The Ball

Epic Games verblijdde ons vorig jaar wederom met de Make Something Unreal-competitie, waarin het doel was om de meest spetterende mod te maken. Tussen de honderden deelnemers stak een handjevol met kop en schouders boven de anderen uit, waaronder The Ball. Hoewel dit ballenspel niet de uiteindelijke winnaar is geworden -die eer ging naar The Haunted- bleek een tweede plaats voor The Ball alsnog een groot succes. Dientengevolge komt deze unieke Indie-game naar de winkels toe en we mogen er eind deze maand al mee aan de slag, dus het is tijd om alvast een blik te werpen op The Ball…

Leg neer die bal

The Ball kenmerkt zich geheel verrassend door het gebruik van een bijzondere bal, een bal die gemanipuleerd kan worden met een vreemd eeuwenoud instrument. Een muur blokkeert de doorgang? Gebruik de bal! Een groepje moordlustige mummies heeft jou op het hoofdmenu staan? Gebruik de bal! Hoe treedt dit nou eigenlijk in werking?

Best simpel, want het instrument stelt je in staat om de bal stoten te geven of de bal van een afstand aan te trekken. Wanneer een kwetsbare muur je in de weg staat, geef je de bal simpelweg een stoot om de muur te doorbreken. Het blijft natuurlijk niet bij iets simpels als het openen van een doorgang, want je zult de bal ook als gewicht, wapen of als iets anders moeten gebruiken.

Afwisselend

De game is onderverdeeld in meerdere delen en de gedeeltes die ik tot dusver heb mogen spelen, ademen van begin tot eind sfeer uit. The Ball maakt logischerwijs gebruik van de Unreal Engine 3 en dit zorgt op zijn tijd voor magistrale beelden. Van donkere tempels en grimmige mijnen tot aan kronkelende grotten, The Ball heeft het allemaal in huis. Waar je op het ene moment druk bezig bent met een puzzel, krijg je het volgende moment te maken met een denderend treinritje en een groep hongerige mummies.

Iets dat The Ball zeer goed voor elkaar weet te krijgen is dan ook de ervaring fris houden en dat is voor een puzzelgame zéér belangrijk. Het eerste half uur is dan wel een tutorial met enorm voor de hand liggende puzzels, maar het begint daarna al snel uitdagender en spannender te worden. The Ball mag dan voor het merendeel uit puzzels bestaan waardoor het wellicht wat simpel oogt, de vijanden die je zult tegenkomen zijn echter niet voor de poes.

Ik geef het dan ook eerlijk toe; de eerste keer dat een groepje mummies een tikkeltje té gewillig mijn richting in kwam, begon ik spastisch met mijn bal te schieten. Waar ik hoopte een nieuwe definitie te geven aan de term teabaggen, bleken de mummies slim genoeg om mijn bal te ontwijken en ik werd zodoende alsnog aangevallen. De A.I. is dusver verrassend goed en je moet constant op je hoede zijn, want je weet maar nooit wanneer een groepje opgewonden vijanden binnen komt rennen.

Voorlopige conclusie

Tot nu toe ben ik erg te spreken over The Ball en wel met name doordat de ervaring leuk blijft. De vraag is natuurlijk of dit hetzelfde blijft voor het resterende gedeelte van de game. Blijven de puzzels uitdagend? Blijft de mix tussen het ‘vechten’ en het puzzelen in balans? Dit zijn vragen die we allemaal terecht kunnen stellen, want is The Ball de 20 euro waard die de game ervoor vraagt? Of dat zo is, kun je binnenkort ontdekken in onze review…

  1.   
    Lethal Donut's avatar

    Lijkt me erg leuk! Ik ben altijd wel in voor iets dat afwijkt van het gebruikelijke 😀

  2.   
    Verwijder Mij!'s avatar

    Ben benieuwd 😀

  3.   
    matdriks's avatar

    Ben benieuwd naar de review.

  4.   
    RoHoutje's avatar

    Ik kom steeds meer previews of reviews tegen van games die ik niet ken. I like that.

  5.   
    Fox's avatar

    dit spel lijkt me best wel leuk , ook al wel lijkt het heel veel op een game mod van garrysmod .

  6.   
    Verwijder Mij!'s avatar

    Rohost schreef, "Ik kom steeds meer previews of reviews tegen van games die ik niet ken. I like that."

    Same 😀

  7.   
    DeAdSeYe's avatar

    Deze game heb ik een hele tijd geleden gespeelt, zelf heb ik goede ervaring met Tripwire games. Maken geen slechte games, zelf heb ik The Ball ook al gespeelt, en heb ik een stukje van hun UDK project mogen zien. Deze hele game werkt op Unreal Engine 3, mooie graphics en leuke puzzels. Ja ik vindt het de 20 euro waard. 🙂

  8.   
    Ariose's avatar

    Zeker een titel om in de gaten te houden. De game heeft in ieder geval mijn interesse gewekt.

  9.   
    jessin9731's avatar

    je kan een gedeelte van het spel al op de site van udk spelen:http://www.udk.com/showcase-the-ball
    leuk spel 😉

  10.   
    Centaur's avatar

    Ben benieuwd, tis weer totaal wat anders.

  11.   
    Cyb3rp3n0zah's avatar

    heb t net op youtube opgezocht lijkt mij persoonlijk geen bal aan…

  12.   
    LouisvanGaal's avatar

    Ziet er goed uit