Star Wars Battlefront: Elite Squadron

Het is niet te ontkennen dat Star Wars een grootse en succesvolle franchise is en het gaat écht al jaren mee. Films, boeken, comics en uiteraard al jaren videogames. Naar mijn idee maar weinig toppers in de Star Wars-reeks en ook Battlefront: Elite Squadron voor de PlayStation Portable hangt er maar slapjes bij.

Keer 2? Nee, X2

De Battlefront-serie van Star Wars biedt altijd op meerdere fronten gevechten, zowel op planeten als in de ruimte. In Elite Squadron zien we dit dan ook terug en in het verhaal komt de hele Star Wars-saga aan bod. In de reguliere campagne speel je met X2, een kloon die uit het DNA van een Jedi-meester is ontstaan. In de Galactic Civil War komen de tweelingbroers X1 en X2 lijnrecht tegenover elkaar te staan, terwijl X2 in de Clone Wars nog met zijn broer samen vocht tegen de Separatisten. In de missies kom je onder andere langs Tatooine en het verhaal wordt verteld door luchtige, maar attractieve cutscenes. Zo heel boeiend komt het verhaal echter niet over, wat vooral door de matige presentatie komt.

Modi

Hoewel je in het begin denkt dat de missies die je in de campagne aangaat vrij divers zijn, omdat je naast grondgevechten ook ruimtegevechten houdt, heb je het later toch echt mis. Het is constant een vloed aan vijanden, paar machines en dan de ruimte in met elke keer een iets andere omgeving. Dit herhaalt zich net iets te vaak wat de game vrij repetitief maakt. Daarom komen we bij het punt om te zeggen dat Elite Squadron zich erg focust op de online multiplayer.

Online kun je onder andere kiezen uit Conquest, Galactic Conquest en Capture The Flag. Conquest is een modus waarbij twee teams, de Empire en de Rebellen of de Separatisten en het Clone leger, strijden om als eerste een bepaald doel te behalen. Bijvoorbeeld het verkrijgen van een hoeveelheid punten of het veroveren van meerdere torens. Ook zul je als team soms een vijandelijk ruimteschip neer moeten halen. In de verscheidene modi is gekozen voor acht tegen acht gevechten om de veldslagen een betere en vollere ervaring te geven. Als er lege plaatsen zijn, vullen bots deze automatisch in. Hoewel het de potjes gemakkelijker maakt, is het wel fraaier dan wanneer je bijvoorbeeld maar tegen drie man moet strijden.

Galactic Conquest is een strategisch spel, maar dan turn-based. Het is de bedoeling vaardigheden te verkrijgen en je leger uit te breiden om planeten over te nemen of te veroveren van de vijand. Het oogt grappig, maar is vrij slecht uitgewerkt helaas. Capture The Flag is eigenlijk wel bekend, maar heeft als extra dat je als Darth Vader of Luke Skywalker kunt spelen wanneer je goede aanvallen uitvoert. Leuk, maar het voegt vrij weinig toe.

Controle krijgen

Een erg zwak punt van Star Wars Battlefront: Elite Squadron is toch wel de besturing. Ik weet het, de PSP heeft wat beperkingen, maar er zijn ontwikkelaars die het flikken een ongebruikelijke game toch heel speelbaar te krijgen (Resistance: Retribution). Rebellion is het niet gelukt om soepele controls in deze game te proppen en ik kon me dan ook mateloos irriteren. Lopen/vliegen en de camera draaien gaat met het pookje en de rest doe je met de actieknoppen. De camera staat tevens verkeerd op het personage, waardoor het draaien van X2 stroef verloopt, vooral als vijanden dichtbij je staan. Ook krappe omgevingen zijn fataal voor de werking van het beeld. Enige verlichting is de R-knop, die vijanden vastpint. Op die manier draait de camera vanzelf naar een vijand en dan is het een kwestie van de X-knop indrukken en schieten maar. Dit maakt het spel gemakkelijker, maar anders is het echt niet te doen.

Op grafisch gebied is Elite Squadron redelijk. Bepaalde omgevingen zien er sfeervol uit en kennen absoluut wat detail, maar over het algemeen is de wereld leeg en komt het universum van Star Wars niet episch over. Vooral ruimteschepen is één blok van hetzelfde. Online wil de game ook niet altijd vlekkeloos werken en komt er nogal eens lag in voor. Een lichtpuntje is dan het geluid, wat vaker kwaliteit kent in Star Wars-producten. De wapens klinken lekker spacend en de omgevingsgeluiden geven een beeld van herkenning. Ook de voice-overs klinken netjes en zorgen ervoor dat deze Battlefront-titel iets beter scoort.

Conclusie

Helaas is deze versie van een Star Wars-game niet wat het had moeten zijn. Missies worden gauw saai en repetitief, afgewisseld met af en toe fraaie cutscenes, maar het is te merken dat het spel zich op de online multiplayer focust. Dit is dan ook wat vermakelijker, hoewel de sfeer, de controls en de regelmatige lag het pleziergehalte weer omlaag brengen. Een pluspuntje is gelukkig het vertrouwde geluid dat uit de PSP-speakertjes komt. De wapens klinken leuk, de omgeving weet met geluiden iets meer sfeer te schenken en de voice-overs zijn prima. Dit is echter niet genoeg om deze game met een voldoende af te sluiten, hoewel de echte Star Wars-fan waarschijnlijk beter uit de voeten kan met Elite Squadron.

 1.   
  gebruiker50081's avatar

  Het beeld had ik wel wat beter verwacht.
  Want het beeld is zeker niet slecht voor een psp spel 😛

 2.   
  cookymonster's avatar

  Ik vond starwars bettlefront voor de pc wel geslaagde games ik hoop trouwens dat daar nog een 3e van uitkomt.

 3.   
  killingdj0's avatar

  cookymonster schreef, "Ik vond starwars bettlefront voor de pc wel geslaagde games ik hoop trouwens dat daar nog een 3e van uitkomt."

  ik oook mate ik ook:(