Shrek Forever After: The Game

De films van Shrek zijn nog steeds leuk om te kijken, zeker de eerste twee delen, maar de games waarin Shrek de hoofdrol speelt zijn helaas nooit van dezelfde kwaliteit geweest. Is dit bij Shrek Forever After: The Game ook het geval?

Het schrijven van deze review heb ik als goede smoes gebruikt om de film Shrek Forever After in de bioscoop te bekijken. De film miste de charme die de eerste twee Shrek-films zo goed maakte, maar was met enige mate toch leuk om te zien. Over de game Shrek Forever After kan ik dit echter niet zeggen. De game mist ook de charme die we van Shrek gewend zijn en maakt daarnaast nog veel meer fouten die ervoor zorgen dat het spel de naam van Shrek eigenlijk niet waardig is.

Waarom Shrek zich zal schamen

Ten eerste volgt de game het verhaal van de film maar tot op kleine hoogte en dit is jammer. Er zijn hele scènes uit de film in het spel veranderd en er zijn zelfs gehele gebeurtenissen aan het verhaal toegevoegd of er juist uit verwijderd. Natuurlijk gebeurt dit wel vaker in filmgames, want een film en een game zijn immers niet hetzelfde en de opbouw van het verhaal kan (en moet soms) verschillen. Het ogrekamp speelt in de film bijvoorbeeld geen hele grote rol, terwijl het in de game als hub dient om verschillende missies te starten. Dit is een begrijpbare verandering, want het biedt de mogelijkheid om in het kampement terugkerende bezoekjes aan de upgradewinkel te creëren. Het creëert echter ook een hele andere opbouw van het verhaal dat niet zo sterk in zijn schoenen staat.

Het verhaal van Shrek Forever After is zelfs zo door elkaar geschud dat het moeilijk is voor spelers die de laatste Shrek-film niet hebben gezien om de toedracht en consequenties van de gebeurtenissen in het spel te ontraffelen. Met enkele veranderingen had ik geen probleem gehad, maar nu heeft het spel weinig meer met de film te maken. De verhaallijn die de game wel volgt is tevens niet spannend en niet leuk, waardoor je dit spel niet voor het verhaal hoeft te spelen.

De gameplay voegt gelukkig iets meer fun aan het spel toe, maar houdt spelers ook niet lang in zijn greep. Shrek en zijn team (Donkey, Puss in Boots en Fiona) worden bestuurd op de manier die we uit de LEGO-games kennen. Je bestuurt dus één personage en kunt met één druk op de knop naar een ander personage wisselen. Elk teamlid heeft andere krachten in de gevechten en kan op andere manieren voor puzzels gebruikt worden. Het is echter weer jammer dat deze puzzels en gevechten totaal geen uitdaging bieden en ook nog eens vaak worden herhaald. Toch kan ik niet ontkennen dat de mechaniek van het wisselen van teamleden goed werkt.

Achtjarig kind

Nu weet ik dat ik als twintigjarige gamer niet de doelgroep van dit spel ben, want Shrek Forever After is toch echt voor de jongere generatie bedoeld. Maar zelfs als ik vanuit de ogen van een achtjarig kind naar dit spel kijk zal ik nog weinig plezier beleven. Dit komt allereerst door het saaie verhaal wat zelfs voor kinderen niet leuk is om te volgen, maar ook door de korte duur van het spel. Ik zie een achtjarig kind niet naar papa en mama lopen en vragen of hij Shrek Forever After nog eens mag spelen. Nee, als hij een spelletje mag spelen zal hij waarschijnlijk voor een ander spel kiezen. Een spel die wel memorabel momenten bevat en wel spanning te bieden heeft.

Conclusie

Shrek Forever After is een typisch filmspel. Het is kort, heeft een slecht verhaal en bevat weinig boeiende gameplay-elementen. Als je twaalf jaar of ouder bent hoef je niet eens na te denken over dit spel, maar de jonge generatie kan nog wel enig plezier uit het spel halen. Dit doen ze echter met elke game wel en als je vader of moeder bent stel ik dan ook voor een langere en spannendere game voor je zoon of dochter te kiezen. Als Shrek echt bestond zou hij zich schamen voor dit spel.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Voor kinden kan het leuk zijn
  • Wisselen van teamleden

Wat is NOT

  • Verhaal dat niet kan boeien
  • Puzzels en gevechten zonder uitdaging
  • Veel herhaling
  • Heeft weinig met de film te maken

4.5

  1.   
    Sarge's avatar

    Ben na de eerste twee alinea’s al gestopt met lezen. Ik had alleen verder gelezen als er had gestaan: “Deze Shrek game heeft echter wel de charme van de eerste twee films”

  2.   
    Fox's avatar

    LOL is dit Xdoos? want het ziet er echt gewoon ugly uit..

  3.   
    Dude…'s avatar

    je moet ook geen kinderlijke FILM games revieuwen dat is vragen om teleurstelling

  4.   
    MaTriX's avatar

    Hehe mijn vrouw heeft er anders veel plezier mee gehad.

    Fox schreef, "LOL is dit Xdoos? want het ziet er echt gewoon ugly uit.."

    De PS3 versie ziet er het zelfde uit.

  5.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Wat een verrasing zeg een lage score voor een movie based game. 🙄

  6.   
    Fox's avatar

    matrix50″]Hehe mijn vrouw heeft er anders veel plezier mee gehad.
    [quote=”Fox schreef, "LOL is dit Xdoos? want het ziet er echt gewoon ugly uit.."

    De PS3 versie ziet er het zelfde uit.[/quote]

    nee bedoel dat het er echt niet uit ziet op die screen shots.
    (trouwens heb zelf ook een Xbox alleen ik noem het alltijd xdoos en noem ps3 speelstation 3 )

  7.   
    HellViperX's avatar

    Een van de meest opvallende dingen aan dit spel, is nogwel het top-down view perspective.
    Overigens zit er wel redelijk wat charme in dit spel ( voor de kleine kinderen ) , maar door het hierboven genoemde perspectief komt dit niet ( volledig ) uit zijn vel.

      Story: 4
      Gameplay: 5
      Graphics: 6
      Rating in Genre: 5

      Total: 5 😀

  8.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    wauw als ik dit zo lees is het echt bagger. ik heb shrek2 maar ben na het 3e hoofdstuk gestopt omdat het niet duidelijk was wat ik moest doen, ik heb 3 uur lopen zoeken en alles opnieuw en opnieuw voltooid, maar t was echt slecht. dit wordt hem ook niet, er moet een keertje echt een ontwikkelaar komen die een film game eer aan doet.

  9.   
    bender's avatar

    och jha zoals er stond verwacht nooit veel van games van (kinder)films ze zijn altijd slecht, kan iemand een voorbeeld geven van een goeie gale van een film?

  10.   
    RobinMulder's avatar

    Toy Story 2 heb ik kapot gespeeld die was gewoon leuk

  11.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    bender schreef, "och jha zoals er stond verwacht nooit veel van games van (kinder)films ze zijn altijd slecht, kan iemand een voorbeeld geven van een goeie gale van een film?"

    Veel mensen denken nu aan arkham assylum maar dat is niet van de film, helaas.

  12.   
    iveL's avatar

    TOY STORY 3 GAME!! daar moeten jullie ook een naar kijken 😆

  13.   
    TmoomT's avatar

    Hmm, ik bekeek het toch een stuk anders. Omdat het verhaal juist zoveel afwijkt van de film raakt de game los van de term filmgame. De ontwikkelaar heeft dus gewoon iets leuks kunnen doen met de game ion plaats van geforceerd het verhaal volgen. Dat vond ik dus juist een pluspunt van de game.
    Leuk om te zien dat een andere interpretatie van iets een hele recensie kan veranderen 🙂

  14.   
    jessin9731's avatar

    WAT EEN SUPER SLECHTE GRAPHICS
    nee. dit word hem niet hoeveel verlies zullen ze leiden??