Beste Peter

Hoofdredacteuren Michiel Brunsveld en Peter Bouwman zijn al jarenlang penvrienden. Niets is te gek als ze elkaar om meningen vragen of gewoon even hun hart willen luchten. Gelukkig doen ze dat nu ook in het openbaar bij GamersNET. Brievenwisselingen met een boodschap, een lach, een traan of gewoon slap geouwehoer. Vorige week vroeg Peter wat Michiel van de gamesbeurzen, nieuwe technologie en Apple vindt. Deze week het antwoord.

Beste Peter,

Wat heb je het moeilijk hè, als early adopter. Die mensen in Afrika maar zeuren dat ze het zo zwaar hebben, terwijl de echte problemen in de wereld natuurlijk niet om voedsel of drinkwater gaan, maar juist om die fundamentele zaken zoals het kopen van nieuwe gadgets. Ik denk alleen niet dat je nieuwe technologie zo zwartwit moet zien met ‘gelovers’ en ‘realisten’. Het is volgens mij meer een geval van acceptatie. De een zal sneller een product leuk, nuttig of ‘de aankoop waard’ vinden dan de ander. In jouw geval betekent dat een prototype tablet van Apple, die allicht volgend jaar in een betere uitvoering opnieuw gelanceerd zal worden (en die jij ook wilt hebben), of een 3D-tv. De nadelen geef je zelf al aan: een veel te hoge introductieprijs, een beperkt aanbod, enzovoort. Maar je gelooft er wel in, als je thuis zit met die dure spullen. In dat opzicht ben ik blij ook een technologie-atheïst te zijn.

Maar goed, voordat ik bijna literaire hoogten bereik met deze brief: games! De Gamescom! Ik ga er volledig in mee dat de Gamescom veel meer de beurs is voor de echte liefhebber en dat komt inderdaad doordat het een publieke beurs is. Naast een paar hallen die exclusief voor de media en mensen uit het bedrijfsleven zijn (en die ook veel saaier zijn aangekleed), zijn die extreme publieke hallen een genot om te bekijken. Toch doe je de E3 wel iets teveel af als een saaie, zakelijke beurs, terwijl er ook volop ‘schreeuwerige’ en vrolijk aangeklede stands zijn, die zeker niet zouden misstaan op de Gamescom. Misschien is het ook wel het verschil tussen de VS en Europa? Ze durven het daar nog niet aan om de beurs weer voor het grote publiek toegankelijk te maken. Dan zouden ze echter wel een paar dagen extra moeten reserveren, want met alleen al media, het bedrijfsleven en wat gelukkige consumenten is het LA Convention Center nu al drie dagen lang stevig gevuld.

De uitgevers hebben natuurlijk wel wat in te brengen, maar er moet wel veel gebeuren willen ze een revolutie teweeg brengen. Ook hier is het een geval van acceptatie. SEGA en Capcom zijn dit jaar niet aanwezig tijdens de Gamescom, waarschijnlijk omdat ze teveel rommel hebben uitgebracht de laatste tijd, waardoor het financieel niet haalbaar is om nu alweer te investeren in zo’n grote beurs. Ze accepteren dat het niet haalbaar is, maar blijkbaar accepteren alle andere uitgevers het dat ze zo snel na de E3 alweer flink met geld moeten strooien om in Keulen goed voor de dag te komen. Wel apart trouwens dat het juist twee Aziatische ontwikkelaars zijn die dit jaar afhaken. Zouden die zich niet lekker op hun eigen markt moeten richten en minder krampachtig moeten proberen om naast Japanners ook de westerse gamers aan te spreken? Doen ze lekker wat ze niet laten kunnen, met springerige hack&slash of weinig originele shooters die prima aanslaan in de Aziatische markt. Een ontwikkelaar als Creative Assembly vindt na SEGA vast wel snel een goede uitgeefpartner die in hen wil investeren.

Om de cirkel nog even rond te maken naar je technologieverhaal: Apple heeft inderdaad een bijzondere positie, maar ze hebben geen early adopters. Het zijn gewoon allemaal sukkels. Nee hoor, dat was een geintje natuurlijk. Ik heb immers ook een iPod Touch en ik ben er meer dan blij mee. Het is alleen zo dat Apple gewoon geen echt nieuwe technologie introduceert. Ze pakken een bestaand product, geven er een eigen twist aan en zetten het in de markt. Stijlvol, stevig geprijsd, maar ze hebben een enorme fanbase die het er vaak voor over heeft. Die groep accepteert (heb je dat woordje weer) dat ze gewoon meer betalen voor de Apple-producten dan voor een bijna identiek product van de concurrent. Wat ik wel eng vind is dat Apple met allemaal zwakteboden wegkomt. De problemen van de iPhone 4, het weglaten van flash, het feit dat de iPad gewoon een grote iPhone is zonder telefoonfunctie… ik zal het maar moeten accepteren.

Ciao!
Michiel

  1.   
    GamerUnknown's avatar

    Ik heb nooit geld voor nieuwe gadets

  2.   
    MaTriX's avatar

    Geld moet rollen 😀

  3.   
    )GN(-Erik's avatar

    GamerUnknown schreef, "Ik heb nooit geld voor nieuwe gadets"

    Volgens je profiel ben je al oud genoeg om te werken voor een minimumloon 🙄

  4.   
    MaTriX's avatar

    )GN(-Erik schreef, "

    ”GamerUnknown” schreef, "Ik heb nooit geld voor nieuwe gadets"

    Volgens je profiel ben je al oud genoeg om te werken voor een minimumloon 🙄 "

    Misschien woont tie wel op zichzelf en dan heb je het niet zo makkelijk meer dan al die figuren die nog bij hun ouders wonen en alles op een dienblad aangereikt krijgen.

    Ow hehe dit bericht is niet persoonlijk aan jou gericht kep geen glazen bol 😀

  5.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    Gamescom is vet, mss ga ik er nog met vrienden heen.

  6.   
    sanderme112's avatar

    Jullie hebben het zelfde probleem als ik…

    Ik ben ook blut….

    maar das opgelost de fauna man komt me redden (en een ijsje brengen)

  7.   
    Rock-in's avatar

    Goede column met veel boodschappen, meer dan games alleen (iets met besef :P).

    In het column komt tolerantie aan bod en vanzelfsprekend ook anticipatie. Beiden zijn belangrijk en zonder komt men niet veel veder, let wel dat er ook grenzen zitten aan beiden. Het moet van beide kanten komen, niet dat een partij zich een hoekje stopt, omdat het bang is de ander op de tenen te trappen.

    In het stuk wordt Apple aangehaald als voorbeeld, ieder bedrijf dat goed wilt functioneren in een markt, dus waar de consument het voor het kiezen heeft en men niet verplicht is producten te kopen. Zal zich inderdaad moeten aanpassen aan de consument, net zo goed zal de consument moeten luisteren naar het bedrijf.

    Wat mensen vergeten, is nadenken. Niet verder kijken dan hun neus lang is (dat idee :P). Apple bied in dit geval gebruiksgemak en in feite simpele bediening. Waar het op neer komt is dat we wat iconen indrukken en vervolgens werk het ook nog. Verder denkt men er niet verder over na, want het ding is mooi, werkt en is simpel te bedienen. Het is alleen maar mooi dat het eindelijk is een keer aan de softwarematige kant werkt, in tegenstelling tot menig Windows-besturingssysteem. Maar zonder het nadenken blijven er alleen maar knoppen over, zonder dat men de achterliggende werking kent of überhaupt nadenkt voor het indrukken. Wat ook terug te zien is in het dagelijks leven, de meute rent maar achter het gerucht aan en redeneert niet meer.

  8.   
    Petor's avatar

    Diep.

    En helemaal waar natuurlijk. Ik word zelf ook vaak verblind door sommige producten zonder na te denken? Maar aan de andere kant, die spullen zonder na te denken te kopen maakt me wel erg gelukkig. En dat is ook belangrijk. 🙂

  9.   
    Rock-in's avatar

    Ja dat is de lol van gadgets. Ik trap vrij regelmatig de remmen in en trek soms zelfs aan de noodrem. Ergens is het bij het nerd zijn af, aan de andere kant zijn we net kleine kinderen, die op avontuur gaan met een onbekend speeltje. Zie het als een vaag object, dat lonkt en belooft vol geheimen te zitten. :’D

    We zien er oplossingen in, vermaak en vernieuwing. (sociale-contacten? efficiënt werken, tijdswinst? een shitload aan informatie?). Eenmaal aangestoken door het virus kan het soms erg hard lopen, dan bieden opvolgers namelijk nog meer moois. Vervolgens rennen we er dol blij mee over straat en alle andere gadgets vormen de concurrentie. Hetgeen je ook ziet met de hordes aan fanboys van menig game-platform. Ik ga geen namen noemen, anders breekt hier de pleures uit vrees ik.

    De schaduwzijde is echter, dat wanneer je lekker aan het rommelen bent met dat vage object, er ondertussen een vervelende meneer over je schouder meekijkt (een heleboel eigenlijk). En wanneer het speeltje een obsessie wordt, want dat is de volgende stap, dan is het een noodzaak. In tegenstelling tot technologie dat lasten kan verlichten, vermaak biedt en helpt met het verleggen van onze grenzen in denken en doen.

    Wat weer op (nuchter) nadenken aankomt, maar kijkuit anders geniet je nog. 😛 😉