Shrek Forever After

Het sprookje duurt voort in het laatste deel over de groene Ogre Shrek, zijn liefje, vrienden en vijanden. Het verhaal van het sprookje met moderne elementen, musical-achtige taferelen en soms toch wat flinke actie maakten de films stuk voor stuk tot een succes. Al was de eerste Shrek het meest origineel en verfrissend, eerlijk is eerlijk, de daaropvolgende delen misten zeker hetzelfde effect. Forever After is wat je noemt een herhaling op het succes van de voorafgaande delen.

Verhaal

Shrek heeft alles wat een Ogre zich kan wensen. Hij heeft een vrouw en drie kinderen, veel vrienden om zich heen en degenen die hij niet kent roemen hem om zijn heldendaden. Maar is dit wel wat een Ogre wil? Een Ogre werd vroeger gevreesd, werd met rust gelaten en kon alles doen wat hij wilde in zijn geliefde moeras. Nu is zijn woning en erf een toeristenattractie geworden en wordt hij voortdurend gestoord door de mensen in zijn omgeving. Ook zijn liefje Fiona zeurt steeds aan zijn hoofd en zijn kinderen kunnen nooit eens ophouden met huilen en schreeuwen.

Het wordt tijd om zijn eigen ‘ik’ weer terug te vinden en de Ogre te zijn die hij ooit was. Iemand kan hem hiermee helpen, zijn naam is Repelsteeltje en hij heeft de oplossing voor de wanhopige Ogre.

Personages

In dit deel maak je kennis met Repelsteeltje en zijn gans Fifi. Naast deze nieuwe personages zijn er nog veel meer typetjes die even in beeld zijn, een paar zinnetjes zeggen en niet meer voorkomen in de film. Dit is kenmerkend aan de Shrek-films, het is druk en vol met veel verschillende typetjes.

De opvallende personages blijven Donkey en Puss waar weer opnieuw leven in is geblazen en wederom zorgen ze voor een paar hilarische momenten. Het dialoog van Donkey is weer even snel en raak zoals het hoort en hoe we die in deel één hebben ervaren. Puss is deze keer letterlijk ‘meer’ aanwezig en laat natuurlijk zijn beste kant weer zien met zijn meelijwekkende ogen en scherpe klauwtjes.

Musical en 3D

In de anderhalf uur durende film hebben de makers maar liefst vier à vijf keer de personages de break-dance laten doen en andere vormen van dans laten uitvoeren. In de eerste delen van Shrek was het nog grappig en redelijk onverwacht, nu wordt het uitgemolken. Repelsteeltje heeft een rattenvanger ingehuurd om Ogres te vangen en dat nodigt natuurlijk uit om gebruik te maken van dans en muziek. In plaats van dat het leuk is voelt het eerder aan als een opvulling van de film op plaatsen waar het verhaal simpelweg uitverteld is.

Wat het vierde deel origineel maakt is natuurlijk wel de 3D-ervaring. Al waren de voorgaande delen prima te bekijken zonder 3D, het heeft zeker een toevoeging. Het is echter geen must om de film in 3D te bekijken, maar het beeld is vooral in het begin van de film erg mooi in 3D. Je wordt meegetrokken door rijtuigen en gaat met een snelheid over bospaadjes. Daarna is de ervaring over.

Conclusie

Gelukkig is dit het laatste deel, want op is op. Het verhaal rammelt hier en daar en het is wat cliché, maar hier is ook een cliché als antwoord op te geven: het is een sprookje met nog lang en gelukkig. Toon je laatste inzet en lach nog even om Donkey en Puss, want dit zijn toch wel erg leuke typetjes die gewoon leuk blijven. Swing nog even mee met de muziek en blijf even zitten bij de aftiteling, het animatiewerk is erg mooi gedaan en verdient zeker applaus. Gordijntjes dicht!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Donkey en Puss
  • Animatie werk

Wat is NOT

  • Opvulling met dansjes
  • Verhaal

6.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren