Puzzle Quest 2

De eerste Puzzle Quest was behoorlijk populair en werd ook op behoorlijk wat platformen uitgebracht. Het eerste deel was erg goed, maar behoorlijk cliché. Weet het tweede deel iets nieuws te brengen en te boeien, of probeert het onder het maaiveld te blijven?

De eerste Puzzle Quest heb ik grijs gespeeld op zowel mijn Xbox 360 als mijn PC. Puzzlequest was wel behoorlijk cliché: het puzzelelement was overbekend uit de vele verslavend puzzelgames zoals Bejeweld en anderen, die de wereld van games rijk is. Het verhaal was ook behoorlijk cliche (iets met de wereld redden van een een of andere slechterik) en de graphics zagen er goed uit, maar ook hier was qua stijl geen vernieuwing of verrassing te vinden.

Drie-op-een-rij

Puzzle Quest 2 gebruikt nog steeds het bekend principe van puzzelstukjes omwisselen om zo combinaties van minimaal drie dezelfde op een rij te maken. Bij vier op een rij krijg je een extra beurt en ook vijf op een rij levert een bonus op. Matches van een bepaalde kleur leveren mana van dezelfde kleur op, die je vervolgens kunt gebruiken voor verschillende skills. Welke skills hangt af van welke class je hebt gekozen. Dit was in het vorige deel ook al zo, maar nieuw in dit deel is dat wapens en schilden ook skills geven.

In het vorige deel gaven wapens en schilden je passieve extra stats zoals je dat gewend bent van RPG’s, maar in dit geval kun je bijvoorbeeld wapens gebruiken om snel schade te doen. Je hebt hiervoor wel een hoeveelheid actiepunten nodig, maar dit heeft als grote voordeel dat gevechten een stuk sneller kunnen verlopen. Dit kan ook negatief uitpakken, want hierdoor kan je tegenstander je opeens flink te grazen nemen. Puzzle Quest 2 vraagt dus zeker meer strategisch denkvermogen dan het vorige deel en je moet altijd een paar stappen vooruit denken als je verder wilt komen.

Strategisch denkvermogen

Je strategisch denkvermogen wordt ook nog eens extra op de proef gesteld, want in het spel zitten ook een aantal extra mini-games. Deze hebben vaak hetzelfde principe als de normale gevechten, maar met een kleine, leuke twist. Open je een schatkist, dan hangt de buit af van hoe goed je een mini-game uitvoert waarbij je tegen de klok in combinaties maakt om zo zoveel mogelijke en zo waardevol mogelijke voorwerpen krijgt. In andere kamers bevinden zich vallen die je ook weer door middel van een puzzel moet oplossen en het opsporen van vallen gaat ook weer door middel van een mini-game.

Puzzle Quest 2 is er dus qua gameplay behoorlijk op vooruit gegaan, maar grafisch ben ik minder tevreden over deze game. Doordat de game nu een isometrische stijl heeft ziet het er op zich wel beter uit, maar de omgevingen zijn een beetje inspiratieloos en veel gangen en kamers lijken op elkaar, waardoor de omgevingen al snel beginnen te vervelen. Erg jammer, want het zorgt ervoor dat deze game grafisch een beetje flauwtjes wordt na een tijdje spelen.

Conclusie

Puzzle Quest 2 is zeker geen slechte game, maar het mist gewoonweg iets. De gameplay is erg verslavend en de nieuwe mechaniekjes en elementen zijn leuk, maar op de een of andere manier weet deze game zijn voorganger gewoonweg niet te overtreffen. De game blijft echter wel erg leuk en is een aankoop waard als je fan bent van verslavende puzzelgames met een RPG-tintje. Heb je het eerste deel al gespeeld, dan is er waarschijnlijk te weinig vernieuwing en zal deze game enigszins teleurstellen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Verslavende gameplay
  • Mini-games goed gebruikt
  • Meer snelheid door wapens

Wat is NOT

  • Omgevingen zijn repetitief
  • Weet niet lang genoeg de aandacht vast te houden

7.3

  1.   
    MaTriX's avatar

    Mijn vrouw is nog steeds bezig met deel 1 op Xbox Live, deel 2 komt er zeker bij maar pas als ze de 1e af had zei ze.

  2.   
    Majo's avatar

    MaTriX schreef, "Mijn vrouw is nog steeds bezig met deel 1 op Xbox Live, deel 2 komt er zeker bij maar pas als ze de 1e af had zei ze."

    Dat kan nog wel even duren, want met deeltje 1 ben je behoorlijk lang zoet… helaas spreek ik uit ervaring 😛

  3.   
    GameAC's avatar

    1 was beter. Maar 2 is ook gewoon goed. Vooral (Online) Tournament Mode is fantastisch.

  4.   
    MaTriX's avatar

    Majo schreef, "

    ”MaTriX” schreef, "Mijn vrouw is nog steeds bezig met deel 1 op Xbox Live, deel 2 komt er zeker bij maar pas als ze de 1e af had zei ze."

    Dat kan nog wel even duren, want met deeltje 1 ben je behoorlijk lang zoet… helaas spreek ik uit ervaring :P"

    Ja das de reden waarom ze deel 2 nog niet koopt, ze is geloof ik wel ver al ermee maar deel 2 komt er zeker als ze klaar is met deel 1.

  5.   
    M247's avatar

    Is het nou een puzzelgame met een verhaallijn, of een RPG met puzzel elementen?
    * het allemaal even niet meer weet *

  6.   
    GameAC's avatar

    ”M247″ schreef, "Is het nou een puzzelgame met een verhaallijn, of een RPG met puzzel elementen?
    * het allemaal even niet meer weet *"

    Het is een RPG met als battlesysteem een Bejeweled-achtige vorm.

  7.   
    Majo's avatar

    En er zit ook wel iets van een verhaallijn in, maar die is niet heel erg sterk naar mijn mening.

  8.   
    M247's avatar

    Ach zo, dus je “vecht” door je tegenstander te verslaan met een vorm van Bejeweled?

  9.   
    teddy-nl's avatar

    ik heb puzzel quest 2 ook voor de nds maar ik vind het irritant dat sommige tegenstanders veel sterker zijn dan jij en dat je heel erg vaak verliest hoe hoger je in de levels komt en dan iedere keer weer opnieuw moet gaan beginnen met datzelfde level