Review: Halo 3: ODST

Het is inmiddels ruim twee jaar geleden dat Halo 3 de grote ontknoping wist te bieden in het rijke verhaal dat Halo is. Nu is daar dan Halo 3: ODST, gemaakt door een nieuw team bij Bungie met een verhaallijn dat zich afspeelt voor het originele derde deel. Weten de Orbital Drop Shock Troopers genoeg te bieden om alle fans weer volledig weg te blazen? Je leest het hier.

ODSTop

Er zijn verschillende redenen om van Halo te houden. Allereerst is daar de verslavende en intense gameplay die miljoenen mensen heeft gevonden sinds de release van Halo: Combat Evolved. Een uitvloeisel daarvan is natuurlijk die intense multiplayer, die door miljoenen spelers gespeeld wordt. En dan is er ook een groep mensen die van het rijke verhaal van Halo houden. Persoonlijk behoor tot het laatste groep en hoewel ik de gameplay van de games fantastisch vind, ben ik vooral helemaal gek van de wereld van Halo. En ja, ik heb zelfs alle boeken gelezen… nerd alert!

Vooral voor die laatste groep mensen is Halo 3: ODST een geweldige ervaring. Net voor de gebeurtenissen van Halo 3 wordt er een groep speciaal getrainde soldaten op een geheime missie gestuurd tijdens de invasie van de Covenant op de Afrikaanse metropool New Mombasa. Als nieuwkomer in de groep ben je niet op de hoogte van de precieze details van deze missie en tot overmaat van ramp beland je met je vliegcapsule in een gebouw om vervolgens zes uur bewusteloos te liggen. Na deze zes uur word je wakker in een donkere, uitgestorven stad. De Covenant patrouilleren door de straten en via flashbacks die van tijd tot tijd starten, beleef je de afgelopen zes uur van je verschillende teamgenoten.

Dit gegeven is een heerlijke nieuwe richting voor de franchise. Toegegeven, heel erg baanbrekend is het niet, maar de beleving door andere ogen dan die van Master Chief is verfrissend. Je bent een Orbital Drop Shock Trooper, weliswaar een goed getrainde elitesoldaat, maar geen superheld. Zo spring je bijvoorbeeld iets minder hoog en heb je een speciale helm die de omgeving op een duidelijke manier weet te verlichten in de donkere stad. Alles wat je gewend bent uit de serie komt voorbij. Van gangen in je eentje tot grotere gevechten met voertuigen. En als je Halo een warm hart toedraagt is ODST een lekkere snack.

ODSTeleurstellend

Grafisch is ODST simpelweg achterhaald. We hebben zoveel grafische toppers gehad, van Modern Warfare tot Uncharted tot Metal Gear Solid 4, dat twee jaar tijd te lang is gebleken voor de graphics van Halo 3. Dit is vooral in het begin jammer en dat is met name te merken aan de animaties van de bewegingen van de soldaten. Deze zijn zo houterig dat het bijna lachwekkend is. Het went natuurlijk wel als je eenmaal een poosje bezig bent in New Mombasa.

Daarnaast is het singleplayergedeelte te kort en dat is voor iedereen jammer. Binnen vijf uur was ik er doorheen en hoewel de game als uitbreiding is gemaakt, heeft het de prijs meegekregen van een volledige titel. Dit is het absoluut niet waard, maar daar kom ik later op terug. Om de waarde van het pakket iets groter te maken is daar de nieuwe mulitiplayermodus: Firefight. Firefight is net als de singleplayer een geweldige ervaring, maar met belangrijke tekortkomingen. Firefight is te vergelijken met de Horde-modus uit Gears of War en de bedoeling is om golven van vijanden te verslaan met drie andere vrienden. De ervaring is op zijn minst zeer verslavend en leuk en je zult jezelf urenlang kunnen vermaken met deze modus. Firefight is zelfs leuker dan Horde.

Multiplayer

Er zit echter wel een groot nadeel aan Firefight en dat is het feit dat je alleen met vrienden kunt spelen en matchmaking ontbreekt. Je zult dus drie vrienden online moeten hebben met Halo 3: ODST om volledig te genieten van Firefight, aangezien de moeilijkheidsgraad niet minder wordt bij minder spelers. En alleen of met zijn tweeën is de modus een stuk minder leuk. Speel je echter met zijn vieren dan is de modus fantastisch, tactisch en zeer verslavend.

Als laatste is er nog een tweede disc toegevoegd met alle multiplayermappen die tot nu toe zijn uitgebracht voor Halo 3. Gezien het feit dat vele Halo-fans al deze mappen al lang via Xbox-LIVE hebben gekocht, is deze toevoeging zuur voor de fans. Het is natuurlijk stoer om te zeggen dat je een game koopt met twee discs, maar in dit geval kun je de tweede disc vergeten. Alleen de nieuwelingen in de Halo-wereld zullen de disc een welkome toevoeging vinden.

Conclusie

Halo 3: ODST is Halo en Halo is vet. De campagne is veel te kort voor de prijs, maar wel ouderwets heerlijk qua gameplay en verhaal. Ook Firefight is een geweldige toevoeging en rekt de speeltijd aanzienlijk. Hoe jammer is het dan ook dat mijn oordeel moet gaan over de waarde die je krijgt voor het geld. De game is simpelweg twintig euro te duur en ik vind het jammer dat ik nog een keer zou moeten betalen voor multiplayermappen die ik al lang heb aangeschaft. Desalniettemin is wat er op de eerste disc staat gewoon goed, alleen net te duur voor het aantal speeluren.

 1.   
  Kilerden's avatar

  Singelplayer is idd te kort.

  Maar de nieuwe halo 3 maps maken alles goed 🙂

 2.   
  supergrunt's avatar

  en btw uhm volgens mij is het 2de deel van de mythic map pack niet te koop op xbox live.
  dus iedereen heeft er wat aan.

  maar ik vond de singleplayer egt nice,
  beter als die van halo 3 in ieder geval

 3.   
  Spam-Fischer's avatar

  zo te zien is de revieuwer een beetje blind ik vind de grapix juist erg mooi

  maar het zijn wel de cijvers die ik verwachte

  mij mening:

 4.   
  LouisvanGaal's avatar

  Vette game man 😀

 5.   
  The Beaver's avatar

  zeer Mooie game prachtige Muziek prachtige beelden gewoon een top game maar ben niet anders gewend van de Halo genré. 😀

 6.   
  nurie's avatar

  dat vind ik overdreven shadnu, de engine is te oud, de single player te kort. het konden net zo goed DLCs zijn, had het minder gekost.

 7.   
  HeroWulf's avatar

  ik vind het zelf een hele leuke game. vooral de pistol is chill 😀

 8.   
  delta62's avatar

  Ik vind firefight eerlijk gezegd teleurstellend. De campaign vind ik erg leuk en de multiplayer is nog steeds geweldig! Die nieuwe maps zijn echt super! Maar het gaat hier om een uitbreiding van Halo 3 dus ga niet verwachten dat er opeens totaal andere graphics zijn. De gameplay is nog steeds perfect te noemen.

 9.   
  craz's avatar

  Het spel zelf is voor 45 euro of 40 euro verkrijgbaar dus niet als volle prijs en ikzelf vind het ook niet telleurstellend. Een leuk verhaal, de graphics zijn nog steeds prachtig en firefight is ook leuk om te doen(behalve in je eentje dan.) mijn cijfers:

 10.   
  GameAC's avatar

  Same old, same old

 11.   
  NoFearz's avatar

  Toch nog even een beoordeling plaatsen 😉

  Het muziek vind ik altijd erg mooi in halo,
  Halo speelt lekker weg dus speelbaarheid is bij mij een 10.
  De graphics zijn goed genoeg, hetzelfde als halo 3.

  Daarom deze hoge cijfers 😀

 12.   
  X-doos's avatar

  yagamer schreef, "Het spel zelf is voor 45 euro of 40 euro verkrijgbaar dus niet als volle prijs en ikzelf vind het ook niet telleurstellend. Een leuk verhaal, de graphics zijn nog steeds prachtig en firefight is ook leuk om te doen(behalve in je eentje dan.) mijn cijfers:"

  Voor 35 en een beetje zelfs, kijk hier maar :lol:.

 13.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  goeden game maar de engine niet zo orgineel 8)

 14.   
  Mattmerize's avatar

  Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik vind niet dat de graphics van Halo 3 ZO goed zijn dat ze in 2009 nog steeds erg mooi zijn. De gameplay is gewoon geweldig, net als elke andere Halo, maar ik vind de wapens er nog steeds ontzettend lelijk uit zien. Net supersoakers. Muziek van Halo is altijd al goed geweest, dus dat krijgt ook een goed cijfer.

 15.   
  Serg1337's avatar

  de game is echt awesome! singleplayer is mischien wel kort, maar wel erg leuk om te doen, dat zie ik dus niet als een grote minpunt.. firefight is echt leuk om te doen, want al blijft de skullvolgorde hetzelfde, je beleeft telkens wat nieuws 😛 gewoon een topgame!^^

 16.   
  Menno Schellekens's avatar

  Mattmerize schreef, "Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik vind niet dat de graphics van Halo 3 ZO goed zijn dat ze in 2009 nog steeds erg mooi zijn. De gameplay is gewoon geweldig, net als elke andere Halo, maar ik vind de wapens er nog steeds ontzettend lelijk uit zien. Net supersoakers. Muziek van Halo is altijd al goed geweest, dus dat krijgt ook een goed cijfer. "

  Fijn dat je zo’n gebalanceerd oordeel hebt kunnen vellen na Halo ODST 0 minuten te hebben gespeeld. Beetje jammer Matthijs.

  Ik ben het niet eens met Peter, die eens FireFight met mij moet komen spelen zodat hij kan zien hoe meesterlijk die mode is want die krijgt echt niet genoeg waardering in deze review, maar die heeft het spel tenminste gespeeld.

  Die heeft tenminste de console waar je het op kan spelen. 😉

 17.   
  oppermossel's avatar

  ik hou wel van de halo-series ik heb ze dan ook allemaal maar ik weet ni of dat deze super zal zijn dus ik w8 nu ff af
  de singleplayer vind ik gwn te kort maar de nieuwe online maps zullen dat wel weer een beetj goed maken.
  😕

 18.   
  xHouse's avatar

  Ik raak al niet verder dan het eerste level in het spel. -,-
  Tevens, wel leuke multiplayer!

  En de grafische afwerking valt toch redelijk mee, beter dan het zo een werkpaardje is die te lange wachttijden heeft!

 19.   
  Kenneloth's avatar

  Te makkelijker! was 4 uur klaar met de game.

  Maarja Halo blijf Halo toch? 😛

 20.   
  sthij's avatar

  Sir Kenneloth schreef, "Te makkelijker! was 4 uur klaar met de game.
  Maarja Halo blijf Halo toch? :P"

  leuk maar op legendary kan ik de campaing nooit uitspelen ik heb een lvl gehaald met 64 keer dood 😆
  en ik had halo 3 nog niet dus die online is juist handig 8)

 21.   
  Dude…'s avatar

  had nog nooit halo gespeeld ( ga het wel doen ) maar vond ODST echt top
  ben nu vooral met een vriend samen ( splitscreen ) online aan het spelen

 22.   
  I Juggy I's avatar

  Halo odst is toch weer een hele leuke game