Donkey Kong Country Returns

Liefhebbers van Nintendo mogen wat mij betreft wel wat kritischer zijn als het gaat om het heruitbrengen van bekende games. Te vaak is Nintendo bezig met nieuwe versies van oude helden zoals Mario, Starfox en Pokemon. Toch ging ook ik een klein beetje schreeuwen toen Donkey Kong Country Returns werd aangekondigd op de persconferentie van Nintendo. Mijn volwassen kant wilde het niet, maar het nostalgische kind in mij vindt het vet dat we terug kunnen naar de wereld van Donkey Kong Country.

Retro Returns

Als ontwikkelaar van een succesvolle franchise is het altijd moeilijk om afscheid te nemen. Bungie zal dat straks krijgen met het verlaten van Halo, maar ook Retro Studios zal moeite hebben gehad om hun geliefde Metroid Prime gedag te zeggen. Team Ninja is nu aan de slag met Metroid Other M en Retro Studios blijkt ook niet stil te hebben gezeten. Zij zijn aan de slag gegaan met Donkey Kong Country Returns en op de E3 hebben Michiel en ik coöperatief een level kunnen proberen met de bekende aap en zijn maatje Diddy.

Oud en vertrouwd

En eigenlijk is er niet heel erg veel nieuws te vertellen ten opzichte van de oude delen op de Super Nintendo. Grafisch is het natuurlijk van nu, maar verder voelt alles oud en vertrouwd aan. Als Diddy had ik natuurlijk een jetpack, waardoor hij kon zweven door de lucht en met twee pistolen van hout was er te schieten met pinda’s om tegenstanders af te maken. Ook konden we weer lekker schieten met de bekende vaten die als kanon fungeren.

Dat de gameplay hetzelfde voelt is een sprong naar het verleden. Het rennen en springen voelt fijn en vele mensen zullen deze platformer van begin tot eind uitspelen zonder pauze, omdat het platformen in de versies uit de jaren negentig ook al fantastisch was. Een nieuwe toevoeging is de manier waarop je je vriendje weer in het level haalt nadat ze zijn uitgeschakeld. Net als in New Super Mario Bros Wii zweven zij rond in de lucht totdat je ze raakt. Dit maakt het extra belangrijk om in leven te blijven als je alleen over bent, want als je dan wordt uitgeschakeld zijn beide spelers dood, waardoor je game over bent.

Een andere toevoeging is de diepte van de levels, waardoor je af en toe naar de achtergrond van het gebied moet springen. Een andere speler is dan in de verte te zien waardoor de levels dynamischer en afwisselender worden.

Voorlopige conclusie

Donkey Kong Country lijkt letterlijk een nieuwe versie te worden van een spel dat we al heel lang kennen. En hoe leuk het ook was om te spelen op de E3, er blijft toch een gevoel van leegte en verlangen achter. Verlangen naar nieuwe gameplay-elementen in de levels en andere vernieuwingen in het spel. Ik hou me vast aan het feit dat we slechts één level hebben kunnen spelen en dat al die veranderingen nog gaan komen richting het eindproduct. Als dat gaat komen ben ik erg blij met deze terugkeer naar Donkey Kong Country. Als dat niet komt, dan zal de leegte na het spelen helaas blijven bestaan.

 1.   
  Magana's avatar

  Hoe dan ook, de screens zien er goed uit!

 2.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Magana schreef, "Hoe dan ook, de screens zien er goed uit!"

  Voor een wii bedoel je:P 😳

 3.   
  MaTriX's avatar

  Leuke preview en ik heb er al zin in maar 1 vraagje, weten jullie of deze ook met de oude vertrouwde classic controller te spelen is ?

 4.   
  ChielB's avatar

  Gezien het prille ontwikkelstadium van de game is daar volgens mij nog niets formeel over bekend. Het zou me echter niet verbazen als je straks gewoon met de classic controller kunt spelen.

 5.   
  veronja's avatar

  GamerGames schreef, "

  ”Magana” schreef, "Hoe dan ook, de screens zien er goed uit!"

  Voor een wii bedoel je:P 😳 "

  ja eindelijk eens wat deftige screens. Sommige wii games zien er niet uit 😛

 6.   
  MaTriX's avatar

  Kep Donkey Kong grijs gespeeld op de Super Nintendo en ook op de Wii maar hoop toch wel dat deze nieuwe DK ook met classic controller te spelen is.

 7.   
  Slayer61's avatar

  Het ziet er wel héél grappig en kleurvol uit. Net zoals New Super Mario Bros.

 8.   
  Carmen07's avatar

  Donkey en Diddy zijn cool. Hopelijk de classic controller, dat zou geweldig zijn 🙂