Review: Heavy Rain

Vanaf het moment dat Heavy Rain werd aangekondigd, wist ik dat deze game me op het lijf was geschreven. Fahrenheit liet me al proeven van de grimmige sfeer die Quantic Dream neer kon zetten en ook met Heavy Rain laat deze ontwikkelaar weer zien wat ze kunnen in dit donkere verhaal over liefde.

De ideale vader

In de previews hebben we al duidelijk gemaakt dat Heavy Rain een emotionele game is. Het verhaal draait om vier personages, elk met een eigen achtergrond en zo hun motieven om op zoek te gaan naar de beruchte Origami Killer. Zo begin je met de ideale vader, Ethan Mars. Ethan is architect van beroep, heeft een mooie vrouw, twee geweldige zoons en een prachtig huis. Na een rustig begin, waarin je kunt wennen aan de manier van spelen, de besturing en interactie met de omgeving, gaat alles vrij snel. Zonder verder teveel te verklappen van het verhaal, kan ik wel zeggen dat Ethan alles uit zijn handen ziet glippen. Zijn vrouw, zijn kinderen en eigenlijk zijn hele, perfecte leventje. Als dan ook nog eens je zoontje verdwijnt, start voor Ethan zijn zoektocht om de Origami Killer te vinden.

Emoties

Quantic Dream wilde met Fahrenheit een game neerzetten die mensen laat voelen wat personages echt voelen, meeleven met wat ze in de game meemaken. Fahrenheit had echter een bovennatuurlijk toontje, een beetje occult, waardoor veel gamers afhaakten. Heavy Rain heeft het echter niet over spoken of rare krachten, maar brengt alles terug naar het menselijke. Van Ethan Mars, een vader die zoals gezegd alles kwijt raakt, tot Scott Shelby, een privédetective die de moordenaar gewoon wil opsporen. Allemaal dragen ze hun levensbagage mee en dit word je maar vaak duidelijk gemaakt.

De manier waarop dit gedaan wordt is apart te noemen. Je moet in het begin van de game in de huid kruipen van Ethan en echt een stukje van zijn leven volgen. Je moet douchen, scheren en aankleden. Dan loop je naar beneden om wat dingetjes beet te pakken, de radio aan te zetten, enzovoort. Hoewel je op deze manier echt een personage leert kennen en jezelf helemaal kunt inleven in zijn of haar situatie, zal dit voor sommige gamers misschien wat traag en zelfs saai aanvoelen.

Zeker omdat de besturing in het begin best even wennen is. Je moet een knop ingedrukt houden om te lopen en ik heb echt af moeten leren om de linker analoge stick vast te houden. Veel dingen lopen op tijd, dus je zult even moeten wachten en jezelf bezig moeten houden met de spullen die in het huis liggen. Het duurt ongeveer een uurtje voordat je echt meerdere karakters gaat ontdekken, het verhaal steeds diepgaander wordt en het echt ook spannend en meeslepend wordt. Het is voor sommigen een zure appel die met wat hapjes toch snel weggewerkt is en voor je het weet staat het zweet op je voorhoofd en weet je het in alle quick-time situaties even niet meer waar je het zoeken moet.

Niet voor iedereen

Heavy Rain is een game die een geheel andere kant van het gamen laat zien. In plaats van harde actie, rondschietende aliens of exploderende auto’s, is het een lang en meeslepend verhaal. Een verhaal dat zich profileert door sterke personages, mooie graphics, heel veel sfeer en de kracht van emoties. Het gevoel dat je kan relativeren met de personages is zeer groot, want Quantic Dream heeft echt gezocht naar alledaagse situaties en herkenbare gebeurtenissen.

De besturing is wel wennen, zowel de manier van lopen als de interactie met de omgeving door veel met de schouderknoppen en analoge stick te doen, maar na een uur kennis te hebben gemaakt, heb je dit wel onder de knie. Daarnaast zijn er de quick-time events, die in veel spannende momenten opspelen, zoals tijdens een gevecht of achtervolging. Geen knoppen dus voor simpelweg slaan of schoppen, maar knoppen die acties en reacties in werking zetten. De game zit zo in elkaar dat het eigenlijk elke kant op kan gaan. In een bepaalde scène wordt bijvoorbeeld een van de hoofdpersonen achterna gezeten in haar huis. Dit levert natuurlijk een hoop actie op en door het op tijd indrukken van de opgegeven knoppen, bestuur je haar tot een succesvol einde van de situatie. Dit is echter moeilijker dan je zou denken.

Heavy Rain zorgt ervoor dat je handen gaan zweten van spanning en sommige events zijn dan ook best moeilijk. Als je personage gestresst is, zullen de icoontjes van de knoppen hevig schudden en is het wat moeilijker te zien welke opties je hebt. Dit maakt het niet alleen moeilijk om te zien, maar ook lastig om snel te reageren, met als resultaat dat je soms een knop mist. Als je bijvoorbeeld van een trap af rent en je drukt alles met succes in, zul je zonder moeite de begane grond bereiken. Mis je ergens een knop, dan zul je met alle gevolgen van dien naar beneden donderen.

Spelen tot het einde

De game ziet er dus goed uit, heeft een strak verhaal en goede personages. Waarom is deze game dan niet voor iedereen? Eigenlijk om alle dingen die ik hierboven heb geschreven. De game begint langzaam en zeker als je snelle actie games gewend bent, is dat even slikken. Niet iedereen voelt er veel voor om zich als vader te gedragen, uitgebreid omgevingen op aanwijzingen te onderzoeken of zal kunnen relativeren hoe het zou zijn een kind te verliezen. Het is een interactieve film, die je meesleept en de kans bestaat dat de meeste mensen Heavy Rain het liefst als een gewone film hadden gezien.

Het is erg duidelijk dat deze game een wat volwassener publiek probeert te bereiken. Ik heb deze game ervaren als een enorm verfrissende methode om te gamen. Ik wilde eigenlijk niet stoppen met spelen, maar werd helaas het kantoor uitgeschopt omdat we gingen sluiten. Geen game die je gezellig met vrienden in je woonkamer zal gaan spelen, maar een game die je zelf, in alle rust, met de gordijnen dicht, vol enthousiasme blijft spelen tot het einde.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Sfeer en emotie
 • Graphics

Wat is NOT

 • Besturing
 • Het eerste uur

9

 1.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Ik vind de game leuk. Maar meer zo’n lowprice game. Ik weet niet echt wat ik zal moeten doen. 😕

 2.   
  RinusReetRidder's avatar

  Mooie review helemaal mee eens. Dit is heel wat anders dan de meeste games en echt een emotie-trip. Heel bijzonder en echt een top cijfer waardt 8)

 3.   
  LittleRemco01's avatar

  Waarom is de Besturing en het eerste uur Zo Slecht ( Nog Niet Gelezen )

  Ben het Totaal mee Eens Met de Laatste Zin (Gelezen)

 4.   
  JonsoN's avatar

  Ik zit nog zwaar te twijfelen, het klinkt allemaal erg leuk, maar ik ben bang dat als ik hem koop, ik hem niet leuk ga vinden.. Maybe als ie wat afgeprijst is dan.. 🙂

 5.   
  Bulletfox's avatar

  ik zou deze game echt niet gaan kopen.
  er zit echt een heel mooi verhaal in maar dat is het ook.
  voor de rest hoef je alleen maar op dingen te klikken en soms een paar knopjes in drukken.
  ik zelf geef het spel een 5 omdat je bijna niks hoeft te doen. (ik heb de demo gedaan en me een beetje in het spel verdiept)

 6.   
  LittleRemco01's avatar

  ”157409″ schreef, "ik zou deze game echt niet gaan kopen.
  er zit echt een heel mooi verhaal in maar dat is het ook.
  voor de rest hoef je alleen maar op dingen te klikken en soms een paar knopjes in drukken.
  ik zelf geef het spel een 5 omdat je bijna niks hoeft te doen. (ik heb de demo gedaan en me een beetje in het spel verdiept)"

  Volgens mij Oordeel je Veels te snel . maarja dat zou wel jouw Mening zijn . ik geef het spel een 9,5 Omdat het toch wel mooie Grapichs , Verhaallijn Hebt etc.

 7.   
  glennexpert's avatar

  Kopen of niet, het ligt mij altijd lastig bij een review. Soms kan je zelfs geen demo vinden van het spel.
  Nuja ik heb mezelf een review geschreven over het spelverloop in de demo.

  Trouwens, iemand een idee of deze zal werken met de sony motion controllers?

 8.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik heb de demo ook gespeeld en ik denk dat ik het wel leuk vind alleen niet de hele tijd, Dus dat ik hem even een uurtje speel ofzo en dat ik het dan wel weer zat ben voor die dag.

  Ik ga hem denk ik wel halen maar als die goedkoper is dan ook

 9.   
  Dotz's avatar

  Ik twijfelde of ik de game zou kopen, dankzij deze review twijfel ik alleen maar meer!!

 10.   
  Cirdan's avatar

  Wat is NOT:
  Besturing
  Het eerste uur

  Het eerste uur is NOT? Hoe kun je dat als NOT instellen? Dus mensen moeten het maar niet kopen omdat het 1e uurtje NOT is?

  Ik heb de game gespeeld bij een maat van mij en ik vond het serieus niet moeilijk om de besturing te leren en ik had meteen lol in “Het eerste uur”. Je moet erin verdiepen en verbazen 😉

 11.   
  ps3 gek's avatar

  Ik ga het spel waarschijnlijk kopen. Ik ben juist niet van de hele heftige actiegames. Net als in Uncharted vind ik een verhaallijn al erg gaaf. De demo beviel me goed en ik vind het erg gaaf dat je door middel van slim nadenken het spel beter kunt spelen. Wanneer je iemand ondervraagt en je neemt de juiste beslissingen, zal de persoon ook meer zeggen dan dat je een andere beslissing neemt. De besturing vond ik juist fijn, een knop ingedrukt houden om te lopen… Het is even wennen, maar als je het gewend bent, snap je waarom ze het hebben ingesteld. 😉 Lijkt me een erg vet spel, vooral omdat je de verhaallijn in de hand hebt! 🙂

  Weet iemand btw hoe groot de installatie van Heavy Rain precies is?? Ik weet namelijk niet of ik nog voldoende schijfruimte heb 😳

 12.   
  LittleRemco01's avatar

  ps3 gek schreef, "Ik ga het spel waarschijnlijk kopen. Ik ben juist niet van de hele heftige actiegames. Net als in Uncharted vind ik een verhaallijn al erg gaaf. De demo beviel me goed en ik vind het erg gaaf dat je door middel van slim nadenken het spel beter kunt spelen. Wanneer je iemand ondervraagt en je neemt de juiste beslissingen, zal de persoon ook meer zeggen dan dat je een andere beslissing neemt. De besturing vond ik juist fijn, een knop ingedrukt houden om te lopen… Het is even wennen, maar als je het gewend bent, snap je waarom ze het hebben ingesteld. 😉 Lijkt me een erg vet spel, vooral omdat je de verhaallijn in de hand hebt! 🙂

  Weet iemand btw hoe groot de installatie van Heavy Rain precies is?? Ik weet namelijk niet of ik nog voldoende schijfruimte heb 😳 "

  Niet zo Veel Dacht ik 😉 Moet ik Even Terugkijken.

 13.   
  GameAC's avatar

  ”LittleRemco01″ schreef, "

  Niet zo Veel Dacht ik 😉 Moet ik Even Terugkijken."

  4.5 gb las ik een tijdje terug. Ben nu te lui om mijn PS3 aan te zetten en te kijken. Maar het was wel veel.

 14.   
  DaxPg's avatar

  Cirdan schreef, "

  Wat is NOT:
  Besturing
  Het eerste uur"

  Het eerste uur is NOT? Hoe kun je dat als NOT instellen? Dus mensen moeten het maar niet kopen omdat het 1e uurtje NOT is?

  Ik heb de game gespeeld bij een maat van mij en ik vond het serieus niet moeilijk om de besturing te leren en ik had meteen lol in “Het eerste uur”. Je moet erin verdiepen en verbazen 😉

  Cridan. Je moet de review wel eerst lezen. Het eerste uur is voor veel gamers wat lastig om door te komen. Dat is weat ik wil zeggen.

 15.   
  Ika Q's avatar

  LOL, echt he, sinds die ratings erbij zijn gekomen lezen ze alleen dat, in plaats van de review zelf. 😛

 16.   
  Doggut's avatar

  De volle prijs betalen voor deze game is voor mij ook nog een twijfel geval. Het is vooral frustrerend om een kans op “uniek nieuwe” gameplay te moeten uitstellen tot de game is afgeprijst.
  Keuzes keuzes keuzes……zucht. 😛

 17.   
  DaxPg's avatar

  Bij mij is gisteren de special edition binnen gekomen. Dus ik sluit me even af.

 18.   
  Daniel Z's avatar

  DaxPg schreef, "Bij mij is gisteren de special edition binnen gekomen. Dus ik sluit me even af. "

  Ik kan hem morgen op m’n werk halen 8)

  Hopelijk heb ik zo snel mogelijk een nieuwe PlayStation 3. Sinds twee dagen dood ._.

 19.   
  LittleRemco01's avatar

  Ik krijg hem morgen pas =.=”

 20.   
  LittleRemco01's avatar

  Nou kheb Hem Uitgespeeld Ben er Tevreden Mee , Vol Verassingen Zit het Spel , En nee ik ga niet zeggen wie de Origami Killer is.

 21.   
  Scuderia's avatar

  Lijkt me echt een toffe game.

  Ik had graag nog wel wat screenshots willen zien van tijdens het besturen van de personages, dat je de gameplay wat meer ervaart. Heel apart verhaal en zou hem ook graag willen hebben.

  Jammer dat hij alleen op de PS3 is.

 22.   
  meeltje's avatar

  Ik ben nog niet zo een goede gamer, maar mocht de volledige game testen voor een marketingburo.
  Zeker voor iemand als ik, die nog niet zo goed om weet te gaan met de PS3 is de game geweldig gemaakt.
  De betere gamers schrijven dat het eerste uur saai is en een beetje dom om te spelen, maar voor een beginnend speler als ik is het juist een perfecte manier om in een game te komen.
  Als ik een game zoals Modern Warfare 2 speel dan snap ik vaak al niet hoe alles moet en kan en wordt ik gelijk door de goede gamers er uit geknald en is de lol er gauw af. Ik kom er dan niet mee verder.
  En het is een game met een geweldig verhaal dat je zelf schrijft tijdens het gamen, het is JOUW ding en iemand anders die het speelt maakt er weer iets heel anders van.
  Ik ben laaiend enthousiast! 🙄 😀 🙄

 23.   
  MODwarfare2's avatar

  Facking gaaf spel!!!

 24.   
  Doggut's avatar

  Ik heb ‘m toch maar aangeschaft en ben er erg van onder de indruk. Vette shit. Erg goed spel.
  10 punten.

 25.   
  Daniel Z's avatar

  Mijn Game of the Year, dat is duidelijk 😉

 26.   
  vaanpolder's avatar

  Ik mag de game testen.
  Het is idd altijd de vraag als je de recensies leest is het een spel voor mij.
  Omdat de aanschafprijs fors is.
  Het is dan ook een domper als je het spel hebt gekocht en het blijkt erg tegen te vallen.
  Want met de demo zie je toch altijd maar een klein deel.
  Ik vind het een topgame!!
  Het is echt een unieke ervaring!!
  Af en toe krijg ik wel meer een film als game idee.
  Maar het is echt heel goed in elkaar gezet, met mooie graphics

 27.   
  rubendk's avatar

  Er werd aan dit spel toch heel wat ruchtbaarheid gegeven en Sony zelf beweert dat dit hun beste spel ooit is. Eerlijk gezegd kan ik dit slechts tot op een bepaald hoogte volgen.
  Grafisch en game-technisch gesproken is dit inderdaad een game van de bovenste plank en boeit de story line tot op de laatste seconde. Bovendien wordt er toch op de emoties van de gamer gespeeld. Ik heb zelf het spel 2 keer gespeeld om even te testen of de intelligente story line ook werkt en inderdaad de tweede keer lag de uitkomst van het verhaal toch helemaal anders. Naargelang je keuzes speel je ook meer of minder verschillende scènes.
  Los van dit alles zijn er toch een aantal minpunten die het vermelden waard zijn. De game komt in het begin nogal verwarrend over, het verhaal op zich is niet helemaal duidelijk en het helpt dus zeker niet dat je met 4 totaal onafhankelijke personages speelt.
  Verder duurt de overgang van één speldeel naar een ander (lees van één spelkarakter naar een ander) toch wel soms tot 1 à 2 minuten wat een beetje de atmosfeer breekt. Ook werd er reeds bij andere gamers vastgesteld dat het spel crasht, iets wat toch niet zou mogen bij dit soort hoogstandjes. Persoonlijk heb ik dit een 4-tal keer voorgehad, niet zo leuk dus als je net midden in een spannende scène zit.
  Ook de manier hoe de controller gebruikt moet worden in deze game, bracht hier en daar wel wat ergernis. De manier hoe je je personages moet laten lopen is verre van handig. Ook het feit dat je hele toetsencombinaties moet gaan gebruiken (al dan niet vasthoudend) om je personage bepaalde activiteiten te laten uitvoeren maken deze game niet erg gebruiksvriendelijk.
  Als laatste punt toch ook even aanhalen dat indien je een paar foute beslissingen maakt of één van je personages sterft, tja dan heb je echt wel pech want dan speel je dit speel op een regenachtige namiddag in één ruk uit. Je kan er natuurlijk voor opteren om het spel opnieuw te spelen en proberen beter te doen of andere beslissingen te nemen, maar dan nog speel je het spel in een mum van tijd uit. Ik had toch verwacht dat dit spel langer zou meegaan, zeker voor het prijskaartje wat er aan vasthangt.
  Besluit: al bij al zeker geen slechte game als je van adventures houdt, maar toch nog heel wat ruimte voor verbetering.

  al bij al toch 7,5/10

 28.   
  FRENZY 14's avatar

  8) 8) 8) wacht nog ff met aanschaf tot de prijs zakt…………