Pokemon Heart Gold & Soul Silver

Zo’n zes jaar geleden kwam er een remake uit van de games waar het ooit allemaal mee is begonnen: Pokémon Red en Pokémon Blue. De tweede generatie games, die in 2001 verscheen, is nu aan de beurt voor een remake. Een trip down memory lane of een slap aftreksel?

Als je Pokémonfans vraagt welke van de Pokémongames hun favoriet is, dan zal een aanzienlijk deel Pokémon Gold, Silver of Crystal noemen. Ook bij mij zijn deze games favoriet als het gaat om de Pokémongames, hoewel Pokémon Pinball voor de GameBoy Color ook heel erg dicht in de buurt komt. De tweede generatie Pokémongames deed namelijk iets dat andere Pokémongames nooit echt hebben gedaan: ze deden stappen, nee sprongen, vooruit. In Pokémon Gold en Silver werden allerlei nieuwe features geïntroduceerd die tegenwoordig bijna standaard zijn. Het fokken van Pokémon, voorwerpen die Pokémon vast konden houden om zo betere statistieken te krijgen, en wie kent ze niet: de shiny Pokémon. Na de tweede generatie waren er niet echt Pokémongames die nog echt iets vernieuwends deden of introduceerden.

Gouwe ouwe tijd

Het hele principe achter Pokémon kent iedereen inmiddels al wel en Pokémongames zijn qua verhaal net zo voorspelbaar als de pre-Daniel Craig James Bond-films. Je gaat op pad met je eerste Pokémon om zoveel mogelijk Pokémon te verzamelen en uiteindelijk een echte kampioen te worden. Er komt altijd wel een variant van Team Rocket langs en ook is er altijd minstens een legendarische Pokémon van de partij. En zoals je wellicht al zou verwachten is het verhaal van Pokémon HeartGold en SoulSilver grotendeels gelijk aan dat van het origineel. De Kimono Girls uit Ecrutak City spelen een grotere rol in het verhaal, er is meer te doen rondom de mysterieuze Ruins of Alph en er zijn wat extra activiteiten zoals de Pokéathlon. Dit is eigenlijk gewoon een serie mini-games, maar ze zijn wel behoorlijk verslavend en erg leuk.

Als je Pokémon Ruby of Sapphire hebt gespeeld, dan komt de Pokéathlon je wellicht enigszins bekend voor. Het vertoont namelijk een aantal overeenkomsten met de Beauty Contests in Pokémon Ruby en Sapphire. Zo krijg je ook hier weer te maken met het verzamelen van items (in dit geval de apricorns) om er voedsel van te maken voor je Pokémon, die hierdoor vervolgens beter kan presteren bij de Pokéathlon. En ook hier is de nature, de aard van je Pokémon van invloed op de eigenschappen. Er komt echter nog meer bij kijken, want zo heeft Dugtrio bijvoorbeeld een nadeel bij sommige mini-games omdat hij niet kan springen. Het is dus slim om van tevoren even te kijken welke Pokémon geschikt is voor welke activiteit.

Pokéwalker

De Pokéwalker is een apparaatje dat lijkt op een kruising tussen een stappenteller en een tamagotchi. Je kunt de Pokéwalker onder andere gebruiken om je Pokémon extra ervaring te geven terwijl jij een flinke wandeling maakt, om nieuwe items te krijgen en om Pokémon te vangen. Als extraatje is de Pokéwalker zeker erg leuk en geslaagd, maar een echte revolutie of grote verandering is het niet. Ik kan me echter wel voorstellen dat dit sommige kinderen net dat extra zetje geeft om wat meer te gaan bewegen en laten we eerlijk zijn: dit is een veel leuker idee dan de stappentellergame Walk With Me, met name omdat dit gamen en bewegen erg leuk, maar niet dwingend combineert.

De Pokéwalker is echter niet het enige nieuwe in HeartGold/SoulSilver, want ook grafisch heeft de game uiteraard een update gehad. Ook de vertrouwde muziekjes uit het origineel hebben een flinke update gehad en als je ze hoort herken je ze bijna meteen. Daarnaast bevat de game enkele erg leuke en verslavende mini-games, hoewel de bekende fruitmachines er helaas niet meer in zitten. De allerleukste nieuwe feature is echter dat een Pokémon nu achter je aan kan lopen, net zoals Pikachu dat deed in Pokémon Yellow. Doordat je Pokémon nu vrolijk achter je aanhobbelt krijg je veel meer een band met dit wezentje, wat bij mij betekende dat ik de hele tijd dezelfde Pokémon achter me aan had lopen omdat ik gehecht aan het beestje raakte.

Conclusie

Hoewel Pokémon HeartGold en SoulSilver goede games zijn, mist er wel iets. Noem het de X-factor, noem het magie, noem het hoe je maar wilt, maar voor mij mist er gewoon echt iets aan HeartGold en SoulSilver. De games zijn eigenlijk gewoon varianten op Pokémon Diamond en Pearl met een ander verhaal of Pokémon Gold en Silver in een geüpdatet jasje. Wellicht heeft Pokémon voor mij gewoon het punt bereikt waarop het genoeg is geweest. Met veel plezier heb ik de games al vanaf het begin gespeeld, maar ik begin nu het gevoel te krijgen dat de serie een beetje stil staat. Misschien brengt Pokémon Black/White daar verandering in en is de visuele stijl niet het enige nieuwe in deze game.

HeartGold en SoulSilver is voor de fans die er niet genoeg van kunnen krijgen nog steeds een must, maar als je het origineel al hebt gespeeld dan is deze game een twijfelgevalletje, gezien het niet de magie van het origineel heeft. Heb je nog nooit een Pokémongame gespeeld, dan kan ik je deze game zeker aanraden, want kwalitatief is en blijft het gewoon een sterke game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Nieuwe elementen
 • Trip down memory lane
 • Pokéathlon
 • Mystery Gifts

Wat is NOT

 • Weer Pokémon
 • Magie is weg

8.6

 1.   
  BulletKill's avatar

  Trip down memory lane

  Haha zeg dat wel :D.

  Ik weet nog toen ik klein knulletje was die pokemon silver speelde, die muziekjes waren zo mooi die zegmaar net voordat de battle begint , die muziekjes waren fantastisch 😆 .

 2.   
  Defensie's avatar

  ik heb bijna alle pokemon games gespeel voor de ds( i ) maar denk dat ik silver wel uit ga proberen hij is namelijk all uit bij ons in de game mania:)

 3.   
  ckerigon's avatar

  Ik wacht mooi op black & white 😀

 4.   
  Fox's avatar

  ”kitt.h.3″ schreef, "Ik wacht mooi op black & white :D"

  black & white 3??

 5.   
  Hitman047's avatar

  ”kitt.h.3″ schreef, "Ik wacht mooi op black & white :D"

  Ik wacht op pimpelpaars met gele stippen & blauw met een goud randje! 😛

  Maar als Black & White voor de 3DS uitkomt wil ik er wel over nadenken… 😉

 6.   
  LHH's avatar

  ”Hitman047″ schreef, "[quote=”kitt.h.3″]Ik wacht mooi op black & white :D"

  Ik wacht op pimpelpaars met gele stippen & blauw met een goud randje! 😛

  Maar als Black & White voor de 3DS uitkomt wil ik er wel over nadenken… 😉 [/quote]

  idem, het zoveelste pokemon spel voor de DS(i) hoeft van mij niet, maar op de 3DS kan het wel eens interessant worden.

 7.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik vind het gewoon 1 van de beste games tot nu toe ik heb de vorige 2 delen op de ds niet gespeeld, Maar ik merk echt verschil met Gold/Silver behalve meer aanvallen en meer pokemons.

  De verhaallijn is wat aangepast zitten wat nieuwe dingen bij enzo ik vind het gewoon echt een goeie remake 😀

 8.   
  Magana's avatar

  “Weer Pokémon”[i]

  Inderdaad! Kunnen ze nou nooit ff stoppen, er zijn toch wel genoeg spellen! 😮

  P.S. een 8,6 is wel een hoog punt!

 9.   
  Marijn-8-Gerrard's avatar

  Magana schreef, " “Weer Pokémon”[i]

  Inderdaad! Kunnen ze nou nooit ff stoppen, er zijn toch wel genoeg spellen! 😮

  P.S. een 8,6 is wel een hoog punt!"

  idd, je hebt helemaal gelijk
  maar toch kon ik het niet laten hem te spelen 😆

 10.   
  Sarge's avatar

  En ze blijven de spellen echt uitvinden.. Ik heb nog nooit een pokémon-spel in mijn leven gehad/gespeeld 😮

 11.   
  Majo's avatar

  Magana schreef, " “Weer Pokémon”[i]
  P.S. een 8,6 is wel een hoog punt!"

  Klopt, maar dat komt met name omdat het wel gewoon een heel goed spel is 🙂

 12.   
  makiejh's avatar

  ik heb hem ook geprobeerd, maar die werkt niet goed 👿 er zat een bug in dat na ongeveer 20 minuten het beeldscherm ‘freezed’.

 13.   
  AwesomeDude's avatar

  ik dacht, weet je wat ik probeer hem wel ff uit, just for kicks, en toch is ie wel aardig, hij is net ff wat anders dan normaal vind ik, vind het wel een aardig spel. Jammer genoeg kan ik de pokéwalker niet meemaken, aangezien ik op ”andere manieren” aan mn games kom 😉

 14.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  helaas voor mij zijn het red blue en yellow, dus het spijt me om te moeten zeggen maar tis een slap aftreksel.

 15.   
  WesterW's avatar

  @makiejh: Een gedownload exemplaar neem ik aan?

 16.   
  Rijstekorrel's avatar

  gameshark schreef, "helaas voor mij zijn het red blue en yellow, dus het spijt me om te moeten zeggen maar tis een slap aftreksel. "

  Juist niet het is een verbeteringen de originele Johto/kanto zweer zit er nog in alleen je kan wat meer, Ze hebben wat dingen toegevoegd missies enzo gyms wat anders gemaakt enzo.

 17.   
  Lashrom's avatar

  Een 8,6 is het wel zeker waard. Vooral omdat Gold & Silver de leukste Pokémon spel was. Nu er een remake van is gemaakt en een aantal nieuwe features erbij zijn gekomen.

  Topspel ! Een van de leukste en beste spellen van de Nintendo DS als je vooral van Pokémon houdt.

 18.   
  dreo[s]'s avatar

  volgende appel blauw zee groen met een tintje magenta ?

 19.   
  brend5's avatar

  Ik zelf ben nu aan het trainen voor de League, want die is best sterk, verder heb ik het spel een 9 gegeven. Omdat het gewoon een super spel is, en ik dan weer even terug denk naar mijn jongere ik die opschool kwam met dat ik weer een nieuwe pokemon had, en iedereen hem wou hebbe.

 20.   
  Defensie's avatar

  Majo schreef, "

  ”Magana” schreef, " “Weer Pokémon”[i]
  P.S. een 8,6 is wel een hoog punt!"

  Klopt, maar dat komt met name omdat het wel gewoon een heel goed spel is 🙂

  "

  jha het is zeker een goed spelll

 21.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Carlos0_0″][quote=”gameshark schreef, "helaas voor mij zijn het red blue en yellow, dus het spijt me om te moeten zeggen maar tis een slap aftreksel. "

  Juist niet het is een verbeteringen de originele Johto/kanto zweer zit er nog in alleen je kan wat meer, Ze hebben wat dingen toegevoegd missies enzo gyms wat anders gemaakt enzo.[/quote]

  dat bedoel ik dan is het toch een slap aftreksel. gewoon kleine aanpassing en dan weer verdienen. oplichters 😛 😆

 22.   
  GearsofEndwar's avatar

  Ik vind pokemon ook wel een goed spel helaas niet voor de psp ofzo want ‘k heb geen ds.

 23.   
  Sa.'s avatar

  uber lauw 😆 😛 😡 😳 🙄 🙂 😉

 24.   
  ariesijm's avatar

  Wel slim die Pokewalker, mensen die Pokemon illegaal spelen hebben nu eerder de neiging om hem te kopen(deed ik zoiezo al 😉 )

 25.   
  Marijn-8-Gerrard's avatar

  ariesijm schreef, "Wel slim die Pokewalker, mensen die Pokemon illegaal spelen hebben nu eerder de neiging om hem te kopen(deed ik zoiezo al 😉 )"

  Ik heb niet echt de neiging om hem daardoor te kopen, het voelt voor mij niet meer aan dan een stappenteller, als ik mijn pokemons goed wil trainen dan doe ik dat gwn op het spel