Ook nog gezien op de E3 2010

De laatste weken heb je al diverse E3-previews kunnen lezen. Er waren ongekend veel toffe titels tijdens de E3 2010 aanwezig dat we ze onmogelijk allemaal kunnen behandelen. Om toch nog even een laatste sprint in te zetten, lees je in dit Ook nog op de E3-artikel een aantal vlotte previews van diverse titels die je zeker in de gaten moet houden.

Vanquish

De makers van MadWorld en Bayonetta zijn al enige tijd druk met Vanquish, een futuristische third-person actiegame. De game staat onder leiding van niemand minder dan Shinji Mikami, de grote man achter onder meer de Resident Evil-serie. Het verhaal van Vanquish draait om een oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten. De Russen hebben San Francisco vernietigd dankzij een Amerikaans ruimtestation, dat oorspronkelijk gebouwd was om zonne-energie op te wekken. De Amerikanen zetten hun grote troef in om het ruimtestation weer in handen te krijgen: Sam, een overheidsagent.

Je beschikt niet alleen over meerdere agenten om je te helpen, maar ook over een cybernetisch pak. Een belangrijke functie van dit pak is het Augmented Reaction System (ARS). Hiermee kan je op een razendsnelle manier korte stukken over de grond glijden dankzij een boost, of vertraag raketten die op je af worden gevuurd, zodat je ze in een toffe slow-motion onschadelijk kunt maken. Wat volgt is een gameplay die bol staat van de actie, snelheid en futuristische snufjes. Zo pak je bijvoorbeeld niet gewoon wapens op, maar scan je ze in. Vervolgens kan je pak de wapens namaken en op elk moment wisselen tussen de wapens. Een erg cool gezicht als je ziet hoe diverse wapens als het ware ontstaan in je hand.

De E3-demonstratie van Vanquish was vol actie, snelle bewegingen, heftige vuurgevechten en de game belooft vooral veel goeds. Met de inmiddels bekende manieren om dekking te zoeken wordt de game ook wel `Gears of War on steroids` genoemd, maar daarvoor moet de game zich nog wel eerst bewijzen. Zo verwachten we geen multiplayer of co-op modus en moet de herspeelbaarheid vooral uit het verbeteren van scores en het klimmen op leaderboards bestaan. Toch heb ik zeker vertrouwen in dit project van meneer Mikami, dat eind dit jaar in de winkels ligt.

Nail’d

Soms kom je tijdens een grote beurs onverwacht leuke dingen tegen en Nail’d heeft tot mijn genoegen voor deze positieve verrassing gezorgd tijdens de E3. Nail’d heeft wel wat weg van racegames als Pure en Split/Second: het draait om racen op quads door diverse wilderige omgevingen en regelmatig gebeuren er spectaculaire dingen om je heen. De gameplay is heerlijk arcade en eenvoudig gehouden, waarbij je naast het sturen vooral bezig bent met een boost-meter voor extra snelheid en het uitvoeren van tricks. Denk daarbij aan het vliegen door brandende hoepels en het veilig landen na een jump. De besturing voelt hierbij erg degelijk aan, zodat je ook in de lucht nog veel controle hebt over je voertuig. Races in Nail’d zijn zodoende snel, actievol en verder gewoon heel toegankelijk. Toch moet je wel je aandacht erbij houden, want voor je het weet ligt je quad in puin na een spectaculaire crash.

Mijn tijd met Nail’d was vooral kort maar krachtig. Op het eerste gezicht doet de game niet veel nieuws ten opzichte van voorgangers als Pure en Split/Second, maar als je eenmaal zelf met de game aan de slag gaat blijkt het gewoon erg leuk en verslavend te zijn. Er zit geen hele gecompliceerde gameplay of besturing aan vast en je bent gewoon bezig met snelheid en behendigheid. De volledige game moet nog uitwijzen of dit ook na enkele uren met andere spelmodi en nieuwe omgevingen nog interessant blijft. Ik verwacht het wel, maar mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, dan lijkt Nail’d nog altijd een heerlijke snack te worden.

Pirates of the Caribbean: Armada of the Damned

Terwijl er in tropische oorden al gewerkt wordt aan een nieuwe Pirates of the Caribbean-film, wordt er ook gewerkt aan een game in de vorm van Armada of the Damned. Hoewel deze game de licentie van Pirates of the Caribbean heeft, staat het geheel los van de films. Je gaat dus een geheel nieuw avontuur beleven als piraat, waarbij je zelf kunt kiezen of je een legendarische of gevreesde piraat wordt. Volgens ontwikkelaar Propaganda Games is dit geen keuze tussen goed of slecht, maar eerder of je als Robin Hood of Batman te werk gaat. Door jouw acties bepaal je op welke manier je roem vergaart en dus ook hoe de wereld naar jou kijkt, wat ook weer gevolgen zal hebben voor het verloop van het verhaal. Word je graag als een held onthaald door de lokale bevolking of zie je liever dat zoveel mogelijk mensen bevreesd voor je zijn?

De wereld van Armada of the Damned bestaat uit tientallen eilanden om te bezoeken, waarbij elk eiland een geheel eigen uitstraling heeft. Met je schip De Nemesis kan je de eilanden bezoeken en tijdens de E3-demo gingen we een eiland bezoeken om een belangrijk object te vinden. De nadruk lag tijdens de demonstratie vooral op de combat van de game, die erg herkenbaar is voor een actie-RPG. Je hebt lichte en zware aanvallen, je kunt blokkeren, aanvallen parreren en er zijn diverse finishing moves. Daarnaast kun je levelen en vaardigheidspunten verdienen, waarbij er twee verschillende combat trees zijn: voor melee en voor je pistool. Je kunt dan ook diverse combo`s maken met zowel je wapen als vuisten en dit zag er zeer vlot en soepel uit.

Aan het einde van de demonstratie zagen we nog even een boss fight, waarbij we al onze skills uit de kast moesten trekken. Voorafgaand aan dit gevecht hadden we een ’legendarische’ keuze gemaakt door een heilig beeldje te laten staan, zodat de lokale bevolking niet langer vervloekt was. Hierdoor hadden we alleen te maken met een grote level boss en waren er geen vervloekte hulptroepen om ons ook nog aan te vallen. Hadden we dat beeldje echter voor ons eigen gewin meegenomen, dan zouden we dus op een extra pittig gevecht kunnen rekenen. Op deze manier zit Armada of the Damned vol met keuzes die ook vrij snel van invloed zijn op het verloop van de game. En om nog even met een teaser af te sluiten: de game krijgt uiteraard gevechten met je schip op zee, bruter dan Sid Meier’s Pirates, en je zult ook handel kunnen drijven. Piraten in wording kunnen deze titel dus maar beter goed in de gaten houden, al moeten ze er nog tot eind 2010 of begin 2011 op wachten.

Spoedig meer

De E3 2010 was hoe dan ook een geweldig event, vol met toffe games. Toch hebben we amper tijd om stil te zitten, want over enkele weken reizen we alweer met een grote groep af naar het altijd gezellige Keulen voor de gamescom. Heb je misschien jouw favoriete game nog gemist, dan is de kans zeer groot dat die tijdens de gamescom alsnog aan bod komt. Je leest het hoe dan ook op GamersNET en we houden alles scherp voor jullie in de gaten.

 1.   
  RinusReetRidder's avatar

  Klinkt alledrie wel erg goed. Bayonetta vond ik vet dus Vanquish ga ik zeker checken. Pure was ook erg vermakelijk en als naild daar maar iets op lijkt is dat ook eentje om te proberen. En Pirates games zijn altijd gaaf 😀

 2.   
  Oldsk00ll's avatar

  Die piraten game lijkt mij wel aardig vet 8)

 3.   
  toeter83's avatar

  Die pirates of the caribiaen kan volgens mij echt een vette game worden.
  is ook een gat in de markt als je het mij vraagt want er zijn amper goede piraten games.

 4.   
  Kpyne's avatar

  Vanquish ga ik wel ff uitproberen
  Piraten rapen gewooon 😆

 5.   
  FRENZY 14's avatar

  piraten game, lijkt mij ook wel gaaf,kom je nog ‘ns ergens met je bootje 😆

 6.   
  Sarge's avatar

  Ik vind de screens van Vanquish en die van PotC er echt vet uit zien, van de middelste ben ik niet echt onder de indruk ^^

 7.   
  Fox's avatar

  Vanquish is een grappig concept alleen volgens mij wel gestolen van exteel..

 8.   
  Barlex's avatar

  Pirates ForTheWin! 8)

 9.   
  JonsoN's avatar

  Pirates of the carribean lijkt me erg vet worden, Vanquish heeft me nog niet weten te overtuigen.

 10.   
  Magana's avatar

  Piraten zien er vet uit, mooie screens! 🙂

 11.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Je kunt de screens van vanquish niet heel erg goed zien maare jouw character lijkt echt enorm veel op master chief “Ja ik heb andere screens gecheckt.

  Voor mij niet nog een race game. ik denk dat racegames de meest stressvolle games ooit zijn, je bent continu met iets bezig. er is de hele tijd spanning dat iemand je inhaald of dat jij iemand gaat beuken, bij een shooter kun je dekking zoeken en ff pauzeren (Eten halen of zo, dat doe ik meestal). maar bij een race game niet. Ik wacht op motorstorm en GT5.

  Pirates lijkt me zo gaaf te worden hoop dat het een RPG wordt, dat legendarisch of gevreest systeem lijkt mij ook wel goed te gaan werken. Top ik heb er zin in. zo’n onverwachte titel die volgensmij best goed gaat worden.

 12.   
  jessin9731's avatar

  PIRATES OF THE CARABEAN YYEEEEEAAAAAAAAHHHH!! 😆 😆

 13.   
  lassieman's avatar

  pirates of the carribean lijkt me wel ver te worden