Splosion Man

Toen mij laatst werd gevraagd of ik nog enkele Xbox Live Arcade-klassiekers in mijn bezit had voor een review, wist ik al snel Splosion Man voor te stellen. Splosion Man is namelijk een van de weinige games die voor een zacht prijsje een hele hoop vermaak biedt en toch alweer wat langer meegaat op Xbox Live. Geen slechte reden dus om deze typische arcade game nog even een kritische review te geven.

“Splode, splode, SPLODE!”

In Splosion Man speel je, niet al te verrassend, de rol van Splosion Man: een experiment dat een hele tijd in het ‘Big Science’ laboratorium vastgehouden wordt, maar niet voor al te lang meer. Splosion Man probeert namelijk te ontsnappen en aan jou de taak om hem veilig uit het kwaadaardige lab te helpen. Hierbij word je geholpen door de erg prettige bijeffecten van het experiment. Splosion Man bestaat namelijk enkel en alleen uit explosieve stoffen en dat geeft hem de mogelijkheid om op commando te exploderen. Klinkt gevaarlijk, maar is naast enorm grappig ook erg handig. Een paar leveltjes later is exploderen je tweede natuur geworden.

Door te exploderen spring je van muur naar muur, blaas je belangrijke omgevingen op, schakel je in no-time boosaardige wetenschappers uit en kaats je projectielen terug. Splosion Man’s zwakte is echter dat hij in één sprong maar drie keer kan ‘sploden’ alvorens de grond weer aan te raken en dat maakt het dat je als speler een perfecte timing moet kweken om de levels de baas te worden met je explosies. Je zult namelijk in de weg worden gezeten door een aantal vijandige robots, dodelijke lasers en moeilijk te bereiken plekken. Al met al is dit een op zich erg simpel principe, zelfs voor een Arcade game, maar als speler merk je al snel dat dit bijzonder goed werkt en helemaal tot zijn recht komt in de vijftig knotsgekke levels die het spel je biedt.

Hardcore

Ja hoor, ook Splosion Man is een game die zich optimaal biedt voor liefhebbers van lastige games. De singleplayer campaign is hier en daar al behoorlijk pittig, maar ook de sadomasochistische gamers onder ons kunnen zich de haren uit hun hoofd trekken bij de vele time trials, de ontiegelijk lastige Hard modus, het behalen van de bijbehorende Achievements en bij het verzamelen van elke cake (Portal!) per level. Ik zelf haakte al snel af op de Hard mode en ook alle cakes heb ik niet kunnen vinden, maar voor diegenen die alles uit Splosion Man willen halen is er meer dan genoeg om daadwerkelijk te halen.

Mocht het je allemaal iets te veel worden, probeer het dan met vrienden nog eens. Splosion Man heeft namelijk ook een grappige, losstaande co-op voor maximaal vier sploders. Hier is timing pas echt een vereiste, aangezien de Splosion Men elkaar hard nodig hebben om hogerop te komen. Probeer dit vooral niet na een paar pilsjes met vrienden, want concentratie is hard nodig om de levels te voltooien. Ach wat, pak die pilsjes toch maar: je zult nooit succes hebben, maar het vormt grappige taferelen in overmaat. Het belangrijkste is namelijk dat Splosion Man naast zijn pittige gameplay een hoog fun-gehalte blijft behouden.

2,5D

2.5D: de term voor games die volledig 3D in elkaar gestoken zijn, maar qua gameplay beperkt worden tot 2D-ervaringen. Splosion Man is zo’n 2.5D game, maar dat is in dit geval zeker niks negatiefs. Ik beschouw het zelf liever als een ode aan de oude platform-games. Net als vroeger gewoon weer van links naar rechts en van onder naar boven, en dan reken ik niet eens de talloze keren mee dat je met behulp van nog meer explosief materiaal in sneltreinvaart van de ene kant van het level naar de andere kant knalt.

Verder oogt en voelt de game precies zoals een luchtige arcade platformer hoort te zijn: lekker luchtig. Splosion Man blijkt al snel een grappig wezen te zijn met zijn komische bewegingen en opvallende geluiden. Ook noemenswaardig leuk zijn de wat fijnere details, zoals de opgeblazen wetenschappers die veranderen in heerlijk barbecuevlees en het gebruik van de wel erg gave Splosion Man soundtrack in het spel. De game zit namelijk vol met toepasselijk, grappige en ook vaak hard rockende nummers die speciaal voor Splosion Man geschreven zijn. Dit alles is een waar genot om naar te kijken en te luisteren, zeker in de eerste paar uurtjes. Check vooral de officiële site van Splosion Man eens en ga op zoek naar de soundtrack, het geweldige nummer ‘Everyone Loves Donuts’ kan onmogelijk niet in je hoofd blijven hangen.

Conclusie

Splosion Man is een echt pareltje onder de Arcade games op de Xbox Live Marketplace, de game kost je nog geen €10,- maar heeft enorm veel te bieden. Het luchtige stijltje, de sublieme soundtrack, de pittige gameplay: het vormt samen een toppertje van een Arcade-titel. De grappige multiplayer modus en het gebruik van subtiele referenties maken de ervaring in ieder geval plezierig, zelfs al gaat het soms even wat minder in de moeilijkere levels. De enige smet op Splosion Man’s blazoen is dat de gameplay wel snel repetitief kan worden in de wat latere levels en daardoor zal een wat minder hardcore gamer al snel afhaken. Ben je nu echt een bikkel van een gamer met een voorliefde voor de arcade platformers van ‘vroegâh’, dan kan Splosion Man je in ieder geval een dik aantal uren bezighouden.

Heb je nu toevallig nog een stuk of 800 Microsoft Points over, dan kan ik je met volle overtuiging Splosion Man aanraden, want Splosion Man is Arcade zoals we het vandaag de dag willen zien.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Komische stijl
 • Hoog fun-gehalte
 • Gave soundtrack
 • De prijs

Wat is NOT

 • Soms erg frustrerend
 • Kan repetief worden

8.8

 1.   
  soulzx3's avatar

  ziet er lolz uit ^^, arcade tog?

 2.   
  Houserz's avatar

  Whahaah te grappig, kan ik me wel mee vermaken denk 🙂

  maar toch meer iest voor de PSP en DSA

 3.   
  Tom's avatar

  ”soulzx3″ schreef, "ziet er lolz uit ^^, arcade tog?"

  De game is inderdaad een Xbox Live Arcadetitel, vandaar ook de lovende leuzen over de prijs-kwaliteit verhouding van de game. 😉

 4.   
  lassieman's avatar

  ziet er wel gaaf uit 😛

 5.   
  Ariose's avatar

  Dit is overduidelijk een van de beste arcade games. Zelfs nu maanden na aankoop probeer ik de game nog op Hardcore uit te spelen en alle cakes te halen!

 6.   
  game-gast's avatar

  dit zou een leuke zijn voor de Wii 😆

 7.   
  TmoomT's avatar

  Onder het kopje beter laat dan nooit dan maar 😛
  Ik heb hem zelf ook gedownload en vind hem heel erg leuk. Goede aankoop geweest 😀

 8.   
  Fox's avatar

  lol jullie mensen spelen echt te veel spellen..

 9.   
  toqeer's avatar

  nog nooit van de game gehoord