Super Mario Galaxy 2

Super Mario Galaxy verscheen in 2007 en verbaasde vriend en vijand. Nintendo zat echter nog zo vol nieuwe ideeën dat men besloot om een direct vervolg te maken. Super Mario Galaxy 2 is het resultaat en ik kan alvast verklappen dat ook dit tweede deel de sterren van de hemel speelt.

Een heerlijke flow

Het is eigenlijk een onmogelijke taak om een game te maken die Super Mario Galaxy moet opvolgen. Toch waagt Nintendo zich er dit jaar aan en dat is maar goed ook. Hoewel er nog wat persoonlijke kanttekeningen te plaatsen zijn, laat Super Mario Galaxy 2 zien hoe je een dijk van een platformer maakt, waarin gameplay zo sterk is dat je bijna vergeet dat het ook grafisch een zeer aansprekende titel is.

Aan het begin van de game maak je kennis met het volledig onbelangrijke verhaal en al snel ga je op een vrij bijzondere manier door de ruimte, namelijk aan boord van Starship Mario: een ruimteschip in de vorm van Mario’s hoofd. Naar mijn mening is het wel een verbetering ten opzichte van de navigatie in de vorige game, zeker de manier waarop je nieuwe ‘galaxies’ kunt selecteren om te bezoeken, maar het blijft wel aanvoelen als een vertraging tussen de vlotte gameplay door. Er zijn vrij regelmatig conversaties met andere passagiers aan boord van Starship Mario, dat eigenlijk een mini-wereld op zich is, en het haalt vaak het tempo uit de game. Een groot probleem? Absoluut niet. Het is eigenlijk vooral een compliment voor de gameplay, die je in een heerlijke flow weet te brengen.

Afwisselende gameplay

Uiteraard moet je weer flink wat sterren in diverse werelden en sterrenstelsels verzamelen om verder te komen en voor je het weet zit je opnieuw midden in een avontuur vol sfeer, puzzelen en platformen. Daar schuilt ook weer de kracht in van dit tweede deel. De diverse werelden die je bezoekt zitten zo bomvol met afwisselende gameplay, dat het telkens weer een genot is om te ontdekken wat je moet doen.

Zo zijn er deze keer ook weer aardig wat nieuwe power ups toegevoegd. Als Cloud Mario heb je de vaardigheid om een paar wolkjes te maken, zodat je naar hoger gelegen gebieden kunt platformen, en als Rock Mario neem je de vorm aan van een grote, ronde steen en mag je lekker allerlei vijanden en obstakels omver beuken. Er zijn ook weer wat oude bekenden aanwezig, waaronder Bee Mario en de bekende vaardigheid om vuurballen te schieten.

Voordat je er erg in hebt maak je kennis met een zeer welkome vriend: Yoshi! In tegenstelling tot de aanwezigheid van broer Luigi, later in de game, voegt Yoshi best veel toe aan de gameplay. Rijdend op Yoshi kan je gebruikmaken van zijn lange tong, waarmee vijanden in te slikken zijn en wat ook regelmatig van pas komt om al slingerend op andere plekken te komen. Daarnaast kan Yoshi door het eten van diverse vruchten ook bepaalde power-ups krijgen die van tijdelijke aard zijn. Heet fruit laat hem figuurlijk in brand staan, waardoor hij even met een noodgang gaat rennen, en blauw fruit zorgt bij Yoshi voor nogal een opgeblazen gevoel, waardoor hij flink wat lucht uitblaast en je korte stukjes omhoog kunt zweven.

Pittig

Wat een game als deze echter zo sterk maakt, is dat al deze krachten ook op unieke wijze gebruikt worden en regelmatig worden aangevuld door wat denkwerk om verder te komen in een level. Daarnaast zitten werelden ook weer vol met frisse en soms zelfs wat nieuwe elementen. De ene keer ben je letterlijk rondom wereldbollen aan het lopen, vervolgens kom je weer bijzondere platformelementen tegen, daarna beland je in een wereld waarbij de zwaartekracht in bepaalde stukken wisselend omhoog of omlaag werkt en vervolgens maak je een wereld mee waarbij je bijna in traditioneel 2D langs allerlei obstakels moet. Handigheid met de Wii-afstandsbediening is één ding, maar het is ook vaak een kwestie van doorhebben hoe je iets moet aanpakken. Dit merk je vooral bij de diverse eindbazen, die stuk voor stuk een leuke maar pittige uitdaging vormen.

Inderdaad, pittig. Hoewel we hier met een exclusieve Wii-game te maken hebben, is Super Mario Galaxy 2 alles behalve een vrolijke game voor het hele gezin. Oke, of je gezin moet uit allemaal fanatieke gamers bestaan, maar het is even om aan te geven dat het zeker niet allemaal erg makkelijk is. In het begin warm je lekker even op met wat platformen, puzzelen en de nieuwe vaardigheden van Mario. Na een tijdje merk je echter dat je aardig pittige stukken tegenkomt waar je soms best even op moet oefenen. Combineer deze moeilijkheidsgraad met het feit dat je heel veel uren aan deze game kunt besteden en het moge duidelijk zijn dat dit gewoon een titel is om serieus mee aan de slag te gaan.

Conclusie

Super Mario Galaxy 2 is weer een pareltje voor de Wii. De gameplay staat nog altijd als een huis en schotelt je een ervaring voor die moeilijk te evenaren is binnen het genre. Er zit ontzettend veel variatie in de verschillende mogelijkheden van Mario en de werelden, zodat het altijd als een fris en uitdagend avontuur aanvoelt. Een klein persoonlijk smetje zijn voor mij nog steeds de wat trage momenten tussen de werelden door, al is het wel verbeterd ten opzichte van het vorige deel. De conclusie mag dan ook duidelijk zijn: als je heel veel waar voor je geld zoekt en wel in bent voor nogal wat platformen, afwisseling en uitdaging in het universum van Mario, dan is deze game blind aan te schaffen.

Bekijk ook onze Video Review van Super Mario Galaxy 2.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Platform-perfectie
 • Heel veel variatie
 • Yoshi!
 • Nieuwe power-ups
 • Lekker pittig

Wat is NOT

 • Wat trage momenten tussendoor

9.5

 1.   
  Magana's avatar

  In één woord, GE-WELD-IG!!! Ik heb hem al ge-preorderd, hij moet over een weekje ongeveer binnen zijn! Ik vind vooral de manier waarop ze toch SMG(1) weten te evenaren of zélfs verbeteren helemaal super, de graphics zijn nog steeds super en door de nieuwe levels is de gameplay weer fantastisch! Ik heb voor de gein nog even SMG(1) gedaan, dit om alvast lekker in het spel te komen… Dit wordt waarschijnlijk, voor mij, de beste titel op de Wii! En nu maar afwachten 😆

 2.   
  Mongsje's avatar

  deze schaf ik me zeker aan. Het eerste deel was super, en deze wordt gewoon nog beter. Nog meer variatie, terwijl deel 1 al supergevarieerd was ^^

 3.   
  NiSh's avatar

  Wat bedoelen jullie met ‘ trage momenten tussen door’ ?, en geldt dat zo zwaar dat er 0,5 punten vanaf gaan 😉 ?

 4.   
  Vinstaro's avatar

  Een vraag kan je dit spel spelen zonder dat je SMG(1) heb gespeeld want die kost nog steeds even duur!

 5.   
  ChielB's avatar

  Je kunt dit prima spelen zonder het eerste deel gespeeld te hebben. Misschien moet je iets meer wennen, maar aangezien het verhaal toch volledig onbelangrijk is kan je zonder problemen gewoon met dit tweede deel beginnen.

  @NiSh: ik zou zeggen, lees de review even door. 😉 Het gaat dus om het navigeren voordat je weer aan een nieuwe wereld/galaxy kunt beginnen. Wat mij betreft toch iets wat me regelmatig stoorde en uit de ‘flow’ haalde, waardoor het een 9,5 wordt. Misschien vindt iemand anders het teveel op het eerste deel lijken, ook dan is een half punt aftrek logisch. Hoe dan ook, het is gewoon een topgame. 8)

 6.   
  Dude…'s avatar

  Een dikke 10 van mij! de oude super vette SMG gecomineert met een wat hogere moeilijks heids graad + Yoshi+ nieuwe powerups

 7.   
  Mongsje's avatar

  ChielB schreef, "Het gaat dus om het navigeren voordat je weer aan een nieuwe wereld/galaxy kunt beginnen. Wat mij betreft toch iets wat me regelmatig stoorde en uit de ‘flow’ haalde, waardoor het een 9,5 wordt. Misschien vindt iemand anders het teveel op het eerste deel lijken, ook dan is een half punt aftrek logisch. Hoe dan ook, het is gewoon een topgame. 8) "

  Persoonlijk vind ik dat geen nadeel. Gewoon even chillen tussendoor, na de spanning van een level levelboss of een time challenge. Gewoon even wat jump combos doen (tripple jump met salto, op hoogtepunt schudden en dan een drop, en je landt op je voeten met een mooie buiging i.p.v. op je kont ^^).

  Dat het te veel zou lijken op de eerste vind ik ook geen nadeel, aangezien deze ook supervet was en al zeer veel variatie toonde. Elke galaxy is een ander spel. Nu met de extra mogelijkheden zoals Yoshi en nieuwe power-ups, kan dit enkel maar beter worden.

  daarom van mij een dikke 10 🙂

 8.   
  killingdj0's avatar

  WTF?! ik hoor op gn en op reclame komt binnenkort en toch heb ik hem net in bartsmit gekocht zit hem hier ter spelen:D

 9.   
  Hoepkoen's avatar

  Ik ga m morgen uit school direct halen!
  Ik wou eigenlijk 10 sterren geven maar ik drukte te snel 🙁

 10.   
  limsma's avatar

  in 1 maand twee echt wii games. dit moet een record zijn
  na de geniaale monster hunter tri
  nu ook de mistens net zo geniale mario galaxy 2 dit is een geschenk uit de hemel

 11.   
  Mongsje's avatar

  lol, de score van de users is een heel punt naar beneden gegaan door 1 stem. zeker een PS3-fanboy die vindt dat mario voor baby’s is…

 12.   
  Miss Mozes's avatar

  Ik heb deel 1 al. En deel 2 wil ik ook heel erg graag. Dit zijn een beetje de spellen die er toe doen op de Nintendo Wii.

 13.   
  JonsoN's avatar

  Dit zou de enige reden zijn voor mij om een Wii te halen..
  Lijkt me echt een top spel. 🙂

 14.   
  lol0lol30's avatar

  weet een te vette mario game 😆