Mass Effect 2

Mijn liefde voor Mass Effect heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. De geweldige wereld die Bioware gecreëerd heeft met de mensheid die zijn rol moet vinden tussen een aantal net ontdekte buitenaardse rassen is fantastisch. Hoe blij was ik dan ook toen het tweede deel op kantoor arriveerde en hoewel het verhaal misschien minder episch is, stelt Mass Effect 2 op geen enkel vlak teleur. Geloof me.

Nieuw deel, nieuw verhaal

Het is moeilijk om een game te bespreken die zo erg op zijn verhaal leunt als Mass Effect 2. Ik wil niks verklappen en ik zal dus alleen wat vertellen over het begin. Het is twee jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel als je aangevallen wordt op je schip de Normandy. Na het ongeluk word je wakker op een vreemde basis en je avontuur begint daar. Wie zijn deze mensen? Wat zijn hun motieven? En bovenal: zijn de motieven van deze organisatie dezelfde als de jouwe?

Hier raken we direct de kern van de meeslependheid van de franchise. Je eigen meningen over de gebeurtenissen zijn zo belangrijk voor je ervaring en gelukkig zijn de keuzes zo opgebouwd dat je bijna altijd je eigen mening kunt vormen via je character Shephard. Natuurlijk word je grotendeels door de wereld geleid, maar je doet het op een manier die je zelf wilt. Ben je bad-ass, ben je vriendelijk of belangrijker, ben je daar ergens tussenin. Bioware wil het niet te zwart-wit maken en de grijze route is dan ook erg aantrekkelijk.

Er zullen mensen zijn die het verhaal minder vet vinden dan het eerste deel. De zoektocht naar een goed team van mensen om de hoofdmissie te voltooien is namelijk een lang proces in Mass Effect 2. Daarnaast is de betrokkenheid van de Citadel, de regering van het heelal, beperkter. Je bent meer undercover en daarom voelen je beslissingen minder groots. Persoonlijk vind ik deze nieuwe verhaallijn heel tof. Ja, hij voelt minder groots aan, maar het “undercover-gevoel” van het opereren buiten de wet op afgelegen, ‘shady’ werelden voelt heel tof. Een goed voorbeeld hiervan is de afgelegen wereld Omega, waar je op zoek moet naar twee van je teamleden. Zwarte markten, wettenloosheid, armoede en geweld zijn hier aan de orde van de dag en ik heb elk moment genoten van deze vieze, nare wereld.

Jouw save, jouw verhaal

In alle eerlijkheid moet ik bekennen dat ik mijn oude savegame niet heb meegenomen naar het tweede deel. Natuurlijk wilde ik dat wel, maar ik heb de PC-versie van deel twee gespeeld en mijn eerste deel heb ik op de Xbox 360 beleefd. Wel is me duidelijk dat het spelen van het eerste deel een gigantische meerwaarde heeft bij het spelen van Mass Effect 2. Bijna elke keuze die je hebt gemaakt in deel 1 komt namelijk terug. En dat houdt niet op met een klasse of achtergrondverhaal. Het eerste deel was juist zo meeslepend vanwege de harde keuzes tussen leven en dood die je moest maken en welke beslissing je ook genomen hebt in het eerste deel, de gevolgen zijn er in deel 2. Zo zul je naast een aantal nieuwe vette personages ook wat oude bekenden terugzien.

Natuurlijk is er ook aan de grafische kant flinke vooruitgang geboekt. De PC-versie is om je vinger bij af te likken en het kiezen van wapens en krachten voor je teamleden is nog makkelijker en sneller gemaakt. Sowieso is de actie een stuk belangrijker geworden en is dit ook grafisch te merken. Door het goed uitgewerkte coversysteem vergeet je soms tijdens de gevechten dat Mass Effect 2 een RPG is en niet puur een third-person shooter. Dit komt mede doordat tegenstanders nu echt reageren op de inslag van kogels (headshots!) en de toevoeging van zware wapens. Zo is er een laser die alles doorklieft wat op zijn pad komt, erg vet.

Conclusie

Mass Effect 2 gaat door waar deel 1 ophield en doet er op bijna alle vlakken een schepje bovenop. Nieuwe en oude bekenden, veel keuzes in het verhaal, RPG-diepgang gecombineerd met geweldige shooteractie, een verbeterd keuzemenu voor de combat, een meeslependheid die maar weinig games bieden en dat alles in een veel mooier sausje dan de voorganger. Mass Effect benaderde voor mij al perfectie en dit tweede deel gaat daar nog eens dunnetjes overheen. En nou klaar, want ik ga weer verder met de enige echte Shephard, Peter Shephard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vet nieuw verhaal
 • Keuzes meenemen uit deel 1
 • Spetterende actie
 • Heerlijke wereld

Wat is NOT

 • Wachten op deel 3

9.7

 1.   
  najreteip's avatar

  Vette review, ik ga hem deze namiddag halen!

 2.   
  killingdj0's avatar

  wtf hij zou tog in januari 29 niett 27

 3.   
  MaTriX's avatar

  Kep de C.E versie besteld bij FRS en die levert hem natuurlijk pas op release datum 🙁
  Maar komt goed uit ben nog bezig met Darksiders wat ook een wereld spel is.

 4.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik ga eerst nog Dark Void uitspelen, voordat ik hier aan begin 😛

 5.   
  NightHawk's avatar

  Prachtige review voor een prachtig spel.

  Wel spijtig dat mijn PC hem niet aankan… mijn laptop wel maar nja, gamen daarmee suckt nogal.

 6.   
  Deja Vu's avatar

  http://www.youtube.com/watch?v=xijbArxskqc

  De enige echte Shephard, Peter Shephard gaat los. 😆

 7.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  Ik zie dat je hem op meer plekken al kan krijgen. Ik dacht ook 29 jan. Ik ben NU naar de winkel!!!

 8.   
  Houserz's avatar

  Zeker dat ik deze ga halen.

  (post vanaf fiets onderweg naar de winkel 😛 )

 9.   
  klacko's avatar

  hoe zit het nou met die extra missie? want iedereen die het spel op de release datum zou halen kreeg tog cerberus network er bij ofzoiets? is dat een extra missie of een extra stuk oph et verhaal? staat dat nog op 29 januari?
  of is dat nu voorbij?

 10.   
  Hitman047's avatar

  Krijg hm morgen binnen! 8)

 11.   
  Spam-Fischer's avatar

  jaja

  en toen kreeg mass effect in 2007 geen 9.7 voor het beeld 😕

 12.   
  Neolite's avatar

  Mass effect 2 is een heel goed vervolg op deel 1, waar deel 1 de nodige problemen had is dit bij 2 grotendeels verholpen. Een aantal veranderingen zijn ten goede gekomen, een paar ook niet. Dat je niet meer je eigen wapens, armor en andere spullen kan verzamelen/kopen vind ik zelf heel jammer. Het aanpassen van je eigen armor is daarentegen weer heel leuk gedaan.
  Het verhaal mist het gevoel van grootsheid van deel 1 en dat vind ik zelf heel jammer. Ik heb niet langer het gevoel dat de mensheid in gevaar is, wat bij deel 1 wel sterk aanwezig was. Al met al toch een goede waardige opvolger. 😉

 13.   
  JustV's avatar

  Ik vind het een zeer geslaagde game, en zeker leuk verhaal waardoor ik maar blijf spelen.
  Zeker halen als je deel 1 leuk vond, want deze is nog vetter. Vooral omdat het ook doorgaat met acties die in je deel 1 hebt uitgevoert. 😀

 14.   
  funie200's avatar

  lijk me wel leuk! 🙄

 15.   
  gamertje1's avatar

  Ik D8 dat ME 2 28e zou uitkomen, maar ging 27e naar de stad, en met een paar 2e hands gamepjes kreeg ik 50 euris korting, toen zag ik ME 2 liggen, heb nu duss ME 2 voor een tientje 😀

 16.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Super vet spel. Ik begin moest ik wel effe inkomen omdat ik nog gewend was van de dragon age sfeertje. Dit spel is helemaal top.

 17.   
  najreteip's avatar

  Zeer goed spel en een waardige opvolger van Mass effect… Ik was wel een beetje teleurgesteld in het verhaal, maar na een tijdje spelen, trek je je daar niets meer van aan! De personages zijn geweldig uitgewerkt, de graphics opgepoetst en je moet al je best doen om nog een glitch te vinden. Ook de gameplay is fel verbeterd, met het verschil tussen de klassen wil je het spel direct na het uitspelen nog eens beginnen! Ook de voice-acting is fenomenaal!

 18.   
  JonsoN's avatar

  Ik ben 1 foutje tegengekomen, opeens liep ik in het plafond, toen moest ik het spel opnieuw laden, voor de rest: TOP

 19.   
  Chikin's avatar

  Dit is echt een leuk spel! En hij is ook nog is mooi 🙄 Zeker een aanrader.

 20.   
  perryv's avatar

  huge die beoordeling

 21.   
  oppermossel's avatar

  ik vind het een fantastische game vol met verasingen en nieuwe ontdekingen

  vooaral het hacken van dingen van ik zeer goed gevonden

  weeral een succes van Bioware net als Dragon Age Origings 😛

 22.   
  HeroWulf's avatar

  vette review. ik zit te twijfelen of ik hem ga halen. misschien haal ik hem over een 2 maanden ofzo. zit op het moment nog met MW 2 en AC 2

 23.   
  i7 Grendel's avatar

  Leuk spel, alleen grafisch is het niet veel soeps vind ik.

 24.   
  xHouse's avatar

  Spreekt me niet echt aan.
  Maar zal er wel is een demo, van downloaden moest er een van zijn. 🙂

 25.   
  Batavier's avatar

  Heb me uitstekend vermaakt met deel 2. Jammer natuurlijk dat het best snel uitgespeeld was, maar ben nu met een tweede ronde bezig. En door de DLC is dat helemaal niet erg, want het is allemaal net even anders.

  Nu maar wachten op deel 3!!

 26.   
  lolcatman's avatar

  Ik heb m ooit een keer op de pc gekocht maar hij deed het niet, ik was te lui om m te ruilen.
  waarschijnlijk koop ik deze ooit een keer op de xbox (hopend dat eer ooit een Goty komt)

 27.   
  RoHoutje's avatar

  Wanneer komt deel 3 dan?

 28.   
  DoublePost's avatar

  Goede review, geef hem zelf een 10.

  Beste verhaal dat ik ooit in een spel heb gezien. Goed uitgewerkt en de gameplay is ook heerlijk. Mede dankzij de verschillende klassen, de keuze tussen man/vrouw en keuze tussen ben je aardig of scheld je iedereen kapot. Hierdoor is het spel ook zeker vaker uit te spelen.