Assassin’s Creed II PC

Laten we wel wezen, de PC-versie van Assassin’s Creed kende zo zijn gebreken, ondanks een vertraging. De systeemeisen waren bijvoorbeeld best pittig en de game werd geplaagd door wat bugs. Om de PC-versie van het vervolg beter af te stemmen, werd vorig jaar ook Assassin’s Creed II uitgesteld. Zodoende mogen we nu pas genieten van deze game, maar kan ik je verzekeren dat de ervaring optimaal is. Toch kent het uitstel voor sommigen ook een keerzijde, wat in dit geval de implementatie is van een nieuwe variant van digital rights management (DRM).

Beveiliging alom

Uplay, zoals ontwikkelaar Ubisoft het noemt, is een online platform vergelijkbaar met Games for Windows Live. Je kunt er contacten mee onderhouden, achievements behalen en aan de hand van deze achievements gratis content vrijspelen in Ubisoft-games. Assassin’s Creed II is de eerste game, afgezien van Silent Hunter V, die gebruik mag maken van Uplay Γ©n een nieuwe DRM-technologie. Deze DRM-beveiliging, ontworpen door Ubisoft, zorgde enkele maanden geleden voor flink wat controverse, doordat deze nieuwe vorm van DRM een constante internetverbinding vereist. Bij het verliezen van de verbinding bleek de game namelijk direct af te sluiten en werd de voortgang niet opgeslagen. Dit is gelukkig verholpen door middel van een patch, waardoor je nu, bij het verliezen van de verbinding, alsnog vanaf hetzelfde punt verder kunt spelen.

Toch werkt deze DRM niet geheel vlekkeloos, want de eerste week na de release van Assassin’s Creed II stond bol van de connectieproblemen. Ubisoft wijdt dit aan een massale aanval van piraten, die geprobeerd hebben de activatieservers te hacken. Wat de oorzaak ook mag zijn, duizenden PC-gamers zijn meerdere keren niet in staat geweest om de game te spelen. Zelf heb ik dit ook mogen ondervinden, waarbij ik tot op heden nog steeds problemen kan ondervinden. Ook al laat dit een zure nasmaak achter, het speelplezier wordt er zeker niet door bedorven. Er zijn nou eenmaal risico’s verbonden aan het lanceren van een nieuwe service.

Optimalisatie

Wees door deze negatieve uiting niet bevreesd, want Assassin’s Creed II biedt ook op de PC een heerlijke ervaring. De systeemeisen zijn iets soepeler dan voorheen, mede door de betere ondersteuning van SLI en Crossfire. Dit is verder wel ten koste van een DirectX 10-modus, want men heeft de game geport met DirectX 9 als uitgangspunt. De gemiddelde gamer zal deze DirectX-versie toch missen als kiespijn, want Assassin’s Creed II is in zijn huidige staat sfeervol en gedetailleerd genoeg. Wel kent de game, net zoals de consoleversies, aardig wat pop-up. Bomen, gebouwen en zelfs achtergrondelementen kunnen ineens verspringen en zijn slechts op redelijk korte afstand volledig gedetailleerd.

Er is echter één groot punt van kritiek dat ik wil aanhalen, want ook Assassin’s Creed II lijdt aan het ‘ik ben van oorsprong een consolegame’-syndroom. De menu’s en algehele interface zijn namelijk prima geoptimaliseerd voor muis en toetsenbord, maar de game maakt gebruik van een Xbox 360-interface voor de besturing. De eerste drie uur heb ik dus moeten zweten om de PC-besturing onder de knie te krijgen, simpelweg doordat Xbox 360-icoontjes getoond worden. Nu speelt een game zoals Assassin’s Creed II natuurlijk het fijnst met een controller, maar niet iedereen heeft een Xbox 360-controller in huis. Dit kan soms voor wat frustrerende situaties zorgen.

Extra’s

Wanneer de DRM feilloos werkt en de leercurve omtrent de PC-besturing overwonnen is, dan is Assassin’s Creed II optimaal te genieten. Alle pracht en praal van de consoleversies is uiteraard overgebracht en de PC-versie wordt zelfs gratis verscheept met de recentelijk verschenen downloadable content, The Battle of Forli en Bonfire of the Vanities. Dit biedt natuurlijk de nodige extra uurtjes speelplezier, al had ik de focus graag willen zien op diverse verbeteringen in het algemeen. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet mogelijk om missies te herspelen. Als geheel biedt de PC-versie van Assassin’s Creed II gewoon een uitstekende game, die het prijskaartje meer dan waard is. Mocht je dus twijfelen tussen de consoleversie of de PC-versie en heb je een Xbox 360-controller liggen, dan kan ik van harte Assassin’s Creed II aanraden voor de PC.

Conclusie

Dat Assassin’s Creed II een uitstekende game is, wisten we natuurlijk al. Nu mogen we er ook van verzekerd zijn dat de PC-versie een prima ervaring kan afleveren. De DRM werkt wellicht nog niet probleemloos, waardoor de game op bepaalde momenten onspeelbaar is. Deze kwestie ligt voor de ene gebruiker gevoeliger dan de ander, maar het is zeker geen spelbreker. Ik raad verder aan om de PC-versie met een Xbox 360-controller te spelen, voor de gemakkelijkste ervaring. Desondanks doen muis en toetsenbord ook hun werk en is Assassin’s Creed II ook prima te genieten op de PC.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Lekker sfeervol
  • Gratis downloadable content
  • Soepelere systeemeisen...

Wat is NOT

  • Twijfelachtige DRM
  • Besturing
  • ...maar geen DirectX 10
  • Pop-up

8.5

  1.   
    meatball's avatar

    ” en de leercurve omtrent de PC-besturing overwonnen is ”

    in de systemeisen van steam staat zelf dat een xbox controller aanbevolen is, en waarschijnlijk hebben ze daar wel gelijk in als ik het even met deel 1 vergelijk:P

  2.   
    Tibor922's avatar

    goede game

  3.   
    Fox's avatar

    lol battle field b-comapny 2 heeft zelfs meer nodig πŸ˜†

  4.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    spelen julie op 860×640 of zo
    want de kwalitijt screen schot is bad man

  5.   
    Boxer's avatar

    Moet hem nog steeds eens gaan halen!

  6.   
    Jonah's avatar

    jerrel schreef, "spelen julie op 860×640 of zo
    want de kwalitijt screen schot is bad man"

    Ten eerste zijn dit geen zelfgemaakte screens, dat is iets wij zelden doen. Ten tweede zijn deze shots gemaakt met een resolutie van 1680×9**. Dit is hoe de PC-versie eruit ziet. πŸ˜‰

  7.   
    nurie's avatar

    Jonah schreef, "

    ”jerrel” schreef, "spelen julie op 860×640 of zo
    want de kwalitijt screen schot is bad man"

    Ten eerste zijn dit geen zelfgemaakte screens, dat is iets wij zelden doen. Ten tweede zijn deze shots gemaakt met een resolutie van 1680×9**. Dit is hoe de PC-versie eruit ziet. :wink:"

    Post alsjeblieft echte screens, deze pracht en praal is waarschijnlijk net wat te hoog gegrepen tegen over de realiteit, en daar gaat het uiteindelijk om bij een review

  8.   
    Dark_Phoenix's avatar

    nurie schreef, "

    ”Jonah” schreef, "[quote=”jerrel”].."

    Ten eerste zijn dit geen zelfgemaakte screens, dat is iets wij zelden doen. Ten tweede zijn deze shots gemaakt met een resolutie van 1680×9**. Dit is hoe de PC-versie eruit ziet. :wink:"

    Post alsjeblieft echte screens, deze pracht en praal is waarschijnlijk net wat te hoog gegrepen tegen over de realiteit, en daar gaat het uiteindelijk om bij een review[/quote]

    Ten eerste moeten ze de screens posten die verschillend uit zien. Niet alleen maar de screens posten waar je Ezio in burgerkleding ziet.

  9.   
    Johnnyboy15nl's avatar

    Ik had de game ook voor de PC gereserveerd en op de dag van de release ontvangen, helaas dezelfde dag retour gestuurd omdat de besturing niet goed was en daardoor de “fun” al snel weg was. Ik heb zelfs geprobeerd om met een Xbox360 Controller for Windows het spel te spelen maar helaas, de besturing is niet het zelfde als bij de Xbox360 versie waar elke knop wel op de goede plaats zit. En dat was irritant, ik kon het probleem wel verhelpen, maar dan moest ik handmatig knoppen instellen en daar heb ik gewoon geen zin in, ik ben te gewend geraakt dat ontwikkelaars zelf automatisch al ondersteuning bieden voor de Xbox360 Controller. Helaas was dat dus niet het geval. Zeer jammer.

  10.   
    lucasthebest's avatar

    die screens zien er idd niet mooi uit, is het egt zo lelijk? die huisjes zijn gewoon vierkante blokjes πŸ™ , ‘k ga dan eerst ff gameplay filmpjes op youtube kijken πŸ˜† πŸ™„

  11.   
    GameAC's avatar

    Type game waar een review niet nodig is, de DRM zorgt voor een automatische 1 in mijn ogen.

  12.   
    DeAdSeYe's avatar

    Het ziet er inderdaad niet zo erg mooi uit, het voelt zo kaal en blokkerig aan. πŸ™„ Vooral screen 4 schrok ik heel erg van, de texture’s zien er ook niet mooi uit.

  13.   
    Dark_Phoenix's avatar

    DeAdSeYe schreef, "Het ziet er inderdaad niet zo erg mooi uit, het voelt zo kaal en blokkerig aan. πŸ™„ Vooral screen 4 schrok ik heel erg van, de texture’s zien er ook niet mooi uit. "

    Jongens dit zijn super lage instellingen. Bij mij op de pc zit het nog mooier uit dan op een console. Gebruik a.u.b. logica.

  14.   
    DeAdSeYe's avatar

    Dark_Phoenix schreef, "

    ”DeAdSeYe” schreef, "Het ziet er inderdaad niet zo erg mooi uit, het voelt zo kaal en blokkerig aan. πŸ™„ Vooral screen 4 schrok ik heel erg van, de texture’s zien er ook niet mooi uit. "

    Jongens dit zijn super lage instellingen. Bij mij op de pc zit het nog mooier uit dan op een console. Gebruik a.u.b. logica."

    Als jij zoveel van logica weet, dan zal jij ook best begrijpen tot screenshots ook een bepaalde visite kaartje is van een game. En vooral ingame screenshots zoals dit, en als ik slechte screenshots plaats, zullen andere mensen het ook anders beoordelen. Logica???? Met screenshots kan je graphics goed beoordelen, maar geen gameplay en daar had ik het niet over.

  15.   
    Aftermath's avatar

    lucasthebest schreef, "die screens zien er idd niet mooi uit, is het egt zo lelijk? die huisjes zijn gewoon vierkante blokjes πŸ™ , ‘k ga dan eerst ff gameplay filmpjes op youtube kijken πŸ˜† πŸ™„ "

    nou he… ik heb het spel zelf.. alles op high en 1920×1200 en het ziet er heel goed uit.. en de game zelf heeft echt veel sfeer.. vooral tijdens carnaval

  16.   
    Dark_Phoenix's avatar

    DeAdSeYe schreef, "

    ”Dark_Phoenix” schreef, "[quote=”DeAdSeYe”].."

    Jongens dit zijn super lage instellingen. Bij mij op de pc zit het nog mooier uit dan op een console. Gebruik a.u.b. logica."

    Als jij zoveel van logica weet, dan zal jij ook best begrijpen tot screenshots ook een bepaalde visite kaartje is van een game. En vooral ingame screenshots zoals dit, en als ik slechte screenshots plaats, zullen andere mensen het ook anders beoordelen. Logica???? Met screenshots kan je graphics goed beoordelen, maar geen gameplay en daar had ik het niet over.[/quote]

    Waar heb je dan over? Van de vorrige comment beoordeel je de graphixs van de game via de screenshots. Dus ik snap je punt niet met deze comment. Want als je de instellingen op laag zet dan heb je ook geen sfeer. Dan is alles kaal.

  17.   
    oldboy12's avatar

    Ik speel op een resolutie van 2048:1152
    met 2 nVidia GeForce 9800 GX 2 SLI
    Dus dat zijn 2 GPU’s op een kaart met SLI speel ik eigelnlijk met 4 GPU’s met een framerate van 80 per seconde op maxed out!

  18.   
    DeAdSeYe's avatar

    Dark_Phoenix schreef, "

    ”DeAdSeYe” schreef, "[quote=”Dark_Phoenix”].."

    Als jij zoveel van logica weet, dan zal jij ook best begrijpen tot screenshots ook een bepaalde visite kaartje is van een game. En vooral ingame screenshots zoals dit, en als ik slechte screenshots plaats, zullen andere mensen het ook anders beoordelen. Logica???? Met screenshots kan je graphics goed beoordelen, maar geen gameplay en daar had ik het niet over."

    Waar heb je dan over? Van de vorrige comment beoordeel je de graphixs van de game via de screenshots. Dus ik snap je punt niet met deze comment. Want als je de instellingen op laag zet dan heb je ook geen sfeer. Dan is alles kaal. [/quote]

    Het punt is, tot jij zegt tot dit de laagste detail is. Tot wij geen logica hebben tot we deze game niet mooi vinden. Maar een reviewer gaat toch ook niet screenshots van het aller laagste detail op een website zetten ofwel dan? Review is bedoelt om mensen te laten zien hoe de game is, dus als jij zegt tot deze screenshots een erge lage setting is, dan laat dit ook niet de werkelijkheid zien. Dat is wat ik ermee zeg. Of begrijp je het nu nog niet?

  19.   
    Jonah's avatar

    Speciaal voor jullie wat nieuwe screenshots geΓΌpload van de PC-versie. De game ziet er in actie vele malen beter uit dan op screenshots. πŸ˜‰

  20.   
    Deja Vu's avatar

    De review gaat meer over het DRM en optimalisatie gebeuren dan over de game zelf. ;p

    Of is dit expres gedaan aangezien er al zoveel geluld is over de console versies? (Qua verhaal en zo.)

  21.   
    Jonah's avatar

    Dit is inderdaad expres gedaan, want bij een PC-versie draait het voornamelijk om hoe goed de game overgezet is naar het platform. Wil je dus weten hoe de game zelf in elkaar steekt, dan moet je de consolereview erbij pakken. πŸ˜‰

  22.   
    JonsoN's avatar

    Belachelijk dat je het beter met een controller kunt spelen, het is een PC en als ik op een PC speel wil ik met MUIS en TOETSENBORD spelen.. En wat dat DRM betreft, ik vind het wel degelijk een spelbreker als je op momenten niet eens kunt spelen.. Verder natuurlijk een geweldig spel πŸ™‚

  23.   
    dicapo's avatar

    Jammer van de drm, gelukkig heb ik een ps3 πŸ™‚

  24.   
    killingdj0's avatar

    ik heb hier zolang op gewacht:))

    wat wel rot is de besturing

    ik vind het wel lekker maar er staat druk de (en dan staat er een xbox knop met loop) en ik heb toestenboord dus dat klopt echt nie

  25.   
    DutchFreeze's avatar

    GameAC schreef, "Type game waar een review niet nodig is, de DRM zorgt voor een automatische 1 in mijn ogen. "

    Dat word dus ook beschreven in de review: sommige zullen afhaken op de drm en andere niet

  26.   
    lucasthebest's avatar

    jah, okej ziet er wel goed uit,maar om de drm gaa ik em zekerz downoaden..

  27.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    de scrrens zijn al beter en ik heb ook net far cry 2 crysis en crysis warhead uitgespeeld en dan zijn je ogen verwent man. dus van daar mijn reactie over de resolutie 😳

  28.   
    Sa.'s avatar

    meatball schreef, "” en de leercurve omtrent de PC-besturing overwonnen is ”

    in de systemeisen van steam staat zelf dat een xbox controller aanbevolen is, en waarschijnlijk hebben ze daar wel gelijk in als ik het even met deel 1 vergelijk:P"

    nou als je deel 1 lang genoeg gespeeld hebt (zoals ik πŸ˜† ) is het niet zo moeilijk meer

  29.   
    Assasins Blade's avatar

    Weet iemand in welke stad je nog moordcontracten heb ik heb in Firenze en Venice alle mordcontracten uitgespeeld en het verhaallijn. Maar ik kan geen moordcontracten meer vinden.

  30.   
    Magana's avatar

    Hoe kun je op je computer kijken welke grafischekaart je hebt? Ik kan alleen de sterkte van de processor vinden, kan iemand mij helpen?

  31.   
    Cyb3rp3n0zah's avatar

    cker een dikke game, toetsen bord en muis of xbox360 controller beide maakt voor mij nix uit speelt prima πŸ˜‰
    op naar brotherhood en deel 3

  32.   
    Coldkiller_NL's avatar

    Echt een Must Have πŸ˜€ , echt de beste game die ik ooit gespeelt heb!

  33.   
    FireBallz's avatar

    Is ie ook leuk op de ps3 heb hem nog niet πŸ˜†