Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City

The Lost and Damned was de eerste uitbreiding voor Grand Theft Auto IV, exclusief te downloaden op Xbox LIVE. Nu is daar de tweede uitbreiding, The Ballad of Gay Tony en omdat niet iedereen de kans heeft om games te downloaden zijn beide edities verschenen op een disc in de winkels onder de noemer Episodes from Liberty City. Is dit voor elke fan de reden om naar de winkel te stormen?

Lost & Damned

De eerste game die te vinden is op GTA IV: Episodes from Liberty City is The Lost & Damned. Als Johnny Klebitz, de vice-president van motorclub The Lost zul je recht tegenover president Billy Gray te staan, die graag zijn geld wil verdienen met de handel in drugs. Johnny vind deze manier van zaken doen niet door de beugel kunnen en er ontstaat een strijd om de leiding over The Lost. Natuulijk ga ik het in deze review voornamelijk hebben over de nieuwe uitbreiding: The Ballad of Gay Tony, maar de mensen die meer willen weten over The Lost & Damned, kunnen dat lezen in deze review.

Gay Tony

In The Ballad of Gay Tony speel je de rol van Luis Lopez, zakenpartner van Gay Tony. Gay Tony is zoals de naam doet vermoeden homoseksueel en hij bezit een hetero- en een homoclub in Liberty City. Uiteraard komt hij in de problemen met verschillende soorten mensen en Luis is dan uitverkoren om de rotzooi op te ruimen en de clubs te redden. Daarnaast komen we in dit laatste deel eindelijk te weten wat er uiteindelijk is gebeurd met de verdwenen diamanten uit GTA IV en The Lost & Damned.

Het is heerlijk om weer terug te keren naar Liberty City en een ander verhaal te mogen beleven. Wederom kom je een aantal oude bekenden tegen die in de diamanten-affaire een hoofdrol spelen en zul je ook nieuwe personages ontmoeten. Leukste nieuwe personage is Yusuf Amir, een man met een rijke vader uit het verre Oosten die alles wil kopen wat niet te koop is. Van gouden helikopters tot tanks. Hij is geweldig. Het grote verschil tussen The Ballad of Gay Tony en de andere delen is dat je jezelf niet meer hoeft te bewijzen. Je bent geen kleine jongen die zich omhoog moet werken zoals Niko en Johnny, maar je naam is bekend en je hebt al een mooi appartement in het Manhattan van Liberty City, Algonquin. Naast deze wezenlijk nieuwe setting zijn er nog een paar dingen die deze uitbreiding onderscheiden van de rest.

Explosief spectakel

Ten eerste zijn daar de wapens en het gebruik daarvan. In het nieuwe arsenaal is onder andere een P90 te vinden, een krachtige machinegeweer, maar mijn favoriete wapen is toch wel de shotgun met explosieve kogels. Jullie kunnen je voorstellen waarom dit zo vet is en zeker als we de gun gebruiken op voertuigen. Deuken zijn fijn. Sowieso zijn explosies aan de orde van de dag in The Ballad of Gay Tony, want bijna elke missie eindigt met een vuurzee van dood en verderf. De sticky bombs zijn hier mede debet aan en het maakt dit deel weer wat minder realistisch en grauw dan de andere verhalen uit de stad.

Helikopters spelen een beduidend grotere rol in de game. Meerdere missies spelen zich af in de lucht en dit komt voornamelijk door de toevoeging van de parachute. Skydiven en landen met een parachute is natuurlijk niet nieuw in het genre, maar de implementatie in bepaalde missies is geweldig gedaan. De missie waar je eerst moet landen op het dak van een wolkenkrabber en vervolgens uit die wolkenkrabber moet springen om op een rijdende truck te landen hoeft geen nadere uitleg te hebben om te weten dat het ontzettend vet is.

Eindelijk heeft Rockstar ook meer dingen toegevoegd zodat je je niet verveelt buiten de hoofdmissies op. De Triathlon-races zijn daar een goed voorbeeld van. In deze races is het de bedoeling om eerst vanuit een helikopter naar beneden te springen (met parachute), om vervolgens een boot te pakken, naar land te varen en het laatste stukje in een auto te racen. Naast deze races is het mogelijk om je club te bewaken als uitsmijter, kooigevechten te beleven voor geld en een drugshandel te starten.

Conclusie

GTA IV: Episodes from Liberty City is precies wat mensen willen: nieuwe verhalen in Liberty City waar de nodige aanpassingen en toevoegingen voor de variatie zorgen. De wereld van de clubs is een mooie, de wereld van bikers een rauwe en spannende. Beide delen laten een andere kant van Liberty City zien, qua stijl, uitstraling, wapens en karakters en zorgen voor ongeveer 20 uur nieuwe gameplay.

Als je net zoals ik houdt van de wereld van Grand Theft Auto en je wilt niet downloaden, haal dan deze disc zo snel mogelijk in huis. Heb je The Lost & Damned al gedownload via Xbox LIVE, stop dan nu met lezen en doe dat ook met The Ballad of Gay Tony. Rennen!

 1.   
  Houserz's avatar

  HEBBBBBEEEEEEEEN!

 2.   
  Oldsk00ll's avatar

  Misschien moet ik hem toch maar kopen. ๐Ÿ˜‰

 3.   
  Overload14's avatar

  ik vind het beetje teleurstellend dat er in de DLC’s meer uitbreiding is van missies dan in de originele game.

 4.   
  gouanoz's avatar

  plaatje nr. 4, is dat Roman Belic?

 5.   
  Impact's avatar

  plaatje nr. 4, is dat Roman Belic?

  Jazeker, is zelfs nog een kleine cutscene als hij de club in gaat .

 6.   
  ps3 gek's avatar

  Waah!! Jammer dat ei excluzief is. Ik heb hem gespeeld en die nieuwe helikopters en auto’s in the balled of gay tony zijn echt supervet! Vooral die met de voorkant van de mercedes CL65 AMG!!! ๐Ÿ˜›

 7.   
  nickykolkie's avatar

  Ballad of Gay Tony is veel vetter dan het orgineel

 8.   
  obi_wan383's avatar

  Spam-Fischer schreef, "zijn de grapix van deze dlc beter dan het origineel?"

  Neen, ze zijn exact hetzelfde sinds het op dezelfde engine draait. Maar de Eupohria engine doet het nog uitstekend.

 9.   
  gebruiker50081's avatar

  Ik heb ze allebei al uitgespeeld en ze zijn echt geweldig ๐Ÿ˜€
  Het meest enthousiast ben ik over the ballad of gay tony, ik kreeg meer het gevoel dat ik een vernieuwde versie van san andreas aan het spelen was qua oude wapens en de uitgebreide dingen die er te doen zijn.

 10.   
  delta62's avatar

  Hij is echt te ownend! Ik heb alleen de lost and dammend ๐Ÿ™‚

 11.   
  gamertje1's avatar

  Kopen die handel!, heb hem sinds vandaag en heb eigenlijk alleen nog maar TLAD gespeeld, erg vet zeker ook die verhaallijn. eigenlijk veel beter als het origineel ๐Ÿ˜› 8)

 12.   
  olivierboel's avatar

  ik moe hem HEBBE ๐Ÿ˜†

 13.   
  olivierboel's avatar

  maar wat ik mij ook eigelijk afvraag moet je xbox live hebben om dit te spele 8)

 14.   
  Fox's avatar

  Is het een compleet nieuw spel (verhaal) of gaat het verder na dat je gta IV hebt uit gespeelt?

 15.   
  makiejh's avatar

  als je The lost and damned koopt en de ballad of gay tony koopt hoef je toch niet per se Gta iv te hebben? die spellen staan toch los van elkaar?

 16.   
  r-tak's avatar

  t spel is idd geweldig, maar let wel op! Heel veel missies zijn gewoon moeilijk en daar zal je zeker een paar keer in falen…leuke aan dit spel is, is dat als je faalt, je gewoon wat mini-games gaat doen. Kooigevechten zijn tof, alleen was dat bij TLAD nog toffer geweest. Uitsmijter is leuk, dansen is half niet zo gay als het klinkt en golfen is nieuw, uniek en geweldig. Dus na een half uurtje uit je dak gaan in Liberty City ben je weer genoege gekalmeerd om try again te kiezen op je cell phone…Luis Lopez is de SHIT 8)

 17.   
  ChielB's avatar

  makiejh schreef, "als je The lost and damned koopt en de ballad of gay tony koopt hoef je toch niet per se Gta iv te hebben? die spellen staan toch los van elkaar?"

  Als je GTA: Episodes from Liberty City koopt, heb je GTA IV inderdaad niet nodig om The Lost and Damned en The Ballad of Gay Tony te spelen.

  @foxforgames: het zijn verhalen die op zichzelf staan, dus je kunt ze prima beleven zonder GTA IV te spelen. Als je GTA IV hebt gespeeld, zal je echter wel wat meer momenten/mensen herkennen.

 18.   
  me_perfect1's avatar

  [b][i][u]ja ik eet voor op de plaistaision 2 daar ist al vree goede beeldkwaliteid

 19.   
  olivierboel's avatar

  maar kun je the ballad of gay tony alleen kopen zonder the lost and damned

 20.   
  olivierboel's avatar

  ow had het nog nie volledig gelezen ๐Ÿ˜€

 21.   
  War&Peace's avatar

  Komt dit nog voor de PS3?
  Want t doet toch pijn om diep van binnen wat te missen ๐Ÿ˜›

 22.   
  sirin_kizz's avatar

  ooh,moeten we da spel kopen ? ik dacht downloaden. ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜•

 23.   
  evangelo_'s avatar

  gta rulez

 24.   
  xHouse's avatar

  Vandaag gehaalt.
  Ik weet het nog niet echt, valt persoonlijk toch een beetje tegen,maar bener pas 2 – 3 uur aan bezig.
  Toch zeker leuk die nieuwe wapens en die ACP 8)

 25.   
  divatosx's avatar

  wat wel *** is is dat het spel snel uitgespeeld is

 26.   
  Kenneloth's avatar

  Whahahaha nog beter dan het orgineel!!!!! ๐Ÿ˜€