De Sims Middeleeuwen

Over sommige games die ik op de Gamescom te zien kreeg wist ik nog maar weinig en De Sims Middeleeuwen was er één van. Ik had nog weinig over de game gehoord en wist niet precies wat ik van de game kon verwachten. Na een presentatie van de producer weet ik echter nog steeds niet precies wat ik met dit spel aanmoet.

Iets vernieuwends

De game wil nieuwe dingen doen, maar toch ook het oude vertrouwde De Sims blijven. Dat tweede lijkt ook wel aardig te lukken, want met de Simlish sprekende karakters, de bekende humor en de cartoony stijl zal dit spel Sims-fans zeker aan kunnen spreken. De aanpak is dit keer wel wat anders dan we gewend zijn. Je speelt niet meer met enkele zelfgemaakte Sims, maar met een geheel eiland. Jij beslist wie er op dit eiland leeft, wat de bewoners doen en welke gebouwen hierop staan.

Je wordt hierbij echter wel aan het handje gehouden. Verwacht dus geen vrijheid als dat van Black & White of Sim City. Je kunt hier en daar op vooraf bepaalde plaatsen gebouwen neerzetten en je eigen kasteel met vooraf bepaalde stukken uitbreiden. De kamers in jouw kasteel kun je echter wel weer naar eigen wens aanpassen, maar dit geeft veel minder voldoening dan in de bekende Sims-games. Het bouwen van een eigen huis en dit tot in de puntjes inrichten is toch wat spannender dan enkele kamers in je kasteel inrichten waar je niet heel vaak zult komen. Al deze gebouwen trekken weer inwoners aan uit een nabij gelegen dorpje, maar deze kun je niet zelf besturen. Dit zorgt er echter wel weer voor dat de game voor iedereen toegankelijk is en dat is bij een dergelijk spel ook van belang.

Een doel en een einde

Dit keer heeft het spel ook echt een doel en een einde. Waar we in De Sims oneindig konden blijven klooien, zal je in De Sims Middeleeuwen toch echt ergens naartoe moeten werken. Bij het starten van de game kies je namelijk een ambitie voor jouw koninkrijk. Ga je je richten op religie, ontwikkeling of bijvoorbeeld bouwen. De door jou gekozen ambitie bepaalt het traject dat je gaat volgen, al ben je nog wel vrij in wat je gaat doen. Als je echter een goed resultaat wilt bereiken, doe je er goed aan om je ambitie niet te vergeten. Heb je deze ambitie bereikt dan is het spel voltooid, maar doe je hier te lang over dan heeft dit ook consequenties.

In De Sims Middeleeuwen zul je verder aan de gang gaan met quests en helden. Een heldhaftige ridder, de Koning en de lokale geneeskundige zijn voorbeelden van helden waarmee je aan de gang kunt gaan. Je gebruikt deze helden om quests te voltooien. Aan het begin van een quest kun je kiezen met wie je de quest wilt uitvoeren en vanzelfsprekend hebben de kwaliteiten van de gekozen helden invloed op het verloop van de quest. De door jou gekozen gebouwen hebben weer invloed op de helden die je kunt kiezen. Helaas kregen we geen goede voorbeelden van quests te zien en ik kan jullie dus niet informeren over de avonturen die je zult gaan beleven. Ik weet echter wel dat je door het uitvoeren van quests zogenaamde Kingdom Points kunt verdienen. Deze punten kun je weer gebruiken om je stadje uit te breiden.

Het doel en de mogelijkheden van de game zijn dus wel duidelijk, maar het geheel bleef voor mij toch nog een beetje vaag. Ik moest namelijk voor mezelf echt naar punten op zoek waar ik plezier uit zou kunnen halen. Dit komt waarschijnlijk doordat ik nog geen quests heb gezien en ik het gevoel had iets te veel aan het handje te worden genomen. Als hardcore gamer haal ik namelijk weinig plezier uit het bouwen van een gebouw op een vooraf behaalde plaats. Ook vond ik het eiland wat klein. Ik kreeg in de presentatie namelijk ongeveer 50% van het eiland te zien en hier paste naast mijn kasteel misschien nog drie tot vier andere gebouwen op.

Voorlopige Conclusie

In deze laatste alinea klink ik misschien wat negatief over De Sims Middeleeuwen en dat komt doordat ik als hardcore gamer niet helemaal weet wat ik met dit spel aanmoet. Ik behoor echter ook niet echt tot de doelgroep. Als ik in de rol kruip van een fan van De Sims-serie of meer casual gamer zie ik wel in wat dit spel te bieden heeft. Je kunt lekker toegankelijk aan de gang om een stadje te bouwen en hier avonturen in beleven. Het is een aanpak die we niet van de serie gewend zijn, maar naar mijn mening er wel goed bij past. Sims-fans kunnen deze game maar beter goed in de gaten houden. De ontwikkelaar heeft zichzelf zelfs al de mogelijkheid gegeven om uitbreidingen uit te gaan geven. Andere omgevingen en andere tijden binnen dit concept zijn namelijk een goede mogelijkheid. Kom dus maar op met De Sims Zonvakantie, De Sims Boerderij of De Sims Oertijd.

  1.   
    cookymonster's avatar

    de sims oertijd 😆 zalig

  2.   
    Lisa_Cooper91's avatar

    lijkt me zo melig 😆

  3.   
    Dude…'s avatar

    dacht juist dat het was om echte kastelen te bouwen enzo.
    daar hadden ze vast meer uit gehaald. want dit…. dit zuigt 😮

  4.   
    M..enn0's avatar

    The Sims blijft een bijzondere reeks. Gelukkig is deze reeks nog lang niet afgelopen en komen er elke keer weer leuke uitbreidingen! 😀

  5.   
    Overload14's avatar

    Het had mss beter geweest als je echt je kastelen zelf kon bouwen. Maar ik ben wel een beetje nieuwsgierig naar wat we van de quests kunnen verwachten

  6.   
    Neolite's avatar

    Goed dat ze het concept iets aanpassen, maar die vele uitbreidingen mogen van mij wel wegblijven. Ik zal het spel weer een kans geven nadat ik na 10 minuten Sims2 het spel afsloot. 😉

  7.   
    RoHoutje's avatar

    Waar komt ie allemaal op uit? 😆

  8.   
    killingdj0's avatar

    normaal zeiken mensen over uitmelken

    nou waarom over dit niet dan de sims 3 heeft wel heel veel extraatjes

  9.   
    lak’s dorp's avatar

    hopelijk is het beter als sims 3 ik heb me er aan doodergeren
    normaal kan mijn nichtje het spelen maar deze niet die was te ingewikkeld voor haar
    dus moest ik als maar helpen

  10.   
    abc6465465464's avatar

    nice

  11.   
    Magana's avatar

    Super grappig, ik hou hem zeker in de gaten 😛

  12.   
    Slayer61's avatar

    De Sims was echt een te gekke game… vroeger. Ik speelde het bijna 8 uur per dag. Nu, vind ik het niet meer zo interessant. Misschien kan deze, daar wel verandering in brengen.

  13.   
    abc6465465464's avatar

    ”Slayer61″ schreef, "De Sims was echt een te gekke game… vroeger. Ik speelde het bijna 8 uur per dag. Nu, vind ik het niet meer zo interessant. Misschien kan deze, daar wel verandering in brengen."

    Jammer dat mijn PC nogal sloom is.

  14.   
    lassieman's avatar

    ”killingdj0″ schreef, "normaal zeiken mensen over uitmelken
    nou waarom over dit niet dan de sims 3 heeft wel heel veel extraatjes"

    op de sims wordt ook genoeg gezeken 😛

  15.   
    poetje10's avatar

    ”De Sims: Oertijd”

    Ik zie het al voor me :P.

  16.   
    G-6's avatar

    hmm…klink mij als opvolging van De Sims Verhalen-reeks, kijk tegen die tijd wel of ik zin heb om het spel te proberen.