simpel vechtmechanisme, maar gelukkig is er nog de magie. Je bent net als je opa een held en kent dus allerlei leuke trucjes waar Hans Klok nog van op zou kijken. Vuurballen schieten, force push of een orkaan creëren zijn hier voorbeelden van. Het leukste is nog wel het combineren van twee verschillende krachten. Een vuurbal die ook elektrisch geladen is, is toch vet en zeker leuk om aan je vrienden te laten zien. Gelukkig is ook dit mogelijk in Fable III:

“That means co-op players can have sex.”

Waar Fable II qua co-op de plank missloeg, heeft Lionhead dit in het derde deel helemaal goed weten te maken. De co-op van Fable III is uitgebreid en zeer leuk om te doen. Je kunt dit keer niet alleen als orb of hulpje, maar ook met je eigen personage naar de wereld van een vriend toe. Nu kun je dus ook echt samen op pad gaan om quests uit te voeren, rond te rennen of ehhh… kinderen te krijgen. Wie wil dat nou niet! Je kunt verder spullen ruilen en geheel vrij door de wereld van elkaar heen wandelen. Je kunt zelfs met één kopie van de game naast elkaar op de bank gaan zitten en samen in Albion op pad gaan.

“I’ve made a lot of good games, but never a great game.”

Nou beste heer Molyneux, dat is je nu toch echt wel gelukt. Ik kan nog heel lang doorgaan over Fable III. Zo wil ik de humor, de diverse sidequests, de terugkoppelingen naar Fable II en de verschillende activiteiten nog maar al te graag in de hemel prijzen, maar deze review lijkt mij wel duidelijk. Fable III is gewoon een goed spel en de beste Fable-game tot nu toe. Het tweede deel, waarin jij koning bent, had wat uitgebreider mogen zijn, maar is in zijn huidige vorm nog steeds vermakelijk genoeg. Ook zijn er hier en daar wat kleine bugjes, maar dit alles kan mijn eindconclusie niet veranderen. Fable III is de beste Fable tot nu toe en daarmee basta.

PS: Het is ook heel fijn dat je na het uitspelen van het verhaal nog gewoon verder kunt spelen om achievements te halen, quests te doen en de wereld verder te ontdekken.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Het zijn van een held en koning is cool...
 • Het verhaal is top
 • De wereld is zeer levendig
 • Perfecte voice-acting
 • Serieus en humoristisch tegelijk

Wat is NOT

 • ...maar het gedeelte met de koning kan uitgebreider
 • Keuzes hadden meer morele kwesties aan mogen spreken

9.3

 1.   
  Phil's avatar

  Mooie review! Ik ga het spel niet halen, ik spaar even door voor Black Ops en AC Brotherhood.

 2.   
  klacko's avatar

  NICE ga ik zeker halen

 3.   
  PsYkOfOoL's avatar

  de keuzes zijn niet sterk zoals bij andere games.

  zover vind ik de beste game met keuzes toch heavy rain 😀

 4.   
  Dude…'s avatar

  echt een vet spel, ik hebh het bij een vriend op de ps3 gespeeld en het is echt verdomd leuk 😆

  PsYkOfOoL schreef, "de keuzes zijn niet sterk zoals bij andere games.
  zover vind ik de beste game met keuzes toch heavy rain 😀 "

  maar daar draait het ALLEEN MAAR om de keuzes

 5.   
  R1chardTM's avatar

  Dude… schreef, "echt een vet spel, ik hebh het bij een vriend op de ps3 gespeeld en het is echt verdomd leuk 😆 "

  Hey Dude… Ja jij! Als je liegt doe het dan goed. Fable III op de PS3 laat me niet lachen.

 6.   
  Boxer's avatar

  Dang, kan niet wachten op de PC-versie!

 7.   
  Houserz's avatar

  Dude… schreef, "echt een vet spel, ik hebh het bij een vriend op de ps3 gespeeld en het is echt verdomd leuk 😆

  ”PsYkOfOoL” schreef, "de keuzes zijn niet sterk zoals bij andere games.
  zover vind ik de beste game met keuzes toch heavy rain 😀 "

  maar daar draait het ALLEEN MAAR om de keuzes"

  Hahahah leugenaar!

  Hij komt helemaal niet uit op de PS3!

 8.   
  Dy-88's avatar

  @ dude :
  FAAL
  als liefhebber van -(west) RPG games moet ik deze wel in mijn collectie hebben.
  alhoewel moet ik wel genoeg hebben voor BO 🙄

 9.   
  soulzx3's avatar

  gvd had em op gamedumper besteld maar ahij is nog niet binnen!! ben aan het paniekeren!! kwil hem vannachts uitspelen!!

 10.   
  MaTriX's avatar

  Dude… schreef, "echt een vet spel, ik hebh het bij een vriend op de ps3 gespeeld en het is echt verdomd leuk :lol:"

  hihi sta je voor joker met die opmerking 😀

  Maar goed kep het spel 2x sinds woensdag en speel het samen met me vrouw in coop en moet zeggen tis geweldig, zeer mooie en uitgebreide review en heb hem met plezier gelezen.

 11.   
  Oldsk00ll's avatar

  Epic Game niks meer en niks minder 😀

 12.   
  Houserz's avatar

  verdikkie, postbode vandaag langs geweest met mn spel, past de spec. edition weer niet door de brievenbus!

  weer een dag wachten…zuuuucht.

 13.   
  Kilerden's avatar

  Het is een top game! 😀

 14.   
  ExtremeDotCom's avatar

  nice heb hem gepre ^^

 15.   
  iveL's avatar

  paljas schreef, "kun je hem ook kope voor ps3?"

  Tuurlijk kan dat 🙂 Moet je even naar de winkel gaan… bij mediamarkt verkopen ze de ps3 versie 🙄

 16.   
  Kpyne's avatar

  ik heb fable altijd wat gevonden, maar ik heb het nog nooit gespeeld 😛
  misschien toch maar een xbox halen…

 17.   
  nuclearnemo's avatar

  Kpyne schreef, "ik heb fable altijd wat gevonden, maar ik heb het nog nooit gespeeld 😛
  misschien toch maar een xbox halen…"

  Of je haalt hem voor de PC…:P

  Maar goed…ik vind het ook een vette game…ben nog niet zo erg ver (heb hem vanmiddag pas gekregen…)…maar wat ik nu gezien heb is hij echt vet:)

 18.   
  Vlad-x's avatar

  En TOCH staat deze game onder het genre ‘RPG’ 😛
  Verder hele mooie review. 😉

 19.   
  ckerigon's avatar

  Dude… schreef, "echt een vet spel, ik hebh het bij een vriend op de ps3 gespeeld en het is echt verdomd leuk 😆

  ”PsYkOfOoL” schreef, "de keuzes zijn niet sterk zoals bij andere games.
  zover vind ik de beste game met keuzes toch heavy rain 😀 "

  maar daar draait het ALLEEN MAAR om de keuzes"

  Omg iets voor failblog? 😛

 20.   
  mastertje's avatar

  Mooie review 😉
  maar klopt het wel dat je je vader van de troon wil afstoten?
  Ik dacht namelijk dat je je broer zou afstoten omdat hij de Tiran was en juist je vader was een ‘goede’ koning.

  Kan het fout hebben hoor. 😳

 21.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Dude… schreef, "echt een vet spel, ik hebh het bij een vriend op de ps3 gespeeld en het is echt verdomd leuk 😆

  ”PsYkOfOoL” schreef, "de keuzes zijn niet sterk zoals bij andere games.
  zover vind ik de beste game met keuzes toch heavy rain 😀 "

  maar daar draait het ALLEEN MAAR om de keuzes"

  IMAO!
  Laat me niet lachen 😆
  Maar echt, hoe verzin je het! Deze moet ik bijna in mijn singature openmen:

  ”The fail of the year!

  Dude… schreef, "
  echt een vet spel, ik hebh het bij een vriend op de ps3 gespeeld en het is echt verdomd leuk 😆 "

  Ik heb de game gezien bij Gamehubs voor 36 euro… Misschien ga ik dat doen 🙂

 22.   
  Vinstaro's avatar

  KRIJG HEM MORGEN beste GAME VAN 2010 VOOR MIJ!

 23.   
  Fox's avatar

  ik wil hem ook wel.. maarja ik kan volgend jaar pas beginen met geld verdienen.. en dat duur dan nog een paar maanden .. maar ja als de oogst goed is heb ik weer wat geld 😛

 24.   
  Timmeh's avatar

  Zoals ik het hoor lijkt hij mij dus echt vet! Alleen jammer dat het zijn van koning zo kort is…

 25.   
  lolcatman's avatar

  Nee! Waarom ik?! waarom moet ik een fable-3loos leven leiden?!
  HET IS NIET EERLIJK!!!!! 😥

 26.   
  RoHoutje's avatar

  Phil schreef, "Mooie review! Ik ga het spel niet halen, ik spaar even door voor Black Ops en AC Brotherhood."

  Ja, ik denk dat ik dat ook ga doen.

 27.   
  Dude…'s avatar

  R1chard schreef, "

  ”Dude…” schreef, "echt een vet spel, ik hebh het bij een vriend op de ps3 gespeeld en het is echt verdomd leuk 😆 "

  Hey Dude… Ja jij! Als je liegt doe het dan goed. Fable III op de PS3 laat me niet lachen."

  ja foutje bedoelde xbox bedoelde ik ( hij heeft een ps3 en xbox maar de xbox nogal kort dus als ik over gamen bij hem praat zeg ik nogal vaak ps3

 28.   
  MaTriX's avatar

  Coop is en blijft top, spel speelt perfect en is nog meer fun als je het samen kan spelen maar das mij mening.

 29.   
  HeroWulf's avatar

  zeer vette review. Heb het spel net zelf ook binnen. Ben net begonnen en het pakt meteen. 😀

 30.   
  Tadao's avatar

  bij da fucking magic stukje dacht ik meteen aan Ozzy xP

  btw over fable geen rpg noemen, het is een Role Playing Game, je speelt de rol van een held en kan doen wat je wilt, dat maakt het juist meer een rpg xP gewoon niet echt Dungeons & Dragons style

 31.   
  Tha Destiny's avatar

  Tadao schreef, "bij da fucking magic stukje dacht ik meteen aan Ozzy xP
  btw over fable geen rpg noemen, het is een Role Playing Game, je speelt de rol van een held en kan doen wat je wilt, dat maakt het juist meer een rpg xP gewoon niet echt Dungeons & Dragons style"

  Is COD dan ook een rpg? je speelt als een soldaat.

 32.   
  N360Gamer's avatar

  iveL schreef, "

  ”paljas” schreef, "kun je hem ook kope voor ps3?"

  Tuurlijk kan dat 🙂 Moet je even naar de winkel gaan… bij mediamarkt verkopen ze de ps3 versie 🙄 "

  Echt waar ja? Weet niet in welk dromenland jij ronddwaald maar het is toch echt een Microsoft-exclusive, altijd al geweest.. 😉

 33.   
  MelissaS's avatar

  Ik was eigenlijk niet van plan hem te kopen. Heb Fable II heel lang gespeeld totdat ik Oblivion IV ontdekte. Wilde meteen Fable II niet meer spelen.

  Toen ik gisteren thuis kwam echter, kwam de vriend van mijn zus aanlopen met niets minder dan de Limited Collectors Edition van Fable III (hij heeft geen pre-order geplaats, dus hoe hij dat doet is mij een vraag :P).

  Ondanks dat ik er wel wat dingen op aan te merken heb is het zeker een leuke game. Ik heb hier wel een paar uurtjes voor over 😀

 34.   
  Ika Q's avatar

  Veel dingen zijn verbeterd, maar ook niet zo erg veel dingen. De hond is eigenlijk nog steeds je allerbeste maatje maar is nog steeds dom met het pad te lopen, ik zie me hond meestal in rondjes lopen terwijl die een schat moet vinden of blijft vasthaken op een plekje. Verders is de hele game best wel te raden wat je moet doen, mensen blij of bang maken, huisjes kopen of huren. Het is en blijft een goede game, maar een grote vernieuwing is het weer niet.

 35.   
  ShadyXL's avatar

  Ik vind Fable 3 echt geweldig :p
  Er zijn een paar verbeteringen en ik vind die hond ook wel leuk gedaan.

 36.   
  Dark_Phoenix's avatar

  N360Gamer schreef, "

  ”iveL” schreef, "[quote=”paljas”].."

  Tuurlijk kan dat 🙂 Moet je even naar de winkel gaan… bij mediamarkt verkopen ze de ps3 versie 🙄 "

  Echt waar ja? Weet niet in welk dromenland jij ronddwaald maar het is toch echt een Microsoft-exclusive, altijd al geweest.. ;)[/quote]

  Volgens mij zit jij in dromenland want hij bedoelde het sarcastisch. Omdat die andere dom vraag stelde.

 37.   
  Tadao's avatar

  Tha Destiny schreef, "

  ”Tadao” schreef, "bij da fucking magic stukje dacht ik meteen aan Ozzy xP
  btw over fable geen rpg noemen, het is een Role Playing Game, je speelt de rol van een held en kan doen wat je wilt, dat maakt het juist meer een rpg xP gewoon niet echt Dungeons & Dragons style"

  Is COD dan ook een rpg? je speelt als een soldaat.
  "

  Voor een Heel klein deel, je speelt een rol, maar je maakt geen belangrijke keuzes die een impact heeft op meer dan hoe je iemand vermoord, het verhaallijn buigt niet

 38.   
  SN0WIE's avatar

  Even een vraagje..
  Is ie de moeite waard?
  Ik speelde Fable 2 helemaal kapot en Fable 1 ook.
  Maar vond fable 2 wel erg kort en simpel, ook kwa side stuff.
  Is dit beter?

 39.   
  Ika Q's avatar

  ssamoel schreef, "Even een vraagje..
  Is ie de moeite waard?
  Ik speelde Fable 2 helemaal kapot en Fable 1 ook.
  Maar vond fable 2 wel erg kort en simpel, ook kwa side stuff.
  Is dit beter?"

  Ik vind van niet.

 40.   
  GBA43's avatar

  De game is netjes uitgewerkt, maar ik haat spellen waarbij het om keuzes draait, toch een goede indruk achtergelaten 🙂

 41.   
  abc6465465464's avatar

  Vette game. Alleen is het niks voor mij maar hij is inderdaad beter dan Fable 2 😀 .

 42.   
  Timmeh's avatar

  ssamoel schreef, "Even een vraagje..
  Is ie de moeite waard?
  Ik speelde Fable 2 helemaal kapot en Fable 1 ook.
  Maar vond fable 2 wel erg kort en simpel, ook kwa side stuff.
  Is dit beter?"

  Het hoofdverhaal is iets langer dan Fable 2 en valt natuurlijk erna nog wel veel te kloten, maar het blijft een niet zo’n lange game.

 43.   
  N360Gamer's avatar

  Dark_Phoenix schreef, "

  ”N360Gamer” schreef, "[quote=”iveL”].."

  Echt waar ja? Weet niet in welk dromenland jij ronddwaald maar het is toch echt een Microsoft-exclusive, altijd al geweest.. ;)"

  Volgens mij zit jij in dromenland want hij bedoelde het sarcastisch. Omdat die andere dom vraag stelde. [/quote]
  Zwak gebruik van sarcasme dan.. Achja niet iedereen is zo scherp als jij, althans in jouw eigen wereldje xD

 44.   
  MC TiM's avatar

  Waar komt het idee vandaan dat je de Koning je vader is en de held uit Fable 2 je opa? De held uit Fable 2 is je vader en Logan is je broer.

 45.   
  HeroWulf's avatar

  Ik vind dit een hele leuke game. Ik vind hem alleen een beetje kort. Maarja ik moet toegeven dat ik hem best wel snel doorgespeeld. Maar de verhaal lijn had wat langer gemogen. Ik ga hem nu nog een keer doorspelen als een evil mannetje. Ik hoop wel dat het me nu wat meer uren gaat vermaken.

 46.   
  Tadao's avatar

  1 ding vind ik zwaar kut,toen ik het even gespeeld had: je hebt een stem! is dit fable nog wel?

 47.   
  rasblackfire's avatar

  ik vind fable 3 wel awesome 😀

 48.   
  xHouse's avatar

  Heb hem even gespeeld bij een vriend, was er van onder de indruk, de wereld is zeer levendig.
  Morgen heb ik ‘m ook eindelijk! 😀

 49.   
  B Veld's avatar

  Goede revieuw klopt bijna precies 😀 Als je eenmaal koning bent is er nie zo heel veel meer aan na n tijdje.. 😆

 50.   
  Dee-Jay-Star-Shine's avatar

  het is gewoon een RPG spel dat was fable 1, fable 2 en nu ook fable 3 allemaal RPG’S en als jullie niet weten wat RPG is, is dat jammer want fable 3 is duidelijk een RPG spel 😛