Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City PS3/PC

Vorig jaar was de Xbox 360 al aan de beurt om Episodes from Liberty City te ontvangen. Deze bundel met The Lost and Damned en The Ballad of Gay Tony beviel toen al erg goed en ging er met een topscore vandoor: 9,5. Nu is Episodes from Liberty City er ook voor de PC en PlayStation 3. Gaat de game nog steeds met een hoog cijfer naar huis?

Een meerwaarde

Zoals gezegd bevat Episodes from Liberty City de twee uitbreidingen voor Grand Theft Auto IV, die eerder al op de Xbox 360 verschenen. Beide uitbreidingen kennen een geheel eigen kijk op de wereld van Grand Theft Auto IV en alles in Liberty City beleef je dan ook eens met andere hoofdpersonages. In The Lost and Damned ga je aan de slag als motorrijder Johnny Klebitz, die onrust binnen de motorclub The Lost moet zien op te lossen. The Ballad of Gay Tony draait om Luis Fernando Lopez, rechterhand van de grote zakenman Anthony “Gay Tony” Prince.

De meerwaarde van beide uitbreidingen zit hem vooral in deze andere perspectieven. Je beleeft nieuwe avonturen in Liberty City en Niko en zijn maten staan eens niet centraal. Daarnaast zul je regelmatig plekken bezoeken die je tijdens het spelen van GTA IV wellicht amper hebt gezien. Overigens wil dit niet betekenen dat de verhaallijnen zomaar bij elkaar geraapte stukken zijn. Er gebeuren nieuwe dingen, maar zo nu en dan krijg je ook duidelijke verwijzingen naar GTA IV en soms beleef je zelfs missies uit GTA IV opnieuw, maar dan door de ogen van de nieuwe hoofdpersonen. Het is heel mooi om te zien hoe de mensen van Rockstar ervoor hebben gezorgd dat bepaalde verhaallijnen ineens volledig met elkaar samen lijken te vallen en dat je op onverwachten momenten ineens oude bekenden tegen het lijf loopt. Op deze momenten merk je dat het echt een meerwaarde is als je Grand Theft Auto IV hebt gespeeld, ook al is Episodes from Liberty City een standalone bundel die je kunt spelen zonder Grand Theft Auto IV in huis te hebben.

Lomp geweld en extreme wapens

Het is echter niet alleen de andere kijk op de wereld van Liberty City die beide uitbreidingen zo tof maakt. Ook de afwisselende gameplay speelt een overduidelijke rol in het succes. In The Lost and Damned krijg je te maken met een grauwe en rauwe aanpak, vol lomp geweld en afrekeningen met het echte tuig uit de stad. Je bent tevens bezig met een zeer persoonlijke strijd, vechten voor het behoud van jouw club The Lost, terwijl rivalen op de loer liggen en er nog meer vuile klusjes geklaard moeten worden.

The Ballad of Gay Tony behandelt daarentegen de welvarende kant van de stad, de echte โ€˜rich and famousโ€™, met alle bijbehorende luxe en mogelijkheden. Losgaan tijdens feestjes, zorgen voor orde in de clubs van Gay Tony, escorteren van VIPโ€™s… het is duidelijk dat je in deze uitbreiding een heel andere kant van Liberty City te zien krijgt. Daarnaast heeft deze uitbreiding in mijn ogen nog een heel leuk voordeel, want Rockstar heeft weer wat opties toegevoegd om ouderwets te gaan kloten in de stad. Het gaat wat ver om dit met de gameplay uit San Andreas te vergelijken, maar je kunt uitgebreid springen van gebouwen, met extreme wapens gaan knallen en nog meer dingen doen om jezelf op een toffe manier te vermaken buiten de hoofdmissies om. Het is misschien niet zo extreem als een Just Cause 2 of Saints Row-game, maar het biedt wel een heerlijk stukje variatie naast de serieuze aanpak van Grand Theft Auto IV en The Lost and Damned.

Conclusie

We hebben er even op moeten wachten, maar Episodes from Liberty City is simpelweg het wachten waard. Deze standalone bundel biedt zoveel waar voor je geld met twee op zichzelf staande verhaallijnen, die je gemakkelijk 20 tot 25 uur bezig kunnen houden. Helemaal als je besluit van de vrijheid in Liberty City te genieten en je naast de hoofdmissies lekker uit te leven in de stad. The Lost and Damned biedt een wat grauwe kijk op de stad, terwijl The Ballad of Gay Tony duidelijk overloopt van foute humor, rijke mensen en heel veel lomp en explosief vermaak.

Voor de PC-versie ben je iets minder dan dertig euro kwijt, de PlayStation 3-versie ligt voor ongeveer tien euro meer in de winkels. Voor dat bedrag haal je niet zomaar wat DLC in huis, maar krijg je twee uitgebreide en volwaardige verhalen en een heel goed excuus om Liberty City (opnieuw) te ervaren. Aan het cijfer hoef ik dan ook niets te veranderen, het blijft een 9,5 en het koopadvies lijkt me meer dan duidelijk.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Heel veel nieuwe gameplay
 • Afwisselende verhalen
 • Toffe nieuwe personages
 • Losgaan in Liberty City

Wat is NOT

9.5

 1.   
  MaTriX's avatar

  Tja ik had ze al op de X360 en ze zijn werkelijk geweldig zeker de Gay Tony uitbreiding.

  Ik geef hem ook een 9.5 ook al heb ik dan de X360 versie :), maar dat maakt geen ruk uit vind ik beide consoles zijn net zo goed maar das mij mening en de reden dat ik dat zeg is omdat ik beide consoles bezit ik kies voor de games die erop uit komen en niet omdat de 1 iets beter is dan de ander.

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik heb hem gisteren gehaald pas kan er nog geen cijfers over geven maar ik had al wel een gevoel dat ik me erg ga vermaken met deze 2 delen :D.

 3.   
  Jarek's avatar

  Dat zijn wel erg hoge cijfers ๐Ÿ˜ฎ

 4.   
  GameAC's avatar

  Das hoog. Ik ga hem ook halen. Hoop dat hij ook echt zo goed is.

 5.   
  DeAdSeYe's avatar

  ”matrix50″ schreef, "Tja ik had ze al op de X360 en ze zijn werkelijk geweldig zeker de Gay Tony uitbreiding.

  Ik geef hem ook een 9.5 ook al heb ik dan de X360 versie :), maar dat maakt geen ruk uit vind ik beide consoles zijn net zo goed maar das mij mening en de reden dat ik dat zeg is omdat ik beide consoles bezit ik kies voor de games die erop uit komen en niet omdat de 1 iets beter is dan de ander."

  Het zelfde hier, mij maak het ook geen bal uit. Een echte gamer kijkt niet naar zoon dingen, heb eenmaal Gta 4 op de xbox 360 en niet op de PS3, dan is mijn keuze ook snel gemaakt. Vrijwel blijven games altijd wel gelijk, het gaat trouwens ook om het plezier.

 6.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  GTA EFLC DLC worth every penny!
  Of in (Helaas) ons geval elke Euro. ๐Ÿ˜‰

 7.   
  soldierarjan's avatar

  ik ga hem niet halen meer vond gta 4 tegen vallen en geef liever me geld uit aan niewer top titels messchien ooit als in budget bak ligt

 8.   
  nurie's avatar

  Goedzo jongens ECHTE SCREENS, ze zien er toch net wat lelijker uit dan de screens van de makers van de game, dat zet je weer een beetje terug in de realiteit

 9.   
  Dotz's avatar

  Wat ik toch wel NOT vind is dat hij zo laat uitkomt voor de Ps3 & PC vergleken met de 360, maar ik weet: we moeten blij zijn dat hij nog uitkomt! Beter laat dan nooit!

 10.   
  i7 Grendel's avatar

  Dat is gewoon omkoping van Microsoft. Wie betaalt, die bepaald. Zo simpel als dat.

 11.   
  souldierssoul's avatar

  zijn the balad of gay tony en lost and damned ook downloadbaar op PSN????? ๐Ÿ™

 12.   
  Magana's avatar

  Mooie Screens!

 13.   
  JonsoN's avatar

  Ik heb de games, moet zeggen, TOPPIE!, alleen de missie “sexy time” van the ballad of gay tony op PC, jongens jongens, wat een KLOTE missie, wat een kutbesturing van die heli, hoe de hell hebben jullie die missie gehaald?..

 14.   
  DutchFreeze's avatar

  Ik ga deze denk ik gewoon weer halen voor de ps3 ๐Ÿ˜‰

 15.   
  VittoCalis's avatar

  Ik heb GTA4 maar hij ligt al een aantal maanden onder een dikke laag stof. Ik heb hem ook nog niet uitgespeeld en daar gaat ook mijn vraag over: Wanneer is deze uitbreiding leuker: Als je GTA4 al hebt uitgespeeld of speel je hem liever tegelijk met de episodes?

 16.   
  JonsoN's avatar

  VittoCalis schreef, "Ik heb GTA4 maar hij ligt al een aantal maanden onder een dikke laag stof. Ik heb hem ook nog niet uitgespeeld en daar gaat ook mijn vraag over: Wanneer is deze uitbreiding leuker: Als je GTA4 al hebt uitgespeeld of speel je hem liever tegelijk met de episodes? "

  Deze spellen zijn leuker als je al ver in GTA IV bent gevordert, je komt namelijk ook personages tegen uit GTA IV, sommige missies van deze uitbreiding, hebben te maken met missies uit het origineel. Maar deze spellen zijn ook zeker wel te spelen als je GTA IV, niet of nauwelijks hebt gespeeld. ๐Ÿ™‚

 17.   
  jannicknijholt's avatar

  Echt een toffe uitbreiding van Gta IV.
  Alleen wel jammer dat ze zo laat nog n’s dat uitbrengen.
  Terwijl de Xbox 360 veel eerder hiermee was.
  Maar ach ze hebben hun best zo te zien wel gedaan.

  Top jongens ga zo door!! ๐Ÿ˜‰

 18.   
  Gajes859's avatar

  Briljant ! Mijn cijfer10- ๐Ÿ˜€