Spec Ops: The Line

De relatief onbekende ontwikkelstudio Yager Development is momenteel voor 2K Games bezig met een vrij ambitieus project, namelijk de wederopstanding van de klassieke serie Spec Ops. Na enkele budgettitels is deze serie toe aan een nieuw deel en Spec Ops: The Line kwam op de E3 verrassend sterk voor de dag.

Heftige momenten

Het is niet heel gek dat maar weinig mensen hoge verwachtingen hebben van Spec Ops: The Line. De serie zat na een paar belabberde delen in de slop en was eigenlijk al afgeschreven. De demonstratie die we op de E3 kregen zorgde tot ons grote genoegen echter voor veel optimisme…

Laten we eerst even bij het begin beginnen. Spec Ops: The Line is een third-person shooter die het tactische van de Rainbow Six-serie combineert met brute, persoonlijke actie. Je kunt teamgenoten orders geven om zo efficiënt mogelijk te zijn, terwijl je regelmatig met heftige momenten geconfronteerd wordt en morele keuzes moet maken. Dit alles doe je in Dubai. Althans, een toekomstige versie van deze stad, die getroffen blijkt te zijn door vele verwoestende zandstormen. De stad en omgeving zijn onbewoonbaar, veel locaties liggen in puin en alles is overspoeld met zand.

Verrast door zand

In de missie die we te zien kregen ging het delta squad waarmee je op pad bent, allemaal spec ops-militairen, op zoek naar kolonel Konrad. Er blijkt echter meer aan de hand te zijn in de stad dan je vooraf zou denken en dit wordt helemaal duidelijk als we een gebouw uitgaan en op straat aan vrijwel alle lantaarnpalen opgehangen mensen zien bungelen. Toch wel een schokkend gezicht en het geeft meteen aan dat Spec Ops geen al te vriendelijke insteek kent.

Al snel kwamen we in een vuurgevecht met plunderaars terecht. Tijdens dit gevecht konden we goed zien hoe je orders kon geven aan je teamleden. Naast standaard orders heb je ook speciale instructies die afhankelijk zijn van de omgeving, bijvoorbeeld zorgen dat je team dekking zoekt achter een bepaald object. Het zoeken van cover en schieten vanuit cover ging bijzonder soepel en ook de animaties om van cover naar cover te verplaatsen zagen er strak uit. Het werd overigens nog extra leuk toen een stuk muur kapot werd geschoten en vijanden onder een lading zand bedolven werden. De ontwikkelaar benadrukte dan ook dat zand echt een tactische rol speelt in de game, waarbij je zelf ook op je hoede moet zijn om niet bedolven te worden. Het kan echter ook zijn dat je verrast wordt door zand in de omgeving, als je bijvoorbeeld gewoon op de grond denkt te lopen en ineens bij een afgrond komt en ziet dat je op 40 meter hoogte zit dankzij een enorme berg zand.

Het einde van het gevecht met de plunderaars bestond onder meer uit een moment dat een van de vijanden getrakteerd werd op een sticky grenade. Hij raakte helemaal in paniek, rende uit cover richting andere vijanden en zo ontplofte hij samen met wat van zijn vrienden. Vervolgens werden we nog voorzien van wat brute momenten, zoals een aanval met witte fosfor-granaten en een situatie waarin we zagen hoe gegijzelde mannen en vrouwen op extreme wijze onder druk werden gezet. En het bleef nog lang onrustig in Dubai…

Voorlopige conclusie

Spec Ops: The Line belooft een heerlijk brute, vlotte tactische shooter te worden met Dubai als een bijzondere setting. Zand is zowel je vriend als vijand, terwijl je het regelmatig opneemt tegen diverse vijanden in heftige situaties. Je kunt je groep orders geven om zo efficiënt mogelijk te werken, al is het geen must om verder te komen in de game. Naast dit alles in de singleplayer is ons ook een co-op en team-based multiplayer beloofd, dus dat belooft nog wat.

 1.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik sla geen enkele third person shooter over die op de PC uitkomt, dus deze komt ook in mijn lijstje 🙄

 2.   
  ckerigon's avatar

  Deze lijkt mij dus ook echt heel vet!
  Ben benieuwd hiernaar.

 3.   
  Dude…'s avatar

  lijkt me nog best wel vet

  er komen veel te veel shooters uit en te weinig action/adventure
  ik kan zo alleen AC: brotherhood noemen

 4.   
  iveL's avatar

  ziet er Bruut uit 🙂

 5.   
  DutchGamer X's avatar

  ik lees de titel en ik denk aan een dlc voor cod 6. maar het is een helle andere game ik ben benieuwt wat het gaat brengen het zit er goed uit even wachten op de gameplay beelden maar het is zeker een game die ik in de gate hou.

 6.   
  nanathan's avatar

  de previeuw doet me watertanden

 7.   
  SN0WIE's avatar

  Er komen gewoon teveel games uit +kinect….(dit jaar + volgend jaar)

  IK HEB GEWOON GEEN GELD MEER BEGRIJP HET DAN MICROSOFT EN AL DIE ANDERE GASTEN 😳